Thursday, 31 October 2013

Project Fun: 7D Cinema.

 
Adila and me. Teman perjuangan di bumi Soviet.
4.10.2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Oke. Sila berpijak di bumi nyata yang saya sekarang berada di Russia. Habis dah cuti semester lepas. Dan jom, update tentang kehidupan di sini. Waktu balik ke Russia pada September lepas, adalah perantaraan antara musim panas dan musim luruh. Musim luruh sangat-sangat cantik. Daun semua warna warni, dari warna hijau ke oren ke kuning. 

Tapi malangnya, bila scroll balik gambar-gambar yang ditangkap waktu sebulan lepas, tak banyak pun ambil gambar autumn! Ruginya. Habis dah musim luruh pada tahun ini. Jeles sangat dengan kawan-kawan di Volgograd, London, German, Japan semua. Masih cantik pemandangan. Sekarang di tempat kami hanyalah pokok-pokok botak dan ranting yang menunggu dirinya diliputi salji. 

Depan stesen bas setelah pulang dari kelas pada bulan lepas. 
Beza sangat warna daun tu semua dan jadikan satu kombinasi warna yang cantik!

Kehidupan di Nizhny
Kalau disinonimkan semua kehidupan pelajar medik, mesti orang cakap belajar 24 jam, tak tido-tido, stay up dengan nescafe, baca buku tebal dan sebagainya. Memang betul pun kehidupan begitu, tapi sewaktu musim peperiksaan sahaja dan jika di dalam cycle matapelajaran berat. 

Kehidupan di Russia pula selalu dipandang bosan. Orangnya susah untuk senyum, tidak ramah seperti orang negara europe yang lain, kasar dan sebagainya. Tempat pula tidak menarik berbanding negara lain. 

Tapi kalau fikir balik, itu semua adalah hanya mindset yang di input dalam otak kita. Cuba kita buka mata luas-luas. Berfikiran positif sikit dan lihat dunia. Semua akan terbentang depan mata kita. Sudah empat tahun saya tinggal di Nizhny, namun, aktiviti yang dilakukan di sini barulah sedikit. Selalu dengan kelompok yang sama. Malaysian community.


So. In the remaining two years of my life in Nizhny, I would like to take chance and try all the things that this city would like to offer me. This project of mine is called Project Fun #HowIHaveFunInRussia. All my bucket list is in it. Will do and must do things in Russia. 

Adila, Jona, Karen and Me after enjoying the rides.

Pertama adalah 7D cinema di Walking Street, Nizhny Novgorod.
Bagi saya, bukanlah wayang, tetapi lebih kepada rides. Macam roller coaster rides. Kalau sesiapa yang pernah pergi ke Universal Studio Singapore dan naik Shrek 5D short movie, ia lebih kurang macam tu la. Kenapa 7D? Sebab banyak sangat effect  yang ditawarkan semasa ditayangkan seperti...
  • 3D effect
  • Motion and vibration effect
  • Smell effect
  • Water droplet effect
  • Snow effect
  • Wind effect
  • Spider/rat crawling effect
The rides. Lima kerusi. Mula-mula ingat banyak lagi. 

Happy faces after the rides and weekends coming!

Itulah sebabnya dipanggil 7D Cinema. Mula-mula ingat nak pergi dengan groupmates perempuan selepas kelas, tapi ramai yang tarik diri sebab kekangan masa. Jadi, pergilah kami berempat di hari jumaat selepas kelas Epidemiology. Oh ya, kelas ni bosan! hehe. 

Kami pilih cerita The Mummy. Memang effect dia cantik jugak la. Cuba benda baru kan, semuanya seronok! Rides ini dalam 8-9 minit sahaja, bukannya satu jam setengah macam movie biasa. Dari segi harga yang ditawarkan adalah dalam dari 180 -230 rouble (dalam RM18-23). Tapi macam biasalah, cari-cari info pasal rides ni dan jumpa kupon kat sini. Dapat diskaun 50 rouble. 
Well, Why pay more when you can choose to pay less rite?

Sebenarnya, jumpa kupon kat groupon Russia juga. Dari situlah dapat pergi ke website dia. Harga yang ditawarkan groupon cuma kurang 5 rouble dari guna kupon dalam website. Lebih baik ambil yang dari website je sebab tak payah nak sibuk-sibuk bayar online atau apa-apa. Rasanya kat Malaysia pun ada 5D rides. Kat Wangsa Walk bahagian dekat dengan restoran-retoran kat belah belakang. Cuba try! Mesti best jugak. 
^_^

Musim Luruh semester ini. 

