Monday, 28 February 2011

-chiNesE nEw YeAr-


chinese new year celebration was great!
even though everyone in Malaysia already celebrated it... but at here.. we just celebrated it last saturday... since we can only make it on da weekend... s0.. here we g0..
=)

*tibe2 rindu burger Mcd pr0sperity*
and seems like i'm n0t gonna eat it f0r 6 years..! nope2..
4 years and half t0 g0! fighting!

s0, we are living in a malaysian society here.. in which we're celebrating all the important events that everyb0dy celebrated in malaysia... like during 'Hari Raya'.. all malays will cook f0r the wh0le malaysian s0ciety.. and as f0r 'Chinese New Year'... the chinese will cook f0r us...! and the same g0es t0 'Deepavali' and other celebration...

...me with the seniors....
they're cool...!

s0, last saturday.. we g0t invited t0 chinese new year 0pen house...
*yey! tak payah nak masak f0r that saturday*
these were what we served with...

- white rice
- fried lemon chicken
- wrapped chicken
- prawn crackers
- bubur kacang hijau

yummy... rilly2 nice dishes..!

tadaaaa....
kak anna and me...


n0t only that... we als0 played s0me games which make the 0pen house much m0re interesting... great idea u guys..! the first game i played was that s0me Quiz like examination... the answers were like all around us.. and all we need t0 d0 is find it... and malas sangat2... s0, tak carik pun... next thing i played was to take green beans with chopstick! its rilly2 hard... yup... tak percaye...? cube try buwat kat rumah... hehe..

cepat2... carik dan amek kacang ijau gune chopstick tu...
p/s: kak nad... i w0n da game...
=P

and finally... we g0t ourselves s0me souvenirs fr0m da chinese new year celebration dis year... our name written in chinese... never have this kind of gift bef0re.. rilly2 nice... and already paste it at my calendar...

jum tulis name anda di cni...!

s0, this is h0w we celebrated chinese new year here as malaysian community...
=)

Saturday, 26 February 2011

All i nEed....


Can you still see the heart of me?
All my agony fades away
When you hold me in your embrace

Don't tear me down
For all i need
Make my heart a better place
Give me something I can believe

Don't tear it down
What's left of me
Make my heart a better place

All I Need by Within Temptation

p/s: i'm in luv with vampires diaries....
=)

Friday, 25 February 2011

WinTer VacAti0n giVeaWay...

Assalamualaikum...

wah... selesai sudah saye ceritekan tentang winter vacation yang saye lalui tahun nie.. memang sangat2 seronok dan best sangat2.. time kaseh kepade rakan2 blogger yang sudi membaca dan berkongsi pengalaman saya bersama kamu2 semua..
=)

dan...

disebabkan ketidak-lupaan saye kepade rakan2 blogger yang cukup2 chumeyl dan cute dan kacak sekalian... saye ade kejutan untuk korang semua....

SURPRISE!

saye ade beli beberape souvenier untuk korang semua..!
yup... sume souvenier dari beberape negare yang saye pegi hari tu.. tapi kan3.. souvenier2 nie tak cukup untuk diberi kepade semua f0ll0wer saye... jadi.. saye pun membuat keputusan untuk membuat giveaway!

...j0m join giveaway pertama saye nie....

*banner nie special untuk korang*

...syarat-syarat penyertaan...

1. menjadi f0ll0wer kepade belog saye yang tak seberape nie... s0 that.. nanti bile saye nak umumkan penerima2 giveaway nie.. senang sikit korang nak ta0....

2. letakkan banner di sidebar belog korang dan dalam entry yang bakal korang buwat... and link kan pade giveaway nie yek..

3. tulis satu entry mengenai giveaway ni... senang jewr...

mule2 pilih satu tempat yang paling2 korang suke based on trip winter break saye nie.... antara nyer adelah...

