Monday, 31 December 2012

Travelog: Brussels. City of Rush.

Brussels, Belgium.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Destinasi terakhir untuk percutian di musim sejuk sebagai tahun pertama - Brussels Belgium. Brussels adalah sebuah bandar yang terkenal dengan chocolate, waffles dan ice-cream. Memang berbeza dengan bandar lain, bandar ini menawarkan makanan yang berbeza dari yang lain. 

Tapi sayangnya trip kami ke bandar ini adalah sangat singkat. Rasanya dalam kurang dari 12 jam kerana jadual bas yang begitu hectic. Jadi, kami hanya tinggalkan backpack dekat stesen bas, dan mulakan perjalanan di sekeliling bandar ini dengan berjalan kaki. 

Lets walk through the city.

1st picture at belgium.
Okay. We dont rilly know what is it...

Waktu sampai kat Brussels, semua macam dah penat. Entah la, bila travel nie, kesian kat bandar terakhir yang dilawati sebab semua orang macam akan dah tak larat dan rasa nak balik. Gambar yang diambil pun sangatlah sikit berbanding bandar pertama yang semua orang pun bersemangat sangat. Jadi, itulah yang terjadi di Brussels. 

Tapi kami masih sempat membeli chocolate yang banyak dan makan bila sampai Nizhny. Sedap! Super duper delicious! Oh ya, gambar dalam kedai pun tak sempat nak ambil. Malas sangat kan! Conclusion: Jangan nak malas ambil gambar dah, nanti menyesal sangat-sangat. 
=.=''

Us. Photo from one side.

Us. Turn around and snap the lazy picture again.

Dan akhirnya, berjalan dengan hala tuju. Mencari Manneken Pis. Macam tempat yang perlu pergi apabila menjejakkan kaki di Brussels. Sebenarnya hanyalah sebuah patung gangsa menunjukkan seorang budak lelaki. Mula-mula ingatkan patung tu besar la jugak sebab macam mercu tanda. Tapi bila sampai je, rupanya kecil je patung ni. 'Dang. Ni je patung yang kita nak cari tu?'

Belgium's flag behind me. I'd been there.

Last picture there. Manneken Pis. 
Down to memory lane.

Perjalanan pulang ke bandar Paris pun bermula. Flight kami dalam tengah hari dari bandar Paris. Tapi perjalanan kami ke sana adalah di waktu lewat malam sehari sebelum. Apa yang terjadi adalah kami terkandas di stesen metro kerana metro telah tutup dan tiada pengankutan ke airport. Omg. Mana nak tinggal kalau macam tu.

Mula-mula decide nak tidur kat kawasan metro je. Kerja gila! Cuaca yang sejuk yang terlampau pada malam tersebut menjadikan kami terpaksa mencari hotel yang berdekatan dan fit-in dalam hotel. Nasib baik jumpa satu hotel di kawasan penghujung stesen metro, dan akhirnya terus tido dalam hotel satu malam sebelum ke pulang ke Nizhny.

At metro station in Paris. 
During night and its cold!

So, that's all my story for 1st year winter break. Will update about 3rd year winter break later.
Thank you for reading
^_^

Nota hari ini: Malam ni malam new year. Tapi tak decide nak keluar untuk tengok bunga api dan main snow. Tiap-tiap tahun pun tak pernah nak pergi. Malas nyer!

Nota hari esok: Selamat tahun baru kepada semua yang membaca :)

Nota hari-hari: Just be yourself. Its worth it. And it makes you happier day by day.

Saturday, 29 December 2012

Travelog: Amsterdam. City of Surprise!

Amsterdam, Netherlands. 
Walking through the street.

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Pernah minum susu Dutchlady tak? Kat sinilah origin  susu Dutchlady tu! Oke. Tau la kilang dia kat Malaysia, tapi perkataan Dutch lady itu membawa maksud lady from Netherlands or Holland. Yup. Netherlands dan Holland adalah negara yang sama. Saya pun mula-mula tahu masa pergi trip jalan-jalan ni. Banyak sangat pengalaman kalau pergi jalan-jalan kat negara orang. So, lets travel!

Amsterdam, Netherlands
City of surprise? Why? Kejutan buat saya sahaja rasanya. Itulah akibat tak buat research tentang tempat yang nak pergi. Asek ikut senior je kan tanpa membuat kajian sendiri. Yes, its something different. Bandar ini membenarkan sesuatu yang illegal di negara lain, iaitu penggunaan weeds and prostitution. Jadi terdapat banyak sangat-sangat coffee shop with mushroom cupcakes. And also lollipops with weed are selling fast and everywhere here. If you know what I mean. 

