Monday, 30 December 2013

Project Fun: Pool Billiard

19 December 2013
Fantastika Shopping Complex

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Pengalaman Pool Billiard untuk kali pertama! Siapa pernah cuba main pool? Oke. Jangan terperanjat ye semua. Nanti tak pasal-pasal kena kritik tentang perempuan pergi main pool. Sebelum membuat andaian apa-apa, meh dengar saya cerita dulu ye. 

Jadi, pada beberapa minggu lepas, Kelab Umno Luar Negara - Nizhny Novgorod, telah menganjurkan sukan pool dan bowling untuk pelajar-pelajar di sini. Banyak lagi sebenarnya aktiviti yang telah dianjurkan oleh kelab ini untuk mengeratkan hubungan sesama pelajar. Antaranya, hari keluarga, hari sukan, dan macam-macam lagi lah.

Jadi, untuk sukan pool dan bowling ini pun diasingkan antara lelaki dan perempuan. Perempuan pada hari khamis jam 4 petang, bukan malam ye. Lelaki hari jumaat jam berapa entah. Lebih selesa kalau asingkan kan. Kami juga bermain di tempat yang terbuka, sebelah meja pool tu, ada bowling lines. Waktu tu, budak-budak kecil tengah main bowling dekat sebelah. 

The best moment is when the ball fall on the corner of the table.

When there's No Harm in trying something new...

Ini merupakan pengalaman pertama saya dan banyak orang yang lain untuk main pool. Fuh, memang epik la! Saya dan Adila satu kumpulan. Permainan pertama dengan kumpulan Kak Amal. Memang amatur habis. Tembak angin je pada kebanyakan kali. Serius. Nampak dalam movie dan orang yang hebat main, macam senang. Realiti untuk pertama kali, harapan la nak kena bola. Haha. 

Setiap kali dah target bola, dan letakkan stick dekat posisi yang betul, tapi memerlukan force yang kuat untuk berselerakkan bola, jadinya - tembak angin sahaja sebab stick lari dari tangan sebelah kiri yang tidak dominan. Kesalahan lain adalah mengangkat kepala sebelum shoot bola. Lari habis dari target. Perlawanan pertama kami kalah teruk. Tapi ambil sebagai pengajaran. 

Untuk perlawanan kedua dengan kumpulan Atirah dan Ejoe. Fuh, mereka ni pakar! Pernah main dah sebelum ni dekat Turki. Gaya profesional habis. Keseluruhan untuk perlawanan kedua sangat sengit. Cewah. Dah belajar dari pengalaman. Shoot pun takde lah tembak angin je. Ada juga terkena pada bola. Perlawanan tamat dengan meninggalkan satu bola kuning milik kami. Nice game! 


Saya, Ejoe, Atirah, Adila...
Baju formal sebab pagi tu ade conference Diabetes sempena Diabetes day.

That's all for now.
Thank you for reading.

Tuesday, 24 December 2013

Travelogue: Venice. City of River and Bridges.

Venezia, Italia.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Amaran. Entri ini penuh dengan gambar. Lambat loading....

Januari. Tahun 2012. Venice, Italy. Pengalaman suka dan duka. Pemandangan. Segalanya terasa indah. Bagai berada dalam mimpi. Cewahhh. Tempat yang sangat tenang, setenang air di lautan tanpa ombak. Tempat yang banyak penggambaran cerita berlangsung di sini. Antaranya, The Tourist lakonan Johny Depp dan Angelina Jolie. 

Setelah pergi ke Paris, France, saya rasa Paris lah paling cantik antara semua kerana adanya Eiffel Tower. Tapi ternyata salah, kerana Venice, adalah tempat yang jauh lebih indah. Ketenangannya sangat mengagumkan. Tidak boleh dibicarakan dengan berapa patah perkataan pun. Kalau ada sesiapa yang nak pergi honeymoon, sila ke Venice oke. Recommended! 

Antara canal di Lido Island. 
Bot menjadi pengankutan utama seperti kereta di bandar ini. 

Jadi, selepas berada di kota fesyen di Milan, kami berangkat menaiki trenItalia ke Venice. Venice merupakan bandar yang dikelilingi sungai dan jalan-jalannya dihubungkan melalui berapa ratusan jambatan. Terdapat satu Grand Canal yang menjadi laluan utama sungai di bandar Venice. 

