Monday, 13 July 2015

3 Days before Back for Good

11th July 2015
Park Shvetsari, Nizhny Novgorod

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Time is so limited right now. Semalam tak sempat nak update aktiviti harian sebab mengantuk dan penat sangat. Tapi semua ni memori yang perlu direkod. Sangat perlu sebagai rujukan di masa hadapan. Memori yang akan dirindui selamanya. 
Oh. Tak sangka, ade jugak silent reader blog ni. Ingatkan syok sendiri tulis tentang Nizhny tanpa ada kawan-kawan Nizhny yang baca. Selamat membaca, but keep it as a secret. Sometimes, its quite personal the content of this blog. Hope you understand. 
Berbalik semula, lets get to the point. Kelmarin, cuaca mendung lagi, tapi tak hujan berterusan macam hari ini. Jadi, boleh la buat keputusan untuk naik cable car dengan kawan-kawan. Kali ni keluar dengan Ihsan, Adila dan Farahin. Terima kasih sudi teman. Cable car ni terletak di sebelah masjid. Salah satu masjid di Nizhny. Sekarang tengah renovate. Baru sedar, lama sangat tak mengunjungi masjid ni. 
 Masjid di Nizhny Novgorod
 Tempat berbuka puasa di sini. Makanan disediakan oleh pihak masjid. Belum ada kesempatan untuk solat dan makan di sini. 
Selepas berhenti sebentar untuk masuk ke masjid, kami pergi ke tempat cable car. Hurm. Barisan panjang sangat, macam ular yang berlingkar. Agak lama juga masa yang diambil untuk naik cable car. Akhirnya, disebabkan masa yang agak limited, kami bercadang untuk pulang begitu sahaja. 
Agak kecewa juga tak dapat nak naik cable car untuk kali terakhir. Takde rezeki mungkin. Rezeki naik cable car Langkawi nanti mungkin. Heee. Tapi sempat la bergambar satu dua sebelum pulang. Sempat juga beli Musical St basil cathedral dekat sini yang special ada tulis Nizhny Novgorod. Rezeki dekat situ mungkin. 
 Sempat la bergambar dekat cable car ni sebelum pakcik penjaga tu halau kami semua. Sadis.
 Tengok line tu. Tak larat nak beratur panjang sangat. 
Petang pula, dah janji dengan Farahin dan Esya untuk main dekat Extreme park Nizhny. Eh tipu! Tak la sebesar Extreme park kat Penang, tapi cukupla hanya secebis extreme untuk kami bertiga. Dekat sini ada dua peringkat - kanak-kanak dan dewasa. Waktu mula-mula tengok, macam tak percaya apa yang kami akan buat.
Esya dan Farahin agak reluctant untuk ambil jalan orang dewasa di bahagian atas. Saya pula jenis yang suka mencuba benda baru. Kalau rasa benda tu tak boleh nak dibuat, lagi la rasa nak buktikan yang kita boleh buat. Persistent. Kadang-kadang degil jugak. Heee. Sebab anak ketiga kot. Jadi, kami bercandang untuk lihat dahulu orang sebelum kami bermain. 
Cabaran paling susah untuk kami sewaktu rock climbing. Batu yang diletakkan agak jauh dari satu sama lain. Jadi, nak mencapai tu, hanya Tuhan yang tahu. Ada sekali tu kena bergantung seluruh berat pada tali yang dipegang sebab kaki tak sampai nak letak pada batu di bawah. Waktu tu, ocen ustala (sungguh penat)! 
Cabaran dewasa di bahagian atas. Kanak-kanak di bahagian bawah. 
Jambatan buaian itu pun agak sukar! Serius. Seram je bila berhayun atas tu.  
 Level kanak-kanak. Semua keselamatan disediakan.
Oh. Lupa nak cakap tentang harga. Seorang dalam 300 ruble (RM24) untuk habiskan kesemua dalam 10 cabaran. Masa untuk habiskan adalah mengikut individu tertentu. Keseluruhan, rasa sangat berbaloi sebab after effect tu best sangat. Dari rasa tak boleh buat, kepada rasa boleh takhluki dunia! Haha. Over. Tapi memang best sangat. 
Untuk kami bertiga, ada seorang abang ni bantu kami sepanjang perjalanan. Ajar kami macam mana nak lepas setiap cabaran. Seorang lagi abang tolong ambilkan gambar kami sepanjang permainan. Oke. Banyak sangat gambar yang abang tu ambil sampai seratus lebih. Puas jugak. Video waktu flying fox pun dia ambil untuk setiap orang! Thank you.
Oke. Kena limitkan masa untuk berblogging sebab esok tinggal 24 jam terakhir di Nizhny. Letak gambar kat bawah untuk ceritakan segala pengalaman di sini. 
 Muka serius dengar taklimat dan cuak nak naik atas tu. Serious ke nak naik benda ni?  
 Cabaran paling susah untuk kami bertiga. Kalau dalam gambar ni, nampak kami bertiga. Yin tengah tunggu giliran, Esya tengah struggle dekat belakang, saya tengah bertahan. Yosh!
 Spot me and Farahin! Sempat sampai ke pit stop dengan gumbiranya.
Terima kasih abang baik hati untuk guide kami selama 45 minit dari mula hingga akhir.
That's all for now
Thank you for reading
-Schajar Mcflurry-

