Saturday, 14 September 2013

Singapore Trip with Besties!

 From Singapore, with love....

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Antara perkara yang menjadi memori terindah pada cuti semester dua bulan lalu adalah percutiaan bersama dua orang sahabat baik sejak zaman sekolah rendah ke Universal Studio Singapore. Sangat-sangat seronok. Walaupun dah pernah pergi ke USS sebelum ini, tapi kali lebih seronok dan banyak rides yang dah buka. So, lets enjoy the moment! 

Dua orang kawan baik ini, memang paling sporting tahap dewa, sebab dah kenal dari kecil kan. Masing-masing pun masih tinggal di rumah ibu bapa, dan rumah kami tak jauh antara satu sama lain. Kalau bosan je, cuma perlu call diorang, dan tiba-tiba dah sampai depan rumah. Kawan baik ini susah sangat kalau nak cari. Lagi-lagi kalau nak cari yang sama style, favourite stuff, etc. Kira diorang ni macam Life companion. Ececehhh. Macam moto S4 la pulak. Hehe.

Sebelah kiri - Farahin. Sebelah kanan - Balqis.
Life companion.

Balqis - kawan yang jenis gila-gila. Bagi je apa-apa kat dia, dia akan atasi semua benda. She's taken, and not single. Farahin - seorang yang sanggup dengar semua masalah dan cool giler! Dah nak abes blajar dan kene bagi kitorunk duit raya dah bila dah keje. Yang ni masih single. Kalau berminat, boleh pm saya ye. *Bwahahahaha. Kene sekeh kang bila Farahin baca ni esok*. 
^_^

 New in USS... Meet Sesame's Street!

Perjalanan ke Singapore.
Sebenarnya buat perancangan awal lagi, semenjak peperiksaan semester. Cuma tak dapat tarikh yang sesuai. Kami bercadang untuk pergi sebelum puasa. Takut pulak kalau naik roller coaster dan terjerit-jerit nanti, haus dan lapar jadinya. Tak bercadang untuk pergi pada hujung minggu. Satu tarikh sahaja yang tinggal sebab Balqis baru sahaja pulang dari bercuti di Eropah waktu tu. Hari Isnin 2 hari sebelum berpuasa. 

Seminggu sebelum tu, baru nak sibuk-sibuk beli tiket bas, bali tiket USS, cari dalam internet macam mana nak masuk Singapore, dan semualah~! Memang kelam-kabut. Mula-mula ingat nak ambil travel agent tapi mereka menawarkan perjalanan dari jam 6 pagi dari Kuala Lumpur, sampai Spore jam 12.30 tengah hari, seterusnya balik jam 6 petang. 

Pada masa yang sama, kami ingin berada di sana sebelum jam 10 pagi kerana memang ramai orang beratur nak masuk USS walaupun hari isnin. Jadi, kami membuat keputusan untuk pergi ke sana secara sendiri. Kos untuk pergi ke USS tanpa bermalam di sana adalah dalam RM 200-300 seorang. Perjalanan kami...
  • Bas dari Kuala Lumpur ke Larkin, Johor Bharu jam 11 malam - RM30
  • Bas dari Larkin ke CIQ Johor (Imigresen) - RM 1.60 
  • Bas dari CIQ ke USS - RM 5
  • Tiket USS - RM 130 (Dapat diskaun)
  • Bas dari USS ke CIQ - $ 5
  • Bas dari CIQ ke Larkin - RM1.60
  • Bas dari Larkin ke Kuala Lumpur jam 9.30 malam - RM30
  • Total = RM 211. (Tak termasuk makan dan buah tangan)

 Ride pertama kami, Transformers. Nampak sangat real! Pertama kali naik sebab masa 1st time datang tu tak buka lagi. A must ride!
Masa menunggu: 30-40 minit.

Kalau tengok perjalanan kami di atas, bas dari CIQ ke USS adalah RM 5. Tapi pulang melalui jalan yang sama, adalah $5. Macam lawak kan. Bas yang sama, perjalanan yang sama, cuma mata wang yang berbeza. Tiket kami masuk ke USS juga dapat diskaun kerana ada offer waktu tu di internet sekiranya menggunakan mastercard. Beli 3 tiket, dapat satu percuma. 

