Sunday, 30 March 2014

Pizza Party

Insyirah's Birthday Pizza Party
29th March 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Nampak sedap tak pizza tu? Yummilicious! Banyakkan?!? Siapa entah nak makan pizza banyak-banyak cenggitu. Kami lah - Group 531 L&M. Group Suka Makan. Lekat dah nama group macam tu. Macam famili yang besar dah kami semua. Iye la, duduk perantauan ni, kawan-kawan la jugak keluarga kita. Kalau nak hidup sorang-sorang, memang boleh mati kutu tak tahu nak buat apa. 

Friendship.
A group of friend together in hardship to achieve success. Be it, dunya or akhirat. Definisi sendiri. Kadang-kadang, kita rasa kita boleh hidup bersendirian. Yup, memang tak nafikan. Diri sendiri ni rasa macam kuat je untuk hadapi segala cabaran sendirian. Tapi kan, kan lagi indah memori yang dicipta kalau ada rakan-rakan di sekeliling kita. 

Oleh itu, sentiasa hargai teman-teman kita. Serius rindu semua kawan sekolah rendah, menengah, emaresem, dan bakal rindu kawan-kawan universiti. Oh masa, jangan berlalu terlalu pantas. 

2015 NNSMA Graduates.
InsyaAllah. 

Eh, lupa pula nak cakap pasal pizza. Best sangat. Dua belas regular-size pizza untuk 14 orang. Banyak tak? Buat banyak-banyak sebab takut tak cukup nanti. Tapi jangan terkejut, sebab memang dah nak habes pun. Group kami ni ramai orang lelaki, konfem-konfem la makan banyak kan. Kesemuanya ada 6 jenis pizza yang berlainan perasa. 
  • Island supreme pizza
  • Hawaian chicken pizza
  • Spicy chicken pizza
  • Satay pizza
  • Pepperoni Pizza
  • Texas pizza

Semua pizza adalah home-made! Iye la, kalau beli dekat kedai, mesti takde yang halal. Yang boleh beli, pizza tuna, pizza margherita, pizza cheese. Bosan dah. Kali ni buat sendiri, semua perisa ada. Yummy. Tambah dengan menu Pizza Hut - Chicken wings, mushroom soup, garlic bread, salad, onion ring, chicken nugget. Oke, kenyang. Alhamdulillah.
^_^

Pizza yang saya buat - Hawaian chicken. Mudah je, cuma perlu letak ayam yang dimasak setelah dipotong dadu, nenas, rempah, cheese, mayonaise, sos dan tomato paste. Ikut resipi dekat internet je. Ingat mula-mula nak ikut resipi Fatin Liyana. Tapi, sebab masa tak cukup, pakai buat resipi paling mudah. Campak-campak dan bakar dalam oven. 

Tadaaaa. 
My hawaian chicken pizza with mayonaise and cheese overload. 

That's all for now. 
Which pizza you prefer most?
^_^

Sunday, 23 March 2014

Travelogue: Swedish Cuisine.

Last day breakfast provided by the hostel. 
Waktu ni rasa tak nak balik Russia sangat3 sebab nak cuti lagi. 
3 February 2014

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Kali ni nak short but sweet update tentang beberapa pemanis mulut yang kami cuba di Stockholm, Sweden. Maaf sebab selalu update belog hujung minggu je, tengah berusaha cari masa lapang tengah-tengah minggu, tapi selalu tak sempat juga nak tulis. Jadi, hujung minggu baru sempat update. Respect sangat blogger yang memang komited dan blogging selalu. 

Orang kata - Kalau pergi Paris kena cuba makan Macaroon. Kalau pergi Italy kena cuba makan Ice cream atau Gelato dan Pizza dan Pasta. Kalau sampai Brussels kena makan Waffles. Kalau sampai Russia, kena makan Sushi? Eh, tipu! Kena cuba tradisional Pancake atau Blinnie. Jadi, kalau sampai Sweden, kena cuba makan apa?