Kami memilih untuk tinggal di Hotel di sebuah pulau luar dari Venice. Lido Island. Menawarkan harga yang murah berbanding dengan hotel yang terletak di tengah-tengah bandar Venice. Reiter Hotel. Hotel ni saya recommend untuk sesiapa yang ingin tinggal di Venice dan naik bot banyak kali. 

Kedudukannya agak jauh sedikit dari tengah-tengah bandar, menyebabkan perlu menaiki bot selama 15-30 minit untuk pergi dan pulan ke hotel. Tapi, dah kata pergi Venice kan. Mesti nak naik bot banyak kali kan3! Kecuali kalau mabuk laut la. Itu, sila ambil hotel di tengah-tengah bandar. 

Perjalanan menaiki bot dari Lido Island. 
Nampak tulisan bawah tu. Tu macam stesen yang akan berhenti macam LRT. 

Lido Island
Tempat tinggal kami. Kami sampai tengahari, dan terus check in pada hotel dan rehat selepas perjalanan yang panjang. Di sini, kami dikelilingi laut! Oh, perasaan gembira lepas nampak ombak di lautan sebab kalau dekat Russia waktu musim sejuk, sungai pun beku. Semua beku. Di sini, walaupun musim sejuk, terasa seperti musim luruh atau musim bunga di Russia. 

Laut! Pantai. Oh, rindu....
Adila Ismail dan Siti Hajar mencipta memori.

Piazza San Marco
St. Mark Square. Ia seperti dataran yang luas di tengah-tengah bandar Venice. Macam meeting point kalau tersesat di bandar ini. Oke, memang ada kemungkinan untuk tersesat sebab lorong-lorong yang kita lalu, macam dah pernah lalu banyak kali. Jalan dia pula macam maze dan semestinya boleh tersesat walaupun baca peta seribu kali. 

Berdekatan dengan dataran ini, terdapat banyak tempat menarik seperti Doge's Palace, teater-teater terkenal, galeri dan jambatan terkenal, tapi bukan Rialto Bridge. Serius, sebelah-sebelah je semua bangunan terkenal ni semua. Ada satu jambatan ni, tengok kecil je, tapi semua orang ambil gambar. Rupanya salah satu attractions dekat Venice. 

Tu, bangunan tinggi tu. Ramai sangat dengan pelancong di dataran ini. 

Kami. Di tengah-tengah Piazza San Marco. 

Memang penuh dengan burung merpati tempat ni. 
Cuma keluarkan cebisan biskut breakfast, dan letak pada tangan. 

Di sinilah terdapat Hard Rock cafe, dan tempat bermulanya untuk beli-belah souvenier. Tidak lupa juga butik-butik terkenal. Semua terletak di sini. Mula-mula macam tak percaya jugak, macam mana butik-butik terkenal seperti Zara, Massimo Dutti (brand famous made in Italy), Mango, Ferrari semua nak ada kat lorong-lorong kecil ni. Dah la boleh sesat kat lorong-lorong ni. 

Tapi, dengan susunan, jambatan, tangga dan sebagainya, semua jadi cantik je. Satu je, memang kena ingat jalan dan lorong yang dah lalu sebab kalau tidak, memang akan sesat dan tak jumpa pangkal jalan. Kedai souvenier pun banyak dekat sini. 

Antara yang paling femes kena beli adalah masquerade handmade in Italy. Apa perbezaannya? Kalau yang dibuat di Italy, memang ada tag khas menunjukkan dari Italy. Untuk masquerade yang jenis keras dan bercorak, ia sebenarnya tidak dibuat menggunakan plastik. Ia dibuat menggunakan lapisan kertas yang banyak, dibasah, dibentuk dan dikeringkan. Jika yang diimport dari China, mereka menggunakan plastik. 

Jadi, saya dan Adila tidak lepaskan peluang untuk beli masquerade dari Italy ini. Harga berbeza mengikut corak dan jenis sama ada yang keras atau benang sulaman. Daripada RM40 hingga beratusan ringgit. Tapi sebab kat sana guna mata wang Euro - 8 Euro. Nampak murah la. Nampak je la. Saya beli yang jenis sulaman - 15 Euro sebagai kenangan. 

Masquerade. Nampak tu, jemput beli dengan kad kredit masing-masing. 

