Friday, 29 November 2013

Project Fun: Mirror Maze and Maze of Terror

4th November 2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Beberapa minggu lepas, kami pergi ke Mirror Maze and Maze of Terror! Yup. Ini adalah salah satu projek #HowIHaveFunInRussia. Seronok la kalau buat benda ni. Banyak benda dapat explore. Cakap tentang tempat ni, sebenarnya mudah je - Rumah Hantu dan Rumah Cermin. 

Eleh, nama nampak macam gempak kan? Iyelah. Itu nama tempat tu. Bukan direka atau dicipta oleh saya. Mula-mula memang dah tahu lama dah tempat ni ada dekat Walking Street Nizhny. Tapi serius mahal sangat nak masuk. Macam membazir duit sangat.

Entrance of both maze....

Harga nak masuk sebenar - 450 Ruble (RM45). Sangat mahal untuk tempat yang taklah besar sangat. Jadi, waktu nak dekat Halloween tu, ade diskaun dekat Groupon Nizhny! Uraaaaa! Siapa tak suka bila dah turun harga kan? Jadi 250 Ruble (RM25). Oke sangat kan?

Tapi kalau nak banding dengan rumah hantu kat Malaysia, memang tak adil sangat la. Sini kebanyakan barang mahal, nak masuk semua tempat pun mahal. Jadi, untuk harga ni, kira okay sangat la. Disebabkan hari yang bosan sangat, kami pun bercadang untuk pergi. 

Always see ourselves from different perspectives 
and make the best out of it TODAY! 

Mirror Maze
Kami masuk Mirror Maze dulu, sebab takut bila masuk rumah hantu tu nanti dah tak best nak tangkap gambar dan berseronok dalam rumah cermin ni. Basically, Mirror Maze ini sangat unik. Serius, mula-mula ingat macam mana la orang boleh sesat dalam ni. Tapi disebabkan cermin yang memang bersih dan disusun dengan kreatif, memang boleh sesat.

Dan semestinya, boleh terlanggar dinding kalau tak rasa dan pegang cermin di hadapan anda! Oh ya, kami dibekalkan dengan sarung tangan plastik untuk mengelakkan mengotorkan cermin di hadapan kami. Saya rasa, cara ni memang penting sebab kalau tak, dinding akan kotor dan dapat kenal pasti sama ada jalan di depan kami cermin atau jalan sebenar. 

Dalam ni, memang banyak sangat tempat untuk ambil gambar. Kamera pun dibenarkan masuk. Jadi, overall, it was fun! Lagipun dah lama sangat tak keluar dengan Atirah, Arinie, Aqilah, Nabilah dan Didy. Jadi, guna sepenuhnya masa untuk sisterly bonding. 

Nur Nabilah and Me. My parallel groupmate. 

Nor Arinie. 
My usrahmate, ex-usrahmate, and usrahmate again. 

Maze of Terror
Rumah hantu. Baru pertama kali rasa rumah hantu dekat negara orang. Selalu pergi yang dekat Malaysia, kali ni nak cuba rumah hantu versi Russia pula! Rumah hantu dia sangat seram. Dengan ada hantu clown  yang tinggi sangat macam galah yang kejap-kejap hilang, kejap-kejap ada macam chipsmore. Tapi serius tinggi dan besar dan menakutkan. Sebab dia tunggu je kita jalan dekat dia.

Kedua, hantu chainsaw. Kalau ada sesiapa yang takut dengan gerudi besi yang boleh potong orang tu, memang akan terngiang-ngian bunyi bila masuk situ. Hantu tu akan duduk sedekat mungkin dan tarik gergaji tu. 

Akhir sekali, hantu cucuk badan orang. Hantu ni akan terperanjatkan kita dari semua tempat. Tiba-tiba je kaki kena pegang, entah dari mana muncul entah. Suasana dalam rumah hantu, gelap sangat. Lampu kelip-kelip. Kami masuk ber-enam sekali, sebab takut apa-apa jadi. Kalau tiga orang, mungkin boleh pengsan terus. Hehe. 

Walking street during the night time. Just after the maze.

