Wednesday, 27 April 2011

j0m maKaN!

'anyb0dy joining me f0r lunch...? i'm starving here...'
-the dolls do talk-

wah.... best nyer weather hari ini...
sambil tengok weather forecast kat deskt0p.. 17 degree celcius... betape lame nyer kat russia nie nak tunggu warm weather macam nieh! akhir bulan april baru nak mula musim bunga... tapi tak nampak bunga sebatang pun... kecuali bunga yang tanam terus begitu saje... not fair larh macam tu kan...!

back to da point... j0m makan!
^_^

minggu lepas bersempena dengan birthday 2 orang groupmate kami.. ktorunk pun decide pegi makan luar... *since sume macam malas sikit nak masak except f0r birthday b0y*... sebenar nyer bufday di0rang jatuh pada 15th April... tapi sume orang sebok tyme tu pegi Sechenov Intervarsity Game... tak sempat nak celebrate dengan pr0per nyer... s0, here we g0...

S.U.S.H.I. B.A.R
its not a bar... seriously, its just a fast-food sushi restaurant....

kenape orang malaysia kat russia suke sangat2 makan sushi bile tyme makan luar...?
takde kedai mamak ker kat sane...?
kat malaysia tak makan pun sushi.. kat sane makan pulak...?
tak mahal ker sushi2 nie...?
sape yang buwat sushi nie..? orang jepun ker..?

at Sushi Bar...
.chatting.talking.eating.drinking.

okeyh3.. jum kite jawab soklan2 atas yek... kami memang suke makan sushi kat sini.. sebab nie jer restaurant yang banyak jual makanan halal seperti ikan... sushi kan mostly diperbuat dari ikan.. s0, basically.. ikan tak perlu disembelih sebelum dimakan... jadi, buleyh larh kami memakan sebanyak mane pun... *sampai perut kembung tau*

dan kat sini mane nak ade kedai mamak.. kalau ade.. fuh, konfem kedai paling laku! pagi2 pegi breakfast r0ti canai, nasi lemak, dan macam2 lagi makanan orang msia.. bile kempunan nak makan ape2 makanan msia kat sini.. alamat nyer kene masak sendiri larh di dapur yek... tak buleyh nak beli nasi lemak pagi2 lepas joging dekat tepi jalan jer... sungguh jealous dengan orang yang tinggal di malaysia...!!!
*mood: nak balek umah sekarang jugak*
=.='

happy nyer kamu berdue...! tak sabar nak makan sushi yek...

kat malaysia mesti larh ade kedai sushi... tapi kan3... banyak lagi kedai makanan kat tepi2 sebelum sampai kedai sushi... bile sampai jer kedai sushi.. dah kenyang sebab singgah kat kedai2 along the way... kan kite nie perut malaysia.. rase nak makan nasi jer all the tyme.. mahal tak makan sushi...? mahal jugak larh... nak kenyang makan kat sushi bar at least rm35 sorunk... itu paling kurang dan kalau terase nak diet sikit... mahal kan...?

iye larh.. kalau nak compare harge fillet-o-fish kat McDonalds sini pun laen.. rm12 baru dapat satu burger... kalau nak set pulak, rm20 baru dapat ngan ayer dan fries... kat malaysia pulak.. memang best! rm5.95 dapat lunch set dah...! tapi bile sampai umah tak pandang larh fillet-o-fish... terus order BigMac.... rindu nyer nak makan burger....yummy~

s0, itulah sedikit sebanyak tentang restaurant sushi kat sini...
ittadakimas...!

banyak tak sushi....???
abes tau sume nie dalam perut ktorunk... dan nie baru gambar separuh meja...

Philadelphia roll... sangat3 sedap!

so, kitorunk pun makan.... sedap tau.. dan banyak sangat2 sampai rase nak pecah jer perut nie... ape yang ktorunk makan nieh...?