Kedai-kedai souvenier di tepi Piazza San Marco. Penuh!

Jumpa dengan batchmate perempuan yang buat trip ke Venice juga.
Nampak belakang tu, lorong-lorong shopping. Tiada mall ye di Venice.

Ponte di Rialto
Rialto Bridge. Antara jambatan yang paling terkenal dan paling tua yang melalui Grand Canal. Grand Canal ini dikira sebagai sungai utama di Venice. Jambatan ini sangat besar yang dipenuhi dengan orang setiap masa. Tapi, pemandangan dari sini, memang superb! Boleh nampak perjalanan sungai yang dipenuhi bot-bot dan gondola.

Di belakang itu. Rialto Bridge. 

Pemandangan dari atas Rialto Bridge. 
Lihat bot yang besar tu, itulah bot penumpang seperti bas yang kami naiki untuk pusing-pusingdi kota venice.

Gondola Sevice
Gondola? Apekah? Gondola ini adalah pengankutan seperti sampan yang wajib dinaiki jika anda berada di Venice! Antara Things-to-do in Venice. Kalau tak naik, tak sah sebab ia merupakan tarikan utama di sini. Gondola adalah seperti sampan yang didayung yang boleh memuatkan sehingga 6 orang di dalamnya.

Untung untuk kami, yang datang secara berenam. Cukup-cukup untuk naik satu Gondola. Bagaimana pula dengan harganya? Harganya adalah super duper mahal. Harganya berbeza mengikut laluan yang dilalui. Jika Gondola itu melalui Grand Canal, boleh mencecah 120-150 Euro (RM480-RM600). Itu adalah laluan Gondola yang termahal. 

Jika ia melalui lorong-lorong kecil dan tidak melalui Grand canal, harga mencecah 80-100 Euro (RM320-RM400). Perjalanan adalah selama 30 minit hingga 45 minit. Kami bercadang untuk menaiki laluan tanpa Grand Canal - 80 Euro untuk enam orang. Antara yang termurah boleh didapati. Tapi takpe, pengalaman itu yang tidak ternilai harganya. 

Service Gondola Danielle. 

Saat ini paling berharga...
Walaupun kecian dekat pakcik tua belakang tu kayuh kami berenam. 

'Eh. Macam best je naik Gondola ni!'

Seperti yang kita tahu, servis pengankutan utama di sini adalah bot. Jadi, kami membeli ticket bot secara online untuk mendapat harga yang sedikit murah berbanding beli terus pada hari kejadian. Bot di sini seperti bas, yang berhenti pada setiap stesen yang ditetapkan. Tidak lupa juga, pada bot taxi, bot polis dan bot ambulans. Yup! Ambulans pun guna bot tau. 

Ambulans versi bot. 

Keseluruhannya, Venice adalah bandar yang ingat indah dan tenang. Orang-orang di sini pun baik-baik belaka. Ais krim (Gelato) pun sedap. Tidak lupa pada pasaraya Billa dari Italy, tempat kami membeli biskut dan susu untuk sarapan pagi. Jadi, ia merupakan bandar yang seharusnya pergi sekali lagi. Too beautiful to resist. 

Makanan yang perlu di makan jika pergi ke Itali - Pasta dan Pizza! Its a must! Sebab di sinilah asalnya spagetti dan pizza yang bermacam-macam jenis. Kebanyakan pizza di Europ adalah thin-crust. Berbanding pizza di Malaysia yang kebanyakannya tebal-tebal. Dan pizza dia sangat besar! Penuh satu muka kita bila nak makan. Yummy~

Pizza yang sangat besar di Venice. Perisa Cendawan.

That's all for now.
Thank you for reading.
^_^

Friday, 20 December 2013

Velvet Cafe

 
Velvet Cafe
18 December 2013

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Okay. Jumaat lagi. Waktu paling best yang ditunggu setiap minggu. Seronok kan? Minggu ni tengah dalam cycle Internal Medicine. Dua hari belajar ECG dengan cikgu yang baik sangat, Professor Fadayev. Walaupun dah tua, tapi ilmu yang dia cuba dan berusaha nak sampaikan tu, memang berguna InsyaAllah. Jangan ponteng-ponteng kelas dia, oke semua?