1. Prinsesstarta or Princess Cake
"It is a traditional Swedish layer cake consisting of alternating layer of airy sponge cakes, rasberry or strawberry jam, and thick layer of whip cream. The top is covered by Marzipan, sprinkled with powdered sugar." - Wikipedia

Waktu mula-mula sampai Sweden, tak terfikir pun tentang kek ni. Fakhirah yang kata ia merupakan kek tradisional dan alang-alang dah sampai kan, apa kata kita cuba je kek ni. Memang lembut sangat dan penuh dengan whip cream. Tak manis sangat pun. Yang maniskan kek ni adalah lapisan hijau tu, Marzipan. 

Day 3: A must try cake in Sweden. It is called the Princess cake. 
Very nice combination of tastes, which make it not too sweet, not too dull. 5 star for this cake!

Kalau sesiapa selalu pergi makan dekat Ikea, rasanya ada jual Princess cake ni dalam bentuk yang mini dan comel sangat. Tengok dalam gambar kat bawah. Dekat Ikea Russia ada jual kek ni. Tak pasti ada jual ke tidak dekat Ikea Malaysia sebab jarang pegi sana. Harga kek ni, untuk kek penuh dalam 1kg, dalam 180 Sek (RM90). Ada lagi satu saiz, 2kg, dua kali ganda harga. Sebab kami nak rasa je kek ni, beli 2 potong dalam gambar kat atas, 45 Sek (RM22.50).

Mini version Princess Cake sells in Ikea

2. Semlor
Waktu mula-mula tengok Semlor ni kat kedai Supermarket, memang absurd! Feeling like - I wanna try that for sure! Dia macam burger yang besar, penuh tangan genggam tapi intinya adalah whip cream. Orang Sweden ni memang suka makan whip cream rasanya dalam pencuci mulut. Princess Cake pun guna whip cream. 

Waktu berjalan di Ikea, jumpa la Semlor ni dijual. Apa lagi, terus beli. Seronok sangat dapat rasa. Tengah-tengah kafe Ikea paling besar tu, cari tempat duduk, dan makan terus. Haha. Orang sana tengok pelik je, eksaited bukan main makan makanan yang diorang dah selalu sangat makan. Orang dok sibuk beli perabot, kitorang makan tak ingat dunia. 

Harga - Rasanya dalam 19.90 Sek (RM9.90) untuk dua Semlor. Harga murah sebab beli kat Ikea. Kalau kat tempat lain, tak dapat semurah ni. A must try if you reach Sweden!

Day 4: Trying out the local cuisine named Semlor. 
Look like a handful of burger. The bun is so soft. Its not so sweet. The middle part - whip cream and unknown sweet ingredient. The cinnamon taste covered all over it. 

Me and Kirah trying the Semlor. Yummy.
But Kirah didnt like the almond taste in the middle of it. 

3. Cocos Bollar
Oke. Ini manis terlampau. Orang Kelantan pun serius tak boleh tahan punyer. Manis leting. Satu lapis coklat nipis yang diselaputi kelapa kering. Dalam bola coklat ni adalah whip cream again yang manis to-da-max! Serius, tak tipu. Tapi tak tahu macam mana, boleh makan dan habiskan jugak. Sedap la jugak sebenarnya kalau dah boleh habes kan?

Waktu ni, beli dekat supermarket kegemaran. Coop. Dalam lima minit perjalanan dari hostel. Rasanya tiap-tiap hari supermarket ni. Entah, rasa seronok dan rasa kat Europe bila pergi supermarket ni. Nanti cerita pasal kedai ni pulak ye. Harga - 25 Sek (RM12.50) untuk satu kotak. 

Day 2: Wanting to try the local food and cuisine. End up buying this coconut ball with super duper sweet whipcream in the inside. Share it with the tourist in the same hostels. 

4. Fruit bottled or Vitamin drink.
Memang rasanya orang kat sini pentingkan kesihatan dan lebih menjaga kesihatan rasanya. Dekat kedai je, ramai beli Fruit bottled yang memang kurang gula, penuh dengan buah-buahan. Bukan macam jus kosong tau, rasa pekat sangat buah dalam botol ni. Lagi satu, Vitamin drink. Bermacam-macam jenis - anti oxidant, stress reliever, and much more. 

Sebab nampak menarik sangat, jadi, cuba la beli juga. Once in a lifetime nak sampai negara orang dan cuba makanan diorang kan. Lepas ni, tinggal dekat Malaysia dah. Harga - Untuk Vitamin drink - 20 Sek (RM10) dan fruit bottled - 18 Sek (RM9). 

