Friday, 28 January 2011

itS staRt n0w!

chumeyl nyer kanak2 kat russia nie...! rase nak chubit2 jewr pipi diorang...
*tyme nie dah amek visa kat Dean's office*

yup....

my winter vacation is about t0 start...

journey that i'd been waiting f0r since da last semester start...
*iye ker..? bile ntah.. lupe dah*

lets d0 a checklist~

- passp0rt... D0ne!

-
visa... Done!

-
flight ticket fr0m m0scow t0 Lond0n... Done!

- ticket Madam Tussaud, L0ndon eye, and L0ndon Dungeon...
Bel0m beli lagi... kat sane larh yek...

- National express fr0m London to Manchester... Done!

- ticket Stadium Manchester United dengan Museum... Done!

- ticket inter-country flight to Dublin and Barcelona.. Done!

- booking h0stels L0ndon and Barcelona... Done!

- flight fr0m Barcelona t0 Moscow... D0ne!

- packing... D0ne!

all d0ne~

Ice castle kat Minina Square... tak cair pun tau..!

...j0m pegi bercuti...
bye2 russia
=)

Thursday, 27 January 2011

by SandRa AzwAn...

Hye uoo0llllsssss.....!

there's been a lot of p0sts fr0m me lately... yup.. i know.. its bec0z i already finish my final exam f0r first semester as 2nd year medical student..! the hardest pathway ever~! and since i g0t a lot of free tyme rite n0w... *actually just f0r 3 days.. c0z after that i'm going f0r my winter vacation*.. i would like t0 j0in this exclusive pr0m0 by Sandra Azwan as i already pr0mised...

yup...! he's kindly giving a new header f0r FREE...! seriously!

- this pr0m0 is f0r all blog owner... anyb0dy interested..?!? u guys can join it now.. make the m0ve guys and gurlz~! this is once in a lifetime experience...
=)

- f0llow the blog Life with Sandra... Done!

-
just write a creative review regarding dis beautiful bl0g...
Doing it rite n0w... lets begin!

s0, who is Sandra Azwan...?

He's a famous Malaysian fashion designer... believe it or not!
education ----> Ijazah Sarjana Muda Seni Reka (Fesyen)

wut i'm amazed with are his achievement... walllaaa~
---->
Anugerah Koleksi Terbaik: UiTM Degree Fashion Show 2010, penerima anugerah Malaysia International Fashion Association (MIFA-8) 2007, penata gaya Gangstarz TV3 musim kedua, penata gaya Special Songket Couture Fashion Presentation 2007
congratulations to you.....
=)

Top 50 Best Blog In Malaysia: As seen in InTrend Magazine March 2010 issue...
As seen in Harian Metro on 27.6.2010...

i told u so... he'd achieved a lot..! and going to achieve more and more... he'd been a lot of magazines and newspaper all around Malaysia.. nice right! okayh.. that's about the author of the blog..


n0w.. my review about the blog.. firstly i would l0ve to write about the HEADER...!!! its extremely and absolutely beautiful and gorgeous.. its totally different than other blog header i ever seen.....

as we can see in the making of the blog header... it is a handmade header..! 100% handmade... can't believe it rite..? look at the pic above... the idea of the header was fr0m sumthing that we encountered in our daily life.. anywhere and anything around us.. *but we never see it that way except sum1 creative!* the first photo focus m0re on the different colours and movement 0f l0wer part 0f b0dy.. and referring to 2nd photo... its the mimetic muscle 0f face..*fr0m point of view medical student... i can name it one by one..! since i just finish my Anatomy exam*
kidding =D

and he's combining all the photos int0 one beautiful drawing...

...the new header...

tadaaaaa...

beautiful isn't it..! totally gorgeous!

next... the blog sh0wed me sumthing different in which i couldn't get it fr0m most of other fashion designers! but wut is it...? its a 'backstage view' from a fashion designer point of view... m0st of the pictures.. the entries.. the comments.. get me t0 know m0re about life as fashion designer...! the pictures that i like the most is the backstage photo.. which are usually n0t shown in magazines...

nice rite...? just a normal picture of behind the scene...


wut m0re d0 i wanna say about this blog...? the blog gimme s0me idea of the life as fashion designer...! yup~
i never imagine it bef0re this.. how fashion designer live their life...


well... as we can see... they d0 read through a very thick b00k...! not just medic students read thick books..! means that... all professions in the world have their own thick books to memorize... to take idea from it... to go through it... to dive into it..
s0, no m0re complaining about being a medic student....~! fashion designer is a tough j0b too... in fact.. they need to sketch s0mething based on their original idea... need to create sumthing new each upc0ming seasons.. beautiful spring...hot summer.. nice autumn.. and not to forget, freezing c0ld winter... their originality is the m0st important!