Jadi, lepas je pulang dari kelas, memang teringin nak makan luar dengan kawan-kawan. Dah rancang pun sebab Adila teringin sangat nak makan sushi. Yummy. Semalam tengok menu kat Velvet cafe ade Sushi set, jadi kami pun bercadang untuk pergi ke sini. Cafe ni terletak dekat Minina, dekat Hospital yang kami belajar. Lepas kelas je, terus serbu sebab lapar sangat. 

Sebelum masuk cafe, letak baju sejuk dekat 'garderov' dan jumpe bola besar ni.

View dekat pintu masuk cafe. 
Cantik sangat sampai nak menangis sebab touching. Oke. Over! 

Chandelier yang penuh memenuhi ruang ceiling. 
Nak letak chandelier satu kat rumah nanti boleh tak?

Pertama kali masuk Velvet Cafe, sangatlah cantik! Antara cafe yang tercantik pernah saya pergi. Hiasan dalaman dia sangat vintage, classy dan macam masuk ke tea party dekat dunia Alice in Wonderland. Serius! Paling suka dengan chandelier yang tergantung semua. Warna cafe ni yang terang dan cerah buat nampak sangat elegant. Warna Turquoise. 

Langsir yang besar dan tinggi menghiasi cafe ini. Kerusi yang besar-besar seperti tempat duduk princess terletak pada meja-meja yang unik. Comel sangat semua hiasan. Oh ya, disebabkan cafe ini terletak sebelah World Trade Centre, kira ramai orang yang bekerjaya dengan fullsuit pergi lunch dekat sini. Appoinment dengan client pun boleh Maksudnya, cafe ini bukan untuk perempuan sahaja ye. Lelaki pun boleh datang.
^_^

Adila and me. While waiting for our foods. So hungry...

Me and Karen. Suka sangat cover TV plasma belakang tu...

Review Makanan
Sedap! Kira macam oke la. Tak la sedap dan sedap dan sedap! Tapi sedap la. Faham tak? Hehe. Kalau dengan intonasi yang betul, boleh faham kot. Menu yang ada adalah set Sushi dan set Europe untuk Lunch Hour Set. Lupa nak cakap, orang Russia suka sangat makan sushi. Restoran sushi terlampau banyak macam belajar kat Jepun pulak dah. 

Untuk set sushi - harga 290 Ruble (RM29) dengan miso sup dalam mangkuk yang super duper besar. Dapat set bento dengan nasi, sushi roll, dan salad. Adila ambil set ni. Tapi dia kata sushi roll punye nasi, macam lembik sangat. Jadi, macam nasi yang diimpitkan. 

Untuk set Europe - harga 250 Ruble (RM25). Yang ini harga untuk 3 full course. Kalau nak ambil 2 course meal, jadi harga 190 Ruble (RM19). Dia akan hantar satu-satu makanan macam dekat hotel tu. Appetizer dengan salad, lepas tu soup, dan akhir sekali makanan kita. Saya dan Karen ambil set Europe. 

Harga dia sangat affordable kan! Untuk kami pelajar-pelajar ni, sangat berbaloi. Dengan suasana dalam cafe ni. Nak nangis sebab cantik sangat! Hari tu tak makan dessert dia sebab tengah diet. Mana boleh makan makanan manis-manis ni. Adila dan Karen ambil Pop Cake yang famous tu. 

Salad with Sardinella... 
*Sardinella tu sardin versi kecik*

Fish Kotlet with broccoli. 

Green tea with free bun to eat with soup...

Tengok teh tu. Kat sini selalunya macam ni. Kalau order teh dekat restoran, dia akan tanya nak green tea atau black tea. Selalu ambil green tea sebab black tea macam pekat sangat. Sembelit pulak nanti. Jadi, dia akan bagi air panas, 1 packet teh, dan gula dalam bentuk kiub untuk letak sendiri. Teh dapat percuma sebab beli lunch set. 

Oh ya. Sekarang saya tengah amalkan strict diet. Memang ikut betul-betul tau. Tengok menu kat atas, tak cheating pun walau makan kat luar tau Farahin (teman diet). Hehe. Tak main cheating-cheating ni, kecuali hari ni. Sebab rasa nak makan chocolate sikit. Takpe, sebab dah makan chocolate, esok sila jogging 3km ye dekat gym! Saya amalkan Diet Atkin. Nanti kalau berhasil, saya buat review oke. 

