Sunday, 10 April 2011

oliMpiaD ruSsia...?

the contestant... me and adila...

...one word...

TIRED!

okeyh... lame nyer tak update belog sebenar2 nyer... wut a busy week! dengan konkurs nyer lagi.... *konkurs ---> persembahan.... kene prepare untuk konkurs for Russian department... tak larat...! masuk 20 tahun pun kene wat persembahan... macam tak um0r 20 jewr kan...!

s0.. inilarh kisah nyer... olimpiad Russia.... siape penah masuk olimpiad tyme kat skola dulu2...? sile angkat tangan.. *macam nampak jewr kan*.. teringat pulak tyme kat emaresem dulu... penah masuk olimpiad mathematics dan physics.... s0klan dye.. fuh! memang susah tak terkate... nak pikir and pusing2 bahagian mane pun memang tak buleyh... bak kate cikgu.. klu masuk olimpiad...
-always expect the unexpected-

yup... definitely true! susah seyh... s0, aritu.. tyme lepas kelas physiology, lecturer russian language call amir... suruh adila dan saye pegi sane... ktorunk pun dengan tidak tahu ape2, pegi larh jumpe dye... tibe2...

dang!

'anda di minta untuk menulis satu ringksan bahase russia berdasarkan teks yang DIBACA!'
yup... dibace!.. kitorunk pun tulis larh sambil pakai labcoat lagi coz baru balek kelas tadik.. otak pun dah penat sebab dah pkul 7 malam.. tulis je larh ape yang tau...! asalkan siap sudah sebab perut dah berbunyi2 dah nie.... Done!

ape yang penting...????? KERJASAME!!!
*gaye wonderpet*

dua hari kemudian...

'tahniah... anda terpilih untuk menyertai olimpiad antara university di nizhny novgorod'
like wut....???? oh nooooo!!!! dah larh tak ready... tak sempat nk siapkan diri.. plus dengan konkurs lagi... mmg hectic week...! balek kelas... pegi latihan olimpiad sampai pkul 8 lebiyh... then pegi latihan konkurs pulak.. balek pkul 10.30 malam...
study...???? naseb baek takde test berat dis week! selamat...

dan dua hari kemudian...

'olimpiad day!'
obviously penat dan tak ready... tapi nak bwuat macam mane... tak ready lagi... dan kitorunk pun jumpe students luar negara laen... fuh... mantap! cakap bahase russia seyh! nak banding ngan kitorunk yang bahase russia nie bukan maen berhabuk lagi... macam mne nak tulis ringkasan nieyh...???? dan bermule larh espisode panik...

ketas peperiksaan...
'sile tulis name anda dan university anda'...

dan kertas peperiksaan pun diedarkan... macam kat dewan exam nak amek SPM larh pulak ketas dye... bukan maen takowt lagi.. dan tibe mase nyer.... teks pun dibace sebanyak dua kali... dang! sekali lagi terkena...! susah nyer dan banyak nyer yang tak faham!!!!!! rase nak menangis jewr tyme tuh... teks yang lecturer bace tyme buwat latihan banyak kali lebiyh senang dari yang sebenar! teks pulak pasal Mendeleev... Russian scientist who made periodic table.... ingat tak...? tyme blajar kat skola menengah dulu2...

lepas dengar jewr...
'anda diberi mase 2 JAM untuk siapkan teks!'
2 jam...??? lame nyer! spm pun ringkasan 40 minit... pastu tulis je larh ape yang faham.. but mostly tak faham coz perkataan yang dye gune sangat2 jarang dengar... bwuat je larh yang terbaek yek...

lepas tu.. ade s0me games untuk pelajar laen... bincang tentang name2 negeri kat russia.. orang2 hebat dari russia... skorogovorki ----> tounge twister... oh.. lupe nak bagitau.. kat cni tounge twister sangat2 famous... kenape yek? rase nyer sebab nak bagi orang cakap laju2 kowt dengan perkataan russia yang susah2... dan banyak game lagi...

skorogovorki...!
go Tirah go... walaupun kene lawan ngan maktab tentera...
=)

basically macam tu larh olimpiad kat cni... pengalaman tu yang penting...!
dan jangan lupe... kalau masuk olimpiad...

...always think outside the box...
&
...expect da unexpected...

that's all...
p/s: tak sabar nak update pasal konkurs...!
tapi dah mengantuk...
^.~

4 comments:

  1. hahaha..berupdate pon.. antara university di nizhny 2 kalau nk compair ngan mesia ni dalam negeri o pringkat kebangsaan?? haha..
    taniah yer.. 2 kiranya wakil negara 2 join olimpiad rusia...hhuuhu.

    p/s:resultnye ape erk??
    suke gambar yg last 2, berdiri di tngah2 dngan pemakaian seorang muslimah...

    ReplyDelete
  2. takde larh... kire peringkat negeri jer nie.... susah bangat!

    result...? hehehehe.....
    university byk larh menang.. tapi saye tak menang pun..
    ^_^

    ReplyDelete
  3. wahh tahniah2..yg pntg experience :)

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^