Saturday, 17 March 2012

Typical Saturday Morning...

In front of National Gallery, Berlin.
Germany

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Well, its a typical saturday morning. Thinking of updating this blog about the travel stuff which had been like 2 months ago. But instead, looking at ALL the pictures make me feel so lazy to pick the best out of it and just a simple edit to post it here. So, for me today morning is basically a typical lazy day everyone having after a tiring weekdays of school.

Listening to radio in the morning with the highest volume so that i wont heard any other voices. Reading the celebrities news at the Beautiful Nara website introduced by Kak Nad Azmi. Having some breakfast. Watching movie while eating the best ice cream ever. Thinking of playing new tetris game at facebook but feel lazy to do that also. Watering my plant. Cleaning my room. Thinking about what to cook. Actually thinking about cooking is what me and Adila Ismail? hehe.

So, today is my lazy day. When is your's? ;)

Today's note: I'm suppose to study Surgery since MAYBE the exam would be earlier =.=''

Another note: My rose plant is dried and dead! But no worries, already bought a new flower plant to replace it... Hope it'll live till spring and forever.

Friday, 9 March 2012

Selamat Hari Wanita...

For beautiful eyes, look for the good in others.
For beautiful lips, speak only with words of kindness.
And for poise, walk with the knowledge that you are never alone...

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Lamenyer tak update belog nie. Entah la, mungkin mood nak update belog makin berkurang dari sehari ke sehari. Ataupun terlampau sibuk dengan kehidupan di sini. Ataupun buwat2 sibuk je sebab sebenarnye sekarang nie tengah cycle ringan je sekarang nie. Ape2 pun, sekarang nie tibe2 rase nak update belog. Selamat membace yea!

Semalam merupakan sambutan Women's Day di seluruh Russia dan dengar2 kat malaysia pun dah mula sambut hari istimewa nie. Betul ke? Sebab tengok kat twitter, facebook sume orang pun update pasal International Women's Day. Tapi yang paling best sambutan kat sini adelah ---> Kami cuti untuk sambutan hari nie!

Mesti pelik kan? Kenapa nak cuti untuk Hari Wanita nie? Tak nampak penting pun. Tapi kat Russia, sambutan nie sangat penting untuk meraikan wanita2 atas jasa mereka selama ini. P/s: kepada lelaki2 di luar sana, jangan cemburu yea sebab Men's Day pun kami cuti jugak kat cini. So, everything is fair and square at here...
^_^

Florist shop sume penuh dengan pelanggan. Banyak betul. Rose, daisy, lily, chrysanthemum, dan semua jenis bunga pun laku time ni. Oke, tak sempat nk amek gambar kedai bunga semasa Hari Wanita nie. Kalau tak, mesti korang dapat tengok betapa hectic nyer diorang bekerja. Orang nak beli bunga untuk emak, isteri, teman wanita, kawan, lecturer, dan sebagainya.

Oke. Banyak pulak tulis. Tapi untuk kami pelajar2 malaysia kat sini, kami amek peluang untuk same2 berkumpul dan buwat activiti same2. Dari pagi punye senaman, petang punye art attack dan iron chef, hingga malam punye malam gala. Memang sibuk! tapi kannn... Tibe2 pagi tu perut saya ni memulas sangat3 rase macam nak explode! Dan tak dapat pun nak ikuti program nie sume. Sob3. Lupe pulak.. Tema untuk Muslimah Day 2012...

...R.O.S.E. among the Roses...

Maksud nyer lebih kurang macam idiom: Be the cream of the crop. Tapi versi yang lebih comel untuk wanita2 di luar sane. Be the rose among the roses! Jadilah yang terbaik antara yang terbaik. InshaAllah. Tapi kenapa rose? Kenapa bukan bunga2 laen? Sebab rose tu kan wangi, cantik, dan sempurna je. Yang paling penting adalah rose ni berduri. Macam tu larh jugak kita sebagai wanita ni kene jaga diri masing2. Banyak sangat cabaran yang kita perlu hadapi pada zaman sekarang. Tapi dari dulu lagi dah ade ayat Quran untuk wanita2 nie....

"Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang (biasa) terlihat..."
An-Nur : 31

Ayat nie untuk peringatan diri sendiri juga. Dan pada petang tu, dah kurang sakit perut. Jadi dapat pegi malam gala sahaja. Mungkin ade hikmah disebalik segala2 nyer yang saya sendiri tak tahu. Allah je yang tahu kenape. Be Positive Hajar! And dapat tengok banyak sangat persembahan yang menarik! Sampai 6th year pun turut serta dalam persembahan. Bakal merindui mereka sangat3! Rapat sangat dengan diorang! Sampai rase macam nak graduation sekali je dengan diorang tahun nie. Tapi sedar la diri cik Hajar, awak tu baru 3rd year medical student. Banyak lagi liku2 kehidupan yang belum dilalui...

Dedication from my siblings....
p/s: rabbit tepi tu tak masuk oke.

Dan semalam. Dapat banyak sangat dedication daripada kakak2 usrah dan adik-beradik usrah! Alhamdulillah untuk semuanya. "I'm loved!" Bak kate Ihsan Fareed. Terima kasih semua. Rilly3 appreaciate it. Selamat hari wanita semua. Jadikanlah diri anda semua sekuntum mawar yang harum dan cantik, tapi berduri dan sukar untuk didekati. InsyaAllah.

My Rose in my room!

One more thing, i plant small roses in my room! So nice tau... Tapi kan. Sekarang sume bunga dah nak kering dan daun pun dah layu. Kalau la pokok bunga rose ni bole bercakap, nak tanya sumthing la kat bunga nie. 'Awak ni kenape? Tak cukup air ke terlebih air? Nak baja ke kene kurangkan baja? Sejuk sangat ke bilik saya nie? Atau panas sangat? Nak sunlight extra ke ape?'. Tapi malangnya, pokok ni hanya mampu diam dan tidak berkata2. Terus layu dari sehari ke sehari.

But today morning, i started to put it next to my personal heater because i think the temperature in my room is too cold since outside is -10 degree. The suitable temperature to plant rose is 20 degree. Now, the leave start to look green back! Alhamdulillah. So happy. Hopefully it'll live because the rose will always accompany me when i study...

That's all for now..
Thanx for reading!
^_^

Nota sebentar lagi: Nak pegi pasar malam 3.0! Nak borong chicken pie dan macam2 lagi. No need to cook today. he3.

Nota hari ini: Hari ni hari jumaat. Kan elok kalau orang laki2 pegi solat jumaat. Dan tak lupe pula untuk bace surah Al-Kahfi..

Nota hari seterusnya: Cycle Surgery dah nak start. Exam is coming! Be prepared. Be Ready.