Monday, 27 May 2013

BBQ Batch. Awesomeness!

My groupmates!
Follow me at instagram @Schajar...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Last two weeks, we, Batch 2015 Nizhny Novgorod State Medical Academy decided to have a bbq session at the park. The weather was more than great! Yeah, its summer. Time for bbq, except for now since all of us gonna have exam in 11 days time. Can't really believe that. Talking about exam, I think I wont be able to post any update in the nearest time. Time is my enemy rite now. Grrrr....

Talking about the bbq session. It was awesome! We'd been at the park since 11 in the morning till 5 in the evening. As the time flew away, we didn't realize it's already late in the evening. But don't worry, we did perform our prayer. Zohor prayer end at 6 oclock in the evening. The sunset usually take place around 9 o'clock. Quite late rite? Its summer and it indicates that we are going back Malaysia soon! Can't wait.
^_^

While the guys were grilling the chicken and satay...

The Foods.
The foods were super duper delicious! Of course, a lot of carbon was consumed by us on that day. Hehe. The chicken was grilled nicely, the satay make me feel like going back home, the delicious fried rice and fried noodles were more than enough! I brought it back home because its so delicious, plus didn't need to cook for the dinner on that day.

The curry puff, the coleslaw, and the peach-milk jelly. Oh. Forgot to mention, Wawa, Aini, Kalai, Kai Lin and me was given the task to do the jelly. Five person for a jelly. Okay. More than enough I think. We started on that night, decided to do just simple milk jelly. Then, someone said its too simple for five girls. Finally, we just put a peach cocktail in it. It turned out great.
p/s: We did a lot of staring at the jelly in the pot to wait for it to melt.

...The girls were preparing the place to relax and chillax

And do what we are best at. Be in the picture!
^_^

While Waiting for the Foods.
A lot of things were done. Just having a good time with batch mates. We rarely have a time to be with the whole batch other than in the lecture hall. We usually just hang out with our group mates which consist of less than ten people in a group. This time, we were there as a batch. Nice!

The weather was nice! Sunny day. While waiting for the foods and waiting for the whole batch to come to the park, some of us were having fun. They were playing volleyball and frisbee. Some of us were taking pictures of every simple things that happened. Well, you can never be in the same time and place again. Capture the moment!

The air mattress being pumped. Okay. Ini memang over tau.
p/s: The view is super duper awesome.

And hang out time while sun bathing.


Some of us playing volley and frisbee. 
Enjoying the sun.

Jiwang karat kejap dengan gitar... 
Oke. Not my guitar. Just took a picture with it.

The Games.
The games were great! Never played most of the games before. Variety of games. Good jobs to the people whose handling the game. We were divided into eight groups. Each group made up of of six people. Firstly, I thought that my team were verily passive. But then, it turned out great. They're cool! We wore green for the teams. Go green! Oh, I wore the same shirt and tudung as Ihsan on that day. Love it! And I personally think, green is the new pink for me. Hehe. 
My green team! Nature lovers...
Bang-bang-bang game!

This was a really dangerous game. But it involved the guys only.
The one who can remove the paper at the back of the person who was being carried, win the game.

The famous 'lempar selipar' game.
Find the flying slipper if you can.

Photo Session.
Our bbq ended with a photo session for the whole batch. All of our batch is around 50 people. We enjoyed a lot of things on that day. We had a great time. Alhamdulillah. May the bond and ukhuwah between us last forever. We'd been through the hardship together for nearly four years. Make it last till the end. InsyaAllah. 

Photosession. 
I dont have the picture of all of us together because I was holding my camera at this time.

The ladies in our batch. 

My group mates. 
We are close enough as a family. 
We meet each other every single day except weekends and holiday for four years! 
Crazee rite?

That's all for now.
Thank you for reading.
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Alhamdulillah for the avtomat Russian Language. No exam! Dan puasa hari ini berbuka jam 9.33 malam. Mampukah untuk teruskan? Cepatlah masa berlalu.

Nota hari esok: Neurology cycle. Tolong belajar. Exam dah dekat.

