Sunday, 7 December 2014

Road to Sarmova Lake

A walk to Sarmova lake in a beautiful day.
25 September 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Beware! Post ini adalah sepatutnya berbulan-bulan dahulu lamanya, tetapi baru nak dinaikkan hari ni sebab baru punyai masa untuk menaip. Untuk pengetahuan semua, pemandangan di bumi Rusia sekarang bukanlah seperti ini lagi. Sekarang dah masuk musim sejuk, jadi dah penuh dengan salji. Nanti ada masa akan update satu persatu, insyaAllah. 

Kini, bicara tentang perjalanan ke sebuah tasik yang terletak di bahagian Nizhny bawah. Kami, pelajar NNSMA tinggal di Medical Street, Nizhny atas. Perjalanan ke tasik ini mengambil masa dalam satu jam. Waktu ini adalah setelah kami dua group baru habis kelas surgery di Vodnaya Hospital. 

Walking through the second walking street in Nizhny.

Bila kelas dah habis dan dapat zachut terlalu awal, iaitu sekitar jam 10.00 pagi, dah alang-alang bersiap untuk ke kelas, kami pun bercadang terus untuk pergi ke Tasik Sarmova. Sebelum sampai ke stesen bas, perlu lalui Walking Street kedua di bumi Nizhny. Jarang sebenarnya untuk berjalan di kawasan ini kerana agak jauh dan tidak punyai banyak kedai berbanding yang di Gorkovo. 

Di hujung Walking Street ini, ada mercu tanda yang Nizhny Novgorod yang penting. Kalau dekat Amsterdam ada - 'I Am Amsterdam', inilah yang ada di Nizhny, ditulis dalam tulisan Rusia. Нижний Новгород.

Bersama groupmates yang telah hadapi susah senang selama 5 tahun setengah. They're the best!
P/s: Tulisan di belakang - Nizhny Novgorod.

And this is the girls, minus Irene. Irene balik rumah dah, tak ikut pegi tasik.

Setelah sampai di kawasan Sarmova, perlu berjalan ke tasik. Pemandangan ketika itu, subhanallah, cantik sangat! Tengok gambar kat atas. Pokok sewaktu musim luruh sangat berwarna-warni. Daun-daun bersedia untuk menggugurkan diri di muka bumi pada waktu yang berbeza. Menghasilkan pemandangan yang punyai tona warna dari hijau, jingga, kuning, dan coklat. Daun maple kering bertaburan di lantai. 

Overall, yang cantik adalah pemandangan sepanjang ke tasik dan kenangan untuk pergi ke sana dengan rakan-rakan seperjuangan. Kenangan untuk sentiasa disimpan dalam kotak memori. Bila dah sampai ke tasik, daun banyak hijau lagi. Belum musim luruh sepenuhnya lagi. 

The greenly leaves. Autumn haven't reach here yet...

Us.
A road to remember...

That's all for now.
Thank you for reading.
^_^

Nota hari ini: Its a great day. Alhamdulillah, for all the blessings today. Everything went well. Also, thank you to my readers! Sangat! Sebab walau tak update waktu cuti hari tu, masih ada yang masih membaca belog picisan ini hari ini. 

Nota hari esok: Women ice hockey maybe?

[Giveaway] Hello from Canada

Hello from Canada
[Kelik gambar untuk ke giveaway]

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Kali ni nak join Giveaway dari adik Farah yang sedang melanjutkan pelajaran di bumi Kanada. 
Meh support dan join Giveaway ni sama-sama.
^_^

Soalan: Apakah URL blog Doodles of Life?

Wish me luck!

Thursday, 4 December 2014

Maya Ohana 1.0

27 November 2014
Fantastika Food Court

By @atiqahmohamed "27112014
Karena dirimu begitu berharga 
Nilah useghoh minion saye".

Maya Ohana: My Family.
Usrah: Keluarga. .

Ada waktu, kita jatuh.
Terduduk. Terpaku sebentar di lantai bumi. 
Lantas, kita bangun sendiri. 
Atau dihulur tangan tanda bantuan. 
Mengorak langkah ke hari esok. .

Takkan selamanya kita jatuh. 
Takkan selamanya kita berdiri.
Kerna kita hidup di atas roda. 
Tiada wisel meniup tanda henti. .

Gembiralah usrati.
Yang dicatit hanyalah usaha,
bukan dudukmu atau bangunmu. 
Andai kalian ikhlas. .
#MayaOhana #usrahnino

Salam jumaat penuh barakah
P/s: Jangan lupa baca al-kahfi hari ni.
^_^

Friday, 28 November 2014

A Day at Limpopo Zoopark

In front of Limpopo Zoopark,
Nizhny Novgorod
29 September 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Esok jumaat, esok cuti! Dapat extra cuti sebab lecturer occupational disease nak pegi ambil test dekat universiti lain. Tapi nanti minggu depan gabung dua kelas dan kena baca banyak. Takpe, sekarang sementara ada masa, kita update belog kejap! A moment to remember. Zaman HO nanti takde masa nak tulis dah. Tinggal nak baca semula je. 