That's all for now
Thank you for readin'

Sunday, 27 October 2013

Fullhouse Restaurant

Siti Balqis dan Siti Hajar
25.07.13

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Oke. Last update tentang cuti musim panas lepas di Malaysia. Lepas ni tulis tentang kehidupan di Russia pulak ye. Nak cerita tentang seharian keluar dengan besties dari pagi ke malam. Oh ya, bawa Sarah juga dan rasanya dia ponteng sekolah hari ni sebab nak ikut kakak dia main ice skating. Haih. Pengaruh siapa la ni ponteng-ponteng. 

Jadi, pada sebelah pagi, kami ke Sunway Pyramid untuk skating. Masalahnya, waktu dalam kereta, setiap sorang dari kami pun tak pandai nak pergi macam mana. Peta ke, GPS ke, bukan nak bawa kan. Pakai jalan je guna signboard yang ada. Nasib baik sampai juga akhirnya, walaupun sesat jugak la awal-awal tu. 

Tapi yang lawaknya. Macam biasa, ayah saya call tanya dah sampai belum. Jawabla belum. Letak telefon. Tiba-tiba, sekali lagi dia telefon. Tanya buat apa kat tengah-tengah KL? Ada urusan apa-apa ke? Terpaksala jawab sesat. Malunya. Mesti dia check guna gps kat mana la anak dia dua orang ni sesat pagi-pagi buta. 

Sunway Pyramid. 
Farahin, Sarah, Hajar, Balqis...

Disebabkan kawan-kawan yang awesome, berjaya jugak sampai ke Sunway! Let skate like there's no tomorrow. Oh ya. skate ni pun waktu bulan puasa. Banyak aktiviti kena buat bulan puasa sebab kalau tak, tak sempat habiskan semua. 

Lepas dah skating, buat keputusan nak buka puasa kat luar. Tapi ibubapa kami semua suruh makan dekat-dekat je. Kalau makan kat Sunway, alamatnya sampai pukul 10 malam tak sampai-sampai rumah. Jadi, pergi ke Wangsa Walk. Dapat window shopping dan banyak sangat restoran best kat sini. Tinggal nak reserve je sebelum buka puasa sebab kalau tak, mesti penuh dengan lautan manusia. 

Ada KFC, Burgerking, Pizza Hut, Manhattan Fish Market, TGIF, dan Fullhouse. Pasar malam jual itik pun ada kat tepi jalan Wangsa Walk punya parking lot. Ingat nak cuba sesuatu yang lain, sebab tak habis-habis pergi fastfood restaurant je kebelakangan ni. Cuba la restoran Fullhouse yang orang kata ala-ala korea ni. 

In front of the restaurant...

Farahin. Interior design of the restaurant.

Dari segi interior design dia, cantik dan menarik. Berkonsepkan ala-ala garden dan menggunakan tema warna putih. Menarik perhatian. Macam cute la untuk perempuan-perempuan hang-out kat sini. Tapi orang kata Fullhouse Wangsa Walk punya design tak secantik yang dekat satu lagi tempat, One Utama rasanya. Situ design dia lagi superb! Tak penah pergi lagi la.

Dari segi makanan, saya order makanan feveret setiap masa. Spaghetti Carbonara with white sauce. Mula-mula, ingatkan makanan kat dalam restoran ni semuanya korea-korea. Kimbap ke, Ramyun ke. Last-last makan western food jugak. Air ambil Banana Shake with bubble. Sarah ambil Spaghetti with tomato seafood sauce. Pedas sangat! Tukar dengan kakak punya jugak akhirnya. 

Sekarang telah masuk waktu berbuka puasa. Jemput minum...

Tak sah kalau tak Selca kan! 

Untuk harga makanan. Ambil set berbuka puasa dalam RM20-25 setiap set. Untuk Spaghetti Carbonara, tiada dalam set berbuka puasa. Harganya dalam RM16.90 atau RM18.90. Oke. Tak ingat dah. Portion makanan dia memang banyak. Kalau untuk kanak-kanak, memang tak habis satu pinggan. Jadi, bolehla anda semua cuba kat restoran ni nanti. 