Nota hari-hari: Akan update blog dalam jangka masa yang panjang. Perlu sepenuh tumpuan untuk peperiksaan buat masa ini. 

Saturday, 25 May 2013

Hijab and Muhaajaba.

Proud to be muslimah...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera... 

This is a reminder for me. For you. For all the women outside there. And yet, also a contest held by Aishah Amin. Often, we forgot and keep forgetting about things that women love. We love fashion. We love being beauty. But, we forget or decide to ignore the GUIDELINES given to us about being fashionable.

I was taken by the words written by the author of the blog - The Hijab Diaries.

'Today we see too many Muslim women on the net who claim to be 'Hijabis' or I believe the more accurate term would be Muhaajaba (women that wear the hijab). Unfortunately, a lot of us think that hijab only means 'headscarf', 'shawl', 'tudung' or in other words to cover one's hair.'

'I want all girls to know that Hijab is a sign of dignity and respect. It should be seen as a way of showing our devotion towards Allah s.w.t. Just like we struggle to perfect our solah to attain His Mercy and Rahmah and bring us closer to him, so does wearing hijab. Hijab doesn't just stop at how you dress, but the manner in which you carry yourself, your demeanor.'

'If you present yourself to Allah in the most modest way, you should also extend the same act to how you present yourself to others (true modesty). Your akhlaq and the words you speak, the way you walk, your body language. All of which must be as modest as how you dress in order to not attract anyone's attention but to ultimately gain Allah's pleasure.'

'Physically, Hijab refers to the complete covering of everything except the hands and face in long, loose and non see-through garments. In other words, TO COVER, not TO WRAP.'

'I'm not telling you to clean out your closet, get rid of all your clothes and put a sack on your body, NO. I'm asking you to reflect and really ask yourself, who do I dress for? Is it truly to gain Allah's pleasure? Or is it to satisfy your own materialistic needs?'

'Educate here doesn't mean pointing out how badly they are dressed, but rather to share with them WHY we need to cover properly and not fall into being victims of a fashion-obsessed world. It's not about telling them "I'm better than you, let me teach you how to be a good Muslim".
It's about "Hold my hands, let's be a good Muslim together"

If you want to know more about Hijab, here's the post by Aishah Amin. Take a few minutes and reflect ourselves. It is also a contest ending 31st May 2013. Let's join and spread the words about the Hijab.

Thank you for readin'.
-Schajar Mcflurry-
^_^

Wednesday, 22 May 2013

Bicycle Ride

Lets go for a bicycle ride at the park for a while. I'm sure its gonna be fun!
Follow me at Instagram @Schajar :)

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Puas! Seronok sangat dapat pergi naik basikal hujung minggu lepas. Memang dah rancang nak naik basikal tapi tak pergi pun. Kali terakhir naik basikal waktu tahun pertama kot. Waktu tu rasa nak beli basikal sangat-sangat , tapi harga basikal kat negara ni sangatlah mahal dan tak berbaloi. Harga untuk basikal biasa mencecah RM500-RM900. 

Papa pun bagi tahu tak berbaloi sangat beli basikal kalau harga macam tu. Kalau nak sangat, dia beli basikal lipat dan pos kat sini. Lagi murah sebenarnyer. Lagi satu, kalau beli boleh guna selama dua bulan sahaja. Sebab musim panas kat sini tak lama. Bulan April hingga Jun sahaja boleh guna. Jadi, tak beli pun basikal. 

My bike. My precious rent bike! 

Kebanyakan pelajar kat sini, kalau nak naik basikal akan sewa dekat park depan hostel kami. Hey, park depan hostel kami best tau! Boleh joging, taman tema, basikal, dan macam-macam lagi. Udara sangat segar dan park sangat luas. Macam hutan simpan. Harga untuk sewa basikal - RM15 satu jam. Kami pun sewa selama satu jam. 

