Thursday, 29 December 2011

Parents Are Everything!


Mak kate... Jangan nakal2 yek bile dah besar nanti...

Assalamualaikum
dan salam sejahtera buat semua...

Hari ni nak cakap pasal parenting larh. Opsss. Perhatian. Saya belum jadi parent lagi oke! Just nak cakap pasal ibu bapa. Maksud saya, tanggungjawab sebagai seorang anak dalam keluarga.

Tanggungjawab.

Ayat nie macam berat kan? Kalau dalam bahasa inggerisnya Responsibilities. Oke. Ringan sikit kot, atau sama je? Sume tu bergantung pada anda semua larh kot. Tapi yang pasti cakap pasal tanggungjawab, kadang2 kita lupa sebagai seorang anak, kita terlupa nak berjasa pada ibu bapa kita. Lagi2 kalau student nie. Asek2 pikir pasal belajar dan exam jer. Dan bila nak exam, baru larh nak call parent...

'ma, tolong doakan exam hari ni yek.'
'suruh pa doakan skali.. and ma buwat solat hajat tau. doa ibu bapa untuk anak ni senang Allah nak makbulkan ma'

'ibu, ayah, takutnya nak exam. 5 minit lagi nak masuk dewan exam ni. tengah menggeletar habis nak masuk dewan ni. tolong doakan ye ibu'

'umi, banyak lagi tak habis baca ni. exam esok. takut nya!!!!'

Oke. Mungkin ada antara dialog nie terkena kat diri sendiri. Sedangkan masa senang kita, kadang2 lupa nak call parent dalam seminggu. Kalau tengah subjek berat pun sama. Tahu lah subjek tu berat, sampai balek2 rumah je kene pegi masak terus dan masa makan pun limited. Then, terus sambung belajar untuk esok punye kelas. Sampai terlupa nak telefon parents hujung minggu tu. Sampai parent yang call kita tanya okey tak minggu ni...

L.O.V.E your parents.
We are so busy growing up. We often forget they also growing old.

All they want is your LOVE.

They dont want your money. They dont want your house or your car. They want your time for them as they grow old. Just the same time they provided for you when you were born and when you are a child. Remember that time, when you dont know anything about the world and they are the one who taught you about it. They taught you how to live a meaningful life.

All they want is your SUCCESS.

There's no parent in the world want their children to be a failure. Even more, they want their children to be better than them. They want the best for them. If your parent have Diploma in studies, they surely want you to have Degree in it. If they have Master, they want you to have PHD. So, how can we repay their sacrifice for us? Be hardworking and study smart. Do it for them. Let them cried of happiness when they see your success in the future, insyaAllah.

All they want is your HAPPINESS.

When you are sad, they are the one who would be more sad than you know. They just want you to be smiling. They will sacrifice anything for that. Remember at supermarket once upon a time. When children cried for the things that they wanted. Parents will bought it for them without hesitation. And when we got what we want, we kept smiling, but we often forgot to look back at our parent. They 're smiling even more than us, to see that the child that they raised are happy.

So people!
Wake up and love your parents now! Maybe there is no tomorrow for us.
And dont ever disobey them... as mentioned in al-Quran...

"Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan janganlah engkau membentak keduanya, dan ucapkanlah kepada keduanya dengan perkataan yang baik"
Al-Isra': 23

My parents also played snow just like me!
p/s: which one is my abah? biar saya je la yang tahu...
^_^

Okey. Sebenar nyer cakap pasal parenting hari ni sebab hari nie adalah hari yang istimewa buat my abah and my umi! Its their 28th anniversary. Happy anniversary mom and dad! Dan disebabkan saya tinggal berape ribu kilometer entah dari tempat tinggal saya, saya tak mampu nak ucap depan mata mereka sendiri. Hanya adik2 saya yang tinggal dekat rumah dapat wish... Jelesnyer!

Tapi saya buat surprise untuk mereka. Its a bouquet of flower! Red roses. One of my favourite flower. I rilly3 love roses. Tapi tak suke yang kaler kuning dan biru. Suke warna merah, pink dan putih. Its just so lovely. So, memandangkan saya tinggal jauh, florist je hantarkan dekat depan rumah!

S.U.R.P.R.I.S.E

Jadi untuk orang yang tinggal jauh2, nak bagi bunga macam nie boleh tekan sini. Perhatian! Ini bukan advertisement oke. Ini hanya lah review saya lepas guna perkhidmatan nie. Harga dye sangat affordable untuk student macam saya nie. Dan tiada kos penghantaran dikenekan sebab rumah dekat area Kuala Lumpur dan Selangor! Untunglaa... Dan banyak sangat bouquet of flower yang cantik2! Seriously love it.

Kalau2 ade nak hantar pada ibu bapa ke, bestfriend forever ke, cikgu ke, isteri ke secara mengejut pun oke jugak! so romantic. Tibe2 dapat bunga depan rumah. Dan skype tadi, rupenyer my lil sister yang umur 9 tahun pun buatkan my parents cake! So sweet. Kecik2 pun dah pandai budak sekarang nie. Kalau dah besar, makin pandai larh jadinye. Anak2 sape larh nie yek. hehe...