 
Muka kenyang lepas makan dekat cafe ni.
Senyum sampai tak nampak mata.

That's all for now
Thank you for readin'
^_^

To all Perfume Lovers...


Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Calling to all perfume lovers! The year end sale is here already. Plus, combining with the christmas sale. There's sale everywhere we go. Not to forget, most of the online websites are organizing such a big sale that we couldn't really resist! Arrrrr. its so hard being a shopaholic. 

So, here I would like to introduce one of the online website which organizing such a BIG SALE! Seriously, and the best thing is that, they ship it WORLDWIDE. That's such a good news for us living in Malaysia and Russia, rite? The website is StrawberryNET

What's selling here? Is it only perfume? Nope. There's a lot more. 
  • Skin Care
  • Make Up
  • Women's and Men's Perfume
  • Skin care
  • Men's cologne
  • Gift and Special
  • New product - which sometimes not available yet at the market nearby our place.
Okay. But what's more to for us right now? There's a big sale until 26 DECEMBER 2013. Up to 70%. And most of the perfumes are more than 50% off. How to resist this kind of sale rite? 


Incanto Lovely Flower Eau De Toilette Spray 30ml/1oz
 829.50 Ruble (Around RM82.95) from 1427 ruble 
42 % off


Incanto Heaven Eau De Toilette Spray 50ml/1.7oz
979.00 Ruble (Around RM97.90) from 1957.5 Ruble
50% off

We want more. We want more. We want more! So, StrawberryNet offers more to us. They gave up to 70% on Last Minute Skin Care and Make up Gifts. Plus, all the NEW FRAGRANCE released for christmas 2013 are here too! Just go this website and we will know all the new perfumes! Oh. I'm so in love with the perfumes.

Not to forget, there's a FREE GIFT *while stock last* if you buy anything more than US$25. What are they? Choose from one below.
  • Calvin Klein Lip gloss
  • Lancome colour Focus Pallete
  • Korres Ginger and Vitamins Lightweight Foundation
  • Max Factor Silk Gloss Sheer Frost
IN2U for HER Eau De Toilette Spray 50ml/1.7oz
796.5 Ruble (Around RM79.65) from 1327.5
40% off

Wicked Style Baby Eau De Toilette Spray 30ml/1oz
896 Ruble (Around RM89.60) from 1493.50 Ruble
40% off.


FREE SHIPPING for Skincare, Make Up, Body Lines ANYWHERE IN THE WORLD. But all Perfume, Fragrance, Cologne charge 10% of Sales but maximum US$ 15,00. Don't worry, because if you want to get a free shipping for perfumes, you need to buy any skincare, make up or body lines product which are also on SALE rite now! Shipping for major cities: 4 - 6 posting days. Other areas: 7 - 10 posting days

Not to forget, if you buy more, you can SAVE MORE! How can this happen? There's SPECIAL VOLUME DISCOUNTS. For 2 items - 1% discount, 3 items - 2% discounts, and up to 5% off from the total amount. So, you can benefits more if you buy it with your friends and more. 


Hidden Fantasy Set: Eau de Parfum Spray 100ml/3.3oz + Body Souffle 100ml/3.3oz
1194.00 Ruble only! (Around RM119.40)

Radiance Coffret: Eau De Parfum Spray 50ml/1.7oz + Body Souffle 100ml/3.3oz + Edp Roller Ball 10ml/0.33oz
1493 Ruble (Around RM149.30)
Fantasy Twist (Fantasy + Midnight Fantasy) Eau De Parfum Spray 2x50ml/1.7oz
1792 Ruble (Around RM179.20)

Most of the perfumes above is randomly selected by me. In my wishlist is the Britney Spears Fantasy Twist but it got only 9% off. Waiting for the price to drop a bit and I'm gonna buy it. The twist type released last year, but the perfumes itself already released a long time ago. I just love the sweet smell of it. 

Oh. Plus, I got around four perfumes which haven't finish yet. I love to have different kind of perfumes because I wear it according to my mood. There's one perfume with sweet smell, another with sophisticated smell. I also wear it according to the attire I wear on that particular day.