Satu jam berbasikal dapat pergi balik ke Stesen Bas Miza - lima stesen dari hostel kami. Jauh! Tapi seronok tak terhingga. Naik basikal turun naik bukit, lalu kawasan hutan, lalu tebing bukit dengan pemandangan sungai memang memuaskan. Walaupun lepas tu sakit muscle kaki sebab jarang dah nak bersenam kan. Hehe. 

At the park. Sangat suka udara segar. 
Especially time kayuh basikal laju-laju.

Adila Ismail. Look at the road that we cycled through. 
Sangat seronok kan view macam ni.
^_^

Friday, 17 May 2013

Travelogue: Berlin. Modern City.

Brandenburger Tor

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Dah berkurun pergi, baru sempat nak update kan. Kalau nak update pasal travelog ini sangat banyak nak cerita. Itu yang menyebabkan sangatlah lambat nak update pasal travelog. But still, something is better than nothing kan! Mana tahu ada orang berminat nak pergi ke German nanti.

Mesti semua tertanya-tanya. Macam mana pelajar di luar negara dapat pergi jalan ke Eropah dengan mudah? Sebenarnya. Sebab utama adalah kerana kos perbelanjaan yang tidak mahal berbanding jika mahu melancong dari Malaysia. Tiket penerbangan kami pergi balik ke mana-mana negara Eropah hanya dari RM500 hingga RM900. Jika dibandingkan dengan tiket dari Malaysia yang berharga RM 3000, dapat menampung kos kami berjalan dua minggu termasuk tiket kapal terbang, makan minum, pengangkutan dan penempatan. Berbaloi kan!

Berlin. German. Kali pertama jejak kaki ke sini adalah tahun lepas. Sewaktu cuti musim sejuk tahun ketiga sebagai pelajar. Cantik. Moden. Bandar yang tersusun. Senang dan mudah untuk diterokai. Tak payah pakai travel agent pun takpe. Macam kami, pakai redah je. Trip kali ini agak berbeza kerana macam tahun-tahun lepas, semua pergi jalan dengan senior. Tapi kali ini jalan dengan satu batch sendiri. Adila, Ameerul, Azfar, Bashirushdan, Fauzan, dan saya.

Perlancongan yang penuh dengan emosi, perbezaan pendapat dan macam-macam ragam manusia dapat lihat. Orang kata kalau nak kenal dengan sebenar seseorang itu, kena pergi berjalan dengan orang tersebut. Memang betul pun. Tapi kenangan itu semua yang menjadikan trip kali ini sangat memorable. 
^_^

Berlin. Kami mengambil penerbangan Air Baltic untuk sampai ke Berlin. Dari segi penempatan, saya sangatlah mencadangkan untuk tinggal di Plus Berlin Hotel and Hostel. Tak ambil gambar pun dekat hostel. Ada kolam renang dan sauna, tapi tak menggunakan pun =.=''. Hostel sangat selesa, dan harga berpatutan. Yang paling seronok, dekat dengan dua line Subway/Metro. Jadi, tinggal pilih je nak naik line apa. Tak perlu tukar-tukar banyak kali. 

Subway station at the Brandenburger Tor.

We'd been there. Done that.

Brandenburger Tor
Salah satu tempat yang kena pergi kalau sampai Berlin. Tor atau Gate ini telah terselamat selama perang dunia kedua. Ia merupakan pintu gerbang ke Istana zaman dahulu kala. Semasa pemerintahan Nazi, ia menjadi simbol kepada pemerintahan. Jadi, sekarang ia telah dibina dan dibaik pulih dari sisa yang terdahulu. Kalau tak, takkan lah secantik gitu ye dok?

Nasib baik pergi dengan Adila kat sini waktu malam, sewaktu hari kami tiba di German. Mula-mula ingat nak pergi siang dan malam untuk dapat gambar berbeza, tapi tak sempat pergi siang. Kenapa ea? Lupa dah. Jadi, kami berdua pun sampai dan selca di hadapan bangunan ini.