Mungkin ia juga terkenal sebagai City of entertainment di kalangan sesetengah orang, kerana apa yang tidak dibenarkan untuk dilakukan di negara masing-masing, dibenarkan di sini. Undang-undang bandar ini sangatlah berbeza dengan negara lain. Masa tu baru tahu kenapa my dad keep asking me to be careful there. Its totally upside down to the world we know. So, lets go around the city.

1st Picture in Amsterdam. 
At the junction in the middle of the city.

I think this is the most important monumen here. 
But I can't recall its name. It'd been 3 years already.

Jadi, sampai bandar ni agak awal pagi dalam 4 atau 5 pagi, menaiki bas Euroexpress dari Paris. Tiket semua beli on the spot sebab buat keputusan tentang tarikh nak pergi memang masa kat Paris. Crazy! Its like we just went there and it just happened. 

Hostel yang kami pergi, horror! Situated just on the red light district. Memang untuk backpackers betul. Bukan keadaan/kebersihan hostel yang horror, tapi terkejut dengan keadaan hostel tu sendiri. Oh, we're living just above an irish bar. And must pass through the bar to go upstairs. Tapi pagi tu lepas check-in, terus masuk dan tidur sampai pukul 8 malam sebab penat sangat rush sana sini dekat Paris. Bangun malam-malam, lapar and dining-out together kat luar. Cari je restoran yang berdekatan. 

Hari seterusnya, baru pergi jalan-jalan dekat bandar ini. And manage to buy a pair of boots there for 5 euros only! Masa tu sale  kat kedai apa entah, spotted the boots tapi macam tak nak ambil. Perfect size for me. Just nice. Tiba-tiba ada seorang perempuan comel yang ambil. Omg. Nooooo! Harap-harap dia letak balik, tapi dia pun cuba dan saiz memang just nice untuk dia juga. Please dont buy it, said it in my heart. Dia pun letak balik dan saya terus ambil kasut tu dan bayar kat kaunter. Suddenly, perempuan tu cari balik kasut tu, tanya kaunter kalau-kalau ada kasut macam tu lagi, tapi dah habis. Conclusion: Kalau tengah sale dan murah, just grab it!

New autumn jacket. New boots. New scarf. 
P/s: My favourite jacket till now!

Jalan kaki je. Tak naik basikal pun. 
Its a small city.

Depan museum apa entah. 
Kalau kat Europe, memang banyak sangat patung-patung ukiran di bandarnya.

Torture museum
Tak ada yang menarik sangat pun. Cuma cara-cara yang dilakukan oleh orang dahulu kala untuk menyiksa orang lain atau hamba. Tapi tengok alat-alat yang digunakan, ngeri juga la. Kalau siapa-siapa yang hidup zaman medieval ni dan terkena siksa macam ni, kinda hurt. Dan mereka siksa sampai mati. Itu sangat kejam! Semuanya tinggal sejarah sekarang. 

Walking through the city, terdapat banyak sangat empangan-empangan dan sungai-sungai kecil untuk dilalui. Macam setiap lorong ada sungai mereka sendiri. Sebenarnya nama Amsterdam berasal dari sejarahnya, Amstelreddame, Sungai Amstel yang menjadi empangan untuk bandar ini. Jadi, sepanjang di bandar ini, memang terdapat banyak empangan-empangan kecil untuk dilalui. 


Torture museum. Medieval exhibition.
Kak nad and me.


Kak zahid yang teringin sangat-sangat nak masuk museum ni.
So, just went with it.


I Amsterdam.
Kalau pergi Amsterdam tapi tak tangkap gambar kat sini memang tak sah. Its like Eiffel tower for Amsterdam. hehe. Just kidding. Melampau la tulisan ni nak samakan dengan Eiffel tower. Tapi satu benda nak cakap. Memang penuh dengan orang sampai susah sangat nak conquer satu tulisan yang panjang ni untuk kami sendiri. Kalau tangkap gambar kat depan, kat perkataan belakang mesti ada orang and vice versa. Jadi, cubaan berkali-kali pun bermula.

Melihat keadaan. Macam mana nak fit in.
Fikirkan strategi.

Try untuk fit in kat huruf hadapan dahulu.
Huruf belakang masih penuh dengan manusia.

