Tuesday, 30 October 2012

Penyakit Wahan...


Penyakit Wahan? 

Daripada Tsauban r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; 
“Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”. 

Maka salah seorang sahabat bertanya 
“Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?” 

Nabi s.a.w. menjawab, 
“Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’.”

Seorang sahabat bertanya, 
“Apakah wahan itu hai Rasulullah?” 

Nabi kita menjawab, 
Cinta pada dunia dan takut pada mati.
(Riwayat Abu Daud)

Mungkin ramai yang tidak sedar bagaimana keadaan mereka sekarang. Mungkin mereka sedar tetapi masih sengaja melekakan diri dek membayangkan usia yang masih panjang. Mungkin ada yang tidak tahu apakah itu penyakit wahan. Di manakah kita?
#Today's self-reflection.

Nota hari ini: Untuk remaja di luar sana. Life is not just about getting married. This article maybe helpful for you.

Nota hari semalam: Tengok live labour for first time at Russia. Kat malaysia dah penah tengok dah last year. Giving birth is a miracle process. Appreciate your mother for who she is and what she had done to you. 

Sunday, 28 October 2012

Lazy Sunday!

Carrot cupcakes with cream cheese topping... 
Yummy!

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Its a lazy sunday. Verily lazy sunday and I just feel like living in my room all day long. And as a result, a carrot cupcakes were made with love! I'm just loving my sunday and hope it wont go away. But suddenly its 5 pm in the evening and tomorrow got obstetrics class to attend at 13th Hospital in far far away land. 

Picture of yesterday event. 
Aidiladha celebration with friends...

What I learned from yesterday was that Qurban or sacrifice is something that must live within our lives, our soul. Because logically, in order for us to gain success in exam, we need to sacrifice our time, effort, and most of everything. So, it will go the same with our life. In order for us to gain success in the world and life hereafter, we do need to sacrifice most of the things that can bring us down. And the most important things is Nafs or desire. 

Another things I learned was about the life which is mainly about giving something and not supposed to be mainly about us. I was given the task to mark the name of the countries of Arabic's Spring in my usrah. And guess what, I can't really mark them since I dont know where they are located. Even the important country can't be mark. 

Where am I living then? In a planet other than earth? In pluto I guess since even the simple things in the world can't be done by me. Gosh! Read the news outside there. Know what's happening around you. Life is not about you and yourself. Life is more than that if you open your eyes and heart. Just open up and listen to the world! Its crying and it need your help all the time. Realize that! *Slap to my face*

Winter is coming...
One advantage: You can cool your food just outside the window!

That's all for now
Thank you for readin'

Nota hari ini: Just receive a pink rose from Kak Jamaliza. Thank you.

Nota hari esok: Respect is something that need to be gain. Not easily obtain. All you need is a bit of sincerity and strictness. Still learning to gain it. 

Nota hari-hari: Sometimes we think we can save everything and everyone. Sometimes the world just wont let it be that way. So, Be Realistic!

Something Random~

Me, Aini and Juniors
They're great....! Make me feel like living in this world...

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Still thinking of suitable post title for this post but couldn't get one. Its not rilly an official post about Eid Adha, its not a specific post about something or some event. Maybe its just a random things that happening around me. So here we go, Something random...

I can't remember when, but during last weekend or the week before that, me and my blockmates were having a housewarming event. Not to forget, the block in front of us, including Amir, Muizz and Zhafran. We were doing it together since that we moved to our new house this early semester. So, we're inviting our batchmate and close friends. The event ran smoothly, Alhamdulillah.

Our block! Private property!
^_^

My roomate, Aini, and blockmates, Khairun and Amanina, together with close-juniors, Syue and Wani. All of us were given the task to do Kek batik and Agar-agar. But since we bought the wrong Marie's Biscuit, the cake turn out to be verily hard and we kinda cut it in a very big propotion. Sorry guys and gurls, its didn't came out the way you were thinking. *Need to practice more* Yup, but we made it! And the event was done and finished succesfully. 
^_^

That's what happening for the last few weeks. So, what happening yesterday? We had a big Eid Adha celebration by the Muslim Association here. But, i'll write that one later. Thinking of writing about the event on friday. We're having the Eid Adha actually on friday. And we got the permission from our lecturer to have a holiday on that day! Yey! Love it to have 3 days holiday straight away. 

Salam Aidiladha from us...
Lots of love from Nizhny Novgorod, Russia.

So, my groupmates and parallel groupmates decided to celebrate this event together. And as usual, I'm the one who was in charged of desserts. So, I made a fruit cocktail with custard pudding. A chilled one! Actually i just tried it for the first time. Got the recipe from Myresipi.com. Yup, I keep making the dessert and they said that i can't rilly get marry yet since my future husband gonna be hungry eating dessert all the time. Funny! But its something that I love to do and i'll always love to do. InsyaAllah.