Legoland Berlin
Okay. Ini lawak! Beberapa hari sebelum pergi ke Berlin, baru tahu pasal Legoland ni. Punyalah seronok dan dapat tahu pasal offer kalau beli tiket online 7 hari sebelum. Semua orang pun setuju untuk beli tiket ni. Sampai sahaja dekat pintu masuk, dah pelik. Sampai kat kaunter, lagi pelik. Kenapa semua budak-budak kecik macam budak tadika dan sekolah rendah yang nak masuk? 

Baru lah tahu yang ini Mini Legoland. Ride pun macam budak-budak punya. Haha! Sangat lawak. Enam orang dewasa yang excited semacam nak masuk. Dan sayalah orang yang beli tiket tu. Hehe. Maaf ye kawan-kawan. Tapi, seronok jugak la. Takde la bosan sangat. Ada banyak sangat bangunan, watak kartun, watak movie seperti Harry Potter, Star Wars, dan macam-macam lagi yang diperbuat daripada Lego. Kreatif!

Adila Ismail playing with Lego...

Dapat token untuk main bot ni. Excited bukan main!

From Indiana Jones movie...

Wah! Kepala giraffe ni tercabut la...
*Muka terperanjat*

Potzdamer Platz.
Ini terletak di tengah-tengah bandar. Dalam peta, ia antara tempat yang kene pergi. Dekat dengan tempat Legoland rasanya. Jadi, kami pun berjalan hingga ke tempat ni. Punyalah cari apa tempat yang menarik sangat kat Potzdamer Platz ni. Rupa-rupanya, ia hanyalah plaza terpenting dan intersection di tengah-tengah Berlin. Dah sampai kan, ambil lah beberapa keping gambar untuk kenangan. Kalau tak, mesti semua orang lupa pasal Plaza ni.
^_^

Tak ingat. Ini dekat Potzdamer Platz atau selepas keluar dari Legoland.

In da middle of Berlin. Potzdamer Platz. 

Berlin 360.
Ini macam KL Tower dekat Malaysia mungkin? Cuma rupa dia berbeza. Kalau naik tower ni, dapat lihat seluruh kota Berlin dengan jelas, dengan 360 darjah dapat melihat kota ini. Ia sebenarnya merupakan Television Tower di Berlin. Rasanya waktu dalam perjalanan ke bangunan ini, cuaca sangat mendung dan hujan renyai-renyai. Tapi, sewaktu sampai, hujan telah reda. 

On the way to the 360 Berlin. 
Behind us is the Tram going around the city.

The tower. Ada rupa KL Tower tak?

Tak ingat pula berapa euro untuk naik tower. 
Tapi kami tak naik pun.

Ritter Sport Outlet
Jangan percaya penunjuk arah ke outlet ini! Ini kalau anda travel setahun lepas. Sangat terseksa nak cari kedai ni! Dengan hujan renyai-renyai, lapar, dah lewat malam, dan macam-macam lagi. Kedai tu dekat je sebenarnya. Tapi sebab dok ikut papan tanda yang salah, rasanya semua orang macam nak berputus asa dah. Tak larat kot. Pusing-pusing, takde jugak kedai. Last round pusing, baru jumpa. 

Kalau siapa yang memang minat Ritter Sport chocolate, ia seperti syurga Ritter Sport! Semua jenis perisa ada, dan perisa yang tak pernah nampak di kedai lain di serata dunia. Memang outlet ini sangat ekslusif. Ada cara-cara mereka membuat chocolate secara ringkas. Yang paling menarik, anda boleh buat chocolate sendiri. Cuma pilih perasa apa yang anda mahu, nak letak kacang, kismis, badam, dan tunggu dalam satu jam. Mereka akan buat dan siap Ritter Sport anda. 

Bagi yang mahu Ritter Sport ekslusif, ada versi Limited Edition untuk dipilih. Untuk harga pula, memang di outlet mereka jual dengan harga murah iaitu Euro 0.85. Dalam RM3.50 untuk satu chocolate. Banyak juga la beli waktu sebab nak cuba perisa baru. Yummy! 

Berpuluh perisa chocolate untuk dipilih! Konfius!

Tempat mereka membuat chocolate yang di tempah khas.