Dinner at HessBurger
Lepas tu, dah lapar sangat lepas kena kejar hantu, kami pun pergi makan bersama-sama di HessBurger dekat Walking Street ni. Restoran ni sekali dengan Cinnabon dekat bahagian tengah Street ni. Pertama kali juga cuba burger dekat sini. Burger ikan. Sedap jugak la sebab penuh dengan isi ikan. Mana boleh makan burger lain, kami kan pencinta hidupan laut bila tinggal di luar negara.
^_^

HessFish Burger - 95 Ruble (RM9.50)

Say cheese. The burger is super duper nice! 
Boleh la ganti fillet-o-fish McD, sebab dah boikot McD...

Oh lupa, hari ni hari Isnin, tapi kami cuti. Bukan sempena Awal Muharam seperti di Malaysia. Tapi sebab Unity day in Russia. Jadi waktu pulang dari sana, dekat taman depan hostel, ada orang buat konsert terbuka, tapi hujan renyai-renyai sikit. Tinggal saya dan Didy je yang pergi lihat kejap konsert ni. Mereka nyanyi lagu English! Seronok bukan bahasa Russia. 

Unity Day tu apa? Jom baca dari Wikipedia kejap.

"Unity Day (also called Day of People’s Unity or National Unity Day; Russian: День народного единства, Denʹ narodnogo yedinstva) is national holiday in Russian Federation held on November 4 (October 22, Old Style). It commemorates the popular uprising which expelled Polish occupation forces from Moscow in November 1612, and more generally the end of the Time of Troubles and the Polish-Muscovite War (1605–1618)."

День народного единства. 
Cara sebut = Denʹ narodnovo yedinstva.

That's all for now.
Thank you for reading! 

Wednesday, 27 November 2013

Wordless Wednesday


Salji yang pertama turun di bumi Nizhny pada hari ini..
Sebagai tanda bermulanya musim salji untuk lima bulan seterusnya.
Selamat datang musim sejuk!
Anda amat saya hargai. 
^_^

P/s: Salji cantik sangat! Macam dalam gambar poskad. Yey! Tak sabar nak main ice-skating dekat stadium! Open air skating rink.

Monday, 25 November 2013

Malaysian Bazaar

Malaysian Bazaar, Nizhny Style.
23 November 2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Sabtu lepas, di hostel kami di Nizhny Novgorod, telah diadakan satu Malaysian Bazaar! Malaysian Bazaar ni macam mana? Bazaar ni dianjurkan oleh pihak Azam Russia. Dikendalikan oleh pelajar-pelajar di sini, dan dibeli oleh kami juga. Hehe. 

Beberapa minggu sebelum bazar ni berlangsung, kami membahagi tugas untuk siapa yang akan menjual dan siapa pula yang akan mendekorasi bazar tersebut. Jadi, untuk kumpulan usrah kami, kami bercadang untuk menjual makan malaysia! omnomnom.. Sedap!

Mula-mula ingan nak buat pelbagai jenis desserts, tapi akhirnya kami membuat sate. Pertama kali buat sate sendiri. Daripada memotong daging ayam, mencucuk pada lidi hingga membakar menggunakan oven. Iyelah, kalau nak bakar kat luar, suhu kat luar 1 degree. Beku pulak sate tu kat luar nanti. 

Our precious Sate! 312 cucuk siap dibakar....

Bakar sate dan siapkan nasi impit sampai jam 4 pagi. Lamanyaaaaa. *pengsan*. Tak dapat bayang macam mana orang jual sate yang persendirian. Kalau sate Haji Samuri tu faham jugak la sebab mereka ramai pekerja. Kalau penjual persendirian, memang dari pagi cucuk sate, pastu bakar sate sebelah petang.  Malam tu, memang tido dengan bau sate. 

Jadi, berapa harga untuk sate? Kami menjual dengan harga 100 ruble (RM10) untuk 6 batang sate, nasi impit dan kuah kacang. Mesti semua orang rasa mahal sangat kan?!? Tapi harga macam ni normal untuk jual di Russia. Harga untuk kacang yang agak mahal di sini, campur dengan ayam dan segala usaha kami mencucuk ayam pada lidi. Total yang kami jual, 52 set sate. 
^_^

Oh ya! Tak lupa juga pada kuih karipap, pau kacang dan lepat pisang yang dibalut dengan polystyrene. Tak ada daun pisang sampai ke Russia. Hehe. Untuk harga kuih muih di atas adalah 20 Ruble satu. Tiga kuih-muih untuk 50 Ruble (RM5)

Banyak sangat lagi makanan yang dijual di sini. Antaranya....
  • Rojak pasembur - 60 Ruble (RM6)
  • Nasi minyak dengan ayam masak merah - 130 Ruble (RM13)
  • Nasi berlauk - kampung style - 150 Ruble (RM15)
  • Kuew tiow sup - 80 Ruble (RM8)
  • Roti Pita - 60 Ruble (RM6)
  • Kek batik - 20-35 Ruble (RM2-3.50)
  • Pelbagai cupcakes - 50 Ruble (RM5), tiga cupcakes 130 Ruble (RM13)
  • Ice blended coffee atau Chocolate - 80 Ruble (RM8)

Gerai nasi campur Kampung Style....