Cuba conquer dari arah belakang pula.
Tapi nak nampak tulisan apa dari belakang?
=.=''

Finally! Kosong. We'd made it.

Central Park, Amsterdam.
Lepas penat berjalan, masa untuk berehat sebentar di padang yang hijau. Tapi waktu tu sejuk dan basah padang. Tak boleh duduk atas rumput yang hijau yang tak ada kat Russia pada musim sejuk. Apa yang boleh buat hanya rehat atas kerusi dan tangkap gambar pemandangan yang hijau. Yup. Cukup hijau.

The greenish green park.
Spot us here!

Gambar lompat pertama yang menjadi. 
Kat Paris, cuba untuk paling banyak kali tapi tak menjadi. Tapi kat London next year nyer, memang dah mula banyak gambar lompat.

We found this cute lil mini lorry with 3 tyres!

So, this is what we basically do when they read the map.
Taking picture. Nope. Be in the picture! 

That's all for now.
Have a nice holiday everyone!

Travelog: Paris. City of Love.

Eiffel tower, Paris.
31 January 2010

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Cuti tahun baru dah bermula! Semua masa di dunia adalah untuk kami. Mulalah jari-jari terasa nak update tentang semua benda. Sebenarnya memang dah lama sangat nak tulis pasal travelog yang tertangguh dari dulu lagi. Travel trip tahun lepas pun tak tulis lagi. Thinking of finishing it by the end of this year. There's gonna be a lot of travel stories! Lets go to Paris this time...

Paris, France.
Tempat pertama yang saya pergi sejak tahun pertama pengajian di Russia. Entah kenapa dan bagaimana, tiba-tiba pergi ke sana. Waktu tu tinggal dengan senior, jadi Kak Zahid dan Kak Nad pun ajak pergi sekali tiga negara. France. Netherland. Belgium. Rindu sangat diorang! Waaaaa. Semua dah jadi doktor sekarang. Masa itu sangat-sangat la tak tahu apa-apa. Jadi, semua benda pun Kak Zahid yang rancang, Mastermind! Hebat sangat. 

Trip perjalanan lima orang. Kak Zahid, Kak Nad, Halim, Ameerul dan saya. Kak Nad dan saya sangat-sangat teringin nak pegi Paris. Eksaited bukan main! Macam mana entah Ameerul boleh terikut sekali. Macam too sudden. Decision made in a day. Crazy 1st year students. Jadi, pertama kali jejak ke Paris, kota yang ramai sangat orang nak pergi. Tak sangka sangat dapat pergi. Rezeki waktu tu, Alhamdulillah. 
^_^

 Walking through the center of Paris.
Their walking street.

Yeah, sesat jugak awal-awal pergi negara orang... 

Disneylands Paris.
Something miracle. Something different. Something magical! Sangat-sangat cantik. Macam ada kat zaman kanak-kanak. Semua Disney movie and character ada kat sana. Dari Mickey mouse, Minnie mouse, Donald Duck, all the princess was there. Tapi masa tu sempat jumpa Princess Jasmine sahaja. Princess lain tak sempat jumpa pula. And my favourite Princess Aurora from sleeping beauty is not there either. 

Satu hari suntuk di Disneyland! Wonderful day. Tapi yang tak seronok adalah hujan dan salji bersilih ganti waktu tu. Jadi, baju kami lencun basah dengan hujan dan saya tak bawa payung. Conclusion: Sila tengok weather forecast sebelum jalan ke sesuatu tempat dan sediakan payung sebelum hujan. Dan saya beli banyak sangat souvenier kat sini. Nak sangat lawan dengan souvenier yang ayah saya beli dulu kat Disneyland Hollywood. 

The castle, Disneylands.
 Me, Kak Nad, Halim, and Kak Zahid.

 Yeah. Its raining and it pouring on our coat!

 Mickey mouse show was on the road at that time! Great!

 There's a lot of cute souvenier shop in Disneylands. 
And the stuffs are always cute and tempting to buy. 

Walt Disney Studios! Located next to Disneylands.

Moulin Rouge, Paris.
You'll never pronounce it the right way for the first time. Oh ya. Stesen metro dan semua tulisan kat Paris ni, kalau baca dengan sebutan English akan jadi lain sangat dengan sebutan yang betul. Paling lawak masa baca tulisan untuk stesen metro selepasnya, tiba-tiba bila konduktor sebut, terus jadi lain sangat-sangat. And what we can do about it was to laugh at it. Awesome feeling!