Pada hari yang sama, kawan-kawan dari pantai timur datang ke KL untuk tukar Visa dekat Embassy of Russia. Tapi saya sendiri tak dapat nak bawa mereka pergi jalan-jalan sebab dah janji dengan besties sejak beberapa hari lepas. Kirah, Yana, dan Mirah Farhanah tinggal dekat Hotel De Palma, Ampang. Lima minit je dari rumah. Jadi, esoknya, pergi teman mereka pergi Embassy dari hotel. 

Inilah perjalanan cuti dua bulan yang memang tak henti-henti berjalan. Kalau hari minggu, tak sah kalau tak keluar. Duduk rumah memang jarang. Hari minggu keluar dengan keluarga, isnin sampai jumaat dengan kawan-kawan. Tak campur dengan praktikal kat Hospital Ampang dan Hospital Melaka. Dua bulan adalah masa yang sangat bermakna.
Every minute is precious. Don't forget to count your blessing. 

Jemput makan. Rindu nak beli makanan Malaysia yang sedap dan murah.

That's all for now.
Thank you for readin'

Friday, 25 October 2013

Cosmo World Theme Park

Family day out.
3.08.2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Buat kali ke seratus lima puluh kali, saya pergi ke Cosmo World, Time Square. Kali ni pergi dengan satu keluarga, kecuali abang-abang yang dah kawin. Kiranya ni trip adik-beradik yang single dengan ibubapa. Yup, dengan ibubapa. Didn't I said I have the coolest parents in town! hehe.

Jadi, kami pergi pada hari sabtu bulan puasa, beberapa hari sebelum raya. Maklumlah, kami raya kat Shah Alam je. Pagi raya pun boleh bertolak pegi sana. Jadi, memang terdapat banyak kekosongan dan dapat naik banyak rides tak kisah berapa kali pun. Sampai rasa pening nak muntah lepas naik semua sekaligus. 

Height limit. 4 feets 7 inches. 

Tujuan utama adalah nak bawa adik saya yang paling kecil, Sarah merasa naik roller coaster. Iye la, orang baru lepas had ketinggian dan mula nak naik semua benda. Jadi, ajakla satu keluarga pergi sekali. Waktu malam sebelum pergi, lucu pulak tengok Sarah dok sibuk-sibuk ukur tinggi dan nak pakai kasut boot with wedges sebab takut tak lepas tinggi. Alhamdulillah, lepas jugak had ketinggian waktu ukur pagi tu. 

Oh ya, disebabkan ibubapa pun dah berumur, mereka tak naik roller coaster dan rides yang bahaya. Jadi, sayalah yang menjadi tukang teman Sarah. Ingat lagi, waktu pertama kali datang sini, ayah teman saya untuk naik semua rides. 

Akibatnya, selama beberapa bulan, balance and fluid in semicircular canals of ear jadi tak betul. Katanya rasa pening dan nak tumbang setiap pagi. Jadi, untuk kali ini, saya teman Sarah untuk semua rides. Takpe, untuk apa ada kakak yang lebih tua kan? And I'm happy with that job..
^_^

Here we go...
First ride. Ma and Pa in bumper car!

The cute crazeyyy bus! Comel je rides ni. 
Memang budak-budak punyer...

Train in the theme park. It goes around the children park. 

One whole family went for this ride!
Merry-go-round.

Paling best, Sarah tak takut pun naik roller coaster. Cool giler! Lepas naik kali pertama, duduk depan sekali, cakap kat abang tukang jaga tu, boleh tak nak lagi sekali? Pastu, terus naik untuk kali kedua. Tak payah beratur semula. Perlu pilih tempat duduk je sebab kosong je semua tempat. Kali ni naik bahagian belakang sekali pulak. Orang pergi buat persiapan raya, kami main kat theme park. 

Rides paling pening, DNA mixer. Serius. Pening tahap nak campurkan DNA kita sendiri. Macam kene goncang-goncang otak semua. Farhan dan Faiz dah tarik diri dulu. Mentang-mentangla dah penah naik dan tau rasa macam mana, tinggalkan kakak dengan Sarah yang nak naik je kan. Lepas naik yang ni, terus naik satu lagi rides, dan keluar pegi solat zohor jap. Pening sangat dah. 

Supersonic Odyssey. Roller Coaster rides.

The DNA mixer. Grrr... Hope I wont meet you again. 

Beloved ladies in my family. Ma and Sarah. 

