Thursday, 30 June 2011

FiNaL is 0veR!

I'm 3rd year Medical Student t0 be!

Alhamdulillah....

FINAL DAH HABESSSSSSSSSSSS!!!!!

mood h0neym00n f0r 2 months just begin... baru jer abes last paper tadi...
paper biochemistry... paper yang paling3 susah dalam alam semester nieyh *hiperb0la pulak kat sini kejap*... tapi bagi saya.. paper nie paling3 banyak pressure! mane tak tertekan nyer.. cube bayangkan.. paper nie abes 30th June.. dan waktu nie... ramai sangat2 student kat sini dah balek Malaysia!

tiap2 hari tengok kat tingkap... nampak ade mashrut (van) hantar diorang balek ke Airport Moscow... lagi tak tahan bile hantar senior dan kawan sendiri balek... makkkkkkk!!!!!! rase nak balek malaysia dan ikut diorang dalam beg tuh...tapi entah muat, entah tak nak masuk beg besar2 tuh... kene manyak diet nie.. baru muat masuk beg! hik3...

okeyh.. back t0 the main p0int... Alhamdulillah sangat3 exam dah abesssssss..... penat sangat2 belajar untuk sebulan penuh nieyh... dah jadik macam zombie kampung pisang dah nie... ohh nooooo! lingkaran hitam dibawah mata... kene tid0 extra larh lepas nie..
*alasan nak tido lame2 jer sebenar nyer nie*

dan time dekat exam hari tu... memang tak larat sangat2.. tapi terpaksa kene berusaha bersungguh2... and my m0m give me some advice...

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan... Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan..."
(Asy-Syarh:5-6)

terima kasih ya Allah...
atas segala nikmat yang telah Engkau berikan...
^_^

and on the other hand...
because of most of the people already went back home.. and i kinda livin' alone..
my dad on the other hand.. gave me advice..

7 Things In Your Room That Always Accompany You

Ceiling said: Aim high
Fan: Be cool
Clock: Every minute is precious
Mirror: Reflect bef0re you act
Window: See the world
Calendar: Be up to date
Door: Push hard to achieve your goals!

so... sape2 yang ade exam lagi.. selamat menjawab peperiksaan yek..!
do ur verily BEST!
dan sape2 yang tinggal sorunk2.. ingatlarh sume bende sekeliling kite nie...
anda tidak KESEORANGAN...!
*okeyh.. merepek ape nie =.="*

passport dah ade... nak balek sekarang buleyh...?

esok nak pegi amek visa dekat Dean's office...
and g0t 6 days left to enjoy here.....

SAPE ADE IDEA NAK BUWAT APE DEKAT SINI....?

p/s: sekarang saye tengah honeymoon mood... gonna update blog fr0m tyme to tyme...
^_^

Tuesday, 21 June 2011

Age is Just a Number....

I rilly2 luv this fl0wer... Daisy...
-thank you Salimul Qalbu-

like what people always said...

...AGE IS JUST A NUMBER...

p/s: ayat nie sebenar2 nyer untuk orang yang takm0 ngaku dah tua!
this is a fact... kih3...

well, biasa larh.. bile umur dah maken meningkat nieyh.. sume orang larh tak nak bagi tau umur sebenar.. lagi2 bile umur berubah dari 'SATU' ke 'DUA'... perbezaan yang besar tu.. tapi bile umur berubah ke 30-an, mesti lagi rase tua kan3... tak penah experience lagi bile umur dah begitu.. dan bile jadik nenek2 pulak, tengok cucu maen depan mate dekat koridor rumah...
okeyh! sudah2 merepek pasal umur nie.. takm0 jadik tua sekarang!

back to the main point!

beberape hari lepas.. baru jer sambut birthday yang ke-20!
thanx t0 everyone that make it happened.. and nicely organized...
and t0 the first person wish me.. MY DAD and MOM! and my FAMILY..!
...thank you verily much...

tak lupe jugak pade all my besties fr0m primary school to university...
you gurls are the best!
thank you for wishing me perfectly on time..
rilly3 appreaciate it!

dan all my seniors and friends yang sambut kat bumi soviet nie..
especially tyme tengah2 nak exam nie.. sanggup jugak kalian bersusah payah untuk celebrate my birthday tiap2 tahun yang memang di musim exam...
senior2 5th year t0gether with Aina... thanx gurls...! even esok nyer kak Sueha ade exam infectious..
Kak Farahani, Kak Senpai, Kak Izzah and Salimul Qalbu together with E-Joe dan Qilah... thank you so much f0r the foods and the flower Daisy!
rilly3 love it soooo much!
*terase macam nora elena sebentar*

not t0 f0rget!
my groupmate... thank you f0r the meal t0day at Biblioteca! it was a rilly nice evening with you guys and gurls today... eventhough i didnt finish my Risotto... because it taste weird and the colour is just tooo 'awesome' to eat! but you guys rilly2 made my day!

mushroom pizza and strawberry milkshake!
delicious!
*the pizza that we can only eat here is Mushroom and Margarita*

my Risotto with Calamari...
I told you the colour is weird...! since it used black rice which is quite expensive and lower calories than the white one...
*new fact fr0m Karen*

and finally... my dessert...
mango cake! lama nyer tak makan mango cake fr0m secret recipe!
the taste is just nice... buwat rase rindu nak balek malaysia...

that's all f0r now..
thank you f0r readin'
^_^

Thursday, 9 June 2011

Chocolate + Exam = Wanita!


sedap nyer nampak chocolate kat atas nieyh...!
rase nak makan chocolate sekarang jugak.....
yummy~

"Chocolate is like a happy pills for girls"

yup.. true! kalau stress jer... bile putus cinta ker.. ataupun paling best bile nak exam.. memang ubat nyer CHOCOLATE! tapi mengapekah....?!? well, kita tahu memang berjuta2 lemon calories dan buleyh menyebabkan kenaikan berat badan dalam sekelip mata jer.. kalau tak percaye, cube try makan snickers bar tiap2 hari! buwat experiment sendiri... but dont blame me if you get the right conclusion...! sebab saye ni memang addicted t0 chocolate... once makan, terus terase nak lagi.. dan lagi.. dan lagi...