Kami sangat-sangat suka jalan dan tangkap gambar kat sini sebab ada satu spot tu, ada kawasan angin bertiup dari bawah. So, its kinda fun and we love it so much! Look at our picture. There's wind blowing from tunnel below. Rasanya jalan kat sini dalam dua kali atau lebih sebab nak tangkap gambar ni sahaja. Owh ya. Waktu tangkap gambar, akan ada ramai orang yang tengok dan beratur untuk naik lepas tu. Segan jugak la sebenarnya. 

 During the day. Enjoying the wind. 


During the night. Still enjoying it. 

Arc De Triomphe, Paris.
Monumen yang ada dekat tengah-tengah kota Paris juga la. Tapi tak tahu sangat sejarah ia. Yang tahu ia adalah antara tempat yang perlu dilawat. Dan Arc De Triomphe ini sebenarnya boleh di jumpai di banyak kota di Eropah seperti di Barcelona, Spain dan Rome, Italy. 

Arc De Triomphe. 
Below it, in the tunnel. 

The monument and the double decker bus.  

Musee Du Louvre, Paris
The art museum. Tapi untuk pelajar medik macam kami yang tak pandai menghargai seni sangat, kami pergi sebab nak tengok lukisan Mona Lisa. Lukisan tersebut terletak agak jauh dalam beberapa meter, jadi nak tangkap gambar dekat-dekat tak boleh. Dan banyak lagi lukisan dan seni dapat dilihat di sana. 

Apa yang unik adalah bentuk museum ini sendiri. Lain daripada lain. Untuk mereka yang hendak ke kota Paris, rancanglah elok-elok kerana ada hari untuk masuk museum ini percuma. Kalau rancang betul-betul dan tengok calendar, mungkin boleh dapat masuk percuma. 


Them. In front of the museum. 

Musee Du Louvre. 

Eiffel Tour, Paris.
Akhirnya! Sampai juga Eiffel tower yang ramai sangat orang nak pegi. Seriously, ia hanyalah sebuah monumen yang diperbuat daripada besi yang boleh dinaiki orang. Kerana bentuknya yang unik dan ianya memang tercatat dalam sejarah, Eiffel tower menjadi sangat terkenal. 

Dan, luckily waktu kami sampai di pagi hari, cuaca sangat-sangat baik! Awan yang berkepul-kepul macam gula kapas mencantikkan lagi monumen ini. And guess what? We climbed the eiffel tower! Like seriously, climbed the stairs till up there. Sangat penat! Inilah akibat pergi dengan budak lelaki dan orang yang aktif, kene ikut diorang panjat Eiffel tower. 

Tapi sebenarnya, Eiffel tower tak boleh naek sampai puncak. Yang boleh adalah sampai tingkat satu dan dua seperti dalam gambar. Lepas tu, tiang yang tinggi-tinggi tu tak boleh dinaiki oleh orang awam. Macam KLCC jugak, orang-orang tertentu je boleh naik sampai tingkat atas. Orang biasa boleh naik sampai jambatan KLCC je kan? Same goes here. 

Walking to Eiffel tower.  

 Us! After climbing Eiffel Tower. Tired! 

That's all for now.
Thank you for reading'

Nota hari ini: Gambar 1st year! Waktu naive sangat. Tak reti pakai contact lense. Tak reti make up. Tak reti pakai selendang. Yang reti pegi jalan-jalan je. Keh3. Upload gambar pukul 3 pagi memang pantas! Tapi internet waktu petang sangat lambat. Grrrr.... 

Nota hari esok: Lot of things to do. Owh ya. Saya start cuti esok! Siapa yang kene datang kelas, teruskan usaha lagi ye :)

Tuesday, 25 December 2012

150th Post...

Three and half years... 
And still standing.

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Time fly so fast, as is there are no walls and boundaries in the world that could stop it till our death. 
As for the life hereafter, there will be forever for us and never ending time.
Choose well your destiny.
-Schajar Mcflurry-

Satu benda yang paling senang kita hilang. Masa. Satu benda yang paling cepat berlalu. Masa. Satu benda yang tidak akan berhenti walau dengan apa cara sekali pun. Masa. Satu benda yang tidak boleh dibeli walau kita ada satu trillion sekali pun. Masa. 

Masa. Entah kenapa, selalu sangat berbicara tentang masa. Namun, masa juga yang dihabiskan dengan leka. Tapi mungkin kali ini tidak akan menulis panjang lebar tentang pembaziran masa secara berleluasa di kalangan pemuda-pemudi yang kononnya digelar sebagai Ar-Rijal zaman sekarang. Tapi tentang pergerakan masa dan penghargaan terhadap masa itu sendiri. 