Oh ya. Harga untuk tiket dekat sini. Harga biasa untuk warganegara RM38 untuk dewasa dan RM28 untuk kanak-kanak sehingga 12 tahun. Selalu ada diskaun juga kalau ada kad Popular atau kad Aeon. Banyak jugak dapat diskaun. Pergi dengan kawan-kawan pun best jugak.

Kalau macam waktu yang kami pergi ni, ada offer dekat groupon. Dapat separuh harga. Murah sangat kan! Cuma RM20 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Selalu kalau pergi dengan adik-beradik, balik rumah masa theme park ni nak tutup jam 10 malam. Melampau kan! Tapi no worries. Ayah yang ambil kami lepas dia habis kerja. Kali ni pergi dengan ibubapa, balik petang untuk berbuka dekat rumah sekali. 

On the way home. Kejap je masuk kereta dah tido sebab penat dan lapar puasa. 
I miss how I spent time with you guys.

That's all for now
Thank you for readin'

Flying Cessna 150 Aircraft

I pilot this Aircraft. Like a boss.
23.08.2013

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Pengalaman baru cuti musim panas lepas. Sebenarnya, memanglah tak tahu apa-apa pasal macam mana nak pandu kapal terbang atau nak rujuk dekat mana semua. Sampai tahun lepas, ayah saya tanya, nak cuba bawa kapal terbang? Dan saya macam 'Hah?!? Seriously pa? Eiii. Takutla..'

Tapi waktu tu tahun lepas la. Masa penakut dengan semua benda. Semua benda baru tak nak cuba sebab takut salah dan fikir macam-macamlah. That was then, when I hold on to something/someone who I'm not sure of what future it can guarantee me. But now, when I just LET GO of it, I just realize of the surrounding and people around me. Nothing can stop me from wanting whatever I want in life. I saw windows of opportunity here and there. So, why not give it a try? 

Sambung balik, cuti lepas memang awesome! I did everything that I want. No regret. Jadi, antaranya adalah menjadi juruterbang pesawat Cessna 150. Ia merupakan hadiah hari jadi yang ke-22 daripada ayah saya. Sesuatu yang jarang diberi oleh ayah-ayah lain. Jadi, lepas ni boleh la minta kat ayah korang hadiah ni. Pengalaman. Itu yang bermakna. 

My dad and my lil sister, Sarah. 
They accompany me to this flying academy. 

Lima hari sebelum pulang ke Russia, baru dapat jumpa tarikh yang sesuai. Waktu ni, ayah saya ambil cuti annual leave dan sarah baru lepas ambil report card. Jadi, hari ini memang berjalan sakan. Hari jumaat. Waktu pagi sebelum bertolak, hujan renyai-renyai. Kena doa banyak-banyak sebab kalau tak, memang tak boleh bawa kapal terbang. Cuaca tak membenarkan dan ada kemungkinan tak dapat bawa langsung sebab nak balik Russia dah. Kekangan masa. 

Alhamdulillah, waktu jam 9 pagi, hujan mula reda. Bersyukur sangat. Saya orang yang pertama dalam list temujanji. Hooray! Waktu sampai di Subang Jaya, tengok kat landasan ada helicopter, kapal terbang persendirian dan macam-macam lagi. Tempat orang-orang kaya kalau nak pergi mana-mana, naik personal jet. Kita ni naik kapal terbang biasa je. Ekonomi pulak tu. Tapi jangan lupa bersyukur dapat naik kapal terbang juga. 
^_^
Mulakan perjalanan yuk! 

Kecik sangat kapal terbang ni. Muat-muat dua orang. 
Nampak tu dua stereng untuk pilot dan co-pilot. 

Sebelum terbang. Menunggu giliran kapal terbang lain untuk berlepas. 

Tempat duduk comel je. Cukup untuk dua orang. Yang saya bawa ni kapal terbang untuk 2 orang. Ada lagi satu kapal terbang untuk 4 orang, boleh dimuatkan dengan orang penumpang lain. Jadi, kira kita boleh bawa sahabat handai atau sanak saudara la. Memang kena pakai headphone tu untuk komunikasi sebab angin kuat kat atas nanti susah nak dengar dan cara komunikasi dengan tower yang jaga boarding and landing. 

Nah dua stereng. Dan monitor untuk lihat kelajuan, tinggi dari aras laut, posisi kapal terbang, butang untuk kawal minyak dan macam-macam lagi. 

I can see all the houses there. Oh, pilot tu tunjuk juga The Curve, Damansara dari atas. 
Tapi bukan dalam gambar ni la.