Saturday, 11 July 2015

4 Days before Back For Good

10th July 2015
On the cruise across Oka and Volga River.
Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Sekarang jam 3.26 pagi. Hari ni lambat sikit update belog sebab banyak aktiviti di malam hari. Selalu jam 12 malam dah rehat dan settle down, tapi kali ni balik kedai kopi pun dah nak pukul 12 malam. Macam Cinderella la pulak kena balik sebelum tengah semalam. Oke, tak tahu merepek apa benda pagi-pagi ni. 
Okay. Hari ni agak penuh juga la sebenarnya, tapi tak pernah penat sebab setiap aktiviti macam worth every second. Pagi-pagi bangun, pegi beli kotak dekat pejabat pos, dan dalam perjalanan balik, sempat singgah dekat kedai yang jual alatan medik. Beli satu stetoskop hijau brand Little doctor - Double tube. Memang dah lama sangat target nak beli, cuma kali ni baru ada rezeki dapat beli. Agak murah jugak sebenarnya dalam 700 Ruble (RM50) berbanding dengan Malaysia. 
Untuk sampai ke tempat cruise ferry, perlu turun tangga Chakalov yang ada 400 anak tangga ini. Tempat beli tiket dekat bawah tu. 
Our boat! Kami memang nak duduk paling depan tu untuk feeling titanic sikit. 
Bila tengahari, macam pening sikit. Nak pegi naik cruise ride sekitar Nizhny atau nak pergi main dekat park depan hostel sebab ramalan cuaca kebanyakan tulis hujan. Tapi petang nanti ada sesi buka puasa bersama pegawai Mara, ingat nak keluar terus sekali. Banyak kali juga tukar plan. Akhirnya buat keputusan untuk pergi naik cruise-ferry ride. 
Alhamdulillah sangat. Cuaca sangat mengizinkan walaupun jam 2.40 petang macam tu, hujan agak lebat. Adila pun dah mesej, betul ke nak pegi naik cruise dengan cuaca macam ni. Tengok jam 3.40 petang, tak hujan dah. Jadi, terus buat keputusan untuk keluar sama-sama. 
Total - empat orang sahaja. Saya, Adila, Farahin dan Esya. Walaupun dah enam tahun duduk dekat Nizhny, ini merupakan kali pertama kami naik cruise ni. Sempat jugak buat bucket list sementara dekat Nizhny. Tapi melampau sangat, naik cruise dekat St Petersburg dahulu sebelum kat bandar sendiri. 
Cruise Natalia. Jadual adalah setiap jam dan berharga 250 Ruble (RM18) untuk tempoh perjalanan selama sejam setengah. Agak lama dan memang berbaloi. Dapat tengok pemandangan yang cantik sangat dari dalam bot. Kremblin tu dapat dilihat dari arah cruise kami. Sungguh puas! Oke, jom tengok gambar yang banyak. 
Farahin and I along the riverside. We sat on the most front row. Beautiful!
Bangunan yang terletak di seberang river bank. Banyak sangat bisnes cruise yang dia buat. 
Spot the cable car just above us. It was a very nice cruise-ferry ride. 
With Adila Ismail. Thank you for bearing with me for the pass few years.
Kalau siapa nampak, dari sini boleh nampak kremblin  - kota dan kubu pertahanan yang dibina sejak zaman dahulu.
After the cruise ride. Kapal Hero yang terdampar di atas pantai. Beautiful moment!
Tangga Shakalov yang berbentuk '8'. Kena turun tangga ni sebelum sampai ke tempat ambil cruise.
Sebenarnya, decide untuk pergi naik cruise hari ni sebab ada perjumpaan dengan pegawai Mara jam 7 malam di restoran Tubeteka untuk berbuka puasa bersama. Perjumpaan kali terakhir dengan En. Saifuddin. Dia nak passkan elaun tamat pengajian dan segala bentuk claim terakhir untuk semua pelajar Mara. Heee. Seronokla. Dapat duit untuk kali terakhir. 
Lepas tu, terasa macam nak habiskan sisa-sisa masa terakhir dengan bathcmates sendiri. Pergilah kedai Coffeeshop Company dekat Minina. Baru nak cuba semua restoran dan kafe dekat Nizhny ni. Cuba mana yang sempat aje lah. Masa sangat limited sekarang. Duduk sampai jam 11.30 malam. Berborak dengan gembiranya. Dah habes examla katanya. Thanx for the company gurls! 
Enjoying the last moment together. Kalau dengar gelak kuat-kuat kat kedai tu, kami la tu. 
Last meeting with En. Saifuddin, pegawai Mara berkhidmat di russia. 
My Snickers shake. Manis giler! Sugar rush sepanjang malam.