*Kenapa tulis macam article pulak ni? Ini belog awak la hajar! =.=''

Christmas eve decoration in front of deans office in -25 degree celcius!
So cold.

Cepat sangat masa berlalu. Tak perasan pun dah nak akhir tahun 2012. Dah nak habis semester 7. Dah masuk empat tahun di bumi Russia. Tak perasaan dengan diri sendiri yang semakin hari semakin tua. Oke, mungkin bukan tua, tetapi matang dengan pengalaman yang diperolehi dalam jejak-jejak langkah yang telah diambil. 

Tapi. Bila kita sibuk dengan diri sendiri. Kita tak perasaan perubahan yang lain di sekeliling kita. Yes! Apa yang telah terjadi? Ramai kawan-kawan kita dah mula dengan majlis graduasi mereka. Ada yang telah memulakan alam pekerjaan. Ada yang masih berfikir-fikir untuk terus menyambung pelajaran. Ada yang bakal mendirikan rumah tangga. Dan mulalah mak ayah kat rumah berkata "Ada kad jemputan kawin kawan kakak dah sampai rumah ni. Kat Perak majlis dia, end of this year". Oke ma, need to congratulate dekat muka buku je la. 

Yes. Sekali lagi saya berbicara tentang kawan satu umur dengan saya. Bukan senior. Bukan junior. Tapi kawan satu sekolah yang dahulu main batu seremban, ice-cream soda, happy family, congkak bersama. Banyak sangat perubahan yang berlaku pada mereka. Dan saya masih di sini. 

Perkara yang sama berlaku dalam keluarga dan saudara-mara terdekat. Owh ya! I'm about to get two niece/nephew this summer. Yes! Two! Like I mean it! Peliknya perasaan bila cepat sangat perubahan berlaku. Kedua-dua abang telah mendirikan rumah tangga. Angah baru mendirikan rumah tangga september lepas. Kini bakal menimang cahaya mata pertama sewaktu cuti semester saya. 

Dan Safura, my lil niece, akan dapat adik baru cuti ini jugak. Dan Alan bakal masuk ke universiti untuk lanjutkan pelajaran lepas SPM. Like my brother is so big rite now! Rasa dulu bukan PMR je ke baru?!? Tinggal saya dan adik-adik sahaja di rumah sewaktu cuti musim panas nanti. Oke, takpe. I'll be a good sister. No worries. 

Time flies so fast and sometimes I feel like i couldn't catch up. Couldn't breath and digest the situation. 

Dan saya masih di sini. Di tapak yang sama. Bumi Nizhny Novgorod selama 4 tahun sudah. Its not a short time. You're getting older here. Okey, scary! Tapi bila fikir-fikir semula. Mungkin inilah yang terbaik untuk awak! Mungkin awak belum bersedia kalau dilepaskan di Malaysia pada waktu ini. Akan terumbang-ambing dengan diri sendiri tanpa kekuatan diri yang mantap. Mungkin awak tercampak kat kutub utara ini kerana sesuatu. Ada sebabnya. 

Positif hajar, Positif! What I can think rite now is to ease myself. And just appreaciate the moment you have now. Do something that you love. Be confident. Be proactive. 
And Dont let the surrounding change you. You change the surrounding.
(p/s: In a good way larh!) 

Covered by snow all over the place...

That's all for now.
Thank you for readin'

Nota hari ini: Sorry entry besepah kali ni. But this is basically in my mind lately. Couldn't get rid of it nowadays. Maybe this is what Kak Suha, Kak Eila, Kak Nad, and Kak Erna were thinking when they were in 4th year. 

Nota hari semalam: They said that I'm an open book. But actually I'm only an open book to those who know me best and whom I'm comfortable with. If you dont really know me, you wont rilly get a chances to know me. 

Nota hari esok: Rasa nak update pasal trip-trip travel sebelum ni. Banyak sangat tempat yang tak update. Will put that in my wish of things to do. 

Tuesday, 18 December 2012

Jangan Berputus Asa...


The road is still long. 
So, dont give up halfway.

Article dari Azam Russia. Terkena pada diri sendiri. Hanya copy dan paste sahaja. 

Bismillahirrahmanirrahim.

"Allah itu maha Mengetahui, Allah itu maha Memahami."

