Wednesday, 16 February 2011

bAck t0 naTurE in IreLand...! [part 3]


next st0p...

...Ireland...

its a very nice c0untry..
*rase macam nak tinggal kat sane jewr*

and yup... da place dat i think m0st of medic student would luv and choose t0 study...! teringat pulak zaman kat mrsm dulu... sume orang kalau cikgu tanye nak pegi mane untuk lanjutkan pelajaran... especially tyme m0ck interview... akan pilih R0yal College of Surgeon Ireland -RCSI-.... and that's da same university i chose too...! would luv to study there... tapi entah macam mane.. rezeki kat russia pulak.. never expected that one c0ming!
s0 f0r n0w... russian medical students.. we just need t0 do our best...
=)

ireland is a very nice countryside... sebelum nie kan pergi l0ndon and manchester yang memang busy.. bile datang cni jewr.. rase ketenangan yang amat...! tak busy langsung.. just nice.. and at here the scenery is m0re to appreciating nature... macam kem yang saye pegi tyme summer break ari tu larh.. Back t0 Nature... its all about nature..

s0, we fly fr0m manchester t0 dublin... the weather was awes0me..! 10 degree jewr.. tak sejuk pun kalau nak c0mpare ngan russia yang tga -20 degree... then.. tak pusing dublin pun, but went straight and directly t0 Galway... where the Cliff of moher is located...! i'll tell u later about it.. very2 nice place... reach there in da night.. tid0 kat rumah kak Erra... student medic kat sane.. nice cozy c0ttage their living in.. da next day.. we started our journey...
jum!

breakfast dulu larh kalau ye pun! nanti lapar pulak... sandwich handmade in Ireland...
*sengaje beli botol ayer tu c0z ade tulis 'galway'*

we took a tour there... pegi sendiri lagi mahal c0z nak pegi tempat cliff tu sangat mahal da transportation.. s0.. lagi senang ikut tour jewr.. along da way.. jumpe banyak sangat2 english cottage.. dan kawasan tanah yang lapang.. dibahagikan dengan batu2 jer.. semuanye sebab tanah kat situ mostly berbatu.. s0, they use wut they have and divide their land with it.. creative rite...?

and mostly tanah mereka k0s0ng sebab memang tak buleyh nak tanam ape2 pun kat situ... berbatu-bate jewr.. and sebab tu larh diorang beli kambing biri2 yang cumeyl tu byk2 kat cni.. tak pun kuda and lembu... so that tanah2 kosong ni berfungsi jugak!

nice c0ttage... and tengok batu2 yang diorang susun to divide their properties...
p/s: rase macam nak beli rumah kat cni and tinggal dengan aman nyer kat cni...
=)

then... da bus st0p at Aillwee Cave... diorang kate penah jumpe tulang beruang dalam cave nie.. tu yang sampai sekarang dipelihare... tapi kan.. tak penah2 saye mas0k gua kat malaysia.. bile sampai ireland baru nak masuk gua.. lawak kan.. patut nyer pegi masuk cave kat negare sendiri dulu.. ish3... budak2 zaman sekarang nie...
and dalam cave nie.. macam biase larh.. stalagtit and stalagmit.. waterfall pun ade!

jum mas0k gua nie... tengok ade ape2 best tak...
kak zahid. kak ayam. kak nad. and me.

nie larh tulang beruang yang diperkatekan...
macam pegi national geographic punyer tour pulak!


in da cave.... naseb baek saye kurang tinggi..
tak payah nak tunduk pun kalau sampai tempat rendah...
=)

tunggu...! beli souvenier dulu sikit untuk rumah larh....

next st0p... Stonehenge! eh.. stonehenge kat Ireland ker..? bukan larh! just a mini 0ne.. but actually bukan stonehenge pun.. cume batu2 ape entah (sebenar nyer dah lupe).. hehe..

w0w... mini stonehenge... kat ireland pun ade ta0! jangan maen2...

and at last... sampai jugak..