That's all for now
Thank you for reading
-Schajar Mcflurry-

Friday, 10 July 2015

5 Days Before Back for Good

7th July 2015
Park Shvetsari, Nizhny Novgorod.

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Same old things. Counting days to go back home. So, from now on, I'll keep updating most of the things that I managed to do before going back home. Nothing much. Just for me to keep as memories. Most of the posts will be full with pictures that I wanna remember, since posting photos in instagram will be too much.
First. What did I do today? Its thursday. The post office only opened at 1100, so, I decided to do some packing and send one more parcel today. There goes my morning - packing and sending my parcel to the post office. All together was 12.308kg of books, clothes, cutlery, and small miscellaneous stuff. 
For your information, I send my parcel through Russian Post. It cost me around 190 rubles (RM16) per kilogram. So, for today I spent about 2260 rubles (RM175) for one box of stuff. Quite expensive actually, but there's a lot of sentimental value in everything that I just sent. Nevertheless, it cost more in my heart. Ceewaah. 
Walking through this road covered by nature. The pavement is about 4km long.

How the trees were planted in row. It was much more beautiful if you look at it with your own eyes.

In the evening, luckily Farahin and Esya invited me to tag along to go to the park. Enjoying the view for one of the last time. The park that located just in front of our hostel. It was peaceful as always. Love the scenery, the fresh air, and most of everything about it. 
Before reached the spot where we could sit and enjoy the breath taking view of Volga River, we first must walk across the road above. Covered with nature. Only some beam of sunlight could pass through the forest. This was where we usually went for a jog in morning or evening. In morning is better because the sun will be on the other side. 
Jogging in the evening, we will be facing the sunlight. But during Ramadhan, havent been jogging for a while. Nearly a month already. Missing it! The rush, the sweat, the happy feeling of healthy after it. So, pictures below are the view after about 5-10 minutes walk through the forest. 

Nearly arrived at the sitting spot. You can see the river from here. 

Enjoying the view. The Volga River.

Esya, me and Farahin. Esya can't open her eyes because of the sunlight. Teheee.

There's also a restaurant/cafe in the middle of this park. Never try it before.

We sat there for nearly an hour. Just to enjoy the view for the last time. Talking about the future. When we will meet again, having this chance to meet up. The working life, the stress that we will face, the place that we will go to release it. The time had come, for us to start living the real life. The world is waiting for us. 
At the park, there's also small theme park. Just for the kids. Some rides also for the adults, but the time was limited. Don't really have time to play today. Saturday maybe. Wanna try something different there. The bicycle rides and the games there.
The Pocahontas hut. The kid was enjoying the ride. 
It cost about 100 rubles (RM8) for 2 rounds.