Pefume Reviews by me:
  • Echo by Davidoff - The scent is so intense. Long lasting from morning till night. Suitable for sophisticated attire, working in the office, casual wear. 
  • Be Delicious by DKNY - The scent is not too sweet, and people say it is suitable for both women and men. Smell of green apple. 
  • Be Delicious Fresh Blossom by DKNY - Sweet scent. Smell of red apple and cherry. Feeling lovely wearing this perfume. Feminine and will cheer your day.
  • Flora by Gucci - I left this perfume in Malaysia. Floral scent, compare to fruit smell by DKNY. Sweet smell. Long lasting. 
  • Black Peony by Zara - Finished already! Its for casual wear. But most of Zara perfumes aren't long lasting. It'll stay from morning till afternoon. The smell fade away in evening. 
That's all for now. 
Don't forget to drop by the website

P/s: What type of perfumes do you wear and you like most? ^_^

Sunday, 15 December 2013

Total Eclipse of Heart


Stand up for yourself. If you know you're right. 
Failure isn't inevitable. Unavoidable. But failure shouldn't get the last word.  
You have to hold on to what you want. You have to not take NO as an answer and take what's coming to you.
Never give in. Never give up. 
STAND UP. STAND UP AND TAKE IT. 
-Grey's Anatomy-
Season 10. Winter Finale.

View in front of Bufeka at the bus stop. 

P/s: Alhamdulillah. Exam Tuberculosis selesai sudah. Tapi takde mood sangat nak update belog sebab baru sahaja habes peperiksaan. Nanti bila ada masa lapang, akan tulis tentang travelogue oke. 

Till then, Don't forget to stand for yourself, if you know you're right. 
Thank you for reading.
^_^

Monday, 9 December 2013

Pre-Tuberculosis Exam.

7 December 2013
Walkside in front hostel post-workout at gym.

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Update belog 15 minit. Salji dah lebat kat Nizhny! Tiap-tiap hari jalan macam bawa berat muatan lebih sebab kena pakai baju berlapis-lapis dan seluar pun berlapis. Oh, tak lupa pada salji di daratan yang memberatkan lagi perjalanan. Macam jalan dekat pasir tepi pantai! Perlu lebih banyak tenaga. 

Apatah lagi bila dah lambat untuk ke kelas. Macam nak lari, tapi tak boleh sebab ada bahagian yang seperti ais, ada bahagian tanah yang seperti padang pasir. Di tambah dengan tiada bas sebab salji tebal. Oke, akibatnya lambat setengah jam lewat ke kelas hari ini. Kawan-kawan lain pun sama. Kira sama-sama lambat untuk hari ini. 

Exam TB! Khamis ni. Mohon doa semua pembaca yang berhati mulia semua, agar dipermudahkan peperiksaan ini. Semua X-ray nampak macam sama je. *Nanges*. Ya Allah, bantulah hambaMu ini. Takpe Hajar, usaha tu penting. Learning is a process. Belajar untuk ilmu yang akan melekat dekat kepala. Bukan untuk exam sahaja oke. Lagipun kes TB dah banyak kat Malaysia tu. 

Oke. Cukup 15 minit. Jom study! 
P/s: Jemput follow Instagram saya @schajar. Tapi serious. Jarang update sangat. 

Saturday, 7 December 2013

Meet My Usrahmates

Moloko Clumba 
3.11.2013

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Selesai sudah minggu ini. Hujung minggu sudah! Gembira tak terkata. Ada la sedikit masa untuk tarik nafas dan lepas dengan lega. Sebenarnya, jam menunjukkan jam 0028. Baru sahaja habis berusrah atau berbulatan gembira dengan rakan-rakan di Sushi House jam 10 malam dan cepat-cepat bergegas pulang ke rumah.

Disebabkan quarantine dari chicken pox yang melanda di hostel, kami tidak boleh masuk atau keluar hostel lain. Memandangkan kami satu usrah duduk di hostel berbeza, agak sukar untuk berkumpul. Jadi, kami bercadang untuk berusrah di restoran, sambil makan malam bersama. 

Oh ya, gambar itu adalah gambar ketika usrah di luar bulan lepas. Bukan gambar hari ini. Hari ni update tentang usrah saya dan ahli-ahlinya. Mungkin ada orang yang ALLERGIC sangat-sangat dengan perkataan usrah ini, tapi bagi saya, usrah saya adalah keluarga saya di sini. 

My new family here. A'asyadieyah. 