Ritter Sport versi Besar! 
Ini hanyalah hiasan. Tidak boleh dimakan. heee.

Terima kasih sudi baca!
Next travelogue: Milan, Italy.

Tuesday, 14 May 2013

Guilty Pleasure.

 

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Baru sahaja habis peperiksaan dermatology tadi! Habes sudah tiga peperiksaan untuk semester ini. Nanges terharu! Ingat macam tak larat sangat nak habiskan semester ini masa mula-mula masuk semester. Tahniah group 431-M. We did it! Eh, sabar. Ada lagi peperiksaan menanti di akhir semester. Dan ia merupakan peperiksaan yang besar. Bertahan.

Luahan perasaan seorang pelajar ni mesti tak habis-habis pasal exam kan. Bosan dah. Tapi nak tulis jugak sebab saat ni la yang akan kita akan rindu suatu hari nanti. Jadi, lepas je habes exam tadi, terus rasa nak makan! Lapar. Mana tak nya, sarapan pun tak sempat makan. Takut sangat mungkin?

Punya lah lama nak buat keputusan nak makan dekat mana. Nak makan sushi larh, nak cuba Velvet Cafe larh, Biblioteka, Tubeteka. Semua keluar. Akhirnya, makan dekat Shokoladnitsa yang terletak beberapa langkah dari tempat peperiksaan. Haha. Buat penat je pikir nak naik bas ke tak.

Shokoladnitsa. Kali pertama makan kat sini. Loser nyer! Hehe. Tak kisah. Better late than never rite? Cafe biasa-biasa je sebenarnya. Cuma yang istimewa kat sini mungkin dessert dia. Banyak sangat! Bau coffee kat kedai ni pun best. Tapi sori, tak order coffee pun. Saya bukan peminat coffee. Kalau ice-blended coffee dengan wheat cream boleh terima. Jadi, Amir dan Adila yang order coffee tadi.

Sekarang dah mula nak cuba restoran dan kafe baru. Cuba menu baru dan benda baru. Cuba buat aktiviti yang baru. Tak salah kan kalau sekali sekala cuba sesuatu yang baru? Kadang-kadang ia membuat hidup ini lebih seronok. Tapi jangan cuba benda bukan-bukan pulak. 

 
Today's choice.

My choice - Farfalle in white sauce with mushroom. Yummy! Sedap. Lain kali boleh cuba ye rakan-rakan. Adila pula amek Fetucini with salmon. Amir amek Spiralle in tomato sauce. Oh ya. Semua menu kami sama ada makanan laut, tak pun sayuran. Biasa lah. Tinggal negara orang ni, kene jaga sikit pasal makanan. Jangan lupa, makanan tak halal akan menjadi darah daging dan rosakkan hati kita literally. 

My choice. 
Farfalle - Pasta bentuk riben. Tak ke comel?
^_^

Cakap pasal Pasta ni, meh tambah ilmu sikit pasal pasta. Kalau cari kat wikipedia tak pun google, banyak sangat jenis pasta yang wujud dalam dunia ni. Kalau jenis yang saya makan hari ni bentuk ribbon - Farfalle. Yang jenis empat segi macam kene penyek, tapi panjang macam spagetti - Fettucini. Yang famous selalu orang makan, tapi tak tahu pun ia adalah sejenis pasta berbentuk segi empat - Lasagna. Jenis yang berputar macam skru pulak - Spirale. Macam-macam lagi larh. 

Jadi, kalau lepas ni orang cakap pasal pasta - Ia merangkumi semua jenis, termasuk semua yang disebut di atas. Bentuk riben ke, siput ke, skru ke, empat segi ke. Semua dalam kategori pasta cuma bentuk berbeza. Ada faham?

Warna pasta. Yang ini mungkin ikut restoran. Ataupun ikut paket yang kita beli kat kedai. Kalau yang murah dan kurang kualiti sedikit - mungkin mereka gunakan pewarna untuk jadikan pasta warna hijau, oren, hitam dan sebagainya. Tapi kalau yang sebenarnya di restoran mewah, warna Hijau - mereka gunakan Bayam atau Spinach yang Popeye makan tu. Oren - Tomato dan lobak merah. Hitam - Yang ini sangat istimewa guna squid ink. 