Me and the Captain of the flight. 

Waktu kat atas, kalau kapal terbang dah stabil, pilot akan beri kebenaran untuk kita bawa sendiri. Kontrol kapal terbang sendiri kot! Gila gempak! Kali pertama pegang stereng tu, macam bawa kereta, kita akan letak sedikit pressure pada stereng. Akibatnya, kita tertolak stereng ke hadapan, dan menyebabkan kapal terbang turun ke bawah sedikit. Oke, cuak dah. Pastu, tarik semula stereng dan lihat pada meter kedudukan kapal terbang agar selari, tidak mendaki, tidak pula menjunam. 

Pengalaman baru. Waktu berbual dengan pilot, dia cakap kalau nak buat lesen kapal terbang persendirian, bukan komersial, dalam RM38k. Oke bai. Mahalnya. Iye la, harga kapal terbang ni, kalau 2nd hand dalam RM200k, kalau baru dalam RM500k. Tu tak masuk maintanence setiap bulan dalam lima ribu sebulan untuk servis dan parking. Iye la, takkan nak parking kat rumah kot. Kene la sewa tempat parking. 

Kos untuk nak bawa dalam sejam dalam RM500-1000. Minyak, servis, parking di tempat lain pula. Kalau helicopter lagi mahal. Dalam RM3000 sekali naik. Kalau orang berkemampuan, memang mampula untuk mereka. Kalau orang biasa-biasa macam kita, naik kereta pun boleh. 

Here you go. 
I'm piloting the cessna while the pilot taking picture of me. 

Sekarang, ada tak rasa nak jadi co-pilot Cessna? 
Kalau nak, program yang saya ambil ini dari FAS Udara Flying Club. Pengalaman membawa kapal terbang dalam 20 minit dan penerangan di landasan dalam 10 minit. Tapi waktu saya bawa, banyak sangat kapal terbang lain nak landing, jadi kene stay kat atas lama jugak la. Total jadi 40 minit. Rezeki. 

Program ini, harga sebenar RM590. Tapi FAS udara flying club ini selalu membuat offer. Selalu ada tawaran kat Groupon. Jadi, dapat separuh potongan harga, RM290. Oke kan? Kalau takde groupon pun, boleh call mereka waktu tengah tawaran oleh mereka sendiri. 

Kalau nak program yang lain sikit, bawa Cessna sekitar KLCC dan KL Tower, kena ambil yang Royal Selangor Flying club. Offer ni selalu kat groupon sahaja dan agak jarang. Harga sebenar RM990. Selepas diskaun RM450. Yang menarik, boleh bawa 2 penumpang sekali. Jadi, boleh bawa ayah dan adik. Yang FAS flying club, kalau nak tambah satu penumpang RM120. Jadi, agak mahal kalau nak bawa dua penumpang dan bayar asing. 

A priceless experience. Now everyone can fly.

P/s: Kalau ada apa-apa soalan, boleh tanya kat comment form bawah ni. Terima kasih sudi baca. 

Thursday, 24 October 2013

Mini Giveaway By Nabila Medan

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Dah lama sangat-sangat tak join Giveaway/Contest dari blogger-blogger lain. Asek dok syok sendiri je dengan tulisan belog sendiri, walaupun tak ramai pun yang baca. Takpe, asal penulisan ni nanti jadi kenangan waktu rindu masa lampau. Aceceh...

Oke. Kali ni nak join Giveaway menarik dari blog Nabila Medan. Tajaan hadiah juga dari Blog Emas Putih. Sebenarnya, terjumpa blog Nabila Medan sewaktu blogwalking dari Blog Anis Athia tentang post baru dia. Barulah tahu yang blog Anis direka oleh cik Nabila Medan. Menarik kan! 


CLICK BANNER!!
Itu sahaja buat masa ini. Doakan saya berjaya! Amin...
-Schajar McFlurry-

Wednesday, 23 October 2013

Personality Disorder.

AidilAdha celebration in Nizhny.
19.10.13

My psychiatrist teacher said that its normal for a person to have personality disorder. Some of her friends also have the personality disorder. Its a personality of the person. 

Personality: Daily behavior and emotional state of person, that in time can be predicted by people around us. 

The thing is. Am I really having personality disorder? Is it really that I have a personality that are just not the same as other people? I wonder what define normal personality. Does all of my friends have normal personality? Paranoid? Maybe...
Histrionic. Dependent. Obsessive Compulsive. Avoidant. 

