Tuesday, 24 March 2015

Life Update.

Swiss Park, Nizhny Novgorod
8 March 2015

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Pertama sekali, siapa ingat 8 mac tu tarikh apa? Kalau tak ingat juga, meh nak bagi tahu. Hari Wanita sedunia. Tapi yang paling best, kat Russia ni dapat cuti. Jadi, isnin tu dapat la cuti sekolah sehari. Jadi, kepada semua wanita kat luar sana, hargailah diri anda yang satu ni. Kerana diri anda begitu berharga. Cewah, iklan Loreal kejap.

Oke, nak minta maaf sangat kat kawan-kawan bloggers sebab lama sangat tak baca cerita anda semua. Tak tahu kehidupan semua macam mana sekarang. Tengah cuti ke, dah tunang ke, dah nak kahwin ke, baby dah besar ke. Dulu, ada la jugak blogwalking setiap hujung minggu. Sekarang ni agak sibuk di hujung minggu. 

Sama la juga dengan update diri sendiri. Pun tak tulis juga. Entah, susah sangat nak tulis segalanya. Before this, I enjoyed writing because I find freedom in writing. Feel like a bird flying in the limitless sky. Write everything I like and dislike. The moment I'm happy and sad. The moment I enjoyed most. But as time passed by, you realized there's a limit in everything you do. The limit which make you stuck. Stay at the same place. But the limit is not decided by you, but by the society. 

Limitless. That's where I want to put myself. 
p/s: sedih cerita Limitless dalam hard disk dah rosak. One of my favourite movie.

Kalau tak faham, abaikan je oke. Monolog dalaman yang kadang-kadang terlintas di fikiran dan terungkap di bibir. Oh, hari ni turun salji! Cantik sangat. Sebenarnya macam blizzard juga pagi tadi waktu bangun pagi. Tak sabar rasa nak pegi lecture tengahari sebab pagi-pagi takde kelas. Sebenarnya tak sabar nak turun main salji puas-puas. Heeeee.

Tahun akhir ni, awal pula salji dah nak cair. Selalunya bulan April baru salji mula nak cair. Tahun ni, bulan Mac dah cair 75% salji. Kempunan nak main salji. Musim feveret setiap tahun. Entah, cantik sangat kot salji. Tak dapat lawan musim bunga pun tau. Untuk saya la. Oh ya, belum kongsi gambar winter photoshoot  dengan groupmates lagi kan? Nanti ye.

Oke. Tu je update buat masa ni. Harap semua sihat-sihat belaka dan live life the way you want it to be. 

Because at one point, indulging oneself is important. 
^_^

Friday, 13 March 2015

Being Superhero.

Alhamra, Granada, Espana.
27th January 2015.

Body Language: The “Superhero Poses”

Amy Cuddy is a researcher at Harvard University who studies body language and the impact it has on your hormones.

Recent research coming out of Harvard University, The University of Oregon, The University of Texas and many other places is revealing that powerful and effective leaders not only share similar mindsets, but also similar hormone levels. 

More specifically, powerful leaders tend to have higher levels of testosterone and lower levels of cortisol. Higher levels of testosterone (in both men and women) lead to increased feelings of confidence. Meanwhile, lower levels of cortisol lead to decreased anxiety and an improved ability to deal with stress.


So, just stand like a SUPERHERO for 2 minutes a day. 
And you'll be confident all day long!
^_^

The Script - Superhero

When you've been fighting for it all your life
You've been struggling to make things right
That's how a superhero learns to fly

Every day, every hour
Turn the pain into power

She's got lions in her heart
A fire in her soul
He's a got a beast in his belly
That's so hard to control
'Cause they've taken too much hits
Taking blow by blow
Now light a match, stand back, watch them explode


Nota hari ini: Rasa nak lari dari realiti. Realiti yang mendesak. Dan buat rasa sesak. Perlukan vacation dari segalanya. Sangat perlukan. STAT.