Dan akhir sekali, makan dessert - Chocolate Fondue. Yang ni seronok kalau makan ramai-ramai sebab sambil makan sambil borak. Dah kenyang makan pasta, boleh makan strawberi dan pisang cecah chocolate dengan hati riang. Dan perut pun buncit serta kalori yang makan pun jadi dua tiga kali ganda. Ini Guilty Pleasure! Lagi satu guilty pleasure bila waiter datang bawak bil untuk bayar. Tutup sebelah mata mungkin sebab hari ni baru lepas exam?
^_^

End our lunch with dip-in-choc strawberry, banana, cake, and marshmello.  
Thank you for reading!

Tuesday, 7 May 2013

An Evening.

Genting's ride? 
Nope. It's Russian's ride.
^_^

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

I'd been wanting to take the swing ride since the day I saw it. And I made it! It was fun. And made me feel dizzy of course. It was not there last year. This is the new ride for this year. As for me, who really love theme park, it is a must-do-thing. 

Theme park is where you can really enjoy the time, with your family, friends, and relatives. It is where you can express your feeling and relieve all the burdens you have on your shoulders for a while. Just enjoy the moment. And that what we did on that evening.

The park is located just in front of our hostel. Separated by a road. There's a lot of things you can do here. You can take a walk. Take a ride. Go for a jog. Ride bicycle. Breath the fresh air. Having usrah. Calm your feeling. And much more! 

In this journey in Nizhny, we may have the same aim to become a doctor. But without us realizing it, we have a lot of roads to travel on. Either keep studying, and be in the room all the time. Or keep studying, and just appreciate every moment here, plus involve with the society here. Or keep studying, and spreading the da'wah, plus completing our responsibilities to ummah. And much moreYeah, there's a lot of road to choose from. 

My point is, Stop Waiting. Start Living Your Life. Make something better out of it. Two more years left, InsyaAllah. Two years is not very long, considering we already finished four years here. Yes. Four years. It just felt like we'd been here yesterday. It just felt like I just know you. 

When life give you the sour lemon, Make lemonade!

Saturday, 4 May 2013

Malaysian Nite!

1st Year performing Dikir Barat...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Its been a long time, since my last post. Kalau dahulu, memang sangat-sangat rajin update setiap perkara yang berlaku. Entah, mungkin kerana telah menjadi rutin dan perasaan ingin menyimpan segala kenangan dalam belog ini. Kenangan yang tidak akan datang kembali kerana kita tidak akan berpijak di tempat yang sama buat kali kedua.

Banyak sangat perkara yang tidak tertulis. Mungkin kerana kebanyakan darinya telah termaktub di dalam diari harian. Cuti lima hari telah membuat diri ini dapat berehat sebentar dari hiruk-pikuk di sekeliling. Fuh. Segala program telah berlalu. Hanya tinggal kenangan untuk dicoret di sini.

Yosh! Mulakan dengan program yang diadakan pada 27 April lepas di Nizhny. Malaysian Nite. Antara program yang memerlukan kerjasama setiap warga Nizhny untuk bergerak. Yes! Setiap pelajar kerana bilangan kami yang sedikit. Tak tahu macam mana nak buat Msian Nite tahun depan sebab bilangan yang makin berkurang tahun ke tahun.

Tugasan pelajar tahun ke empat pada tahun ini adalah untuk membuat Dekorasi yang bertemakan Culture and Colours of Malaysia. Tugasan yang diberikan kepada saya pula adalah untuk dekorasi Perkahwinan Melayu. Memang sibuk. Bekerja dalam masa seminggu bersama rakan-rakan yang lain. Esya, Mirah, Kirah, Kai Lin, Faaez, Ameerul dan Azfar.

Mula brainstorm macam mana nak buwat pelamin, bunga telur, hantaran, dan macam-macam lagi dengan harga RM 100! Yup. Seratus ringgit diberikan untuk dekorasi setiap perkahwinan - Cina, India, Orang asli. Akhirnya, kami berjaya menghasilkan perkahwinan kurang dari RM 100. Congratz guys! We made it!