- set sushi untuk 6 orang...
*even ktorunk 5 orang pun buleyh abes... and buleyh order bende laen lagi*

- philadelphia roll...
consists of raw or smoked salmon, cream cheese (often Philadelphia cream cheesebrand), cucumber or avocado, and/or onion)
sumber... encik wikipedia...
and yang ktorunk makan bukan raw salmon.. tapi yang bergoreng punyer..
lagi sedappp!!

- pisang g0reng dengan eskem
yummy... super duper delicious...!
tapi kalau jual kat msia mesti tak laku... 4 biji pisang rm6.. kat umah buleyh dapat banyak lagi kalau harge cam tu...
^_^

Amir Hamzah with his gift...
pull and bear t-shirt for spring...

Karen Lim and her gift...
lovely doll fr0m krasni kub...

lupe pulak nak bagi tau.. sebelum makan... bagi hadiah dulu larh untuk bufday gurl and boy...!
amazing rite...? bufday diorang due2 same tarikh... dah larh groupmate... bufday same.. s0, sambut pun bersame2... jadik, untuk kamu berdua...

sem0ga berjaye dalam hidup yek!
all da best in everything you do...
be good d0ctor in 4 years tyme... do well in ur upcoming exams..
and now that u're 20 years old... act like 0ne..
think maturely.. be matured...

as for the rest of the group... we're still 19!
...stay young okeyh...
^_^


..that's all f0r now..
thank you f0r readin'
-Schajar McFlurry-

Saturday, 23 April 2011

Sechen0v IntervaRsiTy GaMe!

Fr0m moscow with lurve...

hye uuuuooooolllssss!!!!

okeyh... semangat jer tibe2 nak update belog pasal sechenov game nieh... rase macam nak tulis panjang2 lebar jer.. tapi kan3... jari saket larh! bru jer bwuat AB0 blood group test tadik... *tanpe pengetahuan chekgu yek* iye larh... tak abes2 check darah patient group ape.. lame2 mesti terase nak check darah sendiri kan.. ape lagi, nampak scalpel depan mata yang sterile lagi... pastu cube larh bwuat sendiri..! seronok ta0.. rase macam jadik bahan experiment sekejap...

back to da point... baru jer nak update belog pasal Sechenov Intervarsity Game (SIG), M0scow yang dah seminggu berlalu... tyme hujung2 minggu nie larh baru ade kesempatan nak update belog kejap... tengah2 minggu tak habes2 ade test... urrggghhh... malas betol nak kene belajar jewr... stop it! lari t0pic AGAIN!!!!

da supporters.. da players fr0m nizhny novgorod...
we play. we enjoy. we laugh.

...Sechenov Intervarsity Game...

acara2 sukan yang diwakili oleh pelajar2 Malaysia dari seluruh universiti kat Russia...! gempak kan... semua nyer ade 7 universities... basically dari Moscow, Volgograd, Nizhny Novgorod, St Petersburg, and Kursk... ade yang tertinggal ker...??? rase nyer takde kowt... tyme nie larh sume orang dapat berjumpe kembali... windu nyer kawan2 kat Intec dulu! even kenal untuk 6 bulan jer.. tapi memang best larh diorang.. plus ngan kawan2 emaresem dulu....!!! paling best since batch ktorunk paling banyak dari langkawi!

and tau tak yang paling best ape...? SIG nie jugak dalam diam2 dapat pertemukan blogger tau! yup.. mule2 kenal sebab akak nie belajar kat M0scow... then, tibe2 tahun nie SIG kat sane and dapat pulak rezeki pegi sane... and at last, jumpe larh dengan akak Alexa Yussida... tapi tak sempat nk amek gambar sebab jumpe kejap je! gambar kat belog dye... g tengok yek! tyme kat game tu.. mmg berharap sangat2 jumpe akak tu.. tibe2 tyme Spring Fever Concert, duduk sebelah dye betol2...! bak kate orang... kalau dah jodoh, tak ke mane...
^_^

pasukan kawad kami... tengok yang pakai jersey putih kuning tau!
...Nizhny Novgorod State Medical Academy...