Gerai nasi minyak, roti pita dan ice blended...

Gerai nasi campur sangat meriah, sebab banyak sangat lauk yang sedap. Labu masak lemak paling best. Orang kata lah. Saya tak beli kat sini. Saya beli nasi minyak dengan ayam masak merah Farahin. Kenyang sangat! Lepas rindu makan makanan Malaysia. 

Antara sebab kebanyakan kami beli kat bazar ni adalah kerana nak melepas rindu makanan Malaysia. Kalau nak tunggu masak sendiri, harapan jelah. Jadi, beli lah makanan banyak-banyak. Sedap! Pada hari kejadian, tak sempat nak tangkap gambar banyak-banyak. Kebanyakan gambar dari belog Azam Russia. Waktu tu, tengah packing sate dengan banyaknya. 

Humanitarian Booth...

Tak lupa juga pada Humanitarian Booth ini yang sedikit sebanyak meningkatkan kesedaran kita terhadap perkara yang terjadi di bumi ini. Ada tabung untuk Palestine dan Philippine sendiri. Jadi, pelajar-pelajar dapat menyumbangkan sedikit derma untuk mangsa-mangsa di sana. Anda pula bagaimana?

How to Help Them?
Typhoon Haiyan Philipines 
Philipine Red Cross
http://ushare.redcross.org.ph/
Malaysian Red Crescent Society
http://www.redcrescent.org.my/
Maybank A/C No. 514422102657.
Pertubuhan Ikram Malaysia
Bank Islam A/C No. 12029010064630

Palestine
Aqsa Syarif Berhad
http://www.aqsasyarif.org.my
Maybank A/C No: 5515 7500 4299 
Bank Islam: 12 092 01 003490 4

That's all for now. 
Thank you for readin'.

Wednesday, 20 November 2013

Wordless Wednesday

20th November 2013

This was the view from my window early in the morning.
8 o'clock in the morning but the sun hadn't rise just yet.
Subuh prayer started at 7.12 am and end at 8.42 am.
Means that the sun rise at 8.42 am. 

Winter is coming! 
^_^

Monday, 18 November 2013

Breakfast Date

 
The best sandwich in Nizhny Novgorod. Chef's Cafe.
1st November 2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Breakfast. It is the most important meal of the day. This is a short and quick update about life here in Nizhny. During Traumatology (Orthopaedics) cycle, the hospital is located just near the Chef's cafe. The cafe can be reach just by crossing the road in front of the hospital.

And yup, what more to do other than trying something new rite? Life will be so much interesting with it. It was a nice sunny day. The best thing about it was that we finish our class so much earlier than supposed to be. We finished around 9.30 am because the doctor was so busy and got an important surgery to attend. 

With traumatology Surgeon.

This tree is so big and beautiful! At the back of the hospital. 
Girls from group 531L&M.

I think, I kinda like this subject. Its interesting because you're dealing with bones, trauma, burns, and unexpected things. The doctor, Anton Vladimirovic is also a good teacher. We could see from his eyes that he really tried and wanna teach us. That motivate me a lot. He once said, 'I know you're motivated enough, that's why you choose to become a doctor. Then, if you don't know something, you'll be motivate enough to look for it in the book or internet'. 

Luckily for us, it was zachut day! Uraaa.. Oh, I forgot to mention that Russian use 'Uraaa!' as 'Hoorayyyy!'. Sound weird rite, but well, its the difference make them so unique. The last day of the cycle. And its friday. Its kinda we got an early weekend. So, we decided to drop by this Cafe and tried whatever the cafe had to offer to us. 

 Lets hava a breakfast!
Inside the cafe. It is handle by a group of friends.

My breakfast date. Farahin and Adila.