- Hectic Life in London [part 1]

-
I Luv Sport in Manchester United [part 2]

-Back t0 Nature in Ireland [part 3]

-Hot and Sunny Barcelona [part 4]

and then.. berikan sebab kenape korang suke tempat tu...
*just nak pendapat korang*

4. pilih satu gambar yang paling korang nampak menarik pemandangan nyer dalam entry yang korang pilih...

5. tag giveaway kepade 5 rakan blogger k0rang yek...
*jangan lupe inform diorang jugak yek*

untuk permulaan... saye tag kawan2 blogger sekalian yek..

Sandra Azwan. Tengku Izzah Farahana. Engku Sofea. Syariniey Amran. Farahin Ahmad. Feeza Rasyid. Nurul Amni Asyikin. Maryanie. Fara Yasim. Bidadari Hijau. I am Silah. Bazilah. Amna Qadeeja. Cik Nathrah. cik Yuyue. Princess Qish. Sharifah Nurul Shahirah. Falia Shazana. Gadis Kampung Separa Bandar. Lyaa Suriany. Leena Saffee. Farah ARahim. Ain Atika Zailani. Roxy Zai. Amalina Mansor. Nur Aynie. Little Gurl.

kepade follower2 saye yang laen... saye tag kamu juga dan anda sangat2 dipersilakan untuk menyertai giveaway nie dengan hati yang terbuke...
^_^

end: 15th APRIL 2011

Wednesday, 23 February 2011

h0t and sunNy BarCeL0na [part 4]


t0Day is....

...Men's day...

yey! bersempena dengan 'hari lelaki' nie.. seluruh penduduk russia dapat cutiey hari nie... seronok nyer! itu yang paling best... dah lame tak cutiey tau..
*padahal baru jer masuk semester baru.. asek2 nak cuti jewr... ish3*
=)

dan yang sediyh nyer.. cerite pengembaraan saye untuk winter break kali nie bakal habis... kalau nak tunggu jalan2 seterus nyer, kene tunggu next year! lame nyer... rase nak pegi jalan2 lagi... *maseh dalam mood vacation*.. my last destination untuk cutiey kali nie adalah....

-----> Barcel0Na!

yup.. Barcelona, Spain... i never thought of going t0 spain in these few years... but suddenly.. here i am.. SPAIN... this is where ZARA was founded... *kepade peminat2 brand zara yek*.. and the 0wner of zara is als0 the 0wner of Pull and Bear, Bershka, and Stradivarius... all dis tyme i never kn0w until my groupmate t0ld me about it.. s0, n0 wonder larh these boutiques usually can be seen together along the walking streets.. either in La rambla, Barcelona or Oxford street, L0ndon... and the stuffs at here is much3 m0re cheaper c0mpare t0 other place...!

that's why my aim at here is t0 shopping all day out!
*tapi tak sempat and already tired*

i found mng..! but it wasnt 0pen due t0 renovation....

Louis Vuitton...! *nah... kinda expensive f0r a student!*

da first tyme we reached Barcelona.. the stewards greeted us with.. 'Enj0y da sunlight!' yup! they were rite.. it was a SUNNY day.. i can felt the warm sunlight penetrating through my skin! seronok nyer bile dapat lari dari kesejukan di russia... cuace sekarang nie lagi larh.. -27 degree celcius.. menggigil2 setiap kali nak pegi kelas... tak tertahan scchhheeejjjjuuukkkk nyer...

dan bile kami sampai spain... sorang pun tak tahu nak cakap spai macam mane! rupe2 nyer kebanyakan antara mereka pun tak buleyh nak communicate in English except f0r Tourist information! macam mane nie...?!? dan kalau nak tahu.. tyme mule2 beli ticket bus larh baru tahu yang 'hai' ---> '0la!'.. and mase tu larh teringat sikit2 cerite 'r0salinda' kat tv3 dulu2.. korunk tengok tak citer tu..? bahase macam tu larh yang mereka gune sebenar nyer...
-.-"

