Thursday, 29 December 2011

Parents Are Everything!


Mak kate... Jangan nakal2 yek bile dah besar nanti...

Assalamualaikum
dan salam sejahtera buat semua...

Hari ni nak cakap pasal parenting larh. Opsss. Perhatian. Saya belum jadi parent lagi oke! Just nak cakap pasal ibu bapa. Maksud saya, tanggungjawab sebagai seorang anak dalam keluarga.

Tanggungjawab.

Ayat nie macam berat kan? Kalau dalam bahasa inggerisnya Responsibilities. Oke. Ringan sikit kot, atau sama je? Sume tu bergantung pada anda semua larh kot. Tapi yang pasti cakap pasal tanggungjawab, kadang2 kita lupa sebagai seorang anak, kita terlupa nak berjasa pada ibu bapa kita. Lagi2 kalau student nie. Asek2 pikir pasal belajar dan exam jer. Dan bila nak exam, baru larh nak call parent...

'ma, tolong doakan exam hari ni yek.'
'suruh pa doakan skali.. and ma buwat solat hajat tau. doa ibu bapa untuk anak ni senang Allah nak makbulkan ma'

'ibu, ayah, takutnya nak exam. 5 minit lagi nak masuk dewan exam ni. tengah menggeletar habis nak masuk dewan ni. tolong doakan ye ibu'

'umi, banyak lagi tak habis baca ni. exam esok. takut nya!!!!'

Oke. Mungkin ada antara dialog nie terkena kat diri sendiri. Sedangkan masa senang kita, kadang2 lupa nak call parent dalam seminggu. Kalau tengah subjek berat pun sama. Tahu lah subjek tu berat, sampai balek2 rumah je kene pegi masak terus dan masa makan pun limited. Then, terus sambung belajar untuk esok punye kelas. Sampai terlupa nak telefon parents hujung minggu tu. Sampai parent yang call kita tanya okey tak minggu ni...

L.O.V.E your parents.
We are so busy growing up. We often forget they also growing old.

All they want is your LOVE.

They dont want your money. They dont want your house or your car. They want your time for them as they grow old. Just the same time they provided for you when you were born and when you are a child. Remember that time, when you dont know anything about the world and they are the one who taught you about it. They taught you how to live a meaningful life.

All they want is your SUCCESS.

There's no parent in the world want their children to be a failure. Even more, they want their children to be better than them. They want the best for them. If your parent have Diploma in studies, they surely want you to have Degree in it. If they have Master, they want you to have PHD. So, how can we repay their sacrifice for us? Be hardworking and study smart. Do it for them. Let them cried of happiness when they see your success in the future, insyaAllah.

All they want is your HAPPINESS.

When you are sad, they are the one who would be more sad than you know. They just want you to be smiling. They will sacrifice anything for that. Remember at supermarket once upon a time. When children cried for the things that they wanted. Parents will bought it for them without hesitation. And when we got what we want, we kept smiling, but we often forgot to look back at our parent. They 're smiling even more than us, to see that the child that they raised are happy.

So people!
Wake up and love your parents now! Maybe there is no tomorrow for us.
And dont ever disobey them... as mentioned in al-Quran...

"Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan janganlah engkau membentak keduanya, dan ucapkanlah kepada keduanya dengan perkataan yang baik"
Al-Isra': 23

My parents also played snow just like me!
p/s: which one is my abah? biar saya je la yang tahu...
^_^

Okey. Sebenar nyer cakap pasal parenting hari ni sebab hari nie adalah hari yang istimewa buat my abah and my umi! Its their 28th anniversary. Happy anniversary mom and dad! Dan disebabkan saya tinggal berape ribu kilometer entah dari tempat tinggal saya, saya tak mampu nak ucap depan mata mereka sendiri. Hanya adik2 saya yang tinggal dekat rumah dapat wish... Jelesnyer!

Tapi saya buat surprise untuk mereka. Its a bouquet of flower! Red roses. One of my favourite flower. I rilly3 love roses. Tapi tak suke yang kaler kuning dan biru. Suke warna merah, pink dan putih. Its just so lovely. So, memandangkan saya tinggal jauh, florist je hantarkan dekat depan rumah!

S.U.R.P.R.I.S.E

Jadi untuk orang yang tinggal jauh2, nak bagi bunga macam nie boleh tekan sini. Perhatian! Ini bukan advertisement oke. Ini hanya lah review saya lepas guna perkhidmatan nie. Harga dye sangat affordable untuk student macam saya nie. Dan tiada kos penghantaran dikenekan sebab rumah dekat area Kuala Lumpur dan Selangor! Untunglaa... Dan banyak sangat bouquet of flower yang cantik2! Seriously love it.

Kalau2 ade nak hantar pada ibu bapa ke, bestfriend forever ke, cikgu ke, isteri ke secara mengejut pun oke jugak! so romantic. Tibe2 dapat bunga depan rumah. Dan skype tadi, rupenyer my lil sister yang umur 9 tahun pun buatkan my parents cake! So sweet. Kecik2 pun dah pandai budak sekarang nie. Kalau dah besar, makin pandai larh jadinye. Anak2 sape larh nie yek. hehe...

That's all for now.
Thank you for reading.
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Tersalah beli lipton black tea instead of tea biase sebab excited sangat nak beli perisa vanilla. So sad. Black tea is very dark!

Nota hari esok: Jumpe kat ice-skating ring pukul 4 oke Nizhnian. I'll be there insyaAllah.

Nota hari-hari: Ulang lagu ni seribu kali pun takpe sebab best! Sorry kepada orang2 yang dah bosan dengar lagu nie yek... malas nak sebut nama.. hehe...

9 comments:

  1. Happy 28th anniversary to your umi and abah! Congratulations and semoga bertambah bahagia dan ceria. :)

    ps: tea with vanilla sgt sedap. xpe hajar, guna je black tea tu, pastu tmbah esen vanilla! sedap jgk! hehe

    ReplyDelete
  2. warrghhh romantiknya kawen masa study ;)) happy anniversarry to your umi & abah babe! nnti kite pon kena jadi the best parent in the world tau, InsyaAllah!!

    babe, lamenyee i tak blogwalking jalan2 cni!!!!!!! line broadband slow sgt sampai i give up blogging sobsob T.T

    btw, happy new year darling! have a nice day ;))

    ReplyDelete
  3. Happy anniversary umi and abah Sc Hajar..

    ReplyDelete
  4. appreciate while they still alive. luvya :) hey any chance that we could meet up? >.<

    ReplyDelete
  5. Happy 28th anniversary tau tau tau. .smoga fmily awk bahagia hingga akhir hayat. .

    ReplyDelete
  6. happy 28th anniversary to ur parents..cmne skating?sonok?hati2 :)

    ReplyDelete
  7. seronok skating. tapi jatuh banyak kali dah. sob3.

    ReplyDelete
  8. semoga kita kekal jadi anak yg baik dan taat pada ibu bapa. :)
    depa tade ganti .

    apy anibeseri buat ibu bapa hg naa

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^