That's all for now.
Thank you for reading.
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Tersalah beli lipton black tea instead of tea biase sebab excited sangat nak beli perisa vanilla. So sad. Black tea is very dark!

Nota hari esok: Jumpe kat ice-skating ring pukul 4 oke Nizhnian. I'll be there insyaAllah.

Nota hari-hari: Ulang lagu ni seribu kali pun takpe sebab best! Sorry kepada orang2 yang dah bosan dengar lagu nie yek... malas nak sebut nama.. hehe...

Wednesday, 28 December 2011

Already End of December...

Perhatian! Ini bukan meteor!
Ini hanyalah salji yang turun dengan lebatnya....

Assalamualaikum...
dan salam sejahtera semua.

Lama kiranya kita tidak bersua dalam alam maya ini. Dan terpaling semula melihat kalendar di desktop. Wah! Memang memang masa bergerak seperti air sungai yang deras dan tidak dapat dihentikan. 28 December 2011. Tiga hari lagi untuk menempuh tahun baru dalam kalendar masihi. Sudah bersediakah kita? Untuk menempuh tahun baru. Untuk menempuh cabaran baru.

Sebelum tu, apa kata kita reflect dulu diri masing2. Kadang2 kita sibuk nak buwat azam tahun baru. Tapi sering kali kita lupa akan azam tahun lepas yang tidak kita kecapi. Adakah azam itu sekadar tinggal azam tahun lepas?

Banyak nyer azam tahun lepas yang tak sempat nak buwat. Kata nak belajar rajin2. Kata nak banyak tolong ibu bapa waktu balek malaysia summer. Kata nak datang semua lecture dan takmo ponteng2 dah. Kata nak berusaha jaga hubungan dengan Allah. Kata nak khatam al-Quran di bulan Ramadhan.

Betapa manusia itu mudah lupa. Yup! Termasuk saya sendiri. I know. I realized. So much mistakes I'd done this year. Tapi Allah tu kan Maha Pengampun. Maha Pengasih. Maha Penyayang. Kita cuma perlu minta jer. InsyaAllah diperkenankan dan dipermudahkan urusan kita.

Doa!
that's the way it is done.
^_^

Tapi jangan lupe kawan2! Usaha tu perlu jugak. Kalau kita doa je tapi usaha takde, macam mane nak dapat result yang ohsem kan? So, kita jangan sesekali lupe untuk usaha. Walaupun jalan yang hendak dituju sangat jauh, usaha sangat perlu! Tapi usaha yang macam mana pulak nie?

Ikhlas!
then you wont feel tired...
^_^

Seriously. Ikhlas sangat indah. Ikhlas kerana Allah. Orang selalu cakap, nak cakap ikhlas dengan mulut senang tapi nak dapat dari hati kita yang bentuk heartshape dan kaler pink tu sangat payah. Macam nie, cuma pikir kalau kita nak bahagia, kita kene bahagiakan orang dulu. Kalau kita dapat buwat orang tu happy, mesti kita happy jugak!

So, mesti kita akan berusaha sungguh2 nak happy kan kawan kita tu kan. Sebab kita sendiri akan happy in the end. InsyaAllah kita akan usaha dengan ikhlas. Sama jugak masa beribadah! Masa solat, puasa, haji.. hey! Ibadah bukan tu saje larh. Belajar sungguh2 dengan niat yang betul, tolong orang, ziarah kawan2, rapatkan ukhuwah, perwatakan kita. Sume tu pun ibadah jugak larh... MasyaAllah. Besarnya skop ibadah tu. Semua bende pun ibadah tau sebenarnye!

Jadi kalau kita buat semua tu lillahi ta'ala, mesti best! dan rase ohsem je dalam diri... dan takde rase penat pun. Tapi kan... mesti ade orang akan judge kita. No worry! Sebab ikhlas seseorang tu hanya dapat dilihat oleh tuan pemilik badan dan Allah sahaja. Orang lain tak tahu pun! Ikhlas tu macam semut hitam di atas batu hitam di malam hari. Cari guna teropong pun belum tentu jumpe tau! So people, dont judge other people kindness randomly. You never know the truth behind one's heart.

And finally...

Tawakal!
put everything to Allah.
^_^

Ingat! Result kita memang dah tertulis. Usaha kita tu yang lagi penting. Bile kita datang exam dan dapat result. Ingatlah. Allah dah tetapkan yang result kita itu yang terbaik untuk kita. Mungkin kita dapat result yang baik kerana Allah nak uji kita sama ada kita akan riak dan takbur tak dengan keputusan itu. Mungkin kita dapat result yang kurang cemerlang kerana Allah ingin menguji pergantungan kita padaNya selepas ujian yang diberikan sama ada kita akan putus asa atau terus berharap pada Allah.

In front of dean's office. the snow is all over the world.