The list of menu is on the picture above. They offer sandwich, soup, pasta, and salad. Not to forget about coffee! The moment you enter the cafe, you can smell the coffee from a distance. Most of the student from Technical University drop-by this cafe before or after they have classes there. So, this cafe is kinda full all the time. 

The sandwich was delicious. I chose the one with Philadelphia cheese and семгой fish. Well, if you're living abroad, you'll be either a vegetarian or a fish lover. There's no much choice other than seafood. If you go to Subway, you can choose tuna, crabstick, семгой, mushroom or with salad only. But of course, there's Muslim restaurant, but not much. 

My Philadelphia sandwich and Americano...
Price: 180 ruble (RM18.00) 

If you compare the price with Malaysian Ringgit, there's no way you gonna think of eating in the cafe or anywhere else outside. You'll just think of cooking all the time. We, as a student here don't really go for a dinner or lunch or even breakfast outside everyday. We go for it occasionally, whenever we are free and wanna hang out together.  

Oh yes. I ordered the wrong coffee. I was thinking of Cappucino, but then, I accidentally asked for Americano. Americano, coffee without milk or cream. I prefer Cappuccino or Latte, the either one with milk. But most likely, I love cold coffee, rather than the hot one. But they didn't serve it here.  

Breakfast like a Queen. Lunch like a Princess. 
Dinner like a Peasant. 

Have a healthy breakfast everyone! Don't even think of skipping it. 
At least, one piece of banana will do.
^_^

Before I forgot, for those shopping lover at Groupon, I would like to encourage you to donate for the victims of Thyphoon Haiyan, Tacloban, Philipina. I'm sure most of had already heard about the it. There's a lot of people there in need of foods, shelter, clothes and much more. Some of them lost everything they had in just a blink of eyes. 

I just realized we can donate through Groupon to Malaysian Red Crescent Society. Here, if anyone want to help, can donate as minimum as RM10, RM25, RM50, and more. I'm not asking for RM1000 or more, I'm just asking for your one day lunch budget which can serve them more. 


Humanity. Deep in our soul, there must be some piece of it. 
Care for others like you care for yourself. 
^_^ 

Saturday, 16 November 2013

Travelogue: Milan. City of Fashion

 
Milano, Italia. January 2012.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Update kali in lagi dah berkurun lama. Cuti musim sejuk sewaktu tahun pengajian ketiga. Ia merupakan sambungan dari Travelogue: Berlin dan bersama dengan orang yang sama. Saya, Adila, Pong, Pojan, Bashir, dan Apar. Jom jalan sekitar Milan pula kali ini. 

Milan, Italy. Ia merupakan bandar fashionista yang penuh dengan pereka-pereka terkenal. Sekali gus menjadikan Milan sebagai pusat beli-belah terkenal di dunia. Iye la, cuba tengok drama-drama semua. Kalau nak shopping pegi mana? Milan jugak kan. Apa Yang Menarik dekat sini? Jom lihat...


Stadio San Siro, Milano.
Memang tempat yang mesti pergi untuk peminat bola. Terutamanya pasukan AC Milan, kerana di sinilah tempat mereka berlatih untuk ke UEFA. Eh ye UEFA? Sori bukan peminat bola sepak. Stadium ini memang terletak di Milan, tapi untuk sampai ke sana, perlu naik metro dan berjalan agak jauh untuk sampai ke sana. 

Disebabkan kami pergi dengan rakan-rakan lelaki juga, merekalah yang eksaited nak masuk stadium ini. Untuk masuk stadium, tak ingat dah kena bayar berapa sebab saya sendiri pun tak masuk. Pong, Apar dan Pojan yang masuk dalam stadium.

Pagar belakang stadium ni. Tinggi tak tinggi...

Bukan apa, saya sendiri tak minat dengan bola. Cukuplah satu pengalaman masuk ke dalam stadium Manchester United. MU banyak pemain yang terkenal dan stadiumnya sangat terkenal. Jadi, untuk stadium San Siro, saya tunggu mereka di luar sahaja. 

Perjalanan pergi dan balik yang jauh dengan perlu berjalan kaki menyebabkan banyaklah gambar yang diambil sepanjang perjalanan. Banyak graffiti-graffiti menarik dilukis di dinding sepanjang perjalanan. Berbakat jugak orang Milan ni. Rasanya dinding ini memang disediakan untuk melukis graffiti bagi mengelakkan vandalisme di tempat lain.