Dua bulan lepas, kami dari group 631L & 631M, dapat cuti awal waktu kelas surgery. Jadi, sama-sama bersetuju untuk habiskan hari isnin di sebuah zoo terletak di bahagian bawah Nizhny. Kalau nak ikutkan, depan hostel pun ade zoo, tapi zoo ni jauh lebih besar dan banyak sangat haiwan! Oh ya, zoo dekat Russia dipanggil zoopark. Mungkin sebab zoo campur park, jadilah zoopark. 
^_^

Stonehenge pun ada dekat tengah-tengah zoo ni.
Just kidding!

Harga untuk masuk adalah 350 Ruble (RM35) dengan manaiki Bus 12 hingga ke stesen Limpopo Zoopark. Siapa tahu Limpopo tu apa? Nama macam comel sangat je. Limpopo asal dari nama tempat di Afrika selatan. Nama sungai. Mungkin sebab nak nampak tropikal dan sangat nature, maka mereka pun guna nama ni. 

Mesti semua nak tahu binatang apa yang ada dekat zoo kat sini yang berbeza dengan zoo dekat Malaysia. Panda takde okay! Tak tahan sejuk Russia rasanya. Kami yang pergi musim luruh ni pun, sejuk sangat dah. Jom tengok antara binatang yang ada dekat sini....

 The Adila and the ostrich or burung kasawari. 

  The Hajar and the deer. Ni dekat taman rusa malaysia pun ade.


  The Jona and the bison. 
Besar sangat! Macam empat orang duduk sekali. 


  The Firdaus and the tiger. Feeling tiger sikit. 

Benda seronok adalah kami boleh beli makanan yang dalam kon aiskrim yang berisi roti, lobak merah, dan epal dengan harga 20 Ruble (RM2) dan beri pada haiwan-haiwan di sana. Macam rusa, bison besar tu, itik dan macam-macam haiwan. Tapi takut jugak la, tergigit tangan kang, tak ke nangis? 

Lagi, dekat zoo ni ada dua bahagian. Bahagian pertama ada rusa, musang, bison, burung hantu, perbagai jenis burung, dan macam-macam lagi. Bahagian kedua ada binatang tropikal macam harimau, monyet, ikan, itik, ayam, kambing. Oh ya, perbezaan ketara antara itik atau ayam kat sini adalah mereka berbulu lebat. Dan ada bulu hingga ke kaki - macam pakai boot! Serius. Walau nampak macam lawak je. 

The Farahin and the birds. Feeding them is fun!

The Nabila and the bear!
This is rare! A true bear macam cerita brother bear. Besar sangat. Siap ada tiga pagar untuk tahan dia. 

The last and best part - The petting zoo! Or in other words, Children's zoo. Dekat sini ada haiwan-haiwan yang boleh dipegang sebab sangat jinak. Ada kambing, biri-biri, dan arnab. Boleh bagi makan, tapi menyesal sangat sebab tak beli apa-apa untuk bagi makan. Ramai sangat budak-budak tadika kat sini. Eksaited sangat diorang tengok binatang ni. Lagi-lagi boleh pegang, main kejar-kejar la diorang. 

Oh ya, kami sendiri pun eksaited jumpa kambing ni sebab jinak sangat. Oke, mungkin saya je yang eksaited. Heee. Jumpa selalu masa nak sembelih hari raya haji je. Tak boleh nak pegang pun. Bila dapat peluang, memang jadi macam budak-budak tadika tu kejap. 

  Us in the petting zoo. Such a cute goat! 


  Its Adila again. Heeee. And the children at the back were gossiping about us. 

 The best selfie of the day. 
Senyum kambing.

Video for us to remember :)

That's all for now.
Thank you for reading 
^_^

Tuesday, 18 November 2014

Assalamualaikum Readers!

4th October 2014
Raya Aidiladha photoshoot with blockmates.
Candid photo.

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera. 

Pertama. Gambar di atas sebulan setengah lepas! Waktu daun kuning keemasan menawan dan memikat hati. Sewaktu menikmati musim luruh terakhir di bumi soviet. Kalau nak tahu, sekarang tengah musim perantaraan antara luruh dan musim salji. Jadi, pokok hanyalah tinggal ranting dan belum ada salji menjadi peneman. Tak sabar nak tunggu salji!