It was a great moment to spend with them like a family, since we only got friends at here to celebrate with. Our families are all in the far far away land. Can only celebrate with them through the skype. Its one of the moment in our life though. Its a memory to keep, so that one day we can tell about it again. I'm grateful to have such a supportive family and friends. Alhamdulillah. Allah knows best in putting us in every condition that we are living right now. Be grateful.
^_^

With them during AidilAdha...
Yup, its my room and its a pink corner of my place.

Nota hari ini: Thinking of baking carrot cupcake with cheese topping using Iffah's recipe. But hope to have time for it.

Nota hari semalam: This song is so sweet! 

Nota hari-hari: Tengah cycle obstetrics sekarang. Waiting to see a delivery here. Kalau ada rezeki dapat tengok la kot. And one more thing, judging people is hurtful to that person. So, don't do that okay #Notetoself.

Monday, 15 October 2012

Raya Time!

Raya Time...
See how happy we are!

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

I know... I know...Raya dah berzaman dah, tapi baru nak tulis pasal raya dan sambut raya kan! Raya haji pun bakal menjelang. Ish3. Lambat betol! Tapi apakan daya. Kami semua pelajar yang rajin dan masing-masing sibuk dengan pelbagai macam acara. Alhamdulillah, berjaya juga buwat majlis sambutan hari raya aidilfitri di NiNo.

Jadi, apa yang saya buat? So, like always, we gave each student their specific job. Saya buat nasi impit! Senangkan. Cuma perlu rebus di malam hari, dan potong di siang hari. Nampak macam senang, tapi bila kene potong 100+ bungkus besar nasi impit, macam tak senang dah. But we made it! Dan kumpulan lain buat ayam masak merah, nasi hujan panas, kuih lodeh dan puding roti. Syukran ya Allah, kenyang sungguh di hari raya.
^_^

Dan pada hari yang sama, pegawai Mara, En Suhaimi turut datang untuk memeriahkan majlis. Yang paling best  dapat duit yang claim semester lepas! Wah...! Rezeki macam tiba-tiba turun dari langit. Tapi disebabkan perangai saya yang shopaholic sikit ni, tiba-tiba je dah hilang ke mana entah duit tu. *heeee. padahal guna untuk shopping kan!*

So, here we go.... Our picture during hari raya...

 Waiting for food....
Grrrrr..... our stomach grunching...

The hall... 

Senior 6th year...
Doctor to be InsyaAllah... 

Me and Ihsan...
Old housemate in Intec... 

 Picture of them... 

 Taking picture of the whole Nizhnian...

We're sisters!
Love you both.... 

During the hectic photography session... 


With beloved 6th year...

End of photography session with Adila Ismail... 


That's all for now
Thank you for readin'
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Maaf belog berat sangat sebab penuh dengan picture. Lepas ni kene kurangkan gambar dalam post tapi nanti tak puas pulak sebab nak cerita semua! 

Nota hari-hari: Takut sangat dengan Alzheimer disease.. Sebab selalu terlupa bende. Mungkin sebab tak fokus. Atau mungkin sebab terlampau leka. Ya Allah, kuatkanlah ingatan hamba-Mu ini. Rabbi yassir wa la tuassir....

Sunday, 7 October 2012

This weekend!

Garage sale in Nizhny!
Follow me at instagram @schajar...

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera....

Yup.. Tadi baru je lepas diadakan garage sale di dewan hostel 3! Penuh yang teramat dan sangat sesak dengan pelajar-pelajar baru yang nak beli wintercoat dengan harga yang sangat berpatutan. Serius! Kalau nak beli wintercoat sekarang sangat la mahal. Kan untung kalau beli dari senior, dan beli yang baru waktu winter sale! Jimat sangat-sangat kalau difikirkan.. *Walaupun masa 1st year saya beli yang baru jugak*
=.=''

Garage sale ni bermula dari pukul 1 tengahari hingga 4 petang. Penat juga jadi jurujual ni sebenarnya. Sangatlah penat sampai tak sempat nak rehat pun. Iye larh, nak lariskan jualan semua coat. Tapi alhamdulillah, dengan usaha dan berkat dari Allah, dapat menjual kesemua yang dibawa! dan beli sepasang wedges and sweater warna pink! Suka sangat-sangat. Oke, sila sedar esok ada zachut Internal Medicine. Kene tungkus-lumus malam nie. Yosh!

Hectic moment during garage sale! Penuhnya orang...
credit pic to: Kak Maizatulasiah

Waktu pukul 2 petang, sangat-sangat lah hectic dengan ramai sangat orang yang membeli, tawar-menawar, dah macam pasar malam. But the moment is something to remember. 6th year student yang ramai jual barang sebab dah nak grad. Tapi sebab barang yang banyak sangat, saya pun tumpang sekaki sekali. Hehe... Tak nak update banyak-banyak. Nak kene belajar ni.. 

Sneak peak raya's event in Nizhny last week...
will update later... 

That's all for now...
Thanx for readin'
^_^

Wednesday, 3 October 2012

Groom's Place...

-Firdaus & Fiza-
2nd September 2012 

Assalamualaikum
dan salam sejahtera....