mule2 sampai moscow awal pagi... pastu ade opening ceremony pulak...! dengan kontigen kami yang tak pegi check-in nyer.. terus pegi dewan pagi2 bute... haih.. mengant0k and penat and nak tit0 disebabkan ketidakselesaan tid0 dalam bus... saket badan tau tid0 dalam bus nieh... dewan dye sangat2 gempak! dan lawa... dan terbaek larh... jum tengok gambar yuk!

upacara perasmian... nice!

dan ade jugak lagu tema untuk SIG...
diorang yang duduk nyanyi tyme opening ceremony...

lepas jer abes majlis perasmian nie... terus check in h0tel! tapi kan... memang lama sangat2 since bilangan ktorunk nie bukan nyer sikit.. tapi agak ramai jugak lah... lebiyh kurang 3 bus dari nizhny.. penyokong + athletes..! jadi, ktorunk pun berkumpul ramai2 kat lobby hotel dan jadik macam pelarian kejap yek...

kami larh orang2 pelarian yang takde tempat dalam h0tel...
dengan bag yang besar2 nyer buwat penuh lobby jewr...

Done check in!
pakai jersey trus and turun padang yuk...

check-in hostel jer... memang selesa larh... rase nak tid0 jer on da spot.. tapi.. malam tuh jer trus ade game to play.. NETBALL...! petang tu g support futsal nyer team.. malam g maen netball pulak.. pasukan netball memang cool! cayalah korunk! tapi saye jer tak maen betol2... and akibat nyer kaki yang dah terseliuh tu maken menjadi2... tak kesah! nak maen jugak....! nak maen jugak! nak maen jugak!

netball team r0ck!

pastu kan... tau tak ape terjadi esok nyer...? the m0st INTERESTING moment ever!
okayh... actually tak interesting mane pun.. saat yang agak scary larh.. pagi tuh, senior suruh pegi dekat paramedic Russian coz dah maken bengkak teruk sangat2.. then tibe2.. ade sorang surgeon check and cakap maybe 20% to 30% 'perelom' or break!! cuak giler2 tyme tuh.. dye kate kene bawak pegi hospital bwuat x-ray... naek AMBULANCE for da 1st tyme tu... interesting tak...? and result dye... takde pape... just terseliuh and kene rehat f0r some tyme...
^_^

dalam ambulance fr0m hospital...
p/s: sempat amek gambar lagi kan... ish3... saket ke tak nie...?

me and dila to Spring Fever Concert...
^_^

da next day... jadik SUPPORTER jer! disebabkan kaki paling3 saket... tak larat nak jalan jaouh2... saket ta0! tak terkate...! malam tuh ade Spring Fever Concert... nice ta0.. best sangat2 all da performances... takde gambar larh dari malam concert tu... sebab macam lapar and penat jer malam tuh... rase macam nak tid0 jer all da tyme kat h0tel tu... katil yang empuk dok memanggil2 kat hotel...
....zzzzzzzzzzzz...

next day ------> jadik supporter jer dengan kaki saket...

Nizhny team with our jersey...
last day at moscow during da closing ceremony...

finally, da last day... as supporter again! kaki saket jugak.. tak larat nak jalan... tapi yang best nyer jalan kat walking street! walaupun tak shopping... tapi ktorunk dok beli dunkin' donuts yang sedap tuh sampai nak abes dah donut tuh!
yummy~!

Dunkin's Donuts...
saye nyer of coz larh sume yang kaler pink!
=)

fr0m moscow with luv...
-Schajar McFlurry-

Tuesday, 19 April 2011

aNd the WinNer g0es to.....


....salam semua....

ingat tak giveaway yang saye ade bwuat ari tuh...?
dah masuk 19 hari bulan April dah ari nie.. tapi kalau kat msia dah masuk 20 April dah...
ish3... busy betul.. dan cepat betul mase berlalu... maaf yek lambat bagi tau result dye.. masuk minggu nie tersengat2 buzy dengan sume bende...
p/s: nanti saye bagi tau busy dengan ape...

okeyh... pertame2 skali nk ucapkan time kaseh sangat2 pade sume yang join giveaway nie... sume pun bagi pendapat yang menarik2! dan berbalik pada tujuan asal giveaway nie.. nak beri sedikit souvenier kepade mereka2 yang membace kisah winter vacation saye ari tu...

s0, here we g0.....
...senarai pemenang giveaway saye...




