Wednesday, 9 March 2011

JeLajah bL0g LuaR nEgaRa


hari ni saye nak j0in segment dari bl0g Santai Bersama BEN ASHAARI....

tajuk segment
...Jelajah Blog Luar Negara...

s0, here we go...

...cerita ringkas mengenai diriku...

saye adalah pelajar tahun kedua di Nizhny Novgorod State Medical Academy... dalam tulisan russia nyer...
Нижний
Новгород государственная медицинская академия...
mesti tak buleyh nak bace kan3... tulisan negare ni memang pelik sikit... bukan2.. pelik banyak! hik3... dan saya baru menetap dekat sini selame setahun setengah.. maksud nyer ade 4 tahun setengah lagi sebelum saya graduate... lame nyer lagi...

...kenangan manis saya...

banyak sangat2 kenangan manis saya dapat bile tinggal di negare orang nie.. yang paling2 best adalah pada musim salji...! yup.. sangat2 seronok.. dari dulu lagi saya nak maen dengan sn0w.. buwat snowman... maen snowball... berguling2 dalam snow.. maen gelungsur dalam snow... dan semua yang berkaitan dengan snow... tapi bukan makan sn0w yek!
dan paling best adalah ade senior2 dan rakan2 yang best untuk enj0y bermain bersame... sayang korunk sume....
=)

raya aidilfitri 2010...
kali pertama menyambut aidilfitri bersame rakan2...

...kenangan pahit saya...

adalah saye dimasukkan ke h0spital n0.13 tahun lepas disebabkan dijangkiti virus dan mendapat penyakit 'pneumonia'... mungkin sebab immune system saye tak dapat sesuaikn diri lagi dengan keadaan di sini tyme tu... dan yang paling tak best adalah.. nak cakap bahase russia tak fasih sangat tyme 1st year... s0, sangat2 b0san duduk kat h0spital selame 3 minggu... nak dengar ape yang nurse dan d0ctor cakap pun tak faham... huaaaa.... rase nak nanges jewr time tuh... macam tinggal kat tempat alien kat mne tak de orang faham ape yang kte cakap...
='(

kata2 khas untuk mereka yang ingin sambung pelajaran di luar negare...

buat rakan2 sekalian... ingat tau... kalau kite berada di luar negare ker.. di dalam negare ker.. yang penting adalah kekuatan semangat kite... never give up okeyh! Muslim never give up... walaupun cabaran datang sehebat mane pun... walaupun lautan luas perlu diredahi... walaupun kte terpaksa berkorban segale bende yang kte sayangi dan tinggalkan mereka yang kite sayangi untuk beberape ketika...
Janganlah dikau putus asa okeyh!

^_^

33 comments:

  1. hehe akak pon masuk spital masa 1st year..sbb?jatuh main skating..kehkehkeh buat maluuuu je masuk spital..haih..tak smpai smnguu merayu ngn doc nak balik wlpon tgn bersimen..kekeke:D

    ReplyDelete
  2. wah... akak pun masuk h0spital.. tak best kan3... lpas seminggu jewr tak abes2 mintak kat doc nk balek... tak tahan... hehehe...

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan..singgah dari blog ben

    melawat kengkawan diperantauan

    ReplyDelete
  4. singgah dari blog abg ben..
    salam perkenalan!

    moga selamat di perantauan dan selamat pulang ke tanahair nanti!

    ReplyDelete
  5. Salam ..yeah ! never give up ! nk pergi gak lah !..hee~

    ReplyDelete
  6. salam..

    saya merasainya..kita cakp,org xpaham..nak jerit ase kan nak bagi mereka paham..syafa merasainya dinegara mexico nie.syafa lak spanish..huhu..

    salam perkenalan..=)

    ReplyDelete
  7. Haiii..

    menerjah dari blog bang ben

    Salam perkenalan untuk semua yg diperantauan

    Balasan atau takdir

    ReplyDelete
  8. salam kenal dari segmen BA. Study rajin2...tak seme orang bertuah macam kamu

    http://diarialeesya.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. salam.. singgah dari blog ben. jadikan ilmu tu untuk anak-anak di malysia nanti

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan....blajar leklok tau

    ReplyDelete
  11. salam kenal dr blog en ben,

    minat nak gi over d sea...bila la ada peluang agaknya...dah follow u ye..

    ReplyDelete
  12. salam kenal, kerana abg ben la kita
    semua dapat kawan yg ramai.. hehe

    ReplyDelete
  13. salam kenal, kerana abg ben la kita
    semua dapat kawan yg ramai.. hehe

    ReplyDelete
  14. terjah dari blog abg ben! ^^

    bestnya pegi blaja luar negaraa!!

    ReplyDelete
  15. entry yg sgt bagus...
    thniah ye...:)

    sy ni newbiee lagi...
    jom bce info mnarik tentang petua orang2 tua untuk jga kecntikan tubuh badan...laki n pmpn..:)x

    ReplyDelete
  16. bestnye dpt blaja oversea...:)

    ReplyDelete
  17. hehehe. jelesnye. egypt takde salji. hehe.

    i do follow youu :P

    ReplyDelete
  18. salam ziarah dr Finland dik....akak follow...study rajin-rajin yer..:)

    ReplyDelete
  19. bestnya dpt main snow x.x

    jelajah dr bl0g en. ben

    ReplyDelete
  20. grrr..!!!! bestnya tgk negara org..gua dtg dari blog bro ben...=)

    ReplyDelete
  21. singgah kunjung dari blog ben..
    study smart, moga tabah sepanjang tinggal disana..

    ReplyDelete
  22. Follower no. 363..salam perkenalan dari saya..

    ReplyDelete
  23. huwaaa,bestnye
    nak jugak
    doakan dapat spm10A+
    pastuh dapat keluar mesia
    nak jugak nak jugak


    dari BA

    ReplyDelete
  24. best sgt tgk negara jiran ni...
    take care la...

    jom dtg umh

    ReplyDelete
  25. salam kenal..
    dtg dr blog abg ben.. =)
    terus menjadi follower yg ke 366

    sronok dgr cite kawan2 di luar negara..
    jemput sggah blog pinky..more make up & shawl tuto at my side bar..

    http://eppyphamdiary.blogspot.com
    take care =)

    ReplyDelete
  26. Tahniah pelajar malaysia..semoga tabah di negara orang...semoga berjaya mencapai cita-cita yer..

    ReplyDelete
  27. ziarah dari segmen BA.slmt bknalan..dah follow ^^ kamu schajar
    suke tengok pic2 di sidebar.bestnye!
    jemput singgah sini http://mamaglamdiva.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Wah bestnya..
    Teringin jadi seperti kamu..tapi tiada peluang..
    kalau tak ada segmen ni, mesti kita tak tau kamu wujud..well..
    keep it up..Chaiyok!
    si pandai-cantik-bijak-bertuah..itu kamu..salam kenalan..chow!

    ReplyDelete
  29. wa..org over the sea..hhee..datang dari belog BA

    ReplyDelete
  30. bru follow cni...
    singgah dr blog abg ben...:)

    ReplyDelete
  31. makaceh sume yang singgah yek.... makaceh jugak pade incik BA untuk buwat segmen nie...

    salam perkenalan semua...
    ^_^

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^