Okey. Hari tu dah cerita sikit pasal majlis perkahwinan abang saya belah pihak perempuan. Sekarang, kite pegi majlis belah pihak lelaki pula. Iaitu dekat depan rumah kami je. Tak buat kat dewan pun sebab kebanyakan dewan dah penuh, dan rumah kami pun available je untuk buat majlis perkahwinan. So, here we go....

Look at the picture above. It is my family photo during that day. 2nd September 2012. Sepatutnya dah ada kat Russia dan bersiap sedia untuk mulakan sesi persekolahan pada keesokan hari nya. Tapi, masih di Malaysia dan menikmati setiap detik yang ada. 

Yup. Pengalaman yang sangat seronok! Untuk berada di majlis pernikahan dan persandingan kedua-dua belah pihak. Pengalaman yang sangat bermakna. Thanx engah and kak Fiza for the experience! and for the date that you guys choose for me to be there. Rilly3 appreaciate it...
^_^

With atuk and wan.
Sangat nice dress kak fiza!

Jadi, malam sebelum majlis agak sibuk dengan banyak benda. Nak kemas rumah belah dalam dan luar, nak siapkan untuk majlis esok hari nya, nak tunggu pelamin datang, dan nak pakai inai lagi. Too much things to do. Pengantin pun kene turun padang juga untuk siapkan semua benda. Ingat nak tunggu pelamin siap baru nak tido, tapi tak sempat. Tiba-tiba dah tido dengan inai kat tangan. Bangun pagi-pagi esoknya... Tadaaaaa. Pa kata pelamin dah siap dah, pegi la tengok kat depan sana tu. 

"Wah... pandainya diorang pilih pelamin! cantik!" - In my mind.

Lepas tu, ada majlis tahlil dan doa selamat untuk ahli keluarga sebelah pagi. Mula dengan tengahari, dah ramai orang datang ke majlis. Opss.. Lupa nak bagi tahu, tugas saya dan adik perempuan saya yang sorang tu adalah untuk jadi flower girl and handle doorgift. Jadi, kami la tukang beri hadiah pada orang yang datang dan saudara yang datang. Tak lupa juga nak ucap terima kasih pada saudara dan sepupu yang banyak tolong beri doorgift juga. Jasa kalian amat dikenang sebab kalau tak, memang tak cukup tangan nak bagi kat semua orang.

They were really helpful during this event. Thank you very much! 

Ucu and Aunty Nani with Nisa at centre... 

With Wan Yah and family from Singapore. 
Kak Mas siap naik motor lagi dari sana....
^_^

Dan tak lupa juga pada kawan-kawan yang datang dari dekat mahupun jauh. Yup, all my best friend forever managed to come to the event! Thank you very much. You made my day eventhough macam tak sempat sangat2 nak layan korunk one by one. But the way you gurls were there, made me realized that you were more than just a friend to me. More like we are sisters! Not too forget, Kak Tini yang bersusah payah untuk beberape hari tu. Banyak sangat tolong family ktorunk. Arigato...

With Balqis and Farahin... 
Best friends from primary school till forever...

With Najwa, Intan, Zarina and Raja...
Best friends from Secondary school till forever...

and not too forget Nadia Balqis.. 
Best friend from emaresem till forever!
p/s: now i realized that our picture is in your phone...

So, here goes my wish towards them...

Selamat pengantin baru buat Engah dan Kak Fiza...
Semoga berkekalan hingga ke jannah...
Semoga dimurahkan rezeki dengan perkahwinan kerana telah menyempurnakan salah satu sunnah Nabi Muhammad saw...
Semoga rumah tangga yang dibina dapat melahirkan khalifah yang soleh dan solehah serta comel dan kiut supaya boleh la kami buli dengan picit pipi yang comel tu..
Amin

Kepada Kak Fiza, welcome to the family!
Kenelah terima dua orang adik perempuan yang mengada-ngada dan macam2 kerenah ni...
Even sebelum ni Kak Fiza belum ada adik perempuan, tiba2 dapat adik perempuan yang instant! hehe...
Semoga dapat menyerikan family kami lagi...
^_^

And this is us... Sayang adik saya sorang nie... 
People says we look alike.. do we?

Sarah penat selepas tangkap gambar banyak sangat....

That's all for now
Thank you for readin'
-Schajar McFlurry-

Nota hari ini: Wah, internet connection yang mantap. Tak terputus even sekejap! Tahniah Dom.ru.

Nota hari esok: Masih cycle internal medicine. Sangat kagum dengan cikgu kami. Cantik, bergaya, pandai, dan lengkap segalanya. Lagi untung kalau beragama Islam =)

Nota hari-hari: Lepas ni update pasal Russia pulak oke. Dah habes update post pending kat Malaysia punye. By the way, selalu rindu family and friends kat malaysia dan senior2 yang dah graduate. Lonely maybe? Kene sibukkan diri dengan aktiviti kat sini lagi maybe... dan study!