Wednesday, 20 February 2013

Wordless Wednesday.

Gulp. 
Sambil tertelan maggi kari dengan telur.

Nota hari ini: Alhamdulillah. Lepas dah zachut paeds! Terima kasih ya Allah untuk nikmat sementara ini. Masa untuk obstetrics. Lets catch a baby! 

Monday, 18 February 2013

Life. As We Know It.

Hanging out with Dr Nasuha at Chilli's. 
p/s: Lamb chop dan kek itu sangat sedap!

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Alhamdulillah. Cuti di Malaysia yang lepas, dapat dihabiskan dengan berjumpa rakan-rakan yang sangat rapat. Rapat sangat-sangat. Tinggal dengan mereka selama tiga tahun, membuatkan  diri tersangat bergantung dengan mereka. Rindu sangat dengan mereka. 

Banyak sangat nasihat yang diturunkan dari belajar bersungguh-sungguh hingga ke mencari jodoh di usia awal. Kesibukan yang terlampau apabila memasuki dunia pekerjaan memang tidak dapat dinafikan. Minggu pertama disibukkan dengan tagging dari jam 6 pagi hingga 10 malam. Waktu itulah kita akan belajar tentang semua perkara. 

Ia. Semua perkara kerana kadang-kandang, approach yang kita sibuk hafalkan di Russia tidak sama dengan cara mengendalikan penyakit di Malaysia. Macam perlu belajar semua dari mula. Hafal semua dari mula. Dan bersedia untuk peperiksaan Viva setiap tiga bulan. Exam! Memang menuntut ilmu takkan pernah habis dalam dunia perubatan dengan penambahan ilmu dari semasa ke semasa. 

Selepas tagging, kita akan disibukkan dengan kerja shift yang berbeza mengikut setiap hospital. Sebagai contoh, Hosital Manjung memberikan satu hari cuti setelah tamat shift 3 hari, manakala Hospital Tawau memberi cuti hanya separuh hari. Jadi, ia berbeza mengikut hospital yang kita pilih. 

Kehidupan. Memang penuh dengan stress jika kita tidak kuat untuk hadapi segalanya. Kenapa? Kita akan dimarah, dicaci, disuruh berbuat itu dan ini dengan banyak cara. Di sinilah perlunya kekuatan kita. Jika kita percaya dan yakin dengan tujuan kita bekerja, InsyaAllah segala usaha tidak akan mematahkan semangat kita. 

Duit. Gaji. Elaun. Memang waktu yang sangat gembira setelah sebulan penat bekerja adalah ketika menerima gaji. Namun demikin, untuk mendapatkan gaji itu adalah satu penyiksaan mental dan fizikal. Gaji doktor pada waktu ini mencecah RM4000. Tapi kadang-kadang, masa dan tenaga yang dihabiskan untuk bekerja selama yang ditetapkan tidak dapat dinilai dengan harga itu sahaja. Melainkan anda Ikhlas.
^_^

Rakan-rakan. Bulatan gembira. Sewaktu awal-awal pekerjaan, memang sangat tiada masa untuk berada bersama mereka. Inilah yang diperkatakan dalam post Angel Pakai Gucci yang terbaru. Kader-kader ini yang akan menjadi sangat lemah pada waktu ini. Tekanan yang kuat menyebabkan ramai yang tewas dalam medan dakwah ketika ini. 

Konklusi: Kuatkanlah diri Anda dari sekarang kerana cabaran di masa hadapan jauh lebih mencabar untuk kita hadapi. 

Me and Dr. Nadia Azmi. 
Just enjoying our time together.


Owh ya. Nak tunjuk gambar octopus comel kat sushi king!
Dan sakura sushi. 

Sekian sahaja buat sekarang. 
Moga perkongsian ini dapat menyediakan diri kita yang lebih cekal di masa hadapan.
InsyaAllah.

Sunday, 17 February 2013

Family Comes First

One big familly just having a dinner.

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Baru lepas makan nasi lemak di pagi ahad. Its feel good. Terasa macam balik rumah semula. Sehari sebelum terbang semula kat sini pun makan nasi lemak dengan puasnya. Alhamdulillah saya kenal nasi lemak, pernah tahu nasi lemak, dan dapat rasa makanan sesedap ini. 

Cakap pasal keluarga. Memang kita selalu meletak keluarga kita di tempat pertama. Kerana merekalah yang mencorak diri kita tanpa kita sedari. The way we are rite now, is somehow the way they treat and care for us when we were a child. Dan apabila kita dewasa, ibu bapa mula memberi pilihan pada kita untuk menentukan cara hidup kita sendiri. 

Be Grateful with your family. Love them. 

28th Januari lepas, kami sekeluarga bercadang pergi makan dekat Pizza Hut untuk sambut hari jadi Alan. He's 18! He's getting his SPM result. He's about to choose the life and education that he'll live in all his life. Okay. Lepas SPM adalah masa yang paling kritikal sebab semua keputusan yang kita buat lepas itu, akan menentukan hidup kita di masa hadapan. 

Make the right decision, you'll be happy for the rest of your life. Vice versa, you'll be miserable all year long. So, think about it carefully for SPM leaver. For sure, I'll be lecturing my lil brother about it the decision he's going to make sooner or later. Make sure he won't regret it. Do something you love, not other people's favourite. 

Okay. Bagi lecture pulak. So, here we go. 