Memandangkan sekarang musim peperiksaan. Tak kira larh dekat Malaysia atau Russia. Jadual exam kita dah same larh! Final exam is coming. Tadi baru lepas amek dorpus atau kebenaran untuk amek exam bulan satu nanti. Takut nyer! Nervousnyer! Nak bace balek apa yang kita dah belajar selama setahun. Banyaknyer! Ingat.. Apa yang penting usaha! Gambatte ne!

Dan masa nak amek dorpus tadi, ingatkan suhu +2 degree tu tak sesejuk mane. Jadi dengan berani nyer pakai jacket nipis untuk musim luruh. Fuh! Tertipu dengan weather forecast. Suhu memang lah 2 degree tapi angin tu kuat betol! Jeans pulak pakai yang nipis. Memang pandai betol larh kan. Sejuk nyerrrrr!!! Tunggu bus pulak rase nyer 25 minit kot. Dugaan dan dugaan. Turun dari bus terus jalan cepat2 sampai masuk dean's office. Tak tahan dah sejuk sangat.

Tapi tu baru permulaan sebenar nyer. Sebab keluar dari dean's office, ribut salji pulak menunggu kami. Didn't expect it that much for +2 degree weather. Sarung tangan pun pakai yang tak best punyer. Dah buang dalam tong sampah terus masa balek tadi. Dah rosak. But it is one of my favourite glove though. Dalam keadaan ribut2 salji tu, sempat jugak amek beberape gambar! Just for memories. Pengalaman hadapi ribut salji selepas dapat dorpus. hehe.

Then, here I am. Home Sweet Home.
p/s: rumah saya memang bau wangi tau! letak aromatherapy vanilla!
rase macam nak makan je! nyum3.

Thank you for reading
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Kene mula study microbiology nie. Jangan malas2! Usaha dengan ikhlas yuk...

Nota hari esok: Esok anniversary my abah and my umi larh! and i made some surprise for them. shhhhh.... dont tell them about it! ^.~

Nota hari-hari: Lagu nie best! Bagi semangat nak belajar. Dont give up yek kawan2...

Sunday, 4 December 2011

One Realization...



The true LIFE is outside there...!

Get outside. Leave your devices behind and go for a walk, or a run, or a bike ride. Enjoy nature. Watch a sunset, go to the beach or a lake or river or forest. Take your child or spouse or friend. Recharge your batteries, reflect and contemplate.

The Benefits of Disconnection

Why should we even consider disconnecting from the grid of information and communication? Let’s look at just a few reasons:
  • You shut off the interruptions and distractions of email, Twitter, IM, blogs, news, and more.
  • You give yourself space to focus and work.
  • You allow yourself space to create.
  • You can connect with real people without distractions.
  • You can read, you know, books.
  • You can accomplish a lot more.
  • You allow yourself a break from the stress of overload.
  • You can find quiet and peace of mind.
  • You can reflect and contemplate.

There are dozens of other good reasons, but I think those are serviceable for our needs.

taken from focusmanifesto.com
*its very interesting article.. just give your 5 minutes to read it*

But, that's the true though. Reflecting myself now. Its almost the end of the year. And sometimes I felt that I found myself literally missing in some of the event. Busy with the devices, with facebook, blogging, twitter. These are things that pull myself from really enjoying the time and just smile appreaciating the moments.

I'm 20 turning on 21. I dont want my life to be just in the internet.
I want to spend more time with Him.
I want to see the world brightly.
I want to appreacite the moments.
I want my soul to be there everytime I do it.
I want to appreaciate more the friends in FRONT of me.

As for now, i'll stop blogging.
Dont know if i'll continue or not.
And if there any enquiry about anything, you can contact me directly at
ct.hajar91@yahoo.com
^_^

These were the moments i appreaciated the most..
p/s: there's a lot of them, but i'll share with you some of it.

The moment when my brother get engaged!
My family waited for me to be in Malaysia for the E-day.. Thanx =)

Then we went to Kelantan!
Thanx mom and dad for the time you give me... Sacrifice your work...

My dad smiling at Sempadan Thailand...
^_^

Practical moment! I make a lot of friends!!!!
Mira and Atie.. miss you...

Being bullied by my brothersss... as always =.=''''
at the airport. the moment i wanted to spent most of time with family.

but thanx for coming directly from lumut just to send me back to Russia..
i'll appreaciate that.

Raya time!
After our batch open house... soo kenyang!

Enjoying the moment much...

rilly luv this picture. for memories.
me and adila ismail.

then with my beloved seniors!
they are the BEST.

Just smile. Dont cry. and Luv the moment.

At their openhouse...

Again.. with them...
And amir at the back. stil healthy. and going to be healthy back soon!
^_^

Groupmates' birthday! and with them...

And finally, during deepavali...

Dont feel like blogging anymore.
Will just enjoying my evening finishing my novels and spent time with friends.

p/s: thinking of making my blog private later.
as for now, just gonna leave it unattended for the time being.

that's all for now.
thank you for reading all this while...
-Schajar McFlurry-