...tahniah diucapkan....
para pemenang diminta untuk contact saye kat email yek...
ct.hajar91@yahoo.com

^_^

Monday, 11 April 2011

BaCk to 70's... ^.~



the gurlz... Karen, Jona, me and Adila...
sume same and macam kembar jer baju ktorunk!


fuh...
naseb baek dah settle sume2 bende yang complicated nieyh... konkurs dah abes! *konkurs ----> persembahan... dah buleyh study dengan tenang lepas nie... persoalan nyer sekarang nie... study ker nanti...?!? hehehe...
mesti larh study...! exam pun dah nak dekat.. pejam celik.. pejam celik.. dah nak abes bulan april.. pejam celik lagi skali.. dah masuk bulan mei.. terus kelam kabut nanti..
s0, better start t0 study now!
*tapi kejap yek.. update bel0g kejap*
^_^

sabtu lepas.. lepas jer abes olimpiad bahase russia.. kene start prepare untuk konkurs pulak...! buzy tu tak payah cakap larh.. nak practise tiap2 malam lagi sebelum konkurs.. nak siapkan pr0ps lagi.. but pr0ps lukis2 dan warna2, guys yang bwuat... makaceh yek kalian2 sekalian... lawa jer pr0ps tu sume... gurlz pulak.. buzy dok menjahit kain! yup.. jahit skirt sendiri....

cube tengok skirt2 kaler merah, pink, and kuning yang ktorunk pakai... sume jahit sendiri tau...! kene k0rek balek ilmu2 jahitan yang blajar tyme ERT dulu kat sk0la menengah... tapi memang dah lupe pasal jahitan tu sume... jawapan nyer ---> hentam je larh jahit... asal lekat dan nampak cantek jer kat pentas nanti...
and it rilly turned out t0 be rilly nice... luv it!

persembahan kami...
'Karen... wut are u d0ing...?????'
^_^

then... tibe larh hari pertandingan.. and our team was the SECOND group t0 present!
oh nooooo... punye larh cuak... opsss... lupe pulak nak bagi ta0 ape yang group kitorunk persembahkan... ktorunk bwuat pasal "неудачное свидание...!" or in English...

"The Unlucky Meeting"...
basically about a guy who didnt have a chance to meet his girlfriend since both of them waited at different places... the girl waited at cinema, whereas the guy waited at pharmacy.. s0, even for the 10th times, they didnt manage to meet each other for their date...
interesting rite...?

dan memandangkan ktorunk kene bwuat berdasarkan tema musical in RUSSIAN!.. i repeat... in Russian... sebab Russian department yang anjurkan konkurs nie... s0, kene larh menari plus dengan menyanyi... tapi saye tak nyanyi larh of c0z! tak sedap larh suare.. kalau sedap, mesti dah jadik penyanyi punyer...
*kidding*

rehat sebentar bersame kitkat....!
...me and adila...

lepas abes jer perform.. bukan maen lega lagi! naseb baek abes awal... buleyh relax lepas tuh.. no need t0 rush or scare of anything else anym0re! yahooooo! dan buleyh tengok batchmate yang laen perform... seronok nyer... nak kenal tak ngan my Russian language's lecturer? jum kenal jum!

russian lecturers and friends....

lecturer saye dalam gambar kat atas belah kiri... Larissa Nikolaevna.. teringat pulak kat h0mework russian yang kene siapkan esok.. dan teks yang tak hafal lagi... aduh... lepas nie trus wat h0mework larh... sebelah kanan bawah pulak Anastacia... lecturer bahase latin last year... tapi sebelah kanan atas...? lecturer ka..? bukanlarh.. tu kawan kat h0stel.. Annagozel Danakulieva...