Waiting for our food. I just love our family.

I asked my dad to do a not-so-formal picture, and he did
'Waaaa. Mozarella!'

My mom, my sister and me... 

And he got his present from Engah.
I bought him a present also. A pair of shoes also! 
p/s: Guys' present are hard to find. Grrrr..

 Kami. Rindu sangat dengan budak ni!

So, that's all. 
For me, Family does comes first. They are everything to me. 
^_^

Monday, 11 February 2013

Sehari Bersama BFF!

Geng sekolah rendah.. Geng bas sekolah...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Seminggu dah sampai ke dunia realiti sebagai seorang pelajar. Beberapa minggu lepas masih di alam fantasi bersama rakan-rakan dan keluarga tercinta. Alam fantasi memang penuh dengan keceriaan yang tak terkata. Tidak perlu bimbang akan perkara yang akan ditanya oleh lecturer Paeds pada esok hari. 

Luckily, hari ini dan esok hanya lecture day! Tak perlu baca dengan bersungguh-sungguh. Esok kene mula baca betul-betul semula, sebab lusa dah hari kelas. Ada test tiap-tiap pagi sebelum kelas, mana boleh tak baca. So, gambatte untuk esok!

Me, my lil sister Sarah, Farahin, dan Balqis...
Geng nakal time kat sekolah rendah. Asek kene rotan je. 

Sehari bersama Best Friends Forever! What a day! Seriously. Baru jejak kaki kat rumah kat Malaysia jam 12.00 malam. Terus makan Char kuew Teow. Durian crepe pun dapat makan malam tu jugak. Yey! Esoknya, terus keluar rumah pagi-pagi dan bergembira dengan kawan-kawan sampai malam. My dad already gave permission. Kalau hari pa dan ma kerja, boleh keluar pergi mana-mana pun. Kalau weekend dan cuti umum, lebih baik luangkan masa dengan family kan?

1st day Mission: RM300 is worth it (countdown flight ticket price).
Disebabkan memang lama sangat kami tak ber'chilling-out', jadi kami pun pergi ke Sunway Pyramid Ice Skating! Dari cuti semester bulan julai lepas lagi teringin nak bawa kawan-kawan dan adik comel main kat sini. Dapat juga main skating kat sini. One unfinished business was settled!

Kami. 

Inside the ice-skating ring. 

Best sangat hang-out ngan korunk!

Si kecil baru pertama kali main ice-skating.

Lepas dua jam setengah skating, semua orang pun dah lapar sangat! Perut dah berbunyi je masa tunggu pizza nak sampai. Oh ya. Kids meal percuma dekat Pizza hut. Baru perasan masa makan sekali lagi kat Pizza hut outlet lain dengan keluarga. Rugi dah belikan Sarah hari tu. Haih. Oke. Jom makan Pizza! Ittadakimas.

Beef Pepperoni! 
Mentang-mentang asek makan perisa cendawan je kat Russia punya. 

 Me and Balqis. 
Berbelas tahun dah kawan dan still standing. 

Beriadah bersama keluarga
Memang dari kecil, aktiviti ice-skating menjadi rutin tahunan dalam keluarga kami sejak kecil lagi. Dulu masih ingat lagi, pertama kali main semasa darjah tiga as a complimentary gift sebab dalam peperiksaan akhir tahun dapat nombor bawah lima. 

Dulu kalau peperiksaan dapat nombor bawah lima, dapat pilih sama ada nak pergi main ice-skating, sunway lagoon, mines wonderland atau bowling. Sekarang boleh add-up cosmo world timesquare, genting highlands, handphone baru, ipad. Lagi canggih. Rezeki adik-adik pula untuk rebut peluang tu semua. 

Jadi sekarang, pa dan ma dah tak larat nak main skating, kakak la pula ganti tempat bawa adik jalan-jalan kat tempat macam ni. Ajar main skating from zero, tolong pakaikan kasut diorang dan macam-macam lagi. Sehari sebelum fly balik, sempat lagi sekali main ice-skating dengan adik-adik dan kak Tini. Sarah skating kali kedua dan Alan pun skating kali kedua selepas masa kecil-kecil sekolah rendah.

Conclusion: Appreciate your family and friends for what they are. Cherish them. Love them. 

Kak Tini, Sarah, and Alan.  

In ice skating ring. Kak Tini skating for the first time! 

 And Sarah managed to find friends while skating!
Good girl.

That's all for today.
Thank you for readin'.

Saturday, 2 February 2013

Last Day Home.

View from my dad office. 
Waiting for my dad to go to Atuk's home.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Alhamdulillah. It'd been a great pleasure to be here in my house rite now. I'd spend most of my time with my family and best friends  Going for a vacation with my family. It ease my mind and soul. Most of the unfinished business already settled. Except for eating a chocolate indulgence cake at Secret Recipe. I'll do that today.

Basically, already done with ice-skating trip with friends and another one with family. Already pay my zakat. This one really made me feel calm. Already eat a sushi set and bento with girlfriend. Already spending time at the beach and saw the sunset. Already went for bowling trip with family. Already meet my beloved seniors.Already having lunch at every place that I wanted.

Thank you Allah for giving me this opportunity. This moment I'll cherish to face the tough coming semester. So, tonight will me my flight to Dubai, then Moscow by Emirates.

Nizhny Novgorod, Here I come.
^_^