Kedua. Susah mahu bicara. Banyak sebab tak update belog. Antara tanggungjawab, persoalan di benak, benar atau tidak, sebagai contoh, dan macam-macam lagi. Bila diberi tanggungjawab, haruslah cuba untuk buat yang terbaik kan. Tapi bagaimana dengan minat? Menulis. Bercerita. Berkongsi rasa. Adakah harus diketepikan? Oke, mesti pening baca kan? Just a random thought.

Ketiga. Nak kongsi satu cerita yang in my opinion sangat menarik. Cerita tentang pengembaraan di bumi eropah dari sudut yang tidak pernah kita nampak. Maksudnya, siapa sangka di Museum Louvre di Paris ada sesuatu yang lebih menarik dari potret Mona Lisa. Juga, satu garisan lurus di bumi Paris yang menempatkan Arc de Triomphe akan menghala ke satu tempat suci.



Curious tak? Tajuk cerita tersebut adalah 99 Cahaya di Langit Eropa. Tapi semestinya, perlu selidik juga sama ada fakta yang diberikan betul atau tidak sebelum sebarkan. Saya sendiri belum sempat menghabiskan Part kedua cerita tersebut yang dirakam di bumi Cordova, Sepanyol dan Istanbul, Turki. 

Cerita ini terasa sangat dekat dengan diri sendiri. Melihat bagaimana kehidupan muslim untuk survive dari sehari ke sehari di bumi Eropah. Banyak persamaan dengan bagaimana pelajar-pelajar yang dihantar ke bumi eropah. Part solat di mana-mana, mencari makanan halal, dan buah-buahan dan seafood menjadi makanan utama ketika makan di restoran luar. Kadang-kala mengaku vegetarian menjadikan pilihan menu lebih mudah untuk bicara dengan pelayan restoran. 

Yang paling menarik, adalah bagaimana cerita ini menitipkan nilai-nilai Islam yang perlu ada dalam diri muslim. Betapa indahnya Islam itu dipaparkan dalam cerita ini. Dari akhlak Fatma dan Aisha Tapi, beritahu awal-awal, mungkin ada beberapa perkara yang akan dikritik jika menonton cerita ini. Mungkin orang akan bicara tentang adanya orang Islam yang mengambil mudah dalam sesetengah perkara. Bagi saya, yang paling penting adalah mengambil yang baik dan meninggal yang kurang enak. Nobody is perfect right?

Lagi. Cerita ini adalah cerita Indonesia dan punyai dua part. Boleh lihat terus secara online di Youtube. Mudah kan? Kalau ada sesiapa yang terasa ingin menjelajah Eropah dari sudut Islam dalam masa yang singkat selama 3 jam, disarankan untuk menonton cerita ini. Sesiapa yang punyai minat sama cerita Ayat-ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih juga boleh lihat cerita ini. Untuk saya, serius menarik! 

Di sini ada link Youtube untuk cerita ini.

That's all for now
Thank you for readin'
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Jam menunjukkan pukul 3.48 pagi. Tidak bisa tidur. Oh ya. Restaurant Yakitoria (Jepun) sale 50% hari ini untuk semua menu! Dah pergi makan dengan semua groupmates. Alhamdulillah. Kenyang sangat!

Nota hari esok: Gulp. Tiga jam tidur sebelum ke kelas? Hopefully enough. Selamat malam dunia.

Sunday, 19 October 2014

Lost

Autumn Photoshoot Session
Park Shvetsari, Nizhny Novgorod
6 October 2014

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Lost. Missing in action. Hilang. Sesat. Tidak mengetahui dunia luar atau berita semasa. Tidak menjumpai diri. Tajuk siri drama. Dan segala yang sama maksud dengannya. 

Pernah terasa? Atau pernah hadapi?

Entah. Kadang-kadang mungkin kita merasa tahu segalanya. Hala tuju hidup jelas terpampang. Jalan lurus terbentang di depan mata. Tapi, bila tiba satu detik hidup, segalanya menjadi pudar. Bagai kabus yang mengkaburi penglihatan di pagi yang hening. 

Serabut. Tidak tenang. Perasaan bercelaru mula menggamit diri. Aaaaaahhhhh. Terasa ingin melepaskan jeritan dalam diri di puncak gunung. Tak kiralah gunung Everest, mahupun Kinabalu. Asal beban di bahu terasa ringan sejemput. 

Nah ayat. Buat penduduk sfera cakerawala. 

"...ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati akan jadi tenteram..."
Ar-rad:28

What to do? Apa nak buat? что делать?

