Monday, 31 October 2011

Permulaan Zulhijjah =)


...Salam semua...

Sedar tak sedar tarikh hari adalah hari terakhir bulan oktober. Esok bakal menjelang 1 november. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru semalam bulan september dan baru sahaja datang ke bumi soviet ini untuk meneruskan perjuangan yang masih berbaki 4 tahun. Tapi dalam kesibukan kita, pernahkah kita terfikir tarikh hari ini dalam kalendar Islam? Bulan apakah sekarang?

Sering kali kita terleka. Sering kali kita lalai.
Dan terima kasih kawan2 kerana sering berada di sampingku untuk mengingatkan ku tatkala terleka sejenak. Hari ini telah masuk 4 zulhijjah 1432 Hijrah. Antara 10 hari terawal bulan zulhijjah merupakan hari2 yang dimuliakan oleh Allah s.w.t.

Dan salah satu cara yang dianjurkan oleh agama kita ialah dengan berpuasa sunat pada 1 hingga 9 zulhijjah. Kelebihan berpuasa pada hari2 tersebut berbeza2 dan sangat menarik jika dilihat dengan teliti! Terlampau banyak kelebihan berpuasa pada 9 hari ini. Dan kemuncak nya adalah pada 9 zulhijjah...

*jom bace untuk 5 minit je dan share dengan rakan2 lain*

Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a., Rasullulah s.a.w. bersabda maksudnya...

1 Zulhijjah

Kesalahan Nabi Adam diampuni Allah, barang siapa berpuasa pada hari itu, diampuni Allah akan dosanya.

2 Zulhijjah

Doa Nabi Yunus diperkenankan oleh Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu seolah-olah ia berpuasa setahun dan tidak pernah berbuat maksiat sedikit pun.

3 Zulhijjah

Doa Nabi Zakaria diperkenankan Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu, diperkenankan Allah segala doanya.

4 Zulhijjah

Nabi Isa a.s. telah dilahirkan, barangsiapa berpuasa pada hari itu terhindar ia daripada kefakiran serta kemelaratan dan pada hari kiamat kelak ia akan tergolong bersama dengan orang-orang terhormat.

5 Zulhijjah

Nabi Musa a.s. dilahirkan, barangsiapa berpuasa pada hari itu terlepas ia daripada sifat munafik serta seksa kubur.

6 Zulhijjah

Allah membukakan pintu kebajikan kepada Nabi-NabiNya, barang siapa berpuasa pada hari itu ia akan dipandang oleh Allah dengan penuh rahmat dan kasih sayang serta terlepas daripada azab.

7 Zulhijjah

Pintu neraka jahanam akan dikunci dan dibuka semula lewat 10 Zulhijjah. Barangsiapa berpuasa pada hari itu, dikuncikan Allah baginya 30 pintu kesulitan dan dibukakan 30 pintu kesenangan.

8 Zulhijjah

Nabi Ibrahim bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih puteranya Ismail. Seharian ia berfikir apakah perintah itu datangnya dari Allah atau dari syaitan. Hari itu telah dinamakan dengan dari "Tarwiya" (Hari berfikir-fikir). Barangsiapa berpuasa pada hari itu ia akan diberi Allah pahala yang tidak terhitung jumlahnya, hanya Allah yang mengetahui.

9 Zulhijjah

Turun ayat terakhir kepada Rasulullah s.a.w. yang tersebut dalam surah Al-Ma'idah, ayat 3. Menurut sejarah, 81 hari setelah ayat ini diturunkan iaitu pada hari Jumaat tanggal 9 Zulhijjah Tahun 9 H ketika Nabi wukuf di Arafah, baginda pun wafat. Pada hari itu juga Allah memberitahu kepada Nabi Ibrahim bahawa perintah menyembelih anak itu sememangnya adalah perintah dariNya bukan dari syaitan. Justeru hari itu dinamakan hari "Arafah" (Hari tahu). Barangsiapa yang berpuasa pada hari itu akan diampunkan Allah dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang

10 Zulhijjah

Adalah Hari Raya Aidil Adha (korban) dinamakan juga hari "Nahar" (menyembelih). Barangsiapa berkorban pada hari itu dengan seekor korban, maka setiap titisan darah yang mengalir dari leher haiwan itu akan diampuni Allah akan dosanya serta dosa ahli keluarganya. Barangsiapa yang bersedekah dengan memberi makanan kepada fakir miskin atau satu sedekah pada hari itu, maka ia akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kemudian dalam keadaan aman dan sentosa serta timbangan amal baiknya lebih berat daripada Bukit Uhud yang terdapat di Madinah.