Adila Ismail dan perjalanan yang masih jauh di hadapan....

Graffiti sepanjang perjalanan ke stadium San Siro. 

Graffiti lagi ^_^

Piazza del Duomo, Milan.
Ini adalah Gothic Cathedral terbesar di dunia. Pembinaan bermula pada tahun 1386 dan mengambil masa 500 tahun untuk siap. Disebabkan punyai 3200 patung yang diukir di sekeliling dan di dalamnya. Oke. Baru tahu info ni masa google tadi sebab nak cari nama sebenar tempat ni. 

Sebenarnya, pelancong dibenarkan masuk dan naik ke tingkat atas Duomo ni, tapi kami tak naik pun atas Duomo ni. Semua pun tengah kelaparan, konflik itu dan ini, menyebabkan masing-masing tidak naik. Haha. Lawak ingat balik peristiwa di tengah-tengah Duomo ni. If you're reading this Adila ^^. 

Piazza del Duomo...

Bashirushdan. The tourist.

Banyak sangat orang buat tricks dekat tengah-tengah tempat ni. Antara cara mereka adalah dengan menggunakan teknik makanan burung. Banyak sangat burung merpati terbang sekitar tempat ni, jadi mereka minta tangan kita dan meletakkan makanan burung di atas tangan kita. Burung pun berduyun-duyun terbang pada kita dan berjaya ambil gambar yang cantik. Selepas itu, mereka meminta 1-5 Euro untuk makanan burung itu. Sangat tidak berpatutan!

Cara lain, merekan mengambil tangan kita dan mengikat benang menjadi gelang. Setelah siap cantik kat tangan, kita dikehendaki untuk membayarnya. Haiyaaa. Jadi kenalah sentiasa berhati-hati dengan tangan kita. Kebanyakan antara mereka adalah orang luar, bukan penduduk Italy sendiri. 

Pintu masuk Galeria Vittorio Emanuele...

Galeria Vittorio Emanuele II
Bangunan ini terletak di sebelah Duomo sahaja. Jadi, kira dua tempat dalam satu masa. Nama Galeria ini diambil dari nama Raja pertam Italy. Terdapat banyak kedai-kedai ekslusif, cafe dan restaurant. Bila kata kedai ekslusif, memang ekslusif habis! Louis Vuitton, Gucci, Prada, semua kat sini. 

Kita pelajar-pelajar ni, jadi window shoppers je la kat situ. Masuk kejap je kat dalam ni dan ambil gambar. Lepas tu, terus keluar dan pergi makan sebab semua dah lapar sangat. Otak pun tak berfungsi dengan betul masa tengah lapar. 

Dalam Galeria itu sendiri. Kedai kanan tu Prada...

Shopping dan Window Shopping
Siapa yang tak nak shopping kalau dah sampai Milan kan! Kami pergi ke walking street di Milan. Tapi tak ingat dah jalan apa sebab banyak sangat tempat shopping kat sana. Ni kira tempat yang mahal jugak, tapi kurang sikit berbanding dengan Galeria atas tu. Kira affordable untuk student la.

Kedai macam Zara, H&M, Guess, United colour of Benetton dan sebagainya ada kat sini. Kan tengah winter sale, jadi memang ramai orang di sini sehingga kedai tutup. Kedai tutup selalunya jam 6-8 malam. Awal kan? 

Zara kat sini ada untuk lelaki dan perempuan, kedai yang berasingan. Tapi, barang kat Zara bila waktu sale dan belah petang, memang semua berlonggok-longgok je. Tak larat kalau jadi tukang lipat baju kat Zara ni. Boleh pengsan terus. 

Sebenarnya nak cari hadiah hantaran untuk abang saya yang nak menikah waktu saya pulang cuti musim panas nanti. Bukan main lagi nak hantaran dari Milan. Yang beli kat sini adalah purse untuk belah perempaun. Design dia oke la, tapi kena pandai cari. Tapi overall, tak shopping sangat pun untuk diri sendiri kat Milan. Banyak shopping kat Florence sebab rumah dekat center of shopping.

Next stop, Venice! My favourite...

Rasanya, ini gambar pertama yang ada kami berenam...
3rd Year Medical Student. January 2012.
A memory to kept forever.