...the Cliff of M0her...

akhirnyer.... sampai juge...
wait2... nie baru kat bawah larh.. belum sampai puncak lagi... oh nooo~


da view is superb! cant be describe by w0rds... its like u need t0 b there urself t0 experience it! seriously... tapi angin kat atas tu... mmg kuat sangat2.. tak tertahan..! buleyh jatuh if angin bertiup... and rase macam kene tolak ngan orang... s0, need t0 b careful all da tyme.. bile tengok cliff nie.. teringat cerite New Moon.. cliff yang Bella l0mpat tuh.. is it like this one..? hmmm.. maybe..

its da cliff...! verily pretty....

da cliff.... lawa sangat2...

belakang tu ade macam t0wer so that buleyh tgk dengan lebiyh tinggi...
and angin tiup tyme nie... rase macam nak terbang!
me and kak ayam..

da other side of the cliff.... and kind of small c0mpare to 1st one...

rilly luv the greenish grass... and the t0wer...

lunch tyme! lapar sudah...

then... off we g0..! lepas abes sesi f0t0grafi.. pegi makan kejap.. tapi kitorunk tak makan pun.. c0z mostly tak halal kat kedai yang dye bawak... except sandwich tuna and telur.. and da bus stopped at s0me places where the scenery is very2 beautiful... betul! tak pecaye...? tengok yek...

sangat2 lawa scenery dye... f0rever and always...

i rilly luv this picture....
da view... nmpak awan.. bukit belakang tu.. but guess wat kak nad cakap...?
'macam m0del kiki lala..!' huaaaaa....


tinggi sangat2 tempat nie.... tak percaye...? believe me!

behind da scene picture... gambar kat atas tu and 1st pic tu amek time betol2 kat curam tu... sangat2 bahaye dan menakutkan...
in da pic: kak erra and kak zahid taking picture.... scary rite..?


finally... at da castle... end our evening and our trip here...
happily ever after
=)

and finally... bile dah malam... terase lapar.. luckily around europe senang sangat2 nak cari makanan halal.. but definitely not in russia! s0.. we enjoyed our dinner at one of the kebab restaurant.. sangat2 sedap..! order macam2 lagi sebab mmg tak dapat bile balek russia nanti... yummy~

makan jum! lapar nyer and sedap nyer.... tengok burger and d0ner kebab tu...
rase nak makan lagiii.....

that's all f0r Ireland...
next and final stop ----> Barcelona
=)

15 comments:

  1. bestnya study luar ngara..smbil2 tu leh lawat country org..bset !

    ReplyDelete
  2. i think i should cancel my flight going home on spring holidays..huhu

    ReplyDelete
  3. nice place...good luck 4 you!! =)

    ReplyDelete
  4. seronok2... tapi tyme winter break je larh seronok... lpas tu kene stdy.. huhu...

    shafiq: cancel larh..! tour europe pulak... asek duduk jepun jewr... =)

    ReplyDelete
  5. wahh!!beshhh gilaaaaa...!!!
    teringin jgk nk bjalan g sna..
    haha
    nice moment~

    ReplyDelete
  6. I'VE ALWAYS WANTED TO GO TO IRELAND! MAI GODDDD!

    ReplyDelete
  7. salam dear

    blog kamu best sangat
    sya berangan2 nak g study overseas jugak
    tp sampai skrg tak kesampaian
    tengok blog kamu pun jadilah ^____^

    btw,nice picture!

    ReplyDelete
  8. iskandar: besh..! meh larh jalan cni.. buleyh tangkap gambar byk2...
    =)

    shahirah: yup... me too... being there is like a dream c0me true! sangat2 tenang and lawa...

    syariniey: makaceh datang belog nie yek... sangat2 menghargai nyer..
    =)

    ReplyDelete
  9. jealous giler tngok gambar2 kamu... bile la berpeluang g oversea...

    ReplyDelete
  10. takpe.... insyaAllah rezeki ade kat mane2 aynie.... buleyh jer nak pegi bile2 mase nnti...
    =)

    ReplyDelete
  11. bestnye..ireland...tmpt impian sy utk study nnt..i.allahh. good luck 4 u..

    ReplyDelete
  12. cantik nye tempat nie.. mmg terpegun ngk gambar siti dengan view kat ireland

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^