Saturday, 20 June 2015

Picnic Before Ramadhan

17 Jun 2015
Park Shevstari, Nizhny Novgorod.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Waktu menulis ni, baru je habis peperiksaan surgery, kertas ke-4 daripada lima peperiksaan akhir di sini! Tak sangka, tinggal lima hari sebelum graduasi. Yup, graduasi setelah penat lelah enam tahun mengharungi pelbagai pancaroba di bumi soviet. Selepas ni, semuanya hanya tinggal kenangan. Kenangan terindah insyaAllah. 

Makin hari, makin rajin nak berblogging. Mungkin sebab satu hari nanti akan merindui saat ini. Jadi, kena catat setiap detik, sambil boleh share pengalaman dengan kawan-kawan blog yang lain. Minggu depan adalah minggu yang bakal hectic dan penuh dengan emosi. Peperiksaan akhir, graduasi, dan trip ke St, Petersburg bakal bermula. Semoga segalanya berjalan lancar. 

Best groups ever! Maybe will become best friend till forever. 
^_^

Its my doughnut! Heee. Sebenarnya, sangat tak reti buat donut yang ada lubang kat tengah tu. Jadi, buat yang super simple. 

Sebelum itu, nak bercerita tentang piknik yang sempat kami buat sebelum bermula Ramadhan. Walaupun weather forecast pagi nak pergi tu katakan hujan di tengahari, tapi sebab nak pergi jugak, kami, group L & M tetap nak buat kat luar jugak. Piknik terakhirlah katanya sebelum masuk ramadhan. Kalau bulan ramadhan, tak boleh nak piknik dah sebab berbuka jam 9.00 malam. 

Owh ya, agenda utama adalah untuk sambut hari jadi kawan-kawan yang lahir bulan jun - Ariff Azali, Adrian Jude, dan saya. Sehari selepas peperiksaan Internal Medicine hari tu. Menu semua fikir selepas exam. Sebelum exam memang tiada masa langsung nak fikir tentang menu. Jadi, kebanyakan orang buat desserts. Super manis. Semua cepat sangat jadi kenyang. 

 Special thanks to Farahin for the Tiramisu cake! Sedap sangat. 
Owh, lupa sangat nak ambil gambar guna kamera sendiri. Ni pun dari Daus. 

 Picnic by the park. Tengok, siap bawak periuk ke park. Hehe.

Lagi, sepatutnya nak buat piknik dekat tepi sungai Volga, tapi sebab hari nak hujan, jadi buat dekat park depan hostel. Dan akhirnya, memang keputusan yang bijak pun, sebab tengah-tengah piknik, hujan pun turun. Perkara pertama kena buat, payungkan makanan. Hehe. Ye lah, kalau basah makanan, nak makan ape dah lepas tu kan? 

Nasib baik hujan renyai-renyai je, jadi kami sambung la piknik sampai jam 2 petang. Pemandangan dengan kawasan Park ni sangat cantik dan menenangkan! Tetiba rasa macam dekat Cameroon Highlands bila mula-mula sampai. Cantik juga kalau sempat buat photoshoot. Tapi sempat tangkap beberapa gambar sahaja. Tak larat nak turun bawah lagi lepas makan.

 As usual, gambar Adila Ismail mesti ada dalam blog ni. Heeee. 

Di kesempatan ini juga, saya nak ucapkan selamat berpuasa dan menyambut Ramadhan kepada semua muslim di luar sana. Semoga ramadhan ini menjadi ramadhan terbaik buat semua. Dan semoga kita sempat ambil keberkatan yang melimpah ruah di bulan ini. Kalau nak lagi molek, masing-masing boleh tetapkan apa yang nak dicapai Ramadhan kali ini, dan jadikan 30-days-habit-changing-month. 

Kalau tak nak yang susah-susah, ambil perkara simple sahaja, seperti senyum setiap kali jumpa orang, tolong ibu bapa sediakan makanan di dapur, sedekah kepada yang memerlukan, kurangkan marah, dan banyak lagi perkara. Kalau tak nak banyak, satu pun cukup asal berterusan. 
^_^

Iftar bersama groupmates lagi. Dah dua hari berbuka puasa bersama. 
Nasibla dapat semua ahli group yang clingy macam kami semua.

Post surgery exam today. Dengan doktok-doktor pakar yang hebat. 

That's all for now
Thank you for reading
-Schajar Mcflurry-

Wednesday, 17 June 2015

24th years old Me

16th June 2015
Government Hospital Number 5
Nizhny Novgorod, Russia

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Alhamdulillah, we just finished the hardest and toughest exam in the world! Eh, tipu. Mungkin paling susah dekat universiti kami selama 6 tahun pengajian. Bak kata Adila, SPM untuk Medschool. Semuanya boleh ditanya. Banyak sangat nak baca. Dari topik asas Internal Medicine sampai la ke Infectious disease. Syukur sangat. Tapi jangan tertipu. Lepas ni ada lagi dua exam sebelum diri ini boleh digelar seorang pegawai perubatan, insyaAllah. 