Perjalanan hidup kita sehari-hari dilalui dengan bermacam-macam perkara yang memerlukan komitmen untuk dilakukan. Seorang hamba Allah, sebagai seorang anak, seorang pelajar, seorang dai’e, seorang sahabat mahupun seorang manusia merupakan antara kerja yang memerlukan komitmen tersebut.

Dalam kita melangkah, kadang-kadang diuji dengan ujian yang terasa berat hingga kita terduduk dan menangis. Ada kerja yang tidak dapat kita lakukan dengan baik meskipun kita sudah mencuba dengan sedaya upaya. Namun, hasil yang Allah berikan bukan seperti yang kita harapkan.

Setelah puas mengorbankan keselesaan diri untuk mencapai sasaran, akhirnya apa yang diharapkan tidak berlaku. Lantas timbul sapaan dari hati yang mempersoalkan pertolongan Allah. Lalu monolog dalam hati, “Apakah aku tidak layak mendapat pertolongan Allah?”, “Kenapa aku tak boleh tapi orang lain boleh?”, “Teruk sangatkah aku sampai hasilnya seperti ini?”

Keluar dari zon putus asa...

Kehidupan ini adalah satu anugerah dari Allah SWT. Ia adalah suatu perjalanan yang tak pernah sepi dari pelbagai rintangan dan dugaan. Sesungguhnya Allah tidak menciptakan manusia serta memberikan kejayaan dan kegagalan dengan begitu sahaja. Pasti ada sesuatu yang Allah ingin sampaikan. 

Boleh jadi kerana amat menyayangi dan tahu kejayaan itu akan merubah kamu menjadi seorang yang lain dan kegagalan itu pula akan menjadikan kamu seorang yang lain. Allah SWT ingin menguji siapa antara kita yang paling sabar untuk bertahan dengan segala ujian dari-Nya.

Putus asa itu akan datang menghampiri tatkala kita sedang menempuh perjalanan yang jauh ini. Ia juga sering kali datang bertandang disaat diri berhadapan dengan kegagalan dalam sesuatu pekerjaan yang dilakukan. Namun jangan biarkan ia tinggal bermukim dalam hati kita.

Sebagai seorang muslim, kita seharusnya bersangka baik dengan Allah SWT. Fikirkan... Renungkan... Allah yang menciptakan kehidupan di muka bumi ini dan Allah jua yang menetapkan setiap perancangan di dunia dan Allah jualah pemilik segala kejayaan dan kegagalan. Justeru mengapa Allah berikan kegagalan? Kerana Dia lebih tahu. Serahkan semuanya pada Allah.

Apa yang perlu kita buat adalah biarkan kegagalan itu berlalu itu dan jangan pernah berhenti berjuang dalam menempuh hidup ini. Dan berdoalah semoga Allah memberikan yang terbaik jika itu adalah baik untuk kita dan agama kita.


Orang Muslim Tidak Kenal Putus Asa...

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan; Kami telah beriman sedang mereka tidak diuji lagi?” (Surah Al-ankabut, 29:2)

“Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?” (Surah Al-mu’minun, 23:115)

Sifat putus asa bukanlah sesuatu yang baik. Malah sifat sebegini akan menjauhkan diri kita dengan Allah SWT dan rahmatNya. Kecewa, rajuk dihati mungkin akan ada. Namun segeralah mengingati Allah. Redhalah walaupun ia pahit. Redhalah walaupun ia sakit. Redhalah walaupun segala-galanya bakal berubah. Kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Malah didalam qalamullah sendiri (rujuk 15:56), Allah ada mengatakan bahawasanya sifat berputus asa itu bukanlah sifat dari kalangan orang mukmin. Kerana muslim yang berpegang teguh pada qada' dan qadar pasti percaya dan yakin pada perancangan Allah SWT.

Allah SWT Tak Pernah Zalim...

Allah SWT tak pernah berlaku zalim kepada hamba-hambaNya. Malah Allah Maha Adil atas setiap perkara yang ditakdirkanNya. Gagal beberapa kali tidak bermakna kegagalan itu milik kita selamanya. Yang menjadi persoalannya bagaimana kita sebagai seorang hamba Allah berhadapan dan mengendalikan perasaan berhadapan dengan situasi tersebut.

Kegagalan itu, pasti akan digantikan oleh Allah SWT selagimana kita berusaha dan terus berusaha dan bergantung harap kepada Allah. Allah tuhan kita, kita milik Allah. Maka, Allah lebih tahu akan keadaan selepas, sebelum dan sedang kita lalui.Apabila satu pintu kebahagian tertutup, Allah akan membuka pintu-pintu lain. Kita hanya perlu menyedari akan pintu-pintu itu. Rahmat dan kasih sayang Allah itu terlalu luas.