Kalau ada antara kalian terasa macam ni, keypoint adalah untuk cari diri sendiri semula. Bagaimana? Tanyakan semula dalam diri kita, dari mana kita datang? Kita buat apa kat bumi ni? Apa hala tuju kita selepas hidup di bumi? Fikir secara dalam, bukan takat beri jawapan cliche yang sering diungkap di mulut, tapi tidak tercalit di hati. 

Jawapan itu yang sebenarnya akan bentuk diri anda selepas ini.

Rasa lost lagi? Walau dah jawab soalan di atas?

Jangan mudah mengalah. Start everything from the beginning. Walau rasa tertinggal di belakang, mulakan segala yang baru. Yang penting, tujuan kita dan usaha kita. 

"Every obstacle is a stepping stone to success"

Yosh. Bangun dari tidur yang lena. Bina diri sendiri. Life is not about finding yourself. Its about creating yourself. You can be whoever you wanna be. Just name it. 

Moga bermanfaat. 
Akan cuba update belog dengan rajinnya selepas ini. 
Buat masa sekarang, takat ini sahaja. 
Terima kasih sudi baca.
^_^

Saturday, 27 September 2014

One picture. Thousand meanings.

20th September 2014
On the way to Sarmova Lake. Autumn.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Lama sangat tak menulis. Maaf rakan-rakan blogger. Asal balik Malaysia je, mesti tak sempat-sempat nak menulis. Bila balik Russia, baru nak update semua. Lagi-lagi bila nak sampai hujung minggu. Jumaat punya malam. Dan bila tak boleh nak tidur. Tangan ni terasa rajin sangat nak menaip. 

Tahun 2014-2015.
InsyaAllah akan menjadi tahun terakhir di bumi Soviet ni. Rasa rindu dah walaupun belum terpisah. I'll definitely miss this city. So much memories. Growing old here. From teenager to adult. From 18 years old till 24 years old. Above all, I'll miss them. May our friendship last forever. 

So, here I am in the middle of the nite. I miss home. My dad. My mom. My family. 

P/s: Sekarang musim luruh. Suka sangat tengok warna daun. Cantik sangat. Too beautiful to resist. Akan mula update belog sikit demi sedikit :)

Sunday, 22 June 2014

Travelogue: From Hong Kong with Love...

Avenue of Stars, Hong Kong.
21 June 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Pertama sekali, Alhamdulillah untuk semester yang lepas. Peperiksaan semua dah tamat. Banyak sangat pengajaran dan pengalaman yang Allah nak tunjuk untuk Exam kali ni. Betapa tinggi nilai tawakal pada Allah tu, memang tak dapat diungkap dalam kata-kata. 

Sekarang, cuti semester dua bulan bermula! Memandangkan tahun ni kami mengambil Flight Cathay Pacific, makanya, bercutilah kami di Hong Kong. Destinasi transit untuk empat hari tiga malam. Lama kan? Semalam baru hari pertama. Hari ni hari kedua. Curi-curi masa sarapan pagi sebelum pergi ke Ngong Ping 360 dan Disneylands. 

Will update my blog soon, insyaAllah. 
As for now, just wanna feel the moment.
^_^

Thursday, 12 June 2014

Last week of semester...

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Maaf lama sangat tak update. Tapi kadang-kadang kita kena prioritize benda yang lebih penting kan dalam hidup. Yup. Sekarang tengah hadapi peperiksaan semester. Jadi, persediaan dalam sebulan diperlukan untuk hadapinya. Jadi, dalam sebulan juga la tak sempat nak coret kata-kata dalam blog ni. 

Sabar ye. Lagi beberapa hari sahaja lagi. Bertahan! Keep being strong, walaupun rasa macam nak nangis je setiap masa. Satu subjek Infectious dah selesai, alhamdulillah. Tinggal satu lagi pada 16th atau 17th June ini. Minta tolong semua doakan ye. Paper ni banyak sangat material kena baca. 

Sumpah rasa dah jadi macam skeleton ni je...
Gulp.

P/s: Infectious paper was epic and drama and full of sadness. Rasa sangat inferior dan tak pandai sangat sampai sekarang. Oh God, please keep me strong. 

Lagi satu, rasa nak balik malaysia sangat-sangat. Homesick to the max! Flight ticket on 20th June. Can't wait!

Sunday, 11 May 2014

Sang Pencinta Ilmu

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Lamanya tak update belog. Maaf semua! Sebab setiap hujung minggu pun penuh dengan program. Bila nak update je lepas habis program, mesti dah letih, dan katil tu nampak lagi empuk dari meja dan laptop. Hurm. Jadi, banyak sangat program kat sini yang tak sempat nak tulis untuk simpan sebagai kenangan masa depan dan kongsi dengan semua. 