Copyright from daawah.com


Jadi, masih belum terlambat untuk kita sama2 mengambil peluang ini!
Bulan Zulhijjah datang sekali dalam setahun..
Let's grab the oppurtunity now!
Selamat beribadah semua
^_^

Sunday, 30 October 2011

Jom Buat MuFfin!


Hai semua!

Disebabkan dapat cuti hari jumaat lepas, bersempena dengan Deepavali. Pelik kan? Deepavali bukan sepatutnya hari rabu ke? Atau deepavali kat Rusia di sambut pada hari jumaat? obviously n0!

Memang deepavali sambut hari rabu. Tapi kami satu group mintak cuti hari jumaat supaya dapat cuti hari jumaat, sabtu dan ahad! 3 Days Straight! Nice right? Iye larh, kalau nak tunggu cuti kat russia nie, berkurun larh jawab nye. Tunggu cuti new year baru dapat cuti seminggu. Dan itu larh cuti yang paling lama selain cuti semester...

Okeyh. Jadi jumaat lepas, telah menjadi officially baking day for me and Kak Sueha! Tapi kak sueha tak baking pun sebab kene pegi lecture Internal Medicine. Biasa larh, diorang dah 6th year dan sangat sibuk. 3rd Year tak sibuk sangat banding dengan diorang. Jadi, mula larh pr0jek Baking Muffin! Sangat2 sedap! Nak cuba buat tak..? Sangat2 senang...


Bahan-bahan...

- Satu setengah (360g) cawan tepung
- 3/4 Gula (180g - gune gula halus lebih baik)
- 1/2 Tin susu pekat
- 3 Biji telur
- 80g Butter/margerin
- Secubit garam
- 1 ts Baking powder
-1 ts vanilla essence (perasa ape2 yang sedap)
*i prefer to use r0se flavor because i love the taste*

Cara-cara...

- Pukul (guna mixer pun boleh) butter dan gula sampai sebati.
- Masukkan telur dan pukul sehingga kembang.
*proses sangat penting untuk pastikan muffin jadi kembang.
- Masukkan semua ramuan di atas dan pukul sehingga sebati.
- Kalau nak ade warna, letak warna yang sesuai.
*i used pink as always*
- Letakkan dalam 'cup' muffin and tray muffin.
- Letakkan dalam oven dalam suhu 175 degree selama 2 minit.
Siap 20 muffin!

Simple kan..?
Resipi ni saya dapat daripada senior saya, Kak Nasuha yang sangat suka baking! Jadi, boleh larh sume orang cube untuk buwat muffin selepas ini..
^_^

Kitty seronok dapat makan manyakkk muffin!

p/s: takde day-light saving dah dekat Russia!
hmmm... baru nak seronok 25 jam dalam sehari.
Tapi jangan risau, pasti ade hikmah nyer
=)

Thursday, 27 October 2011

Because We Simply Care...


Because we simply care...
that's why we are still together :)

Because we simply care...
we had rilly fun last semester break!

Because we simply care...
we went to a lot of open house together

Because we simply care...
we are not selfish and mean toward each other

Because we simply care...
high-school friends are like gonna stick 4ever

Because we simply care...
i love Bukit Indahnianz! You guys rock!

p/s: next year, jangan nak maen laser tag time orang nak pack barang ea!
and nak maen ice-skating jugak!
^_^

these are some pictures of us last summer break i took from facebook...
Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah
Sesi 2004

and during high school i met them... my best friends forever!
thank you for always be there.

wish to push a 'pause' button to stop and appreaciate the moment for a while...

lunch at Teratak Intan...
=)

movie at Pavilion!
I smurf u guys and gurls 

gurlfrenz! at najwa's open house...
^_^

maze pose comel giler dalam gambar nie!

let the picture be the memory f0r us.

and finally serbu rumah Rasyiqah...
umah putera and puteri tak sempat nak amek gambar banyak2...

that's all for now
p/s: listening to this song make me remember our choir Tingkatan 3 Arif during teacher's day...
^_^

Tuesday, 25 October 2011

SmiLing HearT =)


...Salam...

Just wanna share a short story that make my heart smile!

thanx to my naqibah in usrah for sharing this story with us too....