group Esya bwuat pasal keadaan dalam kelas physiology...
nak kene bedah katak tuh...

group A and their dance... nice!

group2 laen yang bwuat persembahan...
Arinie and Tirah nyer group.. group Farahin skali...
tak lupe juge pade student universiti laen..

lepas tu sambung tengok persembahan laen... banyak tau.. ade 9 persembahan kesemuanya.. didnt miss any of it! ade jugak dari universiti laen yang datang... semangat jer diorang nieyh... dan lepas tuh.. abes larh persembahan kitorunk.. dan tahniah kepade group C and group D yang menang...! korunk memang semp0i abez! dengan lagu Dolce Gabanna nyer.. mentang2 ramai Salimul qalbu dalam team tuh...
p/s: our secret!

but we rilly had a lot of fun t0gether Group M!
even tak menang pun.. tapi rase puas sangat2.. luv our show.. luv our costume and dressing... luv our pr0ps... luv our group.. luv it all! we just need to give our best in everything we do.. and what we are rilly happy about at the end is the EFFORT and HARD WORK we made t0gether!
^_^

here's our pictures....

missing sum1 here as our groupmate...
'where is Amir Hamzah....????'

tak pernah intr0duce my whole group members dalam belog nie lagi kan3...
fr0m left.. Ameerul Aizad, Amir Hamzah, our lecturer, Nchafe Irene, Karen Lim, Me, Adila Ismail...
bile ade mase nanti i'll tell about them...

all pictures credit t0..
...Ameerul Aizad...

...that's all f0r now...
thanks f0r reading!
^.~

Sunday, 10 April 2011

oliMpiaD ruSsia...?

the contestant... me and adila...

...one word...

TIRED!

okeyh... lame nyer tak update belog sebenar2 nyer... wut a busy week! dengan konkurs nyer lagi.... *konkurs ---> persembahan.... kene prepare untuk konkurs for Russian department... tak larat...! masuk 20 tahun pun kene wat persembahan... macam tak um0r 20 jewr kan...!

s0.. inilarh kisah nyer... olimpiad Russia.... siape penah masuk olimpiad tyme kat skola dulu2...? sile angkat tangan.. *macam nampak jewr kan*.. teringat pulak tyme kat emaresem dulu... penah masuk olimpiad mathematics dan physics.... s0klan dye.. fuh! memang susah tak terkate... nak pikir and pusing2 bahagian mane pun memang tak buleyh... bak kate cikgu.. klu masuk olimpiad...
-always expect the unexpected-

yup... definitely true! susah seyh... s0, aritu.. tyme lepas kelas physiology, lecturer russian language call amir... suruh adila dan saye pegi sane... ktorunk pun dengan tidak tahu ape2, pegi larh jumpe dye... tibe2...

dang!

'anda di minta untuk menulis satu ringksan bahase russia berdasarkan teks yang DIBACA!'
yup... dibace!.. kitorunk pun tulis larh sambil pakai labcoat lagi coz baru balek kelas tadik.. otak pun dah penat sebab dah pkul 7 malam.. tulis je larh ape yang tau...! asalkan siap sudah sebab perut dah berbunyi2 dah nie.... Done!

ape yang penting...????? KERJASAME!!!
*gaye wonderpet*

dua hari kemudian...

'tahniah... anda terpilih untuk menyertai olimpiad antara university di nizhny novgorod'
like wut....???? oh nooooo!!!! dah larh tak ready... tak sempat nk siapkan diri.. plus dengan konkurs lagi... mmg hectic week...! balek kelas... pegi latihan olimpiad sampai pkul 8 lebiyh... then pegi latihan konkurs pulak.. balek pkul 10.30 malam...
study...???? naseb baek takde test berat dis week! selamat...

dan dua hari kemudian...