That's all for now.
Thank you for readin'
^_^

Thursday, 14 November 2013

Project Fun: Sauna Sakura

  
31 October 2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Sauna! Siapa pernah cuba try test sauna angkat tangan. Best kan? Rasa macam tak nak tinggalkan tempat ni walaupun dah habiskan 2 jam kat sauna Sakura ni. Orang kata, sauna boleh cantikkan kulit kita dengan keluarkan toxin dalam badan, tapi kene pastikan untuk mandi semula lepas sauna. 

Tak lupa juga, dapat meningkatkan imuniti badan pada suhu yang agak tinggi. Sauna juga boleh mengeluarkan lebihan air dalam badan. Saya tak pasti bagaimana sauna di Malaysia. Orang kata bayar untuk sekali masuk ikut bilangan orang, dalam tu ramai orang sekali.

Berbeza dengan sauna kat Rusia. Kat sini, selalunya sauna disewa mengikut jam. Sebagai contoh, sauna Sakura yang kami pergi ni harganya 1300 Ruble (RM130) untuk satu jam. Minimum sewa 2 jam. Maksimum orang yang boleh masuk adalah 10 orang. Jadi, totalnya 2600 Ruble (RM260) untuk 2 jam. 

Yang seronok sauna kat sini, ada banyak kemudahan disediakan sekali, bukan bilik sauna sahaja tau! Ada swimming pool, steam room, sauna room, hall, and bedroom. Kira harga sewa tu untuk semua ni dan kira private sangat untuk 10 orang yang sewa sekali ni. Ekslusif kan! Rasanya Malaysia boleh cuba macam ni jugak. 

Jom tengok dalam Sauna Sakura....

Swimming pool. Rasa nak rendam dalam ni lama-lama.

Swimming pool. Rasanya masa duduk kat sini, paling lama berendam dalam kolam renang dia. Bukan pergi sauna namanya, pergi swimming pool! Hehe. Kolam ni nampak je kecil, tapi sebenarnya besar tau. Kira boleh la masuk semua orang dalam kolam ni sekali. Tinggi dia paras dada. 

Tapi kalau nak berenang kuak lentang dalam ni, memang tak boleh la kan. Untuk suka-suka, berborak, bertukar cerita, kira boleh la. Kira tempat hangout kat tengah-tengah. Best! Tak rugi bayar untuk kemudahan macam ni. 

Hall dekat tengah-tengah. Ada tv dan tempat karaoke.

Bilik sauna. Muat untuk 7-8 orang duduk. 

Bilik sauna. Panasnya~! Bilik sauna ni bukan yang macam elektronik keluarkan haba dan bahang je. Tapi bilik sauna manual yang kene letak air atas batu panas. Curah banyak-banyak air kat situ, boleh pengsan duduk dalam ni lama-lama. Serius panas. 

Tak lama pun duduk dalam bilik sauna ni. Swimming pool tu lagi tempting walaupun tak reti nak berenang. Nasib baik tak dalam sangat. Kat tempat hall tengah-tengah tu lawak. Punyalah semangat bawak lagu nak karaoke, nak pasang muvie la. Tapi memang takla. Lagi berbaloi habiskan masa dekat sauna, swimming pool dan steam room. 

Satu bilik tidur kalau dah penat sangat.

Steam room. Nice! Apa beza dengan sauna room? 

Steam room. Beza dengan sauna room adalah kelembapan bilik ni. Untuk sauna room, adalah sangat kering walaupun keluarkan haba dan bahang. Berbeza dengan steam room, wap air  panas akan keluar dengan sendiri dan jika sampai ke bahagian ceiling yang dipenuhi dengan tiles penuh, wap air akan terkondensasi dan menjadi titisan air. 

Menyebabkan bilik ini sentiasa berada dalam keadaan lembap. Gambar ini di ambil waktu tiada steam. Kalau waktu penuh dengan steam dan pintu ditutup, serius tak nampak hujung bilik tu. Teknik steam room ini juga digunakan di slimming centre terkenal, seperti London Weight Management. 

Itulah antara kemudahan di sini. Kira lengkaplah tempat ni untuk meluangkan masa dengan rakan-rakan. Waktu ni, pergi dengan groupmates dan parallel groupmates. Seronok sangat! Pergi direct lepas kelas Epidemiology dekat Minina. Bayangkan bawa beg berat-berat penuh dengan baju, tuala, dan macam-macam lagi. 