Its a blessing. Yesterday also was my birthday. I dont really fancy a big celebration, or a lot of them. I cherished the small things that make me feel appreciable. I dont fancy a lot of wishes on my facebook wall, but I appreciate those who wishes me personally, directly or through private message. 

I'm blessed to have such a great family. A great mother who gave birth to me and a father who raise me up. The best friends forever since childhood till university life. The friends and juniors surrounding my life all this while. Above all, I'm thankful to Allah for all this blessing. 

Happiest birthday to me.
^_^

That's all for now.
Thank you for reading

Nota hari semalam: A big thanks to Lala and Farahin for a great day yesterday. From morning to late night. I just love to be accompany by the people I love on my birthday. Mission to be a lady start now.

Nota hari ini: Jom buat doughnut. Its picnic time! 

Wednesday, 10 June 2015

Wishing for a Star

3rd June 2015
Kremblin Nizhny Novgorod

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

How I wish for freedom rite now. Like seriously. Esok nak mula peperiksaan pertama untuk Exam Pediatrics. Final Chapter of Exam dekat Russia. Hurm. Ya Allah. Mohon dipermudahkan sangat-sangat. Hati ni rasa gundah gelisah je. Otak pun rasa tepu. Macam mana entah nak sumbat satu semester punya ilmu dalam sepetang. Bila baca tu, rasa macam nak dimuntahkan semula. Gulp.

FREEDOM. Tak sabarnya nak habis exam. Banyak sangat benda yang dah fikir nak buat. Dari kat Russia ni sampai ke Malaysia. Rasa macam boleh terbang lepas exam. Bebas. Tak sabarnya. 

24th June - You wait for me! Because I'll get my freedom on that day, like a bird flying on the limitless sky.  

That's all for now
Thank you for readin'
^_^

Nota hari ini: Tengah stress sebab rasa macam otak dah tepu. Kena cari ruang sedikit lagi untuk masukkan ilmu. 
Nota hari esok: Mohon rakan-rakan blogger doakan saya exam esok dan seterusnya. Mana tahu, antara banyak-banyak doa, doa kalian yang dimakbulkan. Amin. 

Friday, 5 June 2015

Barbecue Batch MD 2015

23rd May 2015
Lake... I cant remember. Its more like a park and lake.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Its been so long since I write about life here in Nizhny. So, now its all about few final chapter of my life as a student here in Russia. Last two weeks, it was quite a drastic decision for the whole batch, around 50 people, to organize a barbecue together at the lake nearby. It wasn't too near actually, around 15-20 minutes walk. But, I just took the taxi to bring me there. Just 5 minutes or less. 

We already divided the job lists between each of us. My work on that day was to make desserts. Aini, Wawa, Kailin and me decided to make 'Kek Batik'. Easy, cheap, and super duper delicious! Especially using Wawa's recipe. We made it the night before, and cut it to pieces on the morning. 

Weather forecast said that it'll rain at 2 oclock in evening. We started around 12 oclock. Luckily it only rains when we already finished eating and barbecuing. Only the guys did the barbecuing. The girls prepared the food, having some activity, and so on. 

 Sitting around leisurely. Having the bonding time together. 

 Bobby the rabbit. Can you see him?

There's Bobby. Kai lin's rabbit. We borrowed it from her and walk around the lake. Guess what, Bobby ate the flower! Haha. Rabbits are herbivore, they do eat anything? The weather was just perfect, Alhamdulillah. It was a very nice last bbq with them. After this, Ramadhan will come. Yup. Ramadhan during summer. It'll be 19 hours of fasting! 

Can't imagine. Never experience it before., and now for solid one months. Can we survive? InsyaAllah. Subuh at 1.45 am, study, sleep, wake up,  study, and its already time to break fast around 9.30 pm. 

Maresmawians in action. 
Maktab Rendah Sains Mara Langkawi.

 Now, Bobby was playing hide-and-seek. 
Amirah and me. 

While they're preparing the food, we managed to take last picture with the flowers during spring. It was beautiful. The lake behind us. Just perfect location to snap some pictures. Oh, on that day, I managed to make my own flower crown! So happy. 

Just using the branches of tree and grass to tight it up. Make a circle that fit my head and decorated it with the flowers. I can take as much flowers as I want because there's thousands of them. So glad. I'm lovin' it. So, that's all the memory I want to cherish during that day. Reading back this post one day later will make me smile.

Cherish the moment. 
Don't wait for miracles to happen. Make miracles happen.

That's all for now
Thank you for reading
^_^