Tuesday, 25 September 2012

Bride's Place...

Firdaus & Fiza
-1st September 2012- 

Assalamualaikum 
dan salam sejahtera...

Walaupun cerita ni dah lambat sangat-sangat, tapi rasa nak update hari ni jugak. Even esok ada test Internal Medicine, rasa nak tulis sangat hari ni. Sebenarnya nak tulis belog ni dah masuk dalam list of things-to-do untuk hari minggu, tapi tak berkesempatan, tapi tak sibuk pun hujung minggu lepas. Tak tahu la habis masa ke mana. Mungkin kemas-kemas bilik BARU sikit rasanya...

Oh yes! Saya dah pindah bilik baru! House-warming untuk invited people nanti akan diadakan. Bilik sekarang besar sangat-sangat dan boleh buat banyak aktiviti. Jemput datang kalau ada masa kosong ye. Hehe. Tapi dalam minggu lepas sangat-sangat sibuk dengan pindah dan kemas barang. Pasang wallpaper and border baru kat bilik. Rasa comfy sangat kat dalam bilik. Alhamdulillah. 

Lagi satu, junior datang Nizhny esok! Okey. Kene mula jadi senior yang baik sebab ada dua orang junior bakal masuk block kami. Tapi dua minggu ni macam sibuk sangat dengan cycle Internal Medicine. Nak tunggu bas tiap-tiap hari setengah jam waktu pergi, naik bus sejam. Total perjalanan sejam setengah pergi sahaja. Pergi balik 3 jam. Badan pun dah penat. Tapi kene bersyukur la. Nasib baik cycle  bukan waktu musim sejuk. Lagi kesian diorang kene tunggu bus lama-lama dan jadi beku nanti. Be tough friends!

Okey. Itu adalah short update tentang kehidupan kat sini... Sekarang tentang majlis resepsi sebelah perempuan yang diadakan di Dewan kat Jalan Jelatek. Tema baju pihak lelaki adalah warna oren sebab kami semua pakai semula baju raya tahun lepas. Jadi, semua pun pakai warna oren. Jimat kan! Tak payah beli baju baru semua. These are some pictures for memory of their wedding ceremony...

Me and my sister. 
Orang cakap muka kami serupa. Tapi saya tak rasa begitulah!

Lupa nak bagi tahu. My brother is a navy lieutenant.
Sebab tu la ada kawan-kawan dia datang jadi Sword Bearer. 

The sword bearer with the Bride and Groom... 

One special moment for an army is the moment they cut the cake..
And the most important is when they walk below the sword to the altar. 

p/s: I used to have a dream to marry a soldier because i want to walk below the sword. 
But that was then, not now. Marriage is not something that just about walking below the sword. Its the responsibility after that...

Dengan Siti Nur Safura, anak saudara kami yang pertama.... 
Going to be two niece/nephew maybe later? :)

Some pictures with family members.. 
With beloved mom, dad, brothers and sister.

That's all for now
Thank you for readin'

Nota hari ini: Need to read internal medicine. Tomorrow got test. yosh!

Nota hari esok: Junior's coming! Need to pick they up to their room. By the way, forgot to mention, one of the junior got the same name with me~

Nota hari-hari: 12 things successful people do differently. No 7 - They keep things simple. No 5 - They avoid the trap of trying to make things perfect. Trying to live a simple and not perfect life. Always correct me if i'm wrong.

Sunday, 9 September 2012

Start of New Semester...


Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Dah lama sangat rasanya tak tulis kat sini. Duduk kat Msia rasa sentiasa tak cukup masa. Nak update blog rasa macam makan masa yang sangat panjang. Better spend the time with family than update belog or facebooking. But does that means I've more free time here than in Malaysia? Takde la. Cuma baru mula semester baru. Hujung minggu pertama biasanya dipenuhi dengan aktiviti sendiri. Barang dapur dah beli. Jadi, hujung minggu ni agak free berbanding minggu yang bakal datang.

Alhamdulillah selamat sampai ke bumi Nizhny Novgorod dengan selamat. Walaupun semasa dalam perjalanan pulang dalam flight, seluruh penduduk Nizhny dikejutkan dengan pemergian rakan seperjuangan kami. Cuma senior atas kami setahun. Tahun ke-lima pelajar perubatan di sini. Al-Fatihah buat mereka. Kadang-kala perkara sebegini terjadi untuk memberi peringatan kepada semua bahawa ajal dan maut tidak mengira usia. Persiapan hendaklah dilakukan pada setiap masa.

Jadi, cuti semester tahun ini penuh dengan aktiviti. Setelah pulang ke tanah air, terus bergegas belajar memandu kereta sebab dua hari lagi ujian JPJ! My dad already booked the date. Sebab seminggu lepas tu lesen L bakal tamat. Nak tak nak, kene pegi buat jugak test JPJ tu. Alhamdulillah. Selesai dapat lesen dan berjaya memandu kereta abang minggu seterusnya. *walaupun tercalarkan kereta pada hari pertama permanduan* Sorry engah!

Selepas itu, sebulan seterusnya dipenuhi dengan practical di Hospital Ampang, Emergency Department. A great experience with a lot of knowledge gained during that time. CPR was also done! Lagi sebulan pulak sibuk dengan mengemas bilik, cat bilik, beli katil baru dan sebagainya. A lot was done and I managed to give my lil sister my room. 
^_^

Kemudian, tiga hari sebelum pulang ke bumi Soviet, ada Majlis Penikahan Muhammad Firdaus dan Nur Hafizah Halim. My second brother. Next is my turn. Scary nyer! It was a nice ceremony. With a lot of joy and tears. The date was chosen because I was about to go back on 3rd september. My flight's date was chosen based upon their marriage's date. So, fair and square. On 1st september was the reception at bride's side. On 2nd september was the reception at our side.

Here are some of the pictures during the Nikah ceremony. 

During the Nikah Ceremony at the Bride's house.
p/s: we walked from our home till here because we live in one housing area.

Hantaran. 
I helped to buy some of the gifts during winter vacation at Italy last January...

Me and my sister with them.
Just Married.
May Allah bless them always and give them cute kids!

That's all for now. 
Thank you for readin'