Then, today I went for iftar with my room mate - Aini Izzati. We decided to go to Sovok, a noodles shop. This was my first time to try the noodles. I went there before to try the waffles, it was very nice! So, today I tried the noodles. Delicious and the portion was super duper big. Or maybe my stomach was already full with the waffles? 
The watermelon juice was refreshing. It was all I need after the long fasting from 0200 till 2052. Yup, here we fast till 8.52 pm. But I was glad with it, compare to at St Petersburg till 10.30 pm. I asked Aini which noodle is the best - she said she always take the green one. Then, I choose the same one. The greenish like cendol noodles. Hehe. But it tasted nice okay, Nothing like cendol at all. And its home-made noodles.

My iftar for today. Waffles with berry sauce and watermelon juice.

The greeny vegee seafood noodle. 

P/s: Thinking of doing a giveaway from Nizhny - fridge magnets for a gift. What do you think? and will you join?
That's all for now
Thank you for reading
-Schajar Mcflurry-

Thursday, 9 July 2015

6 Days before Back For Good

29th June 2015
The photo I love most while at St. Petersburg, Russia.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Siapa perasan? Blog ni dah berubah wajah! Heee. Suka sangat. Teringin nak blog yang simple and sweet, setelah lama dengan design yang girlish sebelum ini. Maklumlah, dah dewasa. Dah graduasi. Jadi, buat keputusan untuk tukar design baru. Dah lama dah bookmark blog adik sorang ni untuk minta tolong editkan, tapi semalam baru ada kesempatan untuk minta tolong. 

Kalau ada sesiapa nak minta design blog baru, boleh minta adik Mastura Aziz untuk designkan. Tak sangka, dalam sehari je dah siap semua. Ingatkan dapat lepas raya, tapi sebab adik ni tengah cuti, dapat terus bila dah design. Kalau yang banyak kerenah macam saya ni, pun adik ni layan je. Jadi, highly recomended. 

Life in Nizhny Novgorod
Sekarang semua pelajar tengah countdown hari untuk tinggalkan Russia. Bumi penuh pengalaman dan sejarah dan pelbagai kisah. Untuk saya, ada tepat lima hari sebelum tinggalkan bilik ini. Barang tengah nak kemas-kemas. Nak pek dua kotak lagi sebelum pulang. Banyak betul barang yang dihantar. Kalau campur-campur semua, dah 5 kotak 10 kg dihantar ke Malaysia. Serius! 50kg - Berat seorang manusia dah tu.

Petang tadi sempat berjumpa dengan Lecturer Traumatology - Anton. Dia ni surgeon hebat jugak la. Baru lepas habis tiga operations, terus minta jumpa. Jumpa tak sampai lima minit pun. Bukan nak kata apalah, tapi dah la memang ada sikit crush dengan cikgu ni, tiba-tiba cikgu nak jumpa. Berdebar jugak, tapi cikgu nak bagi hadiah graduation je. Dia bagi Russian scarf yang 100% wool untuk kenangan bila balik Malaysia nanti. Tenkiu cikgu! 


Pastu cikgu nak ajak makan, tapi sorri cikgu, saya puasa. Heee. Oke, korang jangan pikir bukan-bukan oke, sebab cikgu ni dah kawin dah pun. Cuma dia terhutang budi tolong dia hari tu nak beli barang. Entahla, Russian memang gentleman kot. Memang style mereka macam tu untuk membalas budi. Harap jumpa bakal suami yang gentleman. 

Hari ni pun ada iftar dengan ahli groupmates, tapi Awies dan kawan-kawan yang masak. Mereka masak makanan style Kenya campur Maldives. Sedap! Tapi entah kenapa, makin nak balik, makin senang nak touching. Rasa macam tak nak share apa-apa dekat insta dah. Sedap je diorang bercakap, tanpa tahu pun dah guriskan hati orang. Yup, it hurts deeply. So, the solution is to share everything in my small blog. Here, people dont judge.  

Cakap pasal tinggal beberapa hari lagi sebelum back for good, teringat satu gambar kat bawah ni yang dah lama dah screenshot duduk dalam henfon. 

And the biggest regret in one life is not knowing the answer to the question - 'What if'.
So, don't be afraid to ask. 

