Wednