Sunday, 30 October 2011

Jom Buat MuFfin!


Hai semua!

Disebabkan dapat cuti hari jumaat lepas, bersempena dengan Deepavali. Pelik kan? Deepavali bukan sepatutnya hari rabu ke? Atau deepavali kat Rusia di sambut pada hari jumaat? obviously n0!

Memang deepavali sambut hari rabu. Tapi kami satu group mintak cuti hari jumaat supaya dapat cuti hari jumaat, sabtu dan ahad! 3 Days Straight! Nice right? Iye larh, kalau nak tunggu cuti kat russia nie, berkurun larh jawab nye. Tunggu cuti new year baru dapat cuti seminggu. Dan itu larh cuti yang paling lama selain cuti semester...

Okeyh. Jadi jumaat lepas, telah menjadi officially baking day for me and Kak Sueha! Tapi kak sueha tak baking pun sebab kene pegi lecture Internal Medicine. Biasa larh, diorang dah 6th year dan sangat sibuk. 3rd Year tak sibuk sangat banding dengan diorang. Jadi, mula larh pr0jek Baking Muffin! Sangat2 sedap! Nak cuba buat tak..? Sangat2 senang...


Bahan-bahan...

- Satu setengah (360g) cawan tepung
- 3/4 Gula (180g - gune gula halus lebih baik)
- 1/2 Tin susu pekat
- 3 Biji telur
- 80g Butter/margerin
- Secubit garam
- 1 ts Baking powder
-1 ts vanilla essence (perasa ape2 yang sedap)
*i prefer to use r0se flavor because i love the taste*

Cara-cara...

- Pukul (guna mixer pun boleh) butter dan gula sampai sebati.
- Masukkan telur dan pukul sehingga kembang.
*proses sangat penting untuk pastikan muffin jadi kembang.
- Masukkan semua ramuan di atas dan pukul sehingga sebati.
- Kalau nak ade warna, letak warna yang sesuai.
*i used pink as always*
- Letakkan dalam 'cup' muffin and tray muffin.
- Letakkan dalam oven dalam suhu 175 degree selama 2 minit.
Siap 20 muffin!

Simple kan..?
Resipi ni saya dapat daripada senior saya, Kak Nasuha yang sangat suka baking! Jadi, boleh larh sume orang cube untuk buwat muffin selepas ini..
^_^

Kitty seronok dapat makan manyakkk muffin!

p/s: takde day-light saving dah dekat Russia!
hmmm... baru nak seronok 25 jam dalam sehari.
Tapi jangan risau, pasti ade hikmah nyer
=)

7 comments:

  1. hajar!!post la sini sket... hehe..

    ReplyDelete
  2. wah! bestnya buat muffin. hee teringin nk baked semua ni tp peralatan tak cukup :/ haihhh.

    ReplyDelete
  3. Etie... volgo jaouh sangat ehhh! hehe

    Ijah emotemo... takpe2, laen kali bole bake bile dah ade sume peralatan =)

    ReplyDelete
  4. nk cube...tp eyda slalu wt..xjdi r..erm...sobs2!!..=(

    ReplyDelete
  5. rajinnyer hajar buat muffin
    akak last buat masa posa hary tue
    lepas tue diet so menu gini mmg x der dlm list la....akak buat muffin x letak pow dlm bekas bolat comey tue ngeee....comey jer muffin tue jadik....muda2 dah tahu masak...:-p

    ReplyDelete
  6. cayalah!!bila masa kak hajar pandai masak..ngee~~..mcm sedap ja,eh takk cute sebenarnya..hahaa

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^