Vitamin C & E. Persika/Peach taste. 

Fruit bottled - all type of berries and banana. 
Err. Tapi rasa macam tomato juice.

That's all for now.
Which desserts you prefer most?
^_^

Tuesday, 18 March 2014

Ups and Downs.

3 February 2014
On top of Ericson Globe, Stockholm, Sweden.
"Sometimes, even when we are on top of the world, 
there's always a moment when you feel that you're deep under the sea level." 

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Hurm. Rasa macam bukan manusia pula kalau hidup ni tanpa cabaran, kalau hidup ni perfect je sepanjang jalan. Kadang-kala, mesti ada momen yang kita rasa sangat down. Rasa macam semua benda yang terjadi pada kita serba tak kena. Sampai dibawa-bawa dalam mimpi. Setiap malam. 

Saya pun manusia biasa macam anda semua. Kadang-kala, kalau kita baca belog orang lain, dan rasa hidup orang tersebut dah sempurna dan nak sangat hidup macam tu, kita terlupa sesuatu. Setiap seorang telah diberi rezeki dari Tuhan. Rezeki tu tak bermaksud harta dan wang ringgit sahaja. 

Rezeki tu luas. Ibu bapa, adik beradik, anak, rakan-rakan, kebahagian, kerajinan, ilmu pengetahuan, dan sebut je semua benda yang ada di sekeliling kita. Laptop nak tulis belog ni pun rezeki. Cuba untuk bersyukur atas setiap sesuatu, insyaAllah. 
^_^

Peluang untuk belajar kat Russia ni pun satu rezeki. Kadang-kadang rasa macam belajar doktor ni just go with the flow. Result SPM dulu pun oke, dapat biasiswa dari MARA. Lepas tu, terus terbang waktu umur 18 tahun. Sekarang dah 23 tahun. Tinggal setahun setengah lagi sebelum masuk ke alam pekerjaan. Baru terfikir tentang passion in medicine. 

Sekarang dalam usaha untuk mencari PASSION tu. Susahnya nak in love with the job. Kadang-kala, rasa down juga fikir, kenapa lah ambil bidang medicine ni sedang tahu, kerja nanti memang tiada masa untuk keluarga. Makan, rehat, tenaga tak cukup untuk awal dua tahun waktu house officer. Kuat ke nanti untuk hadapi semua ni? 

Hurm. Macam mana ye? Rasa kurang passion menghantui diri beberapa hari lepas. 
How to stay in love in medicine? or simply how to love your job? 
Then only, I can be a great doctor one day, insyaAllah. 
Any idea? or story which can inspire me? #HelpInNeed 

Thank you in advance. 

Monday, 10 March 2014

Project Fun: Snowboard

First Time snowboarding. And its -10 degree celcius.
22 February 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Pertama sekali. Nak ucap Happy Women's day kepada semua wanita-wanita cantik di luar sana dan yang sedang membaca belog picisan ini. Siapa tahu 8 Mac merupakan hari wanita? Sila angkat tangan. Yup. Sabtu lepas merupakan hari wanita. Seperti setiap tahun, hari wanita disambut besar-besaran di Russia. Begitu juga dengan Men's day

Jadi, hari ni merupakan hari Isnin dan merupakan cuti umum Hari Wanita yang ditarik dari sabtu lepas. Yey! Cuti. Itu yang paling penting. Cuti hari minggu tiga hari. Tak boleh bagi alasan monday blues la kalau masuk kelas hari selasa kan? Hehe. 

Sekarang nak update tentang pertama kali snowboard atau papan salji. Macam pelik je bunyi papan salji ni. Layan je lah ye. Kami pergi pada hari sabtu, setelah beberapa minggu delay sebab tiada salji yang turun dan tinggal salji lama yang keras atau suhu telah naik dengan mendadak mengakibatkan semua salji cair. Hari sabtu tu, tekad juga nak pergi walaupun tengok weather forecast -15 darjah selsius. 

Teman snowboard saya - Insyirah dan Adila. 
Groupmates lain ada perkara lain untuk dibuat pada waktu ni. Jadi tinggal kami bertiga sahaja perempuan. 