Masalahnya, kami berjalan 3 orang. Mana nak cari orang ke-4 last minute ni? Jadi, kami pun menjadi salesgirls yang berjaya, dan bercadang untuk menjual tiket di sana pada orang yang ingin masuk dengan harga yang sedikit murah dari biasa. Untungnya, untuk duit makan dan souvenier di sana. 
^_^

Rides of the day. The blue and red rides. Ini merupakan tarikan utama di sini. 
Masa menunggu: 40 minit untuk red rides. 25 + 20 minit untuk blue rides. 

Ini memang paling best! Walaupun masa menunggu sangat lama, sanggup juga naik rides ini dan hanya 2 minit sahaja. Heh. Tapi memang berbaloi. Malangnya untuk kami, sesudah menaiki red rides, kami telah beratur selama 25 minit untuk blue rides tetapi tiba-tiba hujan yang lebat telah turun. Mother's nature. Tiada siapa boleh halang. Jadi, kami pergi menaiki The Mummia's ride. Alhamdulillah, lepas tu hujan dah reda dan pergi beratur semula untuk blue rides. 

Yup. Memang hujan! Apa lagi, basah lencun kami dibuatnya. Seluar jeans, baju, tudung pun basah kuyup. Peta pun koyak rabak. Itulah nasib tak tengok ramalan kaji cuaca sebelum pergi. Nasib baik hujan turun hanya 30 minit hingga satu jam sahaja. Fuh, selamat! Sayang juga kalau tak dapat naik banyak rides. Sewaktu hujan, kami bermain indoor rides yang disediakan seperti Shrek 4D! 

 Far far away land. Shrek world.
Setelah kering baju dan tudung lepas naik roller coaster, jeans belum kering lagi. 
Jeles dengan tudung Farahin yang tak kemik even hujan lebat!

 Rumah idaman. Haha.

 Rumah dan tandas Shrek. 

Tips and tricks.
Banyak sangat benda yang kami belajar waktu travel bersama ke Singapura. Antaranya...
  • Perjalanan akan sesak ketika di Imigresen antara Malaysia dan Singapura di waktu pagi, kerana waktu tu adalah waktu orang masuk ke pejabat. Jadi, kena ambil langkah untuk gerak awal ke CIQ. 
  • Kalau lepas dah naik bus dari CIQ Johor, iaitu setelah kita diturunkan dari bas untuk cop passport di Imigresen Singapore, perlu bergerak super duper pantas! Kertas putih itu perlu dalam keadaan yang sudah berisi. Berjalan pantas tanpa berlengah. Sebab kalau tak, bas akan bergerak sahaja tanpa menunggu penumpang yang lambat, dan kita perlu menuggu bas yang seterusnya satu jam kemudian. Itulah yang terjadi pada kami. 
  • Untuk mengelakkan beratur yang panjang, sila beli tiket online. Mana tahu, ada rezeki dapat offer lagi murah dari biasa. 
  • Berada di USS jam 9.30 kerana pada waktu tu, nak tangkap gambar depan USS dan beratur untuk masuk bersama ticket. 
  • Jika nak rasa puas main, beli la Priority Pass kerana kalau beli yang biasa, dengan orang yang begitu ramai, tak berapa puas sangat main. Lagi, kene beratur minimum 30 minit untuk setiap rides. Nangis.

 Welcome to Hollywood.
Population: Glamorous.

 Can you spot the zebra crossing?
Ni baru zebra crossing sebenar. So cool! 

 Termenung masa depan. 
Life is too short to regret the past. Just live with it and make a better You.

And don't forget to smile! 
-Schajar Mcflurry-
xoxo

Wednesday, 4 September 2013

Via Vietnam Airlines.

Anthem by Hlovate. 
Peneman di waktu sunyi. Di angkasa. 

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Oke. Rasa macam dah berjuta tahun tak tulis apa-apa dalam belog ni. Macam ni la keadaan tiap-tiap tahun sewaktu Summer Break. Dua bulan kat Malaysia memang jarang nak buka laptop. Apatah lagi nak update belog. Malaysia offers too much fun for me! Seriously, bersyukurlah kalau tinggal dekat Malaysia sebab di situlah terletaknya jiwa dan raga kita. Tak terkira jantung hati kita - our parents and family. 