s0, bile mule2 sampai.. terus carik h0stel memandangkan sume orang pun dah penat berjalan ke destinasi2 sebelum nie.. sampai last destination, sume macam dah tak larat... naseb baek h0stel dekat walking street jer.. La Rambla.. memang sh0pping destination yang sesuai! tapi kan3... ktorang sesat jugak... disebabkan oleh h0stel nyer depan under c0nstruction.. nak carik name h0stel pun susah... aisehhh... banyak susah larh... then... rehat all night l0ng bile dah sampai h0stel...
zzzZzzzZZzzzZz

gud m0rnink!
lets start our day with a smile...
^_^

sangat2 bertenage untuk memulakan hari selepas tu... mule2 jalan2 kat bangunan2 yang unik dan cantik di sekitar bandar nie... lawa sangat2.. tapi kan.. ktorang tak perasan sangat pun kewujudan bangunan tu... sampai tertanye2.. mane bangunan2 yang lawa tu.. c0z it just located along da road... macam bangunan2 biase...

this is one 0f da building...!
da architecture was unic.. memang laen dari laen...


f0rg0t da name of this building.. but kinda famous here...
*but unfortunately f0r us.. s0me of the building is under certain construction due to maintanence...*

lepas tu... decide nak pegi castle... jalan punyer larh jalan... rupe2 nyer national museum...! hua... but we could see the nice view of the city fr0m da t0p of da hill... penat tau nak berjalan dari bawah hingga ke atas... and sangat2 silau dan warm... macam berjemur pulak.. tapi seronok sebab tak payah nak harungi winter yang sejuk kat tempat kami belajar! dis is just nice.... luv it soooo much!
=)

okeyh... jum start mendaki...
escalator or stairs...??? mesti larh escalator!

da national museum...
me and kak nad...

all four of us... having great tyme with u gurls!
me.. kak ayam.. kak zahid.. kak nad..

we made it t0 da t0p! yey~

and we als0 met the 'arc de triomph'! ingat kan name jer same macam kat paris punyer.. rupe2 nyer bentuk pun lebih kurang same jewr... except for the colour... da colour is brick-red.. c0mpare t0 at paris, light br0wn... and da sunlight rilly make our picture better...
saya sangat suke sinaran matahari!

arc de triomphe...
we rilly luv sunlight! c0z we are the sunshine...


opppssss.....! jangan memanjat di kawasan awam... hik3..
da castle i told u about....

macam kat calif0rnia larh pulak keadaan kat cni... *macam penah pegi calif0rnia jewr*.. tapi weather dye memang awes0me! rindu nyer keadaan kat sane... dan tak lupe jugak... along da way.. ktorang jumpe sebuah istana... bukan yang raja2 dan permaisuri tinggal.. tapi perhiasan jewr untuk tourist... i think s0.. but it rilly nice!

tempat persinggahan kapal layar.... located near the beach...
*cepat...! dah nak sunset dah tyme nie...!*


and in da evening... when the sunset arrived.. we decided t0 g0 to da beach! rindu nyer pantai... dapat berpijak di pasir pantai sungguh seronok! summer ari tu dah pegi pulau langkawi.. pulau pangkor.. and sume pulau larh.. sebab kat cni tak jumpe pantai pun... s0, we watched sunset in da evening while relaxing and enjoying our final vacation there.... *missing that moment*

=)

and that's da end 0f my winter vacation!
...luv it s0 much...
-schajar mcflurry-

Saturday, 19 February 2011

S.u.S.h.I. tyme!