Nota hari ini: Finish with psychiatry cycle. Pengalaman baru di hospital orang sakit mental di Russia. Kene pegang kepala dengan pakcik tua. Plus, kene lepas 3 pintu baru dapat masuk wad. Tu belum campur pintu untuk setiap bilik. 

Nota hari-hari: Oh ya. Kalau betul pun ada personality disorder, I'm okay with it. Well, its me. From day to day, I will be a better me. 

Nota hari esok: Cycle trauma! Selamat malam dunia ;)

*While looking for this song, unconditionally by katy perry on youtube, accidently I found a movie Unconditional. Its is an inspiring movie. Try to watch it, and you'll know what I mean. 

Sunday, 20 October 2013

Archery Day.

  
Archery day out with friends. 
19.08.2013

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Aktiviti dua bulan lepas. Maaf lambat update! 
Archery atau sukan memanah. Sebenarnya, ini kali pertama pergi memanah seumur hidup. Iyelah, cuti musim panas lepas rasa macam nak buat semua benda baru sebab baru tersedar akan satu realiti. Realiti yang dalam masa dua tahun lagi, semua keseronokan hidup anda bakal ditarik. Semua keseronokan hanya tiba apabila berjaya menyelamatkan nyawa pesakit. Hospital Life.

Jadi, untuk dua tahun ini, akan sentiasa cuba benda baru, benda mencabar dan perkara yang tidak dapat dibuat lagi selepas ini. Salah satu, archery dengan rakan-rakan dan keluarga. 

Pada hari ke-7 syawal, lepas beberapa hari pulang dari kampung halaman, saya dan adik-adik lelaki pergi ke Star Archery, di tingkat 5, Berjaya TimeSquare. Sepatutnya pergi dengan satu keluarga, tapi waktu tu ibubapa dah mula kerja mencari rezeki, abang dah balik lumut untuk berkhidmat, dan lagi sorang dah balik bekerja. Sarah dah mula sekolah. Tinggallah penganggur-penganggur di rumah. 

My brother. Farhan. 18 years old. 

Me and my lil brother, Faiz, 16 years old. 

Jadi, pergilah dengan my younger brothers, Farhan dan Faiz. My dad supposely join together during his lunch time, sebab kami pergi waktu tengahari. Tempat kerja dekat je dengan Pavilion, boleh naik monorail dari situ tanpa perlu tersekat dalam trafik dan terus ke dalam Timesquare, tapi sibuk kot. Jadi, pergilah kami bertiga.

Farhan, baru lepas SPM. Darah muda la katakan. Tak habis-habis nak rasa kebebasan dunia. Dunia tanpa sekolah. Dunia tanpa curfew sebab boleh balik rumah jam berapa pun. Tambah pula Faiz, nampak je besar dan tough tapi dalam hati ada taman. Seriously, manja bukan main. Memang jadi tak betul sikit kalau keluar dengan adik-adik lelaki ni. Nak paw kakak macam-macam No.1!

Archery with bestfriends. Sisterhood.

Oh, lupa nak bagi tahu. Kalau ada sesiapa yang ingin mencuba, lebih baik dan menguntungkan beli tiket di Groupon. Lebih murah dan berbaloi. Kadang-kadang terfikir, kenapa perlu bayar lebih untuk sesuatu yang kita boleh dapat dengan potongan harga lebih murah kan? Jadi, rajin-rajinkanlah diri melihat offer di Groupon.my. Jangan risau jika tidak punyai kad kredit, kerana Maybank2u pun boleh.

Contoh offer yang saya ambil untuk archery...
RM19 untuk 76 arrows maksimum 3 orang. Harga sebenar RM40. Kalau nak memanah sorang-sorang pun boleh, tapi boleh patah tangan nak panah 76 shots waktu pertama kali main. Kalau pergi tiga orang, seorang hanya perlu bayar RM6.33 untuk mencuba satu pengalaman yang baru. Murah kan! Tambah dapat hangout dengan kawan-kawan. 

Seminggu sebelum pulang ke Russia, sempat pergi lagi sekali ke sana dengan kawan baik sejak sekolah menengah. Hari tu, pergi Singapore dengan kawan baik sekolah rendah, masa untuk sekolah menengah pula. Bersyukur sangat dapat kawan-kawan yang sangat caring dan tak kisah dengan macam mana pun cara kita.
Friends from school, we don't choose them based on anything. Just our sincere heart that kept our friendship. 