Usrah (bahasa arab), bahasa melayu nya, KELUARGA. Kami yang tinggal jauh dari keluarga kami, rasa perlu sangat untuk bentuk keluarga di sini atas dasar persaudaraan dan cintai satu sama lain kerana Allah - ukhuwah

Selain itu, mereka seperti ahli keluarga kita yang akan membantu kita ketika susah, menegur kita jika kita melakukan kesilapan, dan beri peringatan tentang agama kita, Islam. Kadang-kadang perlu juga kita diingatkan tentang Islam kita yang bukan sekadar dalam kad pengenalan sahaja, tapi Islam sebagai cara hidup. 

Bayangkan, tiada ustaz atau ustazah di tempat kami ini. Semua orang akan sampai pada satu tahap memerlukan makanan rohani, bukan sekadar makanan jasmani. Jadi, di dalam keluarga kami ini, kami saling top-up ilmu masing-masing dan bantu sebarkan dakwah Islam. 
^_^
Moloko Columba, Prospekt Gagarina
Restoran ni terletak dua bus stop sahaja dari hostel. Dekat sangat kan! Makan tiap-tiap hari pun boleh? Heh. Bankrupt makan sini tiap-tiap hari. Sekali-sekala boleh la. Tapi sangat sedap dan suasan restoran pun oke je untuk berbulatan gembira. Ini waktu kali pertama jumpa di luar untuk semester ini. Selalunya kami makan di luar bersama dalam sebulan sekali. 

Esya, Ihsan dan saya.... Menunggu makanan kami...

Kak Dayah, Kak Amal, dan Arinie...

Suasana dalam restoran. 
Waktu ni kosong lagi, lepas beberapa jam, penuh juga la restoran ni.

My meal. Pasta with mushroom gravy and cappuccino.
230 Ruble + 120 ruble = 350 Ruble (RM35)

Pizza margarita with mushroom. 
Oh ya, pizza kat sini thin crust. Jarang sangat thick crust macam kat pizza hut. 
400 Ruble (RM40)

Nota usrah: Hadis 13
Daripada Abu Hamzah Anas ibn Malik r.a., khadam Rasulullah SAW, daripada Nabi SAW, Baginda bersabda: "Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri."      
(Riwayat al-Bukhari no.13, Muslim no.45 dan Ahmad no. 18076)

Konklusi - Sayangi orang lain sebagaimana kita menyayangi diri kita sendiri. 

Sushi House, Walking Street.
Ini bulatan gembira hari ini. Baru kali kedua cuba makan dekat restoran Jepun ni sebab selalu pegi Shire Hari, restoran Jepun lagi satu. Kawan-kawan lain banyak kali dah makan kat sini. Rupanya, murah jugak la makan kat sini nak banding tempat lain. Portion dia pun banyak dan puas! Salad pun banyak pilian untuk yang diet. Mungkin restoran feveret lepas ni? Heee.

Caesar salad with salmon.
169 Ruble (RM16.90)

Smile. Because it's free and contagious. 

Nota usrah: Individualism. Jom elak!
Sering kali, kita bersikap pentingkan diri sendiri terlampau dan obses dengan diri sendiri. Semua benda kita fikir tentang kita. Dalam otak - Kenapa orang tak layan diri ni baik-baik, jadi takyah layan mereka baik-baik la? Kenapa orang tak bagi kita makanan atau hadiah atau tolong kita? Perlu ke bantu orang lain, kita dah hidup oke-oke je dalam bilik ni?

Oke. Refleks diri kejap. Kenapa tak kita cuba fikir macam ni dan menghalakan persoalan tu pada diri, bukan orang lain - Kenapa diri ni tak bantu orang susah? Kenapa kita tak nak layan orang baik-baik, tak kira la orang tu kutuk kita ke? Kenapa kita tak mulakan beri sesuatu pada orang dahulu daripada mengharap pada orang lain?

Solusi - Cara elak individualism...
  • Beri salam pada muslim yang kita jumpa.
  • Beri makan sama ada pada orang yang kita kenal mahu pun tidak.
  • Membantu orang yang dalam kesusahan

Konklusi.
Jangan Allergic okay kawan-kawan dengan perkataan usrah, sebab maksudnya sangat mudah - Keluarga. Famili kita kat Malaysia tu juga usrah kita kerana mendidik kita untuk menjadi manusia, bukan raksasa. Eheh.

That's all for now
Thank you for readin'