this picture give me s0me idea about what a fashion designers' sketches look like..! nice and beautiful~

and the dresses that i luv the most is....


when i was looking at the contest.. i look through Faizal Hamid blog.. and my heart was like stop pounding.. OMG.. the beautiful dress ever..! the little black swan...


plus the review made by Sandra Azwan about the event was great! i dunno if this theme is related to the Black Swan movie... but i already watched the movie... it was great...! planning to watch the live ballet performance at Russian theater hall later...

of course... the best thing about this blog is the pictures inside it! luv it so much~
s0, that's all my review about Life with Sandra..

p/s: i would rilly luv to have you to design my wedding dress later...
*a long tyme to go*
=)

- tag at least 5 people... Done!
so, these are the people..
0gy

Eyqasara
Laskar Rainb0w
Farzana Farzanto
Leena

- put the banner at side bar - Done!

all pictures credit to...
bysandraazwan dot blogspot dot com

p/s: i'm not a fashion designer...
i'm just an ordinary gurl who love to view the world fr0m all sides and points...

Everything in life is luck ~Donald Trump

Wednesday, 26 January 2011

~wEdDing dAzE~

mne satu pengantin nyer nie....?
*pening3*

alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah...
=)

syukran ya Allah atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku~
atas segale sesuatu yang telah Engkau berikan kepada ku walaupun aku tidak berasa layak untuk menerima nyer... bef0re aku pergi jawab exam Anat0my arie tu... terbace satu blog kawan aku kat cni tentang 'nikmat dan musibah adalah ujian'... rilly3 luv the entry... nak cube bace tak... kelik sini... segala sesuatu yang terjadi telah ditetapkan oleh Allah... dan terletak di atas diri kitalah untuk menentukan segala sesuatu...

okeyh.. final exam dah habes...
finish already... buleyh put aside buku f0r a while~
yey.. seronok nyer! *even cutiey seminggu jewr*

p0st kali nie aku nak dedicated t0 my br0ther... ingat tak hari tu aku asek cakap jewr pasal abang aku nak kawen... alhamdulillah... 1st wedding in da family dah berjalan dengan lancar nyer... c0ngratulations abang! walaupun pun aku takde kat malaysia tyme tuh.. and on the same tyme.. c0z ade consultation exam anat0my.... dan aku d0k belajar dengan preparat *or dengan kate laen - mayat* dari pagi ke petang... dapat larh aku tengok sikit2 gambar dalam facebook..!
p/s: luckily ade facebook...~

especially to abang...

selamat pengantin baru....
n0w that u hav ur 0wn family to take care of..
take the responsibility wisely..
care about ur family...! luv ur family...!
luv my 'kakak ipar' okeyh~
*eventhough i never met her yet...tunggu summer break nie okeyh bru leyh jumpe...
sem0ga j0d0h berkekalan hingga ke akhir hayat yek!

and last but n0t least...

=) semoga bercinta hingga ke syurga (=

diz are s0me pic fr0m the wedding dayz...

theme: kaler biru... baby blue.. very2 nice colour!
kalau aku kawen nanti nak kaler ape yek..? hmmm... mungkin pink!
=)

*untuk pic di atas... dapat teka dah mane satu pengantin nyer...???
pasangan kanan ke kiri..? kalau bet0l aku bagi lollip0p kaler biru~
disebabkan takde sape yang nak jawab... biar aku je larh yang dapat chupa cup perise sarsi nie... jawapan dye... yang sebelah kiri..! tu larh abang aku yang pertame with my kakak ipar.. dan yang sebelah kanan tu penyibuk jewr..! nak jugak bergambar... hik3.. takde larh.. gurau2 jer.. tu pulak abang aku yang kedua.. tak lame lagi dye pulak yang nak kawen...

but pliz yek engah, jangan kawen tyme tengah belajar kat cni! kalau tak, meraj0k takm0 balek malaysia tyme summer... *serious nie*

sedap nyer...! dah lame tak dapat makan kenduri kawen nie... jelez pulak tengok orang g makan kenduri kawen... kalau sempat balek umah ari tu, mesti dapat j0in makan meja VIP kan3... huhu...

nie pulak jiran tetangge yang memeriahkan majlis... my dad kate orang datang tak berhenti dari pagi sampai petang... and tengok lauk2 dye... schedap nyer~

da gurlz..... tengok gambar kiri atas... t0mei kan2..! tu larh wanie - adek sedare... and kak tinie... dye banyak t0l0ng wedding nie... dah macam kakak sendiri dah..!
makaceh yek kak tini...