Snowboard merupakan salah satu wishlist untuk tahun ni. Iye la, dah tahun kelima, baru nak ambil kesempatan main kan. Tiap-tiap tahun mesti bercadang nak pergi, tapi selalu ke laut. Tahun ni, alhamdulillah dapat main jugak. 

And it was super duper fun! Serious! Walaupun memang akan sakit badan dan kaki beberapa jam sahaja lepas main dan untuk beberapa hari seterusnya. Sakit badan macam lepas pergi masuk marathon 5km setelah setahun tak berlari. Ataupun macam balik gym setelah beberapa bulan tinggalkan. 

Kenapa sakit badan? Sebab untuk pemain amatur yang baru pertama kali nak main, nak berhentikan snowboard lepas dah turun laju-laju adalah dengan menjatuhkan badan sendiri. Paling bagus jatuhkan badan ke tepi, tapi dengan jayanya, saya ni suka sangat jatuhkan diri ke depan. Apa lagi, lutut memang sakit to da max! Lebam jugak la bila tengok esoknya. 

Jatuh. Memang lebih pada 20 kali rasanya. Tapi kan, kalau tak jatuh dan tak berani, macam mana nak belajar main kan? So, no pain, no gain. Tak kisah la nak jatuh guling-guling ke, nak jatuh ke depan ke, ke tepi ke, as long as we take something from it, it a process of learning. Akhir sekali, boleh la main snowboard sebagai amatur. Tak hebat lagi. 

Snowboard with them. 
We had joy. We had fun. We had season in the sun. 
^_^

Lelaki pula, memang naturally hebat ea dengan snowboard ni? Jeles sangat. Smooth sangat diorang main. Tapi banyak sangat diorang ajar kami yang baru pertama kali nak main ni. Iye la, nak main from zero kan. Bukan senang. Dari nak pakai kasut, lekatkan dekat board, cara nak brake dan macam-macam lagi. Jadi, kalau untuk first timer, rasanya kena pergi dengan orang yang banyak pengalaman dah. 

Paling tak best. Lepas dah turun bukit selama 3 minit dengan seronoknya, kena panjat semula bukit sambil angkat snowboard yang tiba-tiba rasa berat sangat selama 10 minit. 10 minit campur masa mula-mula tak reti nak cabut kasut dari snowboard. Boleh tak nak main turun bukit je, tanpa perlu naik bukit sendiri? Huhu.

Harga untuk sukan snowboard - disebabkan kami pergi pada hari minggu, jadi 350 Ruble (RM35) untuk dua jam. Jika dari isnin hingga jumaat, 250 Ruble (RM25) untuk tiga jam. Tak puas sangat nak main hari tu untuk dua jam. Sampai orang tu dah panggil untuk masuk dan pulangkan snowboard dan kasut sewa. Gambar pun sempat tangkap sikit je sebab limit masa. Waktu mula-mula, tak nak tangkap gambar sebab eksaited nak main. Akhir sekali, habes dah masa. Curi-curi masa untuk tangkap gambar kejap sebelum pulangkan. 

The key is to never give up.

Konklusi. Kalau kita gagal beberapa kali pun untuk cuba sesuatu, jangan terus putus asa. 
I'll always remember this moment whenever I wanna give up. 

That's all for now
Thank you for readin'
^_^

P/s: Don't wait for happiness. Create happiness.
P/ss: Appreciate every moment in ur life. Good or bad ones. Because every little things create the person you are rite now. 
P/sss: Happy women's day.

Tuesday, 4 March 2014

Passenger

My Hyacinth plant is blooming. 
*Today's picture*

You only need the light when it burning low.
Only miss the sun when it starts to snow.
Only know you've been high when you're feeling low.
Only hate the road when you missin' home.
Only know you love her when you let her go.
-Passenger-

Sometimes. We take for granted all the gifts and every single thing around us. 
We only know that it is meaningful to us when we lose it. 
Say your blessings for every little thing because we never know when it will be taken back from us.
Be it your Time, Health, People around you.
Alhamdulillah. 

P/s: Having exam tomorrow. Hurm. Only appreciate the free time, when you need it most.