Maka, nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

Wallahu’alam..

Defining Life

I just love snow no matter how low the temperature is.
It melts my heart.
-On the way back to home, Inferior view-

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Wah! What a topic to talk about! Yeah, I know. But I'm not gonna talk about it theoretically or or according to any literature. I'm just going to talk about it generally, randomly, and as I know. So, dont judge!

LIFE.

Some definitions may help...
- Living things and their activity: "Some sort of life existed on Mars". Google definition.

- Life (cf. biota) is a characteristic that distinguishes objects that have signaling and self-sustaining processes from those that do not. Wikipedia.


- The property or quality that distinguishes living organisms from dead organisms and inanimate matter, manifested in functions such as metabolism, growth, etc. Free dictionary.

Okay. Too much theory. I compiled it here because I know there's no such thing as you're going to google about definition of life with your own effort unless you just start learning Biology and looking for the definition. So, it'll be easier for us to see, how people define life. 

Are that all? Like seriously?

But for me, I just realized a bit part of it definition just a while. The definition of life actually depend on YOU! Yes. You who have been reading this post rite now. It does not depend on freaking i-know-everything Mr. Wikipedia, or Mrs Google. It depend on us. 
P/s: Today I'm not talking about life theoretically. This is practical. 

Way back to home. Lateral view.

We are the one who define what life is about. I used to think, Life must be perfect, living in a good condition, having a great and supportive family and friends, driving a sport car to the hospital, living in a cosy home, having great weekends, movies, shopping, being a speacialist cardio-thoracic surgeon, marrying the perfect man and live happily ever after. And of course, not to forget including good deeds to other people. Too perfect isn't it?

But then, what about others? Other people in this world? Are they having the same definition of Life as me? I realized that, the definition of it is different for each of us. I realized that when my friend asked me, What do you mean by they don't have any life here? That is YOUR definition of life for you. Going out and hanging around during the weekend. Shopping. Baking. Decorating. Blogging. Gulp. 

So, what if other people define life during the weekend means the weekend is theirs? They want to sit at home, enjoying and relaxing their weekend after a tiring 5-days of university life. They want to complete the house chores for a cosier home during the weekdays. They want to help others achieving the true knowledge of ad-Din during the weekend.

What if there's so much definitions of life just during the weekend? And for other events in human's timeline? So, other people have their own aim and target. And if their not the same as yours, does it make it bad? No. All of them are good as long as it follow the Rules and Guidance given by our Creator. They just live it different way. 

Because all person in this world is unique just the way they are. They love what they do and having passion towards it. Encourage it if its right. Guide them in a good way if they're wrong. All of us used to be in that lost phase, maybe we're still in it now without us realising it. 

So, just Live your life the right way. Love yourself, the people around you, and everything that you do. Pray that you'll be bless by God in everything you do. 

Your definition of Life depends on you. Live. Love. Pray. 

White velvet cupcakes and rosy-princess topping.
Topping by fakhirah. Still learning with the piping of the topping for cupcakes.

A lot of them! Made with love.

Nota hari ini: Neurology this morning. Errrr... Dont want to comment much on that. 

Nota hari esok: Jangan makan banyak sangat dah. Neuro bakal habis. Can start back on diet. Neuro make me feel like eating all the time. Wasting all the time in gym. Sob3.

Nota hari-hari: Live. Love. Pray. 

Sunday, 16 December 2012

A Day Out in -16 degree Russian Winter!

Lets go out for a while and learn about Russian Winter...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Suhu hari ini -24 darjah selsius. Musim sejuk sebenar di bumi Russia telah tiba! Ye. Sebelum ini hanya lah sekadar permulaan dengan suhu 0 hingga -10. Tapi hari ini dan selanjutnya di minggu ini akan menjejaki -20 dan ke bawah. Wah! What to wear? How to go to class? Because we just used to it, and there's not gonna be cancellation on class due to the weather eventhough it reaching -40 degree.

Jadi, jumaat lepas dengan suhu -16, teringin juga keluar selepas seminggu bergelut dengan cycle yang susah bagi saya. Some people may like the neuro cycle, but definitely not me! Entah, hati ini terasa ingin menjejakkan kaki ke pusat membeli-belah terdekat, namun tetap mengambil masa 40 minit untuk sampai ke sana. Dalam pukul 6 petang, keluar dari rumah, dan tunggu di stesen bus berdekatan. 