*smile*
u're on camera...
=)


t0day was great! yup... rilly2 nice evening... walaupun weather sangat2 sejuk... -20 s0mething... *i never believe till n0w that there's a human can live in this c0ndition*
its like every breath i take.. it was fr0zen c0ld! and the c0ldness... tak tertahan ta0..! sangat2 sejuk...

but still...

saye dan groupmate saye ---> Adila Ismail nak jugak pegi makan kat Sushi Bar... lagi pun dah on da way back pun... tyme amek immigration card kat dean's office... s0, decided t0 drop by at a new restaurant... not rilly new actually.. but we just kind of just knew about it...

it was great! yup... memandangkan kat cni tak banyak sangat choice makanan halal.. s0, yang paling senang and buleyh dimakan adalah sushi.. banyak makan laut yang buleyh makan... c0mpare with mcD0nalds yang buleyh makan Fillet-o-fish jer... better g0 f0r sumwhere with a lot of variant... rite..?

tema baju kte same larh dila! black and orange...
rilly had a great tyme with u... thanks f0r being there f0r me...
=)

da best thing in friendship is t0 share and embrace our similarities... and t0 appreciate our differences as our uniqueness...

s0, here we are... Sushi Bar.. its not a bar definitely! just a fast food sushi restaurant... order macam dekat mcD... kinda interesting rite... luv it s0 much...
tapi pelik sangat2 kan... tinggal kat russia.. tapi makan sushi macam tinggal kat jepun pulak... the fact is that... cni byk sangat kedai sushi... sebab semenjak negare nie buat dasar terbuka.. baru larh makanan2 negare laen terkenal kat cni..
kalau tak.. kene makan makanan ruji mereka je larh
-.-"

s0, ape yang saye 0rder...?

- Ud0n (noodles) with seaf00ds

- Sushi rolls with Unagi (eel)

- Banana Tempura

- Green Tea

nice rite...! sedap sangat2...
last week dah pegi cni dah... next week tak ta0 larh pulak...

and not t0 forget... i also bought a new n0vel! susah nyer nak carik kedai buku yang jual novel bahase inggeris.. kene pegi kedai buku yang besar2 jewr... cari2 tadi.. dan dalam kedai yang besar tu.. jumpe satu rak jer n0vel English... and 1 baris jer novel2 english yang best... kind of limited rite..? c0mpare t0 malaysia...

because their main language here is russian language.. most of them dont undertand english... kinda hard t0 live... but still... di mane ade kemahuan, di ctu ade jalan...
=)

'one fifth avenue' by Candace Bushnell
da best thing t0 d0 when i had a free tyme...

(^_^)

Wednesday, 16 February 2011

bAck t0 naTurE in IreLand...! [part 3]


next st0p...

...Ireland...

its a very nice c0untry..
*rase macam nak tinggal kat sane jewr*

and yup... da place dat i think m0st of medic student would luv and choose t0 study...! teringat pulak zaman kat mrsm dulu... sume orang kalau cikgu tanye nak pegi mane untuk lanjutkan pelajaran... especially tyme m0ck interview... akan pilih R0yal College of Surgeon Ireland -RCSI-.... and that's da same university i chose too...! would luv to study there... tapi entah macam mane.. rezeki kat russia pulak.. never expected that one c0ming!
s0 f0r n0w... russian medical students.. we just need t0 do our best...
=)

ireland is a very nice countryside... sebelum nie kan pergi l0ndon and manchester yang memang busy.. bile datang cni jewr.. rase ketenangan yang amat...! tak busy langsung.. just nice.. and at here the scenery is m0re to appreciating nature... macam kem yang saye pegi tyme summer break ari tu larh.. Back t0 Nature... its all about nature..

s0, we fly fr0m manchester t0 dublin... the weather was awes0me..! 10 degree jewr.. tak sejuk pun kalau nak c0mpare ngan russia yang tga -20 degree... then.. tak pusing dublin pun, but went straight and directly t0 Galway... where the Cliff of moher is located...! i'll tell u later about it.. very2 nice place... reach there in da night.. tid0 kat rumah kak Erra... student medic kat sane.. nice cozy c0ttage their living in.. da next day.. we started our journey...
jum!

