Friday, 24 April 2015

Di sebalik satu episod Grey's Anatomy....

22 April 2015
Hari terakhir cycle Internal Med di hospital 13.
Sebuah kisah klasik untuk masa hadapan.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Its been a long time. Maaf. Sibuk bulan April ni. Setiap minggu ada peperiksaan praktikal. Walaupun dikatakan mudah, tapi, tipulah kalau nak pergi jawab tanpa baca apa-apa kan? Jadi, perlu membuat persiapan sikit sebelum masuk peperiksaan besar bulan jun nanti. Takutnyaaaaa~

Mesti ramai tertanya-tanya tentang kejadian kebakaran hostel di Russia. Kejadian berlaku di Moscow, bukan di Nizhny Novgorod. Tapi, kami di lokaliti lain ini turut mengenali mangsa-mangsa di sana. Jumpa sesekali semasa program di Moscow. Semoga mereka dikurniakan kekuatan di sana. Ada antara mereka yang berada di tahun akhir juga. Permudahkanlah segalanya untuk mereka, insyaAllah. 

Siapa peminat Grey's Anatomy? Episod baru keluar semalam. Heart Breaking! Derek Shepherd, the main actor is dead. How's the story gonna continue? I dont know. But, there's a few things I learned from it. Entah, setiap kali tengok series atau movie, mesti ada benda yang menyentuh hati. 

1. The way Derek Shepherd handle patients. Very calm and systematic. Kat sini ada satu cikgu yang macam tu. Cakap dengan lemah lembut dan berhemah, gentleman towards everyone, Ilya Gregorevic. Serius. Macam Derek Shepherd versi Russia. The point is - handle patients with care. Cara nak hadapi pesakit, walau dalam keadaan trauma atau kecemasan, perlunya untuk kita tenangkan diri kita dahulu, baru boleh berfikir dengan waras. 

2. Death can happens anytime, anywhere, any age. Kemalangan, perkara kecemasan, tak kira di mana atau siapa. Jadi, perlunya untuk setiap masa, kita refleks balik apa yang kita nak buat setiap masa. After all, nobody want to die in vain. Think before you everything. Think twice, thrice if you need it. 

3. 'Its a great day to save lives' - kalau setiap pagi sebelum pegi kerja nanti, nak guna motto ni. It'll definitely brighten your day before you even start your work. Sekaligus, dapat betulkan niat sebelum pergi kerja atau mula belajar. Bukan takat nak elak kena marah dengan Medical officer atau takat nak lepas peperiksaan, tapi sebab nak selamatkan nyawa orang. 

4. The one. Akan ada masa kita buat kesilapan yang takkan dimaafkan, dan itu yang akan menjadi pengajaran yang buat kita lebih bagus, lebih berjaya. Learn from every mistake you made in the past. Rise and shine to a better person. The way Meredith Grey stay so calm and explain it to the young doctor like she's talking to all young doctors out there. 

Banyak lagi yang dapat dari episod kali ini. Sesiapa peminat setia Grey's Anatomy yang belum tengok lagi, sila sediakan banyak tisu di sebelah anda, ataupun tonton dengan rakan-rakan. Dapat mengalir air mata sama-sama. Heeee. 

Group 631L and 631M
-Winter photoshoot session-

That's all for now
Thank you for readin'
^_^

7 comments:

  1. teringat patients yang kite pernah buat history taking, banyak jugak yg bila minggu depannya pergi ke department yg sama, patients tu dah meninggal. T_T hati doktor kena kental hadapi pemergian patients kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. True. Perlu sentiasa kental. Bila kita ada rasa 'something' bila ada orang meninggal depan kita, its a good sign, sebab kita akan reflect towards ourselves. Tapi, bila dah tak rasa apa-apa dan jadi seperti rutin, tu moment yang bahaya~

      Delete
  2. Hai kak hajar! Its been longgg time i didnt come here hehe. Saya tak tengok sangat cerita ni, tapi dulu masa praktikal kat Hospital, same thing Happens. Dah biasa siapkan ubat untuk pts tu, satu hari nama dia takda. And they said the pts has 'expired'. So sad the term is used for human. Huh. All the best in your study kak :)

    ReplyDelete
  3. Belum tengok lagi episode Grey's Anatomy yang ni. Tapi semua reviews pun emo semacam. Takut saya pun emo sekali nanti >.<

    ReplyDelete
  4. bestnya belajar di luar negara :-)

    ReplyDelete
  5. Akk peminat cerita tu. SBB dulu2 bercita-cita nak jd doktor...tp x bp nak cerdik. Hihihi...akk pasti terjah cerita tu...sangat suka ok!

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^