That's all for now 
Thank you for readin'
-Schajar Mcflurry-

Saturday, 4 July 2015

Sneak Peak of G-day

Graduation day
Nizhny Novgorod State Medical Academy
25th June 2015

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Baru sempat berehat sebentar selepas habis satu minggu yang memang penuh. Peperiksaan akhir Obstetrics & Gynaecology, hari graduasi, dan trip bersama groupmates ke St. Petersburg, Russia. Sekarang hanya tinggal tepat 10 hari sebelum pulang terus ke Malaysia. Masa untuk balik ke realiti hidup yang selama ini dapat dielakkan. 

Okay. Kali ni update pendek dan kebanyakan gambar sahaja kerana nak sayang pada setiap detik di bumi ini. 10 hari bermaksud dalam 240 jam sahaja. Tipulah kalau kata tak sayang bumi soviet ni. Tempat membesar dari remaja kepada dewasa. Jumpa kawan-kawan yang amat memberi kesan pada hidup. 


Graduasi Class of 2015! 
Bertempat di Opera Theatre, Nizhny Novgorod. Teater yang agak cantik untuk majlis ni. Rezeki kami dapat graduasi di sana, kerana untuk batch sebelum ini bergraduasi di Teatre Kukol, yang agak biasa-biasa sahaja. Dapatlah ibu bapa merasa memasuki teatre ballet terkenal di sini. 

Oh ya, untuk graduasi kali ini, kebanyakan ibu bapa dan saudara pelajar kat sini tak hadirkan diri, termasuk diri ini sendiri, Mereka tak jadi datang kerana bulan ramdhan. Agak lama untuk berpuasa 19 jam di sini. Jadi, kami bergraduasi sesama kawan-kawan. Mula-mula tu ingat kuat la sangat, tapi bila tengok semua orang dengan keluarga, sebak jugak la rasa. Emosi pulak di hari graduasi sendiri. 

Right before entering the hall to start the ceremony. 

Alhamdulillah, received my Diplom from the Rector of the Academy!

 Official photo from our academy website.

Waktu nak naik untuk terima diplom itu sendiri, keadaan sangat kelam kabut. Nak beratur lah, nak tangkap gambar la. Oh ya, dekat Russia memang panggil Degree - Diplom. Jadi, untuk pelajar yang takde ahli keluarga yang datang, semua kelam kabut minta tolong kawan ambilkan gambar. Bila balik, berharap sangat ada gambar dari kamera kawan-kawan.

Nasib baik ramai batchmates profesional photographer. Semua gambar dari blogpost kali ni dari kamera mereka. Dah siap edit semua dah. Terima kasih tak terhingga! Lepas semua pelajar terima diplom, ada anugerah khas Russian language untuk beberapa pelajar. Semua pelajar tidak tahu tentang perkara ni. 

Thanks Bash untuk gambar ni! Really appreaciate it. 

Selepas semua orang ambil diplom masing-masing. 

Cemburu juga pada mulanya melihat pelajar-pelajar lain naik atas pentas untuk anugerah khas ni. Tiba-tiba nama Adila dipanggil, terkejut jugak. Kami dah la selalu bersama, mesti lepas ni kena panggil juga. Alhamdulillah. Rezeki naik atas pentas dua kali. Tak sangka. jadi kena lintas ramai orang yang duduk sebelah dengan pantas sampai terpijak kaki mereka dengan kasut tinggi. Sorri! Heeee.

Anugerah untuk persembahan terbaik sewaktu tahun kelima Russian Language Presentation - Myopia. Waktu ni memang tak tahu siapa yang ambil gambar, tapi Adila ngan saya berharap sangat ada orang ambil gambar. Bukan apa, untuk tunjuk pada keluarga yang ada di rumah. Sebab mereka tidak dapat hadir, jadi, perlu sangat gambar untuk beri pada keluarga.
^_^

 Spot me! Senang je, warna tudung terang sangat.

 Paling penting - baling topi graduasi. Lepas tu masing-masing cari topi kat belakang. 

 Gambar seluruh batchmates. 
Semoga kami semua dapat berkhidmat menjadi doktor yang cemerlang di masa hadapan.

That's all for now.
Thank you for readin'
Dr. Siti Hajar, M.D.
^_^