'olimpiad day!'
obviously penat dan tak ready... tapi nak bwuat macam mane... tak ready lagi... dan kitorunk pun jumpe students luar negara laen... fuh... mantap! cakap bahase russia seyh! nak banding ngan kitorunk yang bahase russia nie bukan maen berhabuk lagi... macam mne nak tulis ringkasan nieyh...???? dan bermule larh espisode panik...

ketas peperiksaan...
'sile tulis name anda dan university anda'...

dan kertas peperiksaan pun diedarkan... macam kat dewan exam nak amek SPM larh pulak ketas dye... bukan maen takowt lagi.. dan tibe mase nyer.... teks pun dibace sebanyak dua kali... dang! sekali lagi terkena...! susah nyer dan banyak nyer yang tak faham!!!!!! rase nak menangis jewr tyme tuh... teks yang lecturer bace tyme buwat latihan banyak kali lebiyh senang dari yang sebenar! teks pulak pasal Mendeleev... Russian scientist who made periodic table.... ingat tak...? tyme blajar kat skola menengah dulu2...

lepas dengar jewr...
'anda diberi mase 2 JAM untuk siapkan teks!'
2 jam...??? lame nyer! spm pun ringkasan 40 minit... pastu tulis je larh ape yang faham.. but mostly tak faham coz perkataan yang dye gune sangat2 jarang dengar... bwuat je larh yang terbaek yek...

lepas tu.. ade s0me games untuk pelajar laen... bincang tentang name2 negeri kat russia.. orang2 hebat dari russia... skorogovorki ----> tounge twister... oh.. lupe nak bagitau.. kat cni tounge twister sangat2 famous... kenape yek? rase nyer sebab nak bagi orang cakap laju2 kowt dengan perkataan russia yang susah2... dan banyak game lagi...

skorogovorki...!
go Tirah go... walaupun kene lawan ngan maktab tentera...
=)

basically macam tu larh olimpiad kat cni... pengalaman tu yang penting...!
dan jangan lupe... kalau masuk olimpiad...

...always think outside the box...
&
...expect da unexpected...

that's all...
p/s: tak sabar nak update pasal konkurs...!
tapi dah mengantuk...
^.~

uNperfeCt liFe...


i'm n0t perfect... and i'm okayh...

i'm n0t SPECIAL.... but i'm just LIMITED EDITION....

p/s: terase nak update belog...
tapi tak larat sangat nak update bc0z of too busy week...
es0k saye update yek..
^_^

last chance joining giveaway.... kelik sini...

Sunday, 3 April 2011

MuSlimAh dAy!

just me and kak nad!
she's m0re like a sister t0 me...
^_^

just finish a w0nderful w0men's day celebration!

i know... its already been like a l0t of weeks.. but then... we had just celebrated it t0day! it was fun indeed.... *although we barely w0n anything*... but its w0rth it! and i just luv it...!

theme f0r this year celebration is....

...BAKAWALI BANGKIT MENAWAN BUANA...

bakawali tuh ape...?!? sile gunekan cik google yek untuk ta0 lebiyh lanjut... *kidding*
Mule2 saye pun terlupe bakawali tuh ape... then, tibe2 tringat skola menengah dulu.. tyme lower f0rm... ade satu block bangunan sk0la name nyer Bakawali... rupe2 nyer bakawali tu adelah sejenis bunga yang kembang di waktu malam... menurut artikel yang saye dapat, bunga nie kembang di waktu malam jer... s0, kinda special rite...? klu morning glory pulak... kembang waktu pagi jewr.. s0, opposite morning glory larh yek
^_^

chumeyl kan button nie.... sume orang dapat satu...
yey!

s0, pr0gram nie untuk merapatkan hubungan antara sume perempuan yang tinggal kat nizhny... jarang sekali ktorunk dapat kumpul ramai2... nie larh mase nyer nak blend in the society larh kire nyer... tapi memandang kami satu group nie tak abes2 nak d0k same2... jadi.. demand jugak nak d0k satu group same... jadi, terjadi larh group 3... s0rry yek kak Sai dan Farahin yang jage bahagian pendaftaran untuk layan kerenah ktorunk nie...