Sekarang nak tulis yang simple je, sebab dah malam ahad. Esok pula ada kelas, selasa ada presentation untuk kelas bahasa Russia. Jadi, entri ini nak kenalkan groupmates perempuan saya di sini selama lima tahun pengajian. Adila Ismail dan Karen Lim. Lagi satu, Irene dari Cameroon, Africa. 

Adila Ismail. 
Victory day of Russia - 9 May 2014

Kalau sesiapa yang selalu baca belog ni, mesti kenal dah dengan Adila. Mana pergi je kat Russia ni, selalu pergi dengan Adila. Pergi travel Itali hari tu pun dengan dia. Seorang yang ceria dan kuat dalaman dan luaran. Kental jugak sebenarnya. Suka makan! Tapi berat tak naik-naik pun. Jeles part ni. Teman yang setia. Taste kami pada barang-barang memang sama. Jadi, kalau pergi shopping, memang seronok!

Pandai! Serius. Jenis yang cepat ingat apa yang cikgu ajar kat kelas. Kalau saya ni, kena baca sendiri baru nak ingat. Suka tolong orang lain dan tidak sellfish. Oke. Cukup dulu untuk entri ni. Kalau nak tulis semua, memang tak cukup satu belog. 

Karen Lim Mei Er
Family day - 10 May 2014
p/s: Marshmellow bakar time bbq sangat sedap. Sumpah! Bila dia melt in the mouth, rasa dunia berhenti kejap. Eh poyo. Haha. 

Sarawakian. Happy go lucky! Gembira je selalu walau apa pun terjadi. Jarang tengok Karen sedih. Baik hati dan tidak suka kecewakan orang. Seyes. Suka sangat pergi gym untuk jaga berat badan. Saya sendiri pun pergi gym tak sekerap Karen. Selalu kena buli dengan groupmates lain, termasuk saya tapi kadang-kadang je saya buli Karen. 

Strong. Boleh hadapi semua jenis mental breakdown, dan tetap tunjuk muka gembira. Jiwa kental. Suka shopping jugak! Hari tu ingat nak teman je Karen shopping, akhirnya dua-dua beli kasut baru berkotak-kotak. Haha. 

Akhir sekali, sebab musim peperiksaan yang bakal tiba, kena mula belajar dengan tekun. Fokus. Dan gunakan sepenuh masa sebelum terlambat. Jadi, nak letak satu puisi buat semua pelajar yang nak dekat exam. Jom kejar ilmu! 

Sang Pencinta Ilmu
Tema: Masyarakat Berpengetahuan Menginspirasikan Kemungkinan

Rapuh.
Ku lihat mereka rapuh. 
Tatkala ilmu yang diberi dilontar jauh,
Berkecai berderai di lantai fantasi.
Kerna sangkakan mereka maha mengetahui. 

Sayu. 
Sadis melihat si pengemis dahagakan ilmu.
Namun keadilan tiada disampingnya. 
Dan dia terus gagah untuk berdiri,
Di bumi yang penuh rakus.

Aku lihat,
Gerombolan manusia yang tidak adil. 
Tatkala si fakir tanpa sekuis nasi, 
Dipandang enteng dek masyarakat. 
Namun si Prada dan Gucci yang miskin ilmu,
Gah terpampang di pentas dunia. 

Ayuh!
Bukan kata-kata kosong aku bicara,
Tapi seruan buat pemerhati alam. 
Kau, kau dan kau, 
Penduduk galaksi Bima Sakti.

Ilmu itu kekuasaan. 
Dengannya kau merdeka  dari alpa.
Terbang  bebas di angkasa lepas,
Merentas jauh antara lautan,
Mendaki tinggi di puncak Himalaya.

Laju.
Pantaskan lagi langkahmu!
Kerna ilmu itu butuh dikejar,
Jika kekayaan di dada menjadi matlamat,
Andai sukses yang kau impikan.

Ini bukan kisah sang penglipur lara, 
Tidak pula bicara dongengan.

Ini hikayat sang pencinta ilmu, 
Mendambakan alam penuh coretan pengetahuan. 
Namun, cukupkah ilmu tanpa amal?

Thursday, 1 May 2014

Women's Day Celebration

Private cottage, Nizhny Novgorod.
8 March 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Seronoknya! Cuti dah hari ni. Mesti semua tengah blogwalking dan update post hari ni sebab hari ni seluruh dunia pun cuti. Kalau kat akademi kami, dapat cuti khamis dan jumaat. Campur sabtu ahad, jadi empat hari cuti. Kena manfaatkan betul-betul, sebab lepas ni, takde cuti sangat dah. 

