Wednesday, 16 March 2011

ReciPe: tRiFle maDe sImpLe...


Alhamdulillah....

lepas jugak test biochemistry tadik... punye larh takut tak pass test pasal lipids metabolism.... sebab tajuk dye besar sangat2... 5 week of classes... lega rase nyer tak terkate...
laen kali sile jangan study last minute okeyh! remember that 0lways...

then... lpas jer abes kelas tadik... terus rase nak masak! yup.. masak...! kenape yek perempuan.. kalau happy sangat2 or stress sangat2.. perasaan nak masak tu membuak2 ke ladang gandum...? tak tahu larh jawapan dye ape... s0, trus wat trifle...

trifle tu ape...???


Trifle is a dessert dish made from thick (or often solidified) custard, fruit, spongecake, fruit juice, and whipped cream. These ingredients are usually arranged in layers with fruit and sponge on the bottom, and custard and cream on top.
-wikipedia-

saye suke sangat2 buwat dessert nie sebab semua family pun suke makan tyme kat umah dulu... manis tau! semua orang dalam family pun suke manis... yummy.... plus cara nak buwat dye menarik.. and simple jer... s0, jum buwat same2 nak...?
=)

bahan-bahan nyer...


Swiss roll
Fruit cocktail
50 g Custard powder
100 g Custor sugar
150 g Water
600 ml Milk
1/4 tsp Vanilla essence
1/8 tsp Salt
Jelly

cara-cara nyer...

1) Susun lapisan swissr0ll dalam mangkuk kaca yang transparent (supaye nampak menarik)....

*saye buwat dalam tupperware jewr.... senang nak masuk dalam peti sejuk*

2) Buka fruit cocktail dan letakkan buah-buahan atas swissroll yang dah disusun... susun bagi rate yek.. baru semua orang dapat makan nanti..! hehe....

rate tak....????
make sure beli fruit cocktail yang macam2 buah... takde larh b0ring sangat nanti yek...

3) Sekarang nak buwat custard dye... campurkan tepung custard dan sedikit susu dalam mangkuk... ratakan and pastikan takde gumpalan tepung yang melekat bersame...

4) Masukkan susu selebihnyer ke dalam periuk... selepas tu, baru masukkan tepung custard and susu yang dah campur tadi dalam periuk... kemudian masukkan air...
*make sure api kecik jer yek... memerlukan sifat sabar yang amat sangat*
p/s: kalau tak... nanti ade larh groupmate2 merase custard hangus... s0rry yek sume...
=)

5) Bile dah rase panas sikit.. masukkan gule, esen vanilla, dan sedikit garam.. tunggu sehingga mendidih... dan siap custard anda!
*sile kacau setiap mase... takut hangus pulak custard kat bawah periuk nanti*

6) Tuang atas swissroll and buah-buahan yang dah disusun awal2 tadik... tunggu sehingga sejuk yek....

nampak sedap kan3....? ske3!

7) Letakkan layer jelly atas sekali setelah sejuk... letak perlahan2 yek... sebab jelly tu panas.. takut terbocor dalam custard.. pastu jadik tak lawa dah....

8) Siap...! letak dalam peti sejuk... dan buleyh dimakan lepas tuh...
yummy~

sape2 tengah happy... or tension... or rajen...
...buleyh larh cube buwat yek....
^_^

9 comments:

  1. sis always like triffle..
    simple yet sedappp~~

    ReplyDelete
  2. mcm sodap jew...hajar post lar kat sni skit

    ReplyDelete
  3. besh2...tp kalo makan triffle,akak selalu makan yg ats2 je..hehehe kek kat bwh tngglkan:p manissss

    ReplyDelete
  4. cr tempt nk jerit jer...sorry

    ReplyDelete
  5. meh3.... jum sume makan yek...
    ^_^

    ReplyDelete
  6. nak bt,,hheeh,,nmpak sdap je,,thnks,,biasa mkn cmtu je,,,

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^