my seniors... luv them all...
kak Farah, kak Farehah, kak Eila and kak Nad...

we played a lot of stuff together..! ade pelbagai jenis lakonan.. tayangan... gamez.. perdebatan ala2 perdana and soo much m0re... dan kitorunk menang satu jer.... tyme lawan indoor games yang kene kluarkan jari yang MC suwoh... our her0in award g0es too... Nadia Azmi! opss... lupe pulak... ade jugak yang ktorunk menang... maen 'osom' untuk tentukan team perdebatan...! game kecik jewr... huhu...

chumeyl tak senior2 saye nie....?
*jangan perasan yek kamu berdue!*

kak sueha dan saye..
p/s: okeyh... saye lagi tembam... diet pliz!

me and kakak2 Mara...
kak Izyan and kak Anna missing here...

okeyh... ini bukan senior...!
she's Ihsan... my ex-housemate.. sempat take pic ngan dye jer as batchmate...

but we rilly did have a lot of fun! seriously...
and i rilly luv all my seniors and my friends....!!!!
and the theme song was great... just warm and suit the situation....
*the song u're listening n0w at my blog*
^_^

here's the lyric...
every sentences of it is great..!

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

i just luv them sooo much!
p/s: sum1 missing in da pic...! kak toiek and kak zahid...!

friendship....?
is it a group of friend stuck t0gether in a ship...?
i doubt that... c0z wut we have is m0re than that....
^.~

Friday, 1 April 2011

sEri0usLy SERIOUS!


HOW TO GET SERIOUS IN LIFE....?!?

that's the main question n0w...

i know i'd been verily n0t serious and keep playing around lately.. but it seems t0 me that life supp0se t0 be fun that way... till i realize that one day.. we d0 need t0 bec0me more serious in life... like i said bef0re this...

LIFE is not just a PLAYFUL KINDERGARTEN... its a BEAUTIFUL GARDEN...!

yup... its not just a place f0r us t0 have fun.. indeed, its a beautiful garden in which you need to take care of and be responsible f0r it... there's a rule you need t0 follow and you d0 need to fertilize it when the time c0mes... it's als0 a place in which you will cherish it when you are there and you will absolutely love it...

you can't f0rce yourself t0 bec0me serious in life... but you can LEARN it!

1. Understand why you want to become serious...?

Do you really want to, or do you think you just have to? If you don't really want to, if you're just being forced to by parents, teachers or friends, or if you just think you need to but don't really want to do it, you'll never accomplish anything. yup... that's how it g0es..! s0, you need to be m0re serious and responsible f0r urselves...

2. Pick a good R0LE MODEL to follow....
This could be anyone fr0m your mother or your lecturer or even the President's daughter... put an aim t0 act like them...

3. Read up on current issues and events in newspaper and other legitimate sources...
d0nt just read the newspaper t0 get the c0mic or t0 take a look at the tv guide... or else looking for StarTwo to read about the celebrities... that is their life... we're building our life n0w!

4. Pay attenti0n on the surrounding...
life is not just about urself! its about all the contents of this w0rld... take a break for a while t0 learn about ur surrounding other than left it behind and look f0r it only when you need it... there's much m0re t0 see in this world...

5. Be RESPONSIBLE!
Pick up the clothes on your floor. Wash your dishes after using. Don't reuse the week old socks. Study. Get a job. Get more responsibilities.... the m0re responsibilities you take.. the m0re serious in life you will be t0 take care of it...

6. STOP being to concern about becoming serious and matured person...
Mature adult people don't become mature to show off to their friends. They do it because if they don't, they become hungry, lose their house, their car, and their income. Trying to impress your peers with your maturity is the very essence of immaturity...


S0ME TIPS...!!!!

- Be yourself. Don't change your personality to make others happy.

- Making up a personality just to be different and talked about and put the spotlight on yourself is rather immature.

- Learn How to be responsible

- Just listen to the advice and instructions that your parents give you. They only want the best for you...

p/s: i'll take the challenge and this advice is f0r me...
thank you f0r reading...
^_^