okeyh.... entry kali nie nak wat tw0-in-one... pasal wedding my big br0 and give-away special dari Puteri Qis Balqis.. memandangkan nie merupakan 1st wedding give-away daripada tuan bl0g.. *selamat ulang tahun perkahwinan yek!*.. t0gether dengan 1st wedding dalam family aku... s0, entry nie digabungkan supaye special sikit...
=)

nie larh gambar wedding Puteri Qis Balqis setahun yang lepas...
*sume kaler baju pengantin dah ade.. kuning, merah, biru *abang aku punyer*..

selamat ulang tahun perkahwinan yek...
sem0ga berkekalan hingga ke akhir hayat inshaAllah...
=)

dipetik dari muvie Syurga Cinta
-dah ulang tengok banyak kali dah muvie nie-

ape itu Jodoh dari Allah...
----> apabila kamu berdua berpandangan mata... terus menusuk ke kalbu.. si lelaki terus meminang si perempuan... dan si perempuan menerima pinangan lelaki tersebut tanpa ragu2.. dan mereka melangsungkan pernikahan.. pernikahan itu berkekalan hingga ke akhir hayat... dan itulah yang dinamakan...
...Syurga Cinta...

semoga kalian mendapat ape yang dinamakan syurga cinta... Amin~
selesai p0st untuk kali nie...

Tuesday, 25 January 2011

c0ntest bL0g paLing c0meL, cAntiK dan KeMas...

wah.... nampak tak banner kat atas nie....! chumeyl kan baju2 dye.....
*amaze*

dah lame dah aku teringin nak join c0ntest2 nie kat dunia blogger... dan nie adalah c0ntest pertame aku nak join..! *excited nyer*

iye larh, sebelum nie tengok orang laen jer yang join contest2 nie... sesekali, mesti kite teringin jugak kan3... dan disebabkan kekangan masa sebelum... semester lepas *sebenar nyer baru tadi jer lepas abes exam*... aku sangat2 larh buzy yang teramat... 2 exam terbesar aku kene hadapi... Anat0my and Histology... memang susah sangat2... lpas nie takde dah subjek nie... yey!

okeyh... back t0 the t0pic... dah lame aku nak join contest nie... tyme tu tga wat blogwalking... tapi.. aku sabar dan sabar dan sabar... tiap2 detik aku bukak blog, rase nak buwat jer entry pasal contest nie... tak buleyh! kene study dulu..! dan malam nie jugak, beberape jam lepas aku abes exam, trus wat entry nie.... silap2.. lpas jer aku buwat header baru untuk blog aku especially untuk c0ntest ni... naseb baek bel0m tibe tarikh tutup nyer lagi!
=)

c0ntest nie dari blog Farzana Farzanto... terbuka kepade semua warganegare Malaysia..! *saya anak malaysia*
dan totally ade 3 kategori...

-Paling c0mel..
-Paling cAntik...
-Paling Kemas...

tapi aku tak tahu larh nak letak blog aku dalam kategori mane...
nak masuk kategori paling c0mel larh.. buleyh tak..? buleyh tak..? buleyh tak..?
makaceh yek kepade tuan bl0g yang membuat c0ntest nie... sangat menarik!

dan di sini aku nak tag beberape kawan aku untuk j0in contest nie...
jum rakan-rakan...! tak rugi punyer.. hadiah dye sangat best!

Cik Maryana
Nur Choki-Choki
Dieabella
Asumira
Cik Siti Rahmah Bahrom

schiap...! mereka2 pun telah diberitahu....
=)

Wednesday, 19 January 2011

0nE m0Re t0 G0... GanbaTte nE!

nice pink spring coat jumpe tyme wind0w shopping...
p/s: banyak nyer sale kat shopping centre sekarang...!!!!! unf0rtunately, takde mood pun nak pegi shopping sebab exam tak abes lagi~!

nak balek rumah pliz....!

buleyh larh... buleyh larh... buleyh larh....!!!!!