Oh ya, ingat tak, hari tu pernah cerita tentang sambutan hari wanita secara besar-besaran di Russia. Kalau women's day je, bunga ros mesti mahal dan laku habis. Wanita kat sini sangat rasa dihargai kalau dapat bunga. Kami yang tinggal kat Russia ni pun dah terikut culture mereka yang suka memberi bunga sebagai hadiah. Lepas tu, penuh dinding dengan bunga-bunga kering yang diterbalikkan. 
^_^

Jadi, untuk sambutan hari wanita lepas, ia merupakan sesuatu yang sangat special dan lain dari lain. Kami sewa private cottage yang agak jauh dari tempat tinggal, dan bermalaman di sana. Serius. Cantik sangat rumah tu. Rasa macam nak bina rumah macam tu. Design dia sangat simple but nice. Tak banyak perabot pun, tapi memang sedap mata memandang. 

View waktu pagi. Waktu nak pulang ke hostel semula...

Penuh dengan cermin. Dapat tengok view dekat luar dengan mudah. Of course, orang akan tengok kita dekat dalam dengan mudah juga. Jadi, kena pakai proper attire yang menutup aurat walau kat dalam rumah. Tapi untuk tingkat bawah, ada pagar legap yang keliling rumah, jadi, tak nampak apa-apa dari luar. 

Lagi, dalam rumah ni ada siapkan sauna dan pool table. Apa lagi, tak tido malam la jawabnya. Masa orang lain tengah tidur malam, kita boleh selang-seli sauna dan main pool. Kesian orang lain tidur malam tak lena. Heee. Jom tengok 

Nak bilik macam ni plis! View sangat cantik. 
Bangun pagi mesti terus ceria.

Lagi satu bilik. Besar sangat rumah ni, ada banyak bilik tak terkira...

Ini pula bilik tengah. Attic-style room. 

Aktiviti yang diadakan sangat menarik tak terkata. Feminine and ladies-like. Iye la, hari wanita kan. Tak lupa juga pada snow ball fight waktu pagi-pagi. Yey! Team kami menang untuk game baling salji. Strategi banyak sangat. Oh ya, hari wanita ni bulan Mac. Waktu salji lagi, sekarang dah musim bunga, tapi bunga belum naik lagi. Suhuh dah sedap-sedap macam aircond kat Malaysia. 

Respect sangat dengan AJK yang dapat buat program ni sebab mereka bincang dalam masa seminggu sahaja. Program pula dekat luar dan susah nak handle. Good job girls! Makanan pun mereka siapkan. BBQ dari petang lagi. Sedap!

The foods. Yummy!

Us. Selfie. 

Activity in the morning. I miss the snow. 

Akhir kata, memang antara memori indah yang tercipta. Esok ada sambutan family day pula, insyaAllah. Semua sibuk dengan persiapan. Weather, please be nice. After all, we planned, but Allah is the best Planner. Selamat bercuti semua! Manfaatkan cuti anda dengan yang tersayang oke. 

That's all for now
Thank you for readin'
^_^

Sunday, 20 April 2014

A Walk to the Frozen Lake

15th April 2014
A walk to the lake...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Esok cuti lagi! Hooray. Tapi list of things-to-do memang dah siap panjang lebar. Update belog ni pun masuk dalam salah satu list. Lepas ni dah sibuk sikit. Cycle pun dah berat dan hujung minggu semua ada program. Buat masa sekarang, jom update belog kejap.

Hari pertama cycle oncology (semua tentang kanser dan tumor), kami dapat balik awal. Tak semena-mena, buat keputusan untuk pergi ke tasik terletak tak berapa jauh dari kelas oncology kami. Sebenarnya, jauh la jugak. Takde bas pula nak pergi sana, jawapannya, berjalan kaki lah kami ke sana.

Tasik ni, orang kata, waktu musim panas nanti cantik. Boleh mandi semua. Selama lima tahun kat sini, ni kali pertama pergi tasik ni. Tak ingat la pula nama tasik. Haih. Waktu kami pergi ni, sekarang menunggu musim bunga. Russia pula lambat sikit nak summer, jawapannya, lapisan atas tasik ni masih beku lagi. Nipis je. Tunggu masa je nak cair. 

Lets the pictures tell the story...

On the way. Pokok semua tak tumbuh daun lagi. 
Post-winter scenery. 

The frozen lake. 
Bahagian tepi tasik dah cair sikit. Bahagian tengah, masih beku lagi. 

Ambik feel kejap bila dah sampai tepi tasik. Udara bersih sket. 

Group 531 L & M. 
DJ azam.fm kata macam group saiz baju. Heh. 

I'd been there. Done that. 

Bila dah habis musim sejuk, tengok balik wishlist tahun ni, ada beberapa yang tak penuh lagi. Harap-harap tahun akhir, tahun depan dapat buat. Nak main ski dan nak jalan atas tasik atau sungai yang beku. Teringin sangat. Tahun depan, insyaAllah. 