Sebelum tu, pergi makan dekat subway dan beli barang sikit dekat eurospar. Iyela, nanti mesti lapar lepas berenang. Jadi, siapkan perut awal-awal. Kami pergi 7 orang sebab agak susah nak kumpulkan tepat-tepat 10 orang. Jadi total yang perlu dibayar bahagi dengan tujuh. Seorang dalam 370 Ruble untuk dua jam. 

Untuk sesiapa yang ingin pergi ke Sauna dekat Nizhny, boleh tengok website ini.
Untuk Sauna Sakura, website ini.

Enjoying my time with you girls. 
Spending every moment with smile and joy.
Dari kiri: Nabila, saya, Insyirah, Farahin, Karen dan Adila. Plus Jona tengah ambil gambar. 

That's all for now.
Thank you for readin'

Nota hari ini: Rasa sangat tidak bijak jika pergi ke kelas dalam keadaan tidak bersedia. *Sigh*. Jom bijakkan diri baca Xray!

Nota hari esok: Eh, jumaat dah? Tak perasan masa berlalu terlalu pantas. Jangan lupa untuk jadikan setiap detik hidup ini bermakna. 

Tuesday, 12 November 2013

Project Fun: Rock Climbing

10th October 2013

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Rock Climbing. Orang kata orang yang tough je boleh buat. No way! Perempuan yang lemah lembut pun boleh buat tau. Tapi kena ada semangat yang kental dan jangan cepat putus asa. Sebenarnya dah lama sangat nak cuba rock climbing ni. Mula dari nampak offer kat groupon tentang rock climbing kat Extreme Park, Shah Alam.

Macam biasalah, tangguh punya tangguh, terus tak pergi. Padahal dekat sangat dengan rumah atuk nenek kat sana. Pergi hampir tiap minggu pula tu. Haih. Pastu, bila sampai Russia, mula lah kempunan nak cuba kan! 

Nasib baik hari tu jumpa kat internet tentang Rock Climbing kat Nizhny. Dekat Center Ladz, tiga stesen bas je dari hostel. Dekat kan? Tapi masa tahun pengajian kelima baru perasan. Trainer tu pun tanya, kenapa tak pergi sebelum ni. Dua tahun dah buka. *Pening kepala nak jawab apa*. 

Banyak kategori boleh cuba. Yang slanting wall pun ada untuk professional.

Pergi hari ahad yang memang tak disangka-sangka. Mula-mula ingat nak survey dulu tempat tu dengan Syazul. Syazul la eksaited sangat nak cuba rock climbing ni. Beberapa minggu sebelum tu, sama-sama search dekat internet semua. Waktu pergi jam 3 petang cam tu, dia kate trainer takde dan kena datang jam 6 petang. 

Jadi, kami yang super eksaited ni, nak pergi jugak walau dah lambat dan esoknya ada kelas Epidemiology. Jam 5.45 gerak dari hostel dan sampai sana jam 6 petang. Bermula lah sesi rock climbing hingga jam 8.40 malam tu. 

Pengalaman kali pertama Rock Climbing
Nampak trainer tu panjat dekat batu-batu yang pelbagai saiz tu - 'Amboi, senangnya...'.  Tapi bila cuba sendiri untuk tahap yang rendah tanpa tali, Fuh. Serius mencabar! Kalau tak kena dengan cara memanjat dan pegang batu, teknik meletak kasut di posisi yang betul, memang takkan melekat jadi Spiderwoman.
^_^

Moment paling best - waktu panjat sampai ke atas sekali, dan kepala berjaya sampai ke ceiling. Rasa macam satu perasaan yang tak dapat nak gambarkan. Puas! Yes. Puas sangat. Berbaloi dengan apa yang kita dah belajar teknik yang betul dan duit yang dah bayar. 


Lesson Learnt - TRUST. It it the most important thing to get up there and to trust your partner. Your life depend on the rope hold by your partner. If she let go, then, you'll fall freely to the ground. If she hold tight, then you're safe. Trust her and you'll be alive. 

Serius. Tak sangka pula kena jaga tali untuk kawan sendiri waktu kat sana. Teknik ikatan yang betul. Setiap kali nak jatuhkan diri, akan cakap pada Syazul - 'Hajar percaya pada Syazul ni'. Kalau kat Malaysia kan, ada orang terlatih yang jaga kat bawah. Kat sini, diajar untuk berdikari. 