Raja, Najwa, Me, and Zarina. 
Friends for 9 years and still counting...

Its their first time! And my second time.

Waktu pergi memanah dengan diorang, guna dua kupon = 152 arrows! Seorang dapat dalam 38 arrows. Rasa nak patah tangan. Bila banyak sangat arrows nak panah, memang tunggu masa je nak habes. Lepas tu pergi makan tengahari kat Lower Ground floor, tak ingat restoran apa, tapi nice sangat. Makanan western. Dan coolblog! Oke, rindu coolblog dah especially perisa honeydew dan perisa oreo!

Nah result memanah!
Gambar atas: First try with brothers. Memang bersepah! My one number 5 which you guys tak nampak sebab 1st shot dah strike dan jatuhkan nombor 5 tu. Muahahaha...
Gambar bawah: Second try with bestfriends. My one number 11. Hebat tak? Masuk bakul angkat sendiri. Haha. 

That's all for now.
-Schajar Mcflurry-

P/s: If you don't like the road you're walking, start paving another one. 

Wednesday, 16 October 2013

Our Version of AidilAdha

Your family is your friends when you live in a far far away land.
531M & 531L

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Berakhir sudah hari pertama raya Aidiladha. Mesti semua yang ada kat Malaysia sibuk dengan suasana hari raya dan ibadah qurban di kampung mahupun di bandar. Persiapan hari raya, ketupat, rendang, kuah kacang menjadi makanan utama pada waktu ini.

Sudah lima tahun menyambut hari Raya Aidiladha di perantauan. Kadang-kadang terlupa bagaimana sambutan hari raya ini ketika di Malaysia. Mesti ada yang tertanya-tanya, bagaimana sambutan hari raya di sini? Jom baca! 
^_^

Di pagi Hari Raya AidilAdha.
15 oktober 2013

Penduduk Russia yang beragama Islam di Russia hanyalah minoriti berbanding pemegang agama lain. Namun, di setiap bandar, akan ada sekurang-kurangnya satu masjid yang didirikan kecuali di bandar Kazan. Sekiranya di bandar tersebut, terdapat banyak masjid kerana ramai penduduknya terdiri dari orang berbangsa Tatarstan, menganuti agama Islam. Tengok sini.

Jadi, pada malam hari raya, dengan inisiatif pelajar-pelajar sendiri, laungan takbir hari raya dapat didengari. Selepas solat isya' berjemaah, kami bertakbir raya di koridor tempat solat kami. Pada malam hari, mulalah pelajar-pelajar memasak rendang, merebus ketupat dan macam-macam lagi. 

Pada hari raya, sesetengah dari kami mendapat izin dari pensyarah untuk cuti, sebahagian yang lain yang berada dalam cycle /matapelajaran berat, agak sukar untuk mendapat cuti dan terpaksa ke kelas. Bagi yang ingin melaksanakan solat hari raya, boleh dilakukan di masjid atau bersama jemaah di hostel. Untuk kami pula, kelas Psychiatry menanti kami di pagi hari raya.

Bersama groupmates dan parallel groupmates...

Untuk sebelah petang, kami punyai lecture Internal Medicine. Tapi tak rasa nak datang di hari raya, jadi, sendiri buat cuti untuk lecture ini. Sekali je, raya kot! haha. Sebelah petang, pelajar yang tidak punyai kelas dan telah memasak dengan banyak kebiasaannya akan membuat rumah terbuka. Jadi, sesi melawat rumah orang di petang hari.

Untuk kami pula, tiba-tiba saja mencadangkan untuk mengadakan makan raya bersama di malam hari. Masing-masing memikirkan idea untuk masak apa, dan bawa apa sahaja yang ada. Ye la, last minute kot! Terima kasih kepada semua yang masak, terutamanya kepada orang yang balik lecture jam 5 petang, dan perlu masak dengan cepatnya. 

Akhirnya, dapat jugak makan menu hari raya macam kat Malaysia di Hari Raya! Suka sangat-sangat! Menu yang ada: ketupat mini ekspress, rendang ayam, kuah lodeh, kuah kacang, nasi jagung, ayam masak merah, telur sambal dan macam-macam lagi. Tak lupa air dan ais Nabila. Hehe. 

 Makan Hari Raya! Lets eat. Omnomnom..

 My girlfriends.

 Photo bombing attempted by groupmate.