That's all for now.
Thank you for readin'
^_^

Monday, 14 April 2014

Lunch Date

Lunch Date at British Pub
4th April 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...


Pertama sekali, alhamdulillah, baru habis exam Psychiatry pagi tadi. Mesti semua orang ingat budak medik ni, exam, exam dan exam je keje. Tapi tak macam tu pun sebenarnya. Kalau waktu exam tu, memang kena fokus dan serius. Bila waktu main, kita main puas-puas. Kalau serius setiap masa pun stress jugak kan?

Lepas exam tadi, semua perasaan yang stress dan depress hilang sekelip mata. Rasa lega dan beban untuk exam cycle dah habis. Tinggal peperiksaan akhir semester nanti bulan enam. Buat masa sekarang, jom relaks kejap ye. 

Kedua, mesti ada yang tertanya-tanya. British Pub? Pub la kiranya? Takde la. Waktu petang, dia restoran biasa je yang fancy dan nicely decorated. Tapi memang tak dapat lari dari restoran atau kedai makan yang jual alkohol. Semua kedai dekat sini pun jual alkohol. Satu fakta - Harga alkohol yang murah-murah kat sini sama dengan harga air mineral. Ada yang lagi murah jugak tau. 

Jumaat lepas, teringin sangat nak makan luar. Lama sangat rasanya tak makan luar sejak berdiet ni. Sekarang bila dah berbulan tak diet, nak sangat makan luar. Tambah, hari jumaat lepas kelas. Kosong sangat jadual. Jadi, ajak la teman setia, Adila Ismail, untuk pergi makan restoran yang belum pernah cuba. Cuba la makan kat British Pub ni dekat Walking street. 

Adila Ismail. 
Groupmate dan teman setia pergi cuba restoran baru. 

Macam biasa, pergi waktu business lunch. Dapat makan set yang murah sikit dari yang biasa. Bukan. Murah banyak! Kalau nak makan luar, selalu pergi antara jam 12 hingga 4 petang sebab semua restoran ada business lunch harga dalam RM20-RM40. Kalau tak, nak banding dengan harga satu pinggan spagetti carbonara kat luar - RM30. Oke. Sila tunggu bisnes lunch. 

Orang kata, paling best kat sini yang boleh makan - Fish and Chip. Satu pinggan 375 Ruble (RM37.50). Tapi waktu ni kami cuba bisnes lunch. Harga untuk set bisnes lunch 275 Ruble (RM27.50). Apa yang kami makan?
  • Appetizer salad (Beetroot or apple salad)
  • Soup of the day (Fish soup)
  • Rice with Scumbria fish
  • Desserts - Ice cream with caramel topping
  • Green tea
Rice with Scumbria fish. 
Orang Russia memang makan portion kecik2 tau. Tu yang slim je semua.  

Ice cream. Yummy. Manis leting dia nyer topping. 

Untuk review: Portion dia tak besar sangat, tapi kenyang jugak sebab four-course meal kan. Kenyang untuk perempuan la. Untuk lelaki, rasanya tak kenyang. Rasa makanan macam kurang sikit. Kira average, tak sesedap restoran Biblioteka. Restoran dia cantik, rasa macam elegan sangat. Baju waitress dia sangat British-style. Cantik. Tapi, waktu datang tu, rasanya takde specific smoking zone. Jadi, boleh je orang sebelah meja tu merokok. 

Akhir sekali, nak minta maaf sangat sebab tak dapat nak balas kunjungan ke blog anda-anda semua dalam waktu lepas. Banyak sangat program dan rancangan dan aktiviti. Kalau ada masa, memang akan blogwalking kat bloglist feveret kat tepi kanan tu. Kalau ada sesiapa nak exchange bloglist, tulis je kat bawah ni tau. Kita sama-sama berkenalan. 

Paling suka tangga kat restoran ni. 
Ingatlah, walau berpusing-pusing atau berlingkan-lingkar mana pun jalan yang kita ambil dalam kehidupan, kita pasti akan tiba juga destinasi yang kita ingin tuju, ANDAI kita tidak putus asa.  

"You're not failing, until you quit!"
-Albert Einstein

That's all for now
Thank you for readin'
^_^

Tuesday, 8 April 2014

Live the Present. Live the Moment.

Lunch at British Pub, Balshaya Pakrovskaya. 
4th April 2014

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Sekarang tengah cycle psychiatry atau sakit orang gila selama seminggu. Sebenarnya, takde la semua benda dalam subjek ni belajar tentang orang gila. Satu topik je betul-betul bincang tentang Mental retardation. Tajuk esok la ni. Tebal bukan main, tapi dah mengantuk sangat nak baca sebab hari ni kelas Ruski (bahasa Russia) sampai jam 6.30 petang. 