"Eating chocolate makes you happy because it contain phenylephylamine - the same hormone the brain triggers when you fall in love"

kenape takde belajar hormone nie dalam physiology of endocrine system pun...? kalau ade, mesti ingat punyer larh! hehe... rase nyer.. mesti best kan kalau makan chocolate tyme tengah bace n0vel cinta... dah larh berangan je keje time bace n0vel tu.. tambah pulak dengan h0rm0ne jatuh cinta... memang tak dapat nak nafikan larh kesedapan chocolate nieyh!

exam physi0logy dah abes...
thanx t0 3 bars of super sneakers f0r the energy!

"Eating a bite of chocolate will trigger an endorphin release and can impact your mood in positive way... That's why it was called 'soul food' "

s0, kalau sediyh2 sebab kene marah dengan chekgu ker.. kene marah dengan b0ss ke kat keje nanti.. kene marah dengan Medical Officer ke bile tyme houseman nanti... pastikan ade bekalan chocolate banyak2 dekat rumah okeyh! supaye nanti nak keje untuk esok hari, kite akan happy jer... dan tak bawak ape2 masalah kat rumah... the best way ever!

"why are women more addicted to chocolate than man?"

Jawapan nyer adalah berdasarkan h0rmone! chocolate eating in women may be an unconscious attempt to keep the hormone level steady.... tak percaye....?
w0men report that they have an increased in frequency of craving for high fat, pleasant tasting food including chocolate around their menses. This maybe due to higher level of progesterone at that time... Progesterone is a female hormone that is important in ovulation and in menstrual cycle.

s0, dont blame us f0r being a chocolate l0ver!
^_^


...here are SOME FACTS about chocolate....

1. Most women like to get chocolate instead of flowers on Valentine's Day

2. The melting point of cocoa butter is just below human body temperature - this is why chocolate melts in your mouth

3. Dental studies report that eating chocolate does not cause cavities

4. Chocolate is poisonous for your pets
Chocolate is harmful to dogs. It is poisonous actually. The theobromine in chocolate is a stimulant and can be hazardous to dogs and other animals. It can cause seizures and even death.

5. The popular belief that chocolate causes acne is a myth

6. Chocolate is cheaper than therapy and you don't need an appointment

7. Chocolate isn't a food, its a medicine - an anti-depressant

8. Man cannot live on chocolate alone, but women sure can!

9. White chocolate has no caffeine. In fact, white chocolate isn't chocolate at all. White chocolate is based on fat (vegetable oil or cocoa butter) and sugar, without any cocoa solids

and lastly...

CHOCOLATE always makes me SMILE

thank you f0r readin'
^_^

Wednesday, 8 June 2011

Dah Lepas Satu!


Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

that's all i can say at this m0ment... thanks God f0r everything i got..

yey! dah lepas satu paper exam final.. iaitu paper yang agak killer and rilly kinda important the knowledge about it... paper Physiol0gy!
walaupun keputusan okeyh2 jer.. tak gempak mane pun...

"but as long as i know what i know... and what i not know..."
*ceh.... philosophy pulak yang keluar... mentang2 lepas nie nak exam philo*

then i think its okayh...!
tapi sile pastikan lepas nie faham ape yang kite belajar... jangan asek hafal jewr.. pastu bile orang suruh terangkan.. terus blank depan lecturer... dan kalau korunk nak tau... sistem exam kat sini berbeza sejuta kali gande dengan dekat malaysia... yup! berbeza tersangat2... nak tau cam ner...? cube kelik sini yek! dah terang dalam p0st bef0re this...
^_^

s0, ape yang nak cakap kat sini adelah kepentingan ilmu tu... cube kalau kite belajar dengan ikhlas... tanpe tengok kat markah yang kite dapat.. yang penting adalah ilmu tu kite dapat ke tak kan3? mesti rase seronok jer belajar sebenar nyer...! itulah kesimpulan daripade peperiksaan physiology tadi... jangan asek nak lepas jer yek... kene teruskan berusaha! naekkan semangat yang ade macam time SPM dulu2...
*windu mase kat emaresem larh pulak*

dan salah satu soalan yang dapat tadik...


Humoural regulation of muscular t0ne!
*tak suke... tak suke.. tak suke question nie! mesti ingat sampai bile2 lepas nieyh*

dye adalah konsep yang menyebabkan vasodilation and vasoconstriction.... horm0ne or any biologically active substances which cause the vessel to constrict or dilate...
okeyh... enough with physiology! sile study untuk exam seterus nyer pulak yek...

"Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang laen)"
Asy-Syarhs:7

just a short update fr0m me...
thank you f0r readin'
^_^