Last but not least, nak ucap selamat hari raya Qurban kepada semua muslim di Malaysia mahupun di mana-mana sahaja. Selama kita muslim, kita bersaudara. Kalau yang berhari raya dengan keluarga dan sanak saudara, hargai setiap detik itu kerana mungkin anda sudah lali dengannya dan ia sudah menjadi rutin tahunan, tetapi buat kami di perantauan, setiap detik bersama keluarga adalah amat berharga. 

 Salam Aidiladha dari kami penduduk 420-421.
Oh, terlupa Amy! Just kidding.
^_^

Thursday, 10 October 2013

Father And Daughters Bonding Time...

1st Syawal with my dad at my daddy's dad home.
If you know what I mean. 

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Oke. Jangan konfius. Saya sekarang dah pulang ke bumi Soviet, tapi untuk beberapa post akan datang, saya akan menulis tentang cuti musim panas yang tak sempat-sempat nak di update sewaktu di Malaysia kerana saya rasa ia sangat berharga untuk dicatat di sini. Sebagai kenangan yang indah untuk dibaca di kemudian hari. 
^_^

Last summer had brought a lot of joy and fun in my life. It can't be described by thousand or million of words, but it meant a lot to me. Family bonding time. Friends loving time. And I can't believe I said this, pet bonding time. There's one cat I missed. I named it 'Toothless' from the movie 'How to train your dragon' because it's black just the same as the dragon. And my lil sister called it Toothpaste. Heh. =.=''. 

Birthday celebration at home with family. 
My dad wore the tshirt I bought for him from Moscow!

Above all, I really appreciated what my family did for me for this past two months,especially my dad. They supported every single things that I wanna do and I did it! I'm touched when my dad said that he took 5 days annual leaves (holiday) from his work, and gave the calendar to me to pick up the dates when he should take the holiday so that he could spend more time with me. *melting*. 

So, I chose the date that I wanna fly back to Russia, the date when my lil sister took her report card so that we can have fun together-gehter, and certain dates when I'm not in a date with my friends. The first day, we went to Sunway Pyramid for ice skating! You know how much I love ice skating. I can skate from morning till nite. Plus my sister wanna try her new birthday present Ice skating shoes I bought from Russia.

We spent the morning in the skating rink. My father didn't skate because we're scared if he fall down and something bad might happened to him. He skated when he was young and he used to bring me skating since I'm 9 years old. And he skated better than me! Seriously, he did all the jumping stuff where as I haven't managed to get that skill just yet. 

My dad and my sister...

My sister and her new skating shoes!
I miss how my dad used to tie our skating shoes' laces when we're young.

Us. 

Then, my father just waited for us outside the skating rink, while playing the games in my phone. I asked him to go around Sunway Pyramid and go for shopping, but he just want to sit there and wait for us. Thank you dad. Love you. In the evening, we went to Aeon Alpha Angle. We got our faces drawn by cartoonist and put the picture in our room. 

The painter drawing Sarah's face. 
And other painter drawing mine while I'm taking this picture. 

The other days, we went to Cosmo World, flying Cessna, and even the day before I fly back, my dad took us to his friend's restaurant to enjoy the dinner together. To tell everything that he did for me, an entry is not enough for it. There's just a lot. All I can say is that, I appreciate everything that he did to me. 

Thank you dad for...
  • supporting me in everything that I wanna do (except bungee jumping). 
  • showing me the world from different perspective.
  • giving me permission to go out whenever I want, as long as we kept in touch. 
  • taking care of me. I know how often you GPRS my location using maxis line whenever I'm out with my friends because whenever I'm away from the destination I'm supposed to be, you'll be calling me. When I'm lost driving in the middle of city, when I'm suppose to go to Midvalley instead of Alamanda and much more. 
  • raising me. To give me some pressure, so that I can give the best out of myself and be someone useful to the world.
  • taking 5 days off work. I know how workaholic you are. 
  • taking time-off in the morning from work so that we can go eat roti canai and roti telur bawang together. 
  • waiting for me and my sister while we are skating. And bring us wherever we wanna go.
  • cancelling your dentist appointment, because I haven't finish buying my stuff to russia.
Thank you for just being my dad, my friend, my love, and my everything. 
You're the best dad in town! 

Cosmo world with beloved family.  

 Flying a Cessna!

Late nite dinner near Wangsa Walk a day before I fly back... 

That's all for now
Thank you for readin'
^_^