Ingat nak naik bas T17 dan bayar 20 ruble (RM2.00)  untuk sampai terus ke Fantastika, tapi tiba-tiba bas nombor 2 sampai. Tak perlu keluarkan duit dan tunjukkan Student's bus pass je sudah mencukupi. Yey! Nasib baik dalam bas ada heater, oh ya, antara waktu yang paling ditunggu-tunggu setelah sampai ke stesen bas adalah waktu naik bas. Dalam bas sangat warm, sedangkan kat luar macam dalam peti sejuk. Grrr....

Things you can do inside the bus's window. #art 

Tada... dah sampai! 
Btw, snow tahun ni sangat tak lebat. Tapi jalan sangat licin sebab penuh dengan ais...

Cara untuk memanaskan tangan paling efficient sebelum terkena frossbite... 
Wakaka.. Mesti tak pernah dibuat orang!

Dan persediaan Christmas pun banyak diletakkan dalam pusat membeli belah. Christmas adalah sambutan terbesar di sini sekali dengan Tahun baru. Tapi, yang berbezanya, sambutannya adalah pada 7 January, setelah seminggu menyambut sambutan tahun baru secara besar-besaran. Yang paling seronok untuk pelajar adalah cuti untuk 10 hari di awal tahun! Tapi lepas tu peperiksaan semester pun bermula.
=.=''

Dan 10 hari tersebut biasanya di isi dengan aktiviti sesama pelajar. Ice-skating, ski, snowboarding, dan macam-macam lagi. Kalau nak pergi jalan-jalan pun boleh! Yang terdekat adalah jalan-jalan sekitar bandar Moscow, ibu kota Russia.  

 Entering Fantastika through Obi.

Christmas decoration is all out there!  

Oh ya, lupa nak bilang. Pokok christmas pun banyak dijual. 

Tempat favourite untuk masuk walau tak beli apa-apa, terutamanya sewaktu musim bunga - Obi. Ada rumah hijau dan terdapat banyak sangat bunga-bunga segar dijual. Dah penah beli banyak kali dah, tapi pokok-pokok bunga semua pun dah mati tak sampai musim panas pun. Sedih! Nak beli bunga musim ni sangat mahal dan tidak berbaloi. 

Roses in vase!  

Bunga lagi....

Lets continue walking! Banyak sangat kedai-kedai yang best dalam ni. Tapi tak boleh nak lawan dekat moscow la kot. Kat sana lagi banyak. Dalam waktu sekarang, Sale banyak baru bermula. Hanya 30% diskaun boleh didapati. Tapi, melewati akhir januari nanti, semua kedai akan menjual dengan harga yang murah hingga 70%! Murah kan! 

Kedai-kedai berjenama turut akan menurunkan harga dengan murah dek penghabisan stok untuk musim salji yang bakal berakhir. Tapi musim salji di Russia hanya berakhir setelah bulan 4. Sejuknya! Grrrrr... Sewaktu itulah fenomena shop-till-drop bakal berlaku! Murah sangat3!

 Walking through...

 The inside....

Oh ya. Lupa nak bagi tahu. Hari tu jalan sorang je sebab rasanya ada satu masa, rasa macam perlukan kedamaian. Tak nak rush. Tak nak teman. Just need time for my own. To walk. To think through. Dan tiba-tiba terjumpa sale! Kebanyakan baju dan jeans 99 ruble (RM 9.90)! Mungkin kerana kedai tu nak tutup cawangan dia. Dan terus grab banyak jugak baju dan jean! dan baju untuk Sarah pun dah beli untuk bagi waktu summer nanti.
^_^ 

Gara-gara sale ini juga, tiba-tiba cashier cakap, 'anda tinggal 5 minit sebelum kedai tutup'. Tengok jam, yaaaaa, lagi 5 minit sebelum pukul 10? Like seriously? Hostel tutup pukul 11 malam. Nak balik ambil masa 40 minit kalau dapat bas terus. Jalan sorang-sorang in the middle of the night? Tiba-tiba takut! Oke, relax. Pegi bayar baju dulu, lepas tu rush ke stesen bas. Nasib baik lagi skali bas nombor 2 tidak menghampakan harapan. Sampai tepat pada masanya!

Me in lacey peplum and favourite wedges boots!

That's all for now.
Will update something in a short time.