Pengalaman tidak dapat dilupakan - Waktu nak tangkap gambar atas ni. Ya Allah. Waktu ni dah penat sangat tak terhingga. Tapi sebab nak satu gambar yang ada kat atas, cuba juga. Sebelum panggil trainer tu untuk tangkapkan gambar, banyak kali sangat trial nak naik sampai atas dibuat tapi tidak berjaya. 

Yang ajaibnya, waktu untuk tangkap gambar, adrenaline rush sangat la kan. Jadi terer giler naik sampai atas dan berjaya lepas batu besar warna pink tu. Naik dari belah tepi sana. Lepas tu, memang tergelak habis ingat semula. 

Secara keseluruhan, ia merupakan pengalaman yang tak dapat dilupakan. Untuk sesiapa yang ingin mencuba rock climbing kali pertama: 
  • Siapkan mental dan fizikal sebelum aktiviti. Kalau boleh, buat beberapa exercise beberapa hari sebelum. Jogging atau skipping pun boleh. 
  • Pakai kasut yang tidak licin dan ada grip bahagian depan.
  • Bawa teman yang anda percaya untuk jaga diri anda.
  • Pastikan pada keesokan harinya anda cuti kerana akan sakit seluruh badan untuk hari berikutnya. Ini serius! Rasa sengal-sengal badan. Bukan sengal yang lain oke. Hehe.   
Keesokan harinya, pergi kelas dengan sakit seluruh badan. Macam nak minta cuti je. Syazul pula luka bahagian tangan akibat terpegang batu yang tajam. Jadi, berhati-hati oke semasa melakukan aktiviti ini. Dan bawalah jiwa kental anda untuk terus sampai atas sekali. 

Partner of crime - Syahirah Zulhaimi...
^_^

P/s: If you wanna fall down on something or fall for a person, make sure you trust the person enough. Because if not, you're gonna fall hard to the ground. Selamat malam dunia. Esok cycle Paeds Surgery. 

Monday, 11 November 2013

Blog Berwajah Baru

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Alhamdulillah. Akhirnya, berjaya tukar template blog setelah dua tahun menggunakan template dari Cutest Blog on the Block. Sebenarnya dah lama dah teringin untuk tukar template yang comel dan kiut, tapi disebabkan kekangan masa, baru berjaya baru-baru ini.

Dalam bulan lepas, waktu buat keputusan nak tukar template blog bagi nampak lain dari lain, banyak sangat survey dekat internet tentang pereka-pereka template yang kena dengan cita rasa sendiri. Survey punya survey, terjumpa satu belog Syafeika Edora. Tengok hasil dari blog yang direka oleh Cik Syafeika, cantik sangat.

Macam luas sangat. Dari yang sophisticated untuk bisnes, ke lukisan chibidles, dan untuk jenis belog yang pinkishgurly dan curly macam belog saya ni. Dengan layanan cik Syafeika untuk pelanggan yang cerewet dan nak macam-macam seperti saya ni, dia akan cuba buat macam yang kita minta untuk ubah. 
^_^

Lagi satu sebab adalah kerana blog yang lama berat sangat. Nak tunggu loading semua benda, boleh buat susu sambil cicah oreo. Eh tipu! Russia mana ade oreo. Haha. Sekarang harap-harap dah senang nak buka dan pantas untuk baca. 

Kalau sesiapa yang ikut belog ni dari zaman dulu-dulu 2nd year mula buat, mesti nampak perubahan. Harap-harap perubahan yang makin elok. Tengok kat bawah ni header zaman dulu-dulu....

Header pertama kali waktu berblogging..

Lepas tu, header kedua menang dari pereka fesyen Sandra Azwan.

Waktu menang header dari Sandra Azwan, gembira tak terkata. Tak sangka boleh menang kan. Dan bila Sandra Azwan bagi header tu je, terus exsaited makeover blog. Waktu tu la tukar belog kali kedua. Ni kira rupa belog yang terbaru untuk kali ketiga. Oke. Dah cerita banyak. Kalau sesiapa nak tempah untuk makeover belog, boleh minta pada cik Syafeika Edora

Lepas ni lagi eksaited nak update tentang banyak benda yang dah lama tertinggal dalam draft. Esok Hematology kelas terakhir. Jom study malam ni! 

by Sandra Azwan...

Thank you for readin'
Schajar Mcflurry