Bunga Telur tissue. 
60 pieces already done 4 days before the event.


Bunga telur...

Bunga Telur
Untuk penjimatan yang teramat, kami bercadang untuk membuat bunga telur dari tisu. Tapi tema warna kami adalah ungu dan putih. Mana nak cari tisu warna ungu? Runsing! Akhirnya masukkan tiga warna sebagai tema - Pink, Purple and white. hehe. Dominasi warna perempuan. Mesti takde dalam realiti lelaki yang nak kawen dengan warna ni. 

Bunga telur yang murah dan hanya siapkan 15 bunga beserta telur untuk vvip yang hadir. Waktu terangkan kat diorang tujuan untuk memberi bunga telur, mereka terkejut sebab cakap bunga telur untuk kesuburan pengantin perempuan. Haha. Tu je idea yang keluar dari kepala waktu tu. But it's just a symbol. Nothing more. 

Hantaran lima balas tujuh. 
Pink is for the ladies. Purple is for the gentleman.

Hantaran
Hantara. Mula-mula ingat nak buat yang sangat payah. Atas dulang yang sama larh. Tepak sirih dan sirih junjung lagi. Pening~! At last, came up with idea modern dowry and gifts. Senang. Cari bakul dan letak bunga dan daun. Kalau nak murah seperti bajet yang diberikan kepada kami, buatlah bunga dari tisu lagi :)

Barang-barang hantaran pula, pinjam barang-barang student. Hias ikut kretiviti dan tadaaa... Siap! Kami berjaya siapkan dalam masa satu petang untuk 10 hantaran. Lagi dua hantaran cancel sebab payah. Sirih junjung dan kek kahwin. Ganti dengan ipad mini dan kain pelikat yang digubah berbentuk bunga oleh Kirah. 

Oh ya! Hantaran lelaki semua branded! Memang sangat berbeza. Lelaki sekarang memang high demand ea? Bankrup...! =.=''

Hantaran standard. 
100 000 rouble = RM10 000. 

My shoes! Esya yang decorate. So nice.

Pelamin
Pelamin murah dan mudah. Hanya menggunakan kertas warna, dan langsir masing-masing. Nak siapkan barang untuk pelamin mudah. Tapi nak gantung langsir pada hari kejadian, memanglah payah! Langsir berat dan terjatuh la. Dinding tak kukuh la. Itu la. Ini la. Gerbang sengat dan nak jatuh la. Mula la semua orang nak mengamuk pagi tu kan. Sabarlah sikit. Kerjasama tu penting. Kalau nak salahkan orang pagi tu pun tak dapat apa-apa larh. Boleh sabar sikit tak?

Akhirnya, berjaya pasang pelamin! Guys helping a lot in this type of job. Gurls do the decoration later on. Siap sebelum pukul dua dan dapat rehat dalam masa yang panjang. Fuh, Lega. 

Our home-made pelamin...

Close-view... So nice this flower!

The decoration on it..

The simple pelamin...

Dekorasi - Done! Planning during the event - totally..... Tak tahu nak cakap apa. Tak nak beri apa-apa comment. Tapi tugas saya pada hari itu sepatutnya hanya seorang representative untuk terang pada vvip perkahwinan Melayu di Malaysia. 

Sometimes, we planned a lot, but things turn out the opposite way you want it to be. 
Things happened. Take responsibility. 
Like it or Lump it! 

Seterusnya adalah gambar kami selepas event. Cuma beberapa orang dari batch kami yang sempat tangkap gambar bersama dekat dekorasi-dekorasi perkahwinan bangsa lain. Nice shots from Bashirushdan and Kirah! Love it so much...

Chinese Wedding...

Here we are...
p/s: Kalai, you really can know which camera was taking the pic at the moment!

Indian Wedding...

With us in it...

Native people wedding...

We love Msia! 

And finally. Malay's wedding...
^_^