Tolak masa rehat. Tolak masa makan sambil tengok cerita Aku Isterinya. Oke. Sekarang dah jam 10 malam. Badan dan otak pulak dah penat. Kalau masa tu boleh dibeli, saya la orang pertama nak beli. Hari ni pula belajar tentang Major Depressive Disorder. Rasa macam into-the-topic sangat. Over je. Over thinking pun masalah jugak. 

Sampai jumpa satu artikel menarik sangat. Seyes. Tak tipu. Kalau awak ni jenis orang yang pikir banyak sangat masa lepas, atau masa depan, memang artikel ni sesuai sangat untuk awak ye. Bawah ni saya copy sikit isi penting untuk semua baca. 


I know I am not the only one who suffers from overthinking. If I am, why has a book been published on the topic? Eckhart Tolle — a genius, in my opinion — wrote a powerful book entitled, “The Power Of Now.”

Suffice it to say, his work changes lives. It has answered countless of my questions — and believe me when I say countless. My thoughts and questions are infinite. Tolle writes, 

“All negativity is caused by an accumulation of psychological time and denial of the present. Unease, anxiety, tension, stress, worry — all forms of fear — are caused by too much future and not enough presence.  
Guilt, regret, resentment, grievances, sadness, bitterness, and all forms of non-forgiveness are caused by too much past, and not enough presence.

At last! An answer to why we stress, worry, regret and often bathe ourselves in self-pity and loathing.

Do not worry about the past, for the past is over. Do not concern yourself with the future, for tomorrow is never promised; your past does not determine your future.

All we have is this very moment — all we have is now!

That's all for now. 
Thank you for readin'
^_^

Sunday, 30 March 2014

Pizza Party

Insyirah's Birthday Pizza Party
29th March 2014

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Nampak sedap tak pizza tu? Yummilicious! Banyakkan?!? Siapa entah nak makan pizza banyak-banyak cenggitu. Kami lah - Group 531 L&M. Group Suka Makan. Lekat dah nama group macam tu. Macam famili yang besar dah kami semua. Iye la, duduk perantauan ni, kawan-kawan la jugak keluarga kita. Kalau nak hidup sorang-sorang, memang boleh mati kutu tak tahu nak buat apa. 

Friendship.
A group of friend together in hardship to achieve success. Be it, dunya or akhirat. Definisi sendiri. Kadang-kadang, kita rasa kita boleh hidup bersendirian. Yup, memang tak nafikan. Diri sendiri ni rasa macam kuat je untuk hadapi segala cabaran sendirian. Tapi kan, kan lagi indah memori yang dicipta kalau ada rakan-rakan di sekeliling kita. 

Oleh itu, sentiasa hargai teman-teman kita. Serius rindu semua kawan sekolah rendah, menengah, emaresem, dan bakal rindu kawan-kawan universiti. Oh masa, jangan berlalu terlalu pantas. 

2015 NNSMA Graduates.
InsyaAllah. 

Eh, lupa pula nak cakap pasal pizza. Best sangat. Dua belas regular-size pizza untuk 14 orang. Banyak tak? Buat banyak-banyak sebab takut tak cukup nanti. Tapi jangan terkejut, sebab memang dah nak habes pun. Group kami ni ramai orang lelaki, konfem-konfem la makan banyak kan. Kesemuanya ada 6 jenis pizza yang berlainan perasa. 
  • Island supreme pizza
  • Hawaian chicken pizza
  • Spicy chicken pizza
  • Satay pizza
  • Pepperoni Pizza
  • Texas pizza

Semua pizza adalah home-made! Iye la, kalau beli dekat kedai, mesti takde yang halal. Yang boleh beli, pizza tuna, pizza margherita, pizza cheese. Bosan dah. Kali ni buat sendiri, semua perisa ada. Yummy. Tambah dengan menu Pizza Hut - Chicken wings, mushroom soup, garlic bread, salad, onion ring, chicken nugget. Oke, kenyang. Alhamdulillah.
^_^

Pizza yang saya buat - Hawaian chicken. Mudah je, cuma perlu letak ayam yang dimasak setelah dipotong dadu, nenas, rempah, cheese, mayonaise, sos dan tomato paste. Ikut resipi dekat internet je. Ingat mula-mula nak ikut resipi Fatin Liyana. Tapi, sebab masa tak cukup, pakai buat resipi paling mudah. Campak-campak dan bakar dalam oven. 

Tadaaaa. 
My hawaian chicken pizza with mayonaise and cheese overload. 

That's all for now. 
Which pizza you prefer most?
^_^