Tuesday, 8 April 2014

Live the Present. Live the Moment.

Lunch at British Pub, Balshaya Pakrovskaya. 
4th April 2014

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Sekarang tengah cycle psychiatry atau sakit orang gila selama seminggu. Sebenarnya, takde la semua benda dalam subjek ni belajar tentang orang gila. Satu topik je betul-betul bincang tentang Mental retardation. Tajuk esok la ni. Tebal bukan main, tapi dah mengantuk sangat nak baca sebab hari ni kelas Ruski (bahasa Russia) sampai jam 6.30 petang. 

Tolak masa rehat. Tolak masa makan sambil tengok cerita Aku Isterinya. Oke. Sekarang dah jam 10 malam. Badan dan otak pulak dah penat. Kalau masa tu boleh dibeli, saya la orang pertama nak beli. Hari ni pula belajar tentang Major Depressive Disorder. Rasa macam into-the-topic sangat. Over je. Over thinking pun masalah jugak. 

Sampai jumpa satu artikel menarik sangat. Seyes. Tak tipu. Kalau awak ni jenis orang yang pikir banyak sangat masa lepas, atau masa depan, memang artikel ni sesuai sangat untuk awak ye. Bawah ni saya copy sikit isi penting untuk semua baca. 


I know I am not the only one who suffers from overthinking. If I am, why has a book been published on the topic? Eckhart Tolle — a genius, in my opinion — wrote a powerful book entitled, “The Power Of Now.”

Suffice it to say, his work changes lives. It has answered countless of my questions — and believe me when I say countless. My thoughts and questions are infinite. Tolle writes, 

“All negativity is caused by an accumulation of psychological time and denial of the present. Unease, anxiety, tension, stress, worry — all forms of fear — are caused by too much future and not enough presence.  
Guilt, regret, resentment, grievances, sadness, bitterness, and all forms of non-forgiveness are caused by too much past, and not enough presence.

At last! An answer to why we stress, worry, regret and often bathe ourselves in self-pity and loathing.

Do not worry about the past, for the past is over. Do not concern yourself with the future, for tomorrow is never promised; your past does not determine your future.

All we have is this very moment — all we have is now!

That's all for now. 
Thank you for readin'
^_^

11 comments:

  1. macam-macam ilmu bila baca entri dalam blog bakal DR muda ini :-) Study baik-baik yea.

    ReplyDelete
  2. dalam sgt bahasa inggeris ni.. heee

    ReplyDelete
  3. ehm menarik tajuktu... selalupun kita duk fikir the past jer...
    cantik gambar tu nampak ayujer...

    ReplyDelete
  4. kalau sekali sekala menoleh ke belakang tak pe kot untuk diambil pengajaran dr yg lepas.. jgn stress k.. usaha yg terbaek di masa skrg insyaAllah akan membuahkan hasil di masa akan dtg.. dunia akhirat.. :)

    ReplyDelete
  5. hee.. study medic mmg nampak menarik.. tapi bila duk baca entry sis.. mencabar betul dgn subjek2 dia.. oh mai. ecah doakan smoga akak dipermudahkan segalanya...

    ReplyDelete
  6. Sebenarnya, memang dah lama dah tahu yang kita selalu sangat stress ni sebab terlampau memikirkan masa hadapan dan masa yang lalu. Tapi, itulah. Selalu degil. Sibuk nak fikirkan juga.

    By the way, suka gambar kat post ni. Shawl yang sama macam dekat header tu.

    ReplyDelete
  7. walaupun duk di perantauan, still layan cite melayu ey.. bagus la hajar nie.. kalau pandai bahagi masa, In Syaa Allah semuanya akan selesai...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Hajar, sempat lagi layan drama melayu tu. hehe jaga diri baik2 kat sini. singgah menabung lenovo sini~~~

    ReplyDelete
  9. bila ada something yang merisaukan di kemudian hari, pasti sekarang pun dah fikir dah. :D

    ReplyDelete
  10. lets live life to the fullest ^_^

    ReplyDelete
  11. semua yang dicakap kat sini semua betul, pasal mentaliti kita, cara pemikiran kita, cara kita kawal perasan dan emosi kita, betul betul betul..
    tapi sebagai manusia biasa, kita kadang2 tak boleh kawal perasan atau fikiran negatif.

    OMG you a malay drama addict is it? hahaah.

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^