breakfast dulu larh kalau ye pun! nanti lapar pulak... sandwich handmade in Ireland...
*sengaje beli botol ayer tu c0z ade tulis 'galway'*

we took a tour there... pegi sendiri lagi mahal c0z nak pegi tempat cliff tu sangat mahal da transportation.. s0.. lagi senang ikut tour jewr.. along da way.. jumpe banyak sangat2 english cottage.. dan kawasan tanah yang lapang.. dibahagikan dengan batu2 jer.. semuanye sebab tanah kat situ mostly berbatu.. s0, they use wut they have and divide their land with it.. creative rite...?

and mostly tanah mereka k0s0ng sebab memang tak buleyh nak tanam ape2 pun kat situ... berbatu-bate jewr.. and sebab tu larh diorang beli kambing biri2 yang cumeyl tu byk2 kat cni.. tak pun kuda and lembu... so that tanah2 kosong ni berfungsi jugak!

nice c0ttage... and tengok batu2 yang diorang susun to divide their properties...
p/s: rase macam nak beli rumah kat cni and tinggal dengan aman nyer kat cni...
=)

then... da bus st0p at Aillwee Cave... diorang kate penah jumpe tulang beruang dalam cave nie.. tu yang sampai sekarang dipelihare... tapi kan.. tak penah2 saye mas0k gua kat malaysia.. bile sampai ireland baru nak masuk gua.. lawak kan.. patut nyer pegi masuk cave kat negare sendiri dulu.. ish3... budak2 zaman sekarang nie...
and dalam cave nie.. macam biase larh.. stalagtit and stalagmit.. waterfall pun ade!

jum mas0k gua nie... tengok ade ape2 best tak...
kak zahid. kak ayam. kak nad. and me.

nie larh tulang beruang yang diperkatekan...
macam pegi national geographic punyer tour pulak!


in da cave.... naseb baek saye kurang tinggi..
tak payah nak tunduk pun kalau sampai tempat rendah...
=)

tunggu...! beli souvenier dulu sikit untuk rumah larh....

next st0p... Stonehenge! eh.. stonehenge kat Ireland ker..? bukan larh! just a mini 0ne.. but actually bukan stonehenge pun.. cume batu2 ape entah (sebenar nyer dah lupe).. hehe..

w0w... mini stonehenge... kat ireland pun ade ta0! jangan maen2...

and at last... sampai jugak..

...the Cliff of M0her...

akhirnyer.... sampai juge...
wait2... nie baru kat bawah larh.. belum sampai puncak lagi... oh nooo~


da view is superb! cant be describe by w0rds... its like u need t0 b there urself t0 experience it! seriously... tapi angin kat atas tu... mmg kuat sangat2.. tak tertahan..! buleyh jatuh if angin bertiup... and rase macam kene tolak ngan orang... s0, need t0 b careful all da tyme.. bile tengok cliff nie.. teringat cerite New Moon.. cliff yang Bella l0mpat tuh.. is it like this one..? hmmm.. maybe..

its da cliff...! verily pretty....

da cliff.... lawa sangat2...

belakang tu ade macam t0wer so that buleyh tgk dengan lebiyh tinggi...
and angin tiup tyme nie... rase macam nak terbang!
me and kak ayam..

da other side of the cliff.... and kind of small c0mpare to 1st one...

rilly luv the greenish grass... and the t0wer...

lunch tyme! lapar sudah...

then... off we g0..! lepas abes sesi f0t0grafi.. pegi makan kejap.. tapi kitorunk tak makan pun.. c0z mostly tak halal kat kedai yang dye bawak... except sandwich tuna and telur.. and da bus stopped at s0me places where the scenery is very2 beautiful... betul! tak pecaye...? tengok yek...

sangat2 lawa scenery dye... f0rever and always...

i rilly luv this picture....
da view... nmpak awan.. bukit belakang tu.. but guess wat kak nad cakap...?
'macam m0del kiki lala..!' huaaaaa....


tinggi sangat2 tempat nie.... tak percaye...? believe me!

behind da scene picture... gambar kat atas tu and 1st pic tu amek time betol2 kat curam tu... sangat2 bahaye dan menakutkan...
in da pic: kak erra and kak zahid taking picture.... scary rite..?