*mode: tension tyme exam week*

kenape ek...? asal kite tension bile exam nak dekat jer... terus rase nak balek umah... and relax2 sebentar sambil mengenang parents kat rumah... nie sume sebab cik Anat0my! subjek paling2 susah setakat yang pernah aku belajar... especially untuk student 2nd year... tak sabar nyer nak abes exam.... huaaaaaa......

when it c0mes to anat0my... there's always t00 much to read... t00 much to remember and mem0rize.. too much of pressure... and too much of everything...!
please Allah... make it easy f0r the us t0 face this big challenge in our life...

p/s: p0st kali ni tak buleyh nak tulis panjang2.... there's a lot more to read and memorize...
*countd0wn... 5 days t0 g0*
wish me luck!
=)

Friday, 14 January 2011

yOu Are SwEet BlogGer liKe a Candy..


yeye...
dapat award larh...!

award nie aku dapat daripade teman bloggerku..
Tengku Izzah Farahana

suke sangat bace blog dye sebab schweeet jer...
and ade kaler pink! tu yang penting~

dan... untuk terime award yang kiut miut nie.. kene ikut syarat2 yang diberikan kat sini.. bace jangan tak bace yek!

sekarang mase untuk bagi award nie kepade blogger2 laen...
mereka2 yang bertuah adalah...

Alexa Yussida
Eyoi's Blog
Lady Mimie
Nuraini Zamhuri
Sizzling Suzai

okeyh... schiap dah...!
*sile sambung study yek*

p/s: tadi aku sempat pegi shopping kejap..! dan beli beberape barang yang chumeyl sangat2... tunggu next entry yek...
=)

Wednesday, 12 January 2011

eNd 0f hisToloGy~

kalendar aku untuk tahun 2011...! chumeyl tak bear nie...?
Be Strong, Go Ahead, Move Forward...

lame nyer tak update bl0g... dan tak tahu pun nak tulis ape nie...

*berfikir sebentar*

okeyh... dah 12 hari semenjak masuk tahun baru nie.. 2011... macam mane dengan azam2 tahun baru korunk..? dah terlaksane ker..? h0pefully everything will just be alright... aku baru jer habis satu exam semalam... HISTOLOGY... the study of cell yang sekecik2 nyer tu.. semua structure of cell dalam badan nie perlu dihafal... plus dengan dye punyer functions..
*bahagian function nie yang aku tak berape nak suke*

tapi alhamdulillah sgt2 sebab dah abes dah satu exam... result okeyh2 jer.. pelik tak..? exam semalam... tapi dah dapat result..! nie larh sistem exam kat russia... pelik tapi benar.. nak jawab every question kene orally.. means setiap orang kene duduk depan lecturer and terangkan kat dye jawapan untuk sume jawapan... kalau ade yang tak cukup, dye akan tanye extra question... dan selepas tuh... terus bagi result on da spot.. tulis dalam buku 'zachut' a.k.a report card depan student... seram kan3...?

yang aku nampak kelebihan nyer dengan system nie adalah menaikkan confident kite bile nak cakap dengan sape nanti.. well, imagine.. *bayangkan sebentar* tiap2 hari keje jadik d0ctor nie kene jumpe pesakit... so, macam nie larh keadaan nyer nanti.. duduk depan patient dan terangkan satu per satu.. takde larh terketar2 nanti.. plus nanti nak bwat presentation ker nanti.. berani larh nak speak up... btol tak..?
*think positive*

pemarkahan pulak ade 4 kategori jer... sama ade dapat 3, 4, or 5.. dan fail iaitu 2... kalau sape yang terer dan hebat dapat 5... buleyh tahan hebat 4.. dan kurang hebat 3.. kire macam A, B, dan C... lpas tu fail... lain kan dari laen..! pertame kali tau macam terkejut jugak.. sebab everything will b based on 3 nombor tu jer.. kalau kat jepun pun laen jugak... kalau betul sume dapat 0... *iye ker..? tak sure sangat larh...
dan kat cni takde system pointer... tu yang best! lain negare, laen system pemarkahan...

satu lagi kelebihan system kat negare nie... konfem student2 tak buleyh nak tiru...! yup..! duduk sebelah2 pun buleyh tanpe jarak2 meja macam kat malaysia... nak tengok sikit2 kawan nyer ketas soklan pun buleyh... tak pecaye...??? believe it..! sebab kat cni sume orang dapat soklan exam laen2... wah... nak tolong kawan sebelah dengan bagi tiru pun tak buleyh.. sebab jawapan dye laen2~

sile study yek...! bukan ber'facebook' yek~
i need coffee to stay up.....

tu larh sedikit sebanyak tentang system exam kat negare komunis nie... lpas nie aku ade satu jer exam lagi... ANATOMY... bende paling penting dalam karier aku pada masa depan... seriously... study of human body.. kalau tak, cam ner nak check patient.. name tulang, muscle, nerve sume tak tao... s0, pliz blajar untuk ilmu..! bukan untuk peperiksaan okeyh..?!? plus jangan jadik macam exam histology semalam... ramai jer student tak tid0 malam before exam... termasuk aku yang tido beberape jam jer.. tid0 tu penting~!

all the best f0r 2nd year students!
~fighting~