Saturday, 12 March 2011

miSs iNviSibLe...

yup....
that's da result i g0t from my psychology class....

-MISS INVISIBLE-

tak percaye kan....?

jum tengok macam mane nak ta0 result nieh....!


disebabkan kami baru 2nd year student... jadi ktorunk ade kelas psychology sekali dalam 2 minggu... kelas nie yang paling jaouh antara sume2 kelas... rase malas nak pegi tu memang sure larh.. tapi kan3... yang best nyer ade larh kelas nie macam maen game dan dapat buwat personaliti test dengan macam2 cara.... yang paling interesting adalah kelas ari tu....

bahan experiment:
student sendiri....
kalau nak cube... leyh try wat ujian nie same2 j0m!

pr0sedure:
mule2 lukis 4 gambar diatas 4 keping kertas....

1. gambar seseorang...
tak kire lelaki or perempuan.... mne2 yang terdetik dalam hati nak lukis...

2. gambar orang yang opposite site dari gambar pertame....

3. gambar orang 1st dalam hujan...

4. gambar sebuah family...

result:
dah siap lukis baru tengok yek! pr0mise...!

...1st picture...
cube tengok gambar di atas...
*saye tak reti nak lukis... letak gambar dari google jewr yek... *
=)

ia menggambarkan diri anda sendiri.... dari segi lukisan, psychologist dapat predict perwatakan seseorang tuh... jum tengok dari kaca mata psychologist nak tak...?

- jika gambar yang dilukis kecik jer nak banding dengan ruang kertas A4 yang diberi... maksud nyer betape seseorang tu tidak mahu dipandang or dalam kate laen... nak jadik invisible to the world...
*saye punyer lukisan kecik jer*
=.="

- kedudukan gambar...
jika gambar berada di sebelah atas maksud nyer high self esteem...
jika di bawah low self self esteem..
sekiranyer lebih kepada sebelah kanan ---> extraversion...
sebelah kiri ---> introversion...
dan sekiranyer di tengah2... means 'ambiversion' or dalam kate laen.. have both 'introversion' and 'extraversion'..

extraversion: the act of directing one’s interest outward or to things outside the self. introversion: the directing of interest inwards towards one's own thoughts and feelings rather than towards the external world or making social contacts.

- lukisan kepala...
menunjukkan tahap kecerdikan seseorang...

- lukisan badan...
sekiranyer dilukis dalam bentuk satu garisan... maksud nyer kukuh dan kuat..
sekiranyer terdapat byk garisan, stroke details.. they have tendency to have more emotional type of reaction...

- lukisan kaki...
menunjukkan tahap kestabilan seseorang...

- lukisan seluruh anggota badan...
muka, hidung, mulut, mata, kaki dan tangan di tunjukkan sepenuh nyer... means seseorang yang active...
jika tangan disorokkan ---> seseorang yang pasif... introversion...
sekiranyer tangan memegang sesuatu... melambangkan seseorang itu mahukan perhatian terhadap bende yang dipegang.. atau mahu diberi lebih perhatian pada barang yang dipegang yang menunjukkan identiti mereka...

- umur lukisan anda...
sekiranyer lebih tua... means u're considering urself older than u think...
sekire nyer lebih mude.. now u're consodering urself younger than ur own age...


...2nd picture...
gambar berlainan jantina... jadik saye pun lukis gambar lelaki...

- mule2 analisis lukisan ikut cara2 kat gambar pertame...
dah siap...?

- then, buwat perbandingan... ni menunjukkan ape pandangan dan perbezaan yang ade dalam minda kita tentang jantina yang berlainan...
okeyh.. sebagai contoh...
saiz kepala perempuan lebih besar dari lelaki dalam lukisan... means that.. pada pandangan anda.. perempuan lebih cerdik dari lelaki.. dan sebalik nyer...
s0, buwat perbandingan untuk setiap ciri2 yek...


...3rd picture...
gambar dalam hujan...

- same macam pr0ses di atas... buwat perbandingan dengan gambar pertame... cume dalam situasi nie.. menggambarkan keadaan anda dalam keadaan stress... bandingkan ekspresi muke sume... mesti ade perbezaan... contoh nyer...
gambar bawah hujan... muka nampak lebiyh sedih... means anda mungkin akan sediyh apabila menghadapi sesuatu masalah...
contoh laen... dalam keadaan hujan.. anda melukis gambar kanak2.. means that.. u're considering urself as a child when facing a problem...

- dalam hujan jugak.. mungkin buleyh lukis payung or orang yang pakai baju hujan... this means you can pr0tect urself when facing any stress in a problems...


...4th picture...
gambar keluarga....

- mule2 ape yang anda bayangkan diri anda dalam gambar nie...?
jika anda membayangkan diri anda sebagai seorang anak.. means that u're drawing ur own family...
jika anda membayangkan anda sebagai parents... means that the picture u draw is the family u're planning to have...

- lepas tu tengok sape yang dilukis pertame, kedua, dan seterus nyer...
ni menunjukkan tahap kepentingan seseorang dalam kehidupan anda...

- then, banding kan sume ciri2 antara suami dan isteri.. serta anak2...
ciri2 tu larh yang ade dalam keluarga anda...

*******

menarik kan kelas psychology nie...? kan dah kate dah...!
actually banyak lagi yang psychologist buleyh tau dari lukisan kite jewr... lagi details kalau nak cerite... s0, tu yang best nyer pegi kelas nie... dapat belajar bende2 menarik...
^_^

12 comments:

  1. wah..complicated nye..bukan ada yang jauh lebih snag ke??ehehehe~_~

    ReplyDelete
  2. complicated kan3... mase nak analisis ari tu bukan maen susah lagi...

    tak ta0 larh... nie yang kami belajar... ^_^

    ReplyDelete
  3. aduyaiiiii...suka sangat entry ni....suka suka sukaaaa...nak paste kat entry blog saya boleh tak...?

    ReplyDelete
  4. hahaha..kalo lukisan terbalik gender, mcm maca yer Dr.Hajar?
    Saya ada patient ni, dia lukis opposite gender, confius..x tao nak diagnose apa..^.^

    ReplyDelete
  5. El Mariachi: buleyh3... paste jer... happy t0 share it.. ^_^

    momoiro: owh ye ker.. saye rase saye kenal larh patient tu... maksud nyer.... megikut ape yang kami same2 belajar dr. M0m0iro... personality pr0blem...! hehehhehe....
    =)

    ReplyDelete
  6. mmg invi pun kat 1st hostel tue...tp kat ruang maya,,sentiasa wujud..
    nice entry..luv it,,n luv u too dear;)

    ReplyDelete
  7. hemmm...dah buat test ni takder apa yang bebeza dari predict terhadap diri saya...

    ReplyDelete
  8. best best best.. leh x nak share kt fb.. leh x leh x ?... hehehhehe... kite share tw... =) terima kasih.. =)

    ReplyDelete
  9. kak farah: luv u too.... miss u too.. segale2 nyer larh... ^_^

    El Mariachi: dah bwuat..? kene lukis dulu ta0 baru leyh tau jawapan dye... klu tak, tak ci larh kire nyer....! =)

    Sabrina: buleyh3 dear... share jer...

    shearasol: best kan3... kelas yang paling tak payah nak susah2 pkir.... =)

    ReplyDelete
  10. akak , follow you ;)

    p/s : teruja tak terkata bila akak kenal kak farahin , student MMA :) send my regards to her :D

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^