Cerita pasal cuti musim panas lepas, jom tengok My checklist of things to do in Malaysia!

- Being Me program
- Universal Studio Singapore with besties
- Ice skating Sunway Pyramid
- Cosmo world with Family
- Archery
- Bowling with friends
- Flying Cessna 
- Bungee Jumping
- G Force
- Hangout with Seniors
- Russian Program Summer Retreat
- Wedding kak Dayah
- Wedding kak Skiena
- Wedding kak Fiza
- Wedding Farah Atikah
- Osem Program 
- Berbakti kepada ibu bapa setiap masa

Kebanyakannya dapat dibuat dengan jayanya. Kecuali Bungee Jumping kat Sunway dan G force. Dua-dua tu kat Extreme Park. My dad tak bagi kebenaran untuk buat bungee jumping dekat Malaysia sebab katanya tak selamat sangat. Dia tak percaya sangat dengan safety provided by Malaysian dan benda ni di luar kawalan kita. Kalau sky diving boleh pula, sebab kita yang kawal parachute semua tu. Kalau Bungee, kita hanya berharap pada tali tu tanpa boleh buat apa-apa. 

Wedding Kak Skieyna dan Kak Fiza, dan Program Osem, sebab tiada masa. Waktu tu sangat sibuk selepas raya. Secara keseluruhan, cuti musim panas kali ini sangat-sangat seronok! Semua akan di update di belog nanti ye, waktu punyai masa lapang. Tak sabar rasanya! 

Nampak tak kapal terbang ijau tu? Bukan kapal terbang kami pun. Muahahaha. 
Tapi tu la basically Vietnam Airlines. 

Jadi, sewaktu pulang ke Russia semula, kami menggunakan perkhidmatan Vietnam Airlines. Dua jam dari Malaysia ke Vietnam. 12 Jam transit di Vietnam. 10 Jam perjalanan seterusnya ke Moscow. Oke. Penat. Secara total = 24 Jam. Tak campur tunggu nak naik tren dari moscow ke Nizhny, dan perjalanan dalam tren itu sendiri. Konklusi - Tersangat penat. Alhamdulillah sampai juga dan sudah memasuki semester baru sebagai pelajar tahun ke-5. 

Souvenier kat Airport.

Transit 12 jam kat lapangan terbang. Nak buat apa...?
Kalau siapa-siapa dapat transit di waktu siang dan bandar berdekatan sahaja dari airport, silalah menghidup udara negara itu ye. Bila lagi nak dapat kesempatan untuk pergi negara tu kan. Tapi malangnya, kami transit pada waktu malam. Macam bahaya je nak keluar di Vietnam di waktu malam. pukul 10 malam dah waktu tu. Jadi, solusinya - cuma cari tempat gelap dan selesa, kerusi panjang, dan dipersilakan tidur di airport. Hehe. 

Mungkin boleh juga beli cenderahati untuk keluarga dan kawan-kawan. Cewah. Macam pergi melancong kat Vietnam pulak. Hari tu saya sempat hantar poskad ke Malaysia. Perkhidmatan hantar poskad biasanya disediakan di airport. Kalau rajin-rajin, tanya di tempat yang jual poskad sama ada boleh tolong hantarkan ke pakcik posmen ke tak. Selalunya mereka friendly je. 

Ini muka tak larat setelah tarik beg dari airport ke stesen keretapi. 
30kg beg besar, 5kg beg laptop, 7kg handluggage.
Pengsan.

Lain kali tak nak naik Vietnam Airlines dah. Taubat. Waktu naik dari moscow ke vietnam, 10 jam tanpa TV sebab penerbangan di waktu malam. Dia nak suruh tidur je. Lepas tu dah mati kutu nak buat apa dalam kapal terbang. Bateri laptop dah mati, bateri handphone dah kurang sebab ingat nak tengok movie je dalam flight. Duduk tempat tengah-tengah sebelah orang tak kenal. Sadis. Tapi boleh ambil sebagai pengalaman.
^_^

1st day class. Foggy day. 18 degree celcius. 
2 September 2013.

That's all for now.
Thank you for readin'.