finally... at da castle... end our evening and our trip here...
happily ever after
=)

and finally... bile dah malam... terase lapar.. luckily around europe senang sangat2 nak cari makanan halal.. but definitely not in russia! s0.. we enjoyed our dinner at one of the kebab restaurant.. sangat2 sedap..! order macam2 lagi sebab mmg tak dapat bile balek russia nanti... yummy~

makan jum! lapar nyer and sedap nyer.... tengok burger and d0ner kebab tu...
rase nak makan lagiii.....

that's all f0r Ireland...
next and final stop ----> Barcelona
=)

Tuesday, 15 February 2011

maNcheSter uNiteD [part 2]


...manchester united...

The Theater of Dreams...

but is it true...?

definitely!
being there was like a dream c0mes true...

penat tau nak pegi cni.... dari kota l0ndon kene naek bus f0r 6 jam macam tu... tak larat nyer.... naseb baek amek bus malam.. s0, takde larh penat sangat... plus buleyh tid0 dalam bus! dah selesai masalah nak cari h0stel... senang kan3... kalau nak senang laen kali, amek trip perjalanan malam yek... tak yah susah2 pikir...

tinggal kat manchester selame setengah hari jer... sebab nak tengok stadium dye yang orang tak abes2 kate best... p0st kali nie m0re t0 picture... cerite s0, lets start our journey....

lets start our tour!
*di manekah saye dalam pemain2 bola sepak itu... semua nyer berbaju merah*
sebenar nyer... tu mmg tujuan sebenar pun... bagi semangat MU sket tyme datang stadium nie...


mule2 sampai, terus pegi kedai souvenier.... *melampau kan3*... sebab kali nie jalan kejap jer kat manchester... and since we already bought tickets online... tak payah nak risau2 dah pasal nak beli ticket.. yey!

then... directly t0 da museum... kat cni larh sume peserta berkumpul (macam peraduan pulak jadik nyer)... i met a lot of people... fr0m all over da w0rld... sume nyer MU fans.. termasuk kami... but like wut my groupmate said... i only like David Beckham.. thats why i was there...
=)

in da museum...
nie larh replika stadium dye.... nak tgk dalam stadium dye...?
sangat2 lawa... serious!


j0m...! lets d0 some field walk... mase tu sangat2 excited nak masuk stadium...! where all of the players of MU have been using f0r a long tyme... sume pun bermaen di padang ini... tapi kan... macam mne padang nie buleyh jadi hijau and berumput lagi tyme winter...? sebab.... ade pengaliran ayer panas bawah tanah tu... jadi, warmth je tanah tu.. and tanaman kekal hijau!

s0me view of da field...
w0w! i was amazed da first tyme i entered.. sangat2 lawa...!
even it is just a football stadium...

in da player's lounge...
where all da family member sit together when their l0ved ones playing football at the fields...
*this is where david beckam met vict0ria beckam for da first tyme*

after s0me field walk... we went cl0se t0 da player's lounge and player's changing room! yup... lagi larh excited jadik nyer... everything is red in colour..! termasuk saye yang dah hilang dalam setiap gambar... tu larh... sape suruh pakai overcoat kaler merah lagi!

'this is where rooney and owen will sit tomorrow.. since tomorrow they have their game here..'
that's wut the manager told us! excited nyer muke...~


in da player changing room.... the red army changing room...
rilly2 nice...
=)

finally we went f0r final field trip.... the stadium is amazing! like i told u bef0re... sangat2 nice... if u planned to go to london, dun f0rget to drop by here just for a while... its a very nice place to go... its rilly a theater of dream!

at the VIP places f0r visiting team...

manchester united.... like it a lot!

da field view...
p/s: tibe2 ade orang potong rumput pulak kat belakang sane tu...

nice place f0r the 0ne who rilly luv sp0rt especially football...
that's all f0r n0w...
=)