^_^

Once upon a time, a well-known painter was finishing his painting. It's an incredibly beautiful painting to be shown at the Airport during the upcoming Hajj Season.

The painter wanted this painting to be a master piece. He worked on it for weeks on the top of a 24 storey building. He was consumed by and excited with his own painting that he unconsciously took a few step backward while admiring the 2 x 8 m painting. He didn't look back when he walked backward. He kept on walking backward until it was a step away from the edge of the 24 storey building. Just one more step backward and he could have fallen to his death.

A man saw what the painter was doing and was about to shout at him to warn him when he realized that his shout might surprise the painter and thus make him take that fatal one step backward and fall down. So the man took a brush and some paint and began to paint on the beautiful painting until it was completely damaged.

Upon realizing what happened to his painting, the painter got very angry and moved forward to hit the man. However, some other people who were also present at the vicinity held him and showed him his last position which almost made him fall.

MORAL: Sometimes we have painted our future with such beauty and dreamed of beautiful days we will spend with our loved one, but then Allah seemed to destroy our beautiful painting when Allah sees what danger lies ahead of us. Sometimes we are angry and annoyed by what Allah has done to us, but one thing we have to keep in our mind is that our Creator Allah is Most Wise an always keeps our best of interest in mind!

So when Allaah Subhaanahu wa Ta'ala , in His Infinite Wisdom, tests us with a situation that we think is difficult or takes away something that in our mind was good for us, we need to remember that perhaps it may not be so. Perhaps if we had continued in our way, it might have been harmful for us and whatever Allah decreed for us is actually better for us, for He is All-Wise and All-Knowing.

Allah says:"…and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know." (Surah Baqarah: 216)

Credit to Productive Muslim

and always remember that everything happens in our life is a guideline for us to be a BETTER PERSON from time to time...

^_^

Tuesday, 18 October 2011

Happy BelaTed BirtHday!


Terase sangat2 malas nak bace surgery malam nie.
So, decided to write something after a very lonnnngggggg time!

Entah larh, mood untuk berblogging nie macam chipsmore pulak, kejap datang kejap hilang. Mungkin kene beli chipmore yang 'more chips!' kot untuk kekalkan mood berblogging nie. Tapi senior saye kate, once tak berblogging for along time, mesti payah nak start balek. So, better start early and continue blogging.

Jadi, sekarang saye nak share sumthing that I did around this month!

A SURPRISE BIRTHDAY PARTY!

Sebenarnya, birthday diorang dah belated berkurun lame dah. Tak terbilang hari, tak terkira jam dan minit. Mase cuti summer break hari tu birthday diorang. Disebabkan tiada masa untuk sambut bufday diorang kat Malaysia hari tu, (mana tak nyeee.. sorang tinggal kat perak, sorang lagi kat johor) jadi, ktorang pun ambil keputusan untuk sambut kat Russia!

Dan memandangkan kelas Pathological Anatomy tiada pada hari isnin, saye pun bersetuju untuk buwat housewarming merangkap surprise birthday celebration untuk groupmate kami Adila dan Ameerul! Tapi bukan saye sorang yang masak, groupmate laen pun masak jugak except birthday girl and boy.

Menu-menu...

- Spaghetti Carbonara
- Homemade Salad
- Triffle Make simple
- Jelly
- Ice Lemon Tea
and the most special..

Red Velvet Cupcakes!

okayh! Cupcakes tu sangat sedap dan bukan saya yang buwat. Amir Hamzah yang buat! Memang sedap giler. Dan yang paling best, diorang tak suspect pun birthday celebration untuk mereka2 yang disambut. Memang surprise abes! nicely done.
^_^



okayh. Done crapping in da middle of the nite.
Esok kelas kat Vodnaya Hospital.
Tersangat2 jaouh dan perlukan tenaga untuk berjalan.
Nytez peeps!

-Schajar McFlurry-

Sunday, 2 October 2011

This is Personal Blog...



People never know the truth behind one's smile...
-Anonymous-

basically, its true...

You never know the truth behind one's smile...
You never know what others' feel...
and you only know what to say and what to criticize...
without really knowing the truth,
whether it will hurt the person deeply or superficially...
thanks for the memory!

p/s: saya sayang senior saya ketat-ketat!
dan saya sayang bestfriends saya sangat-sangat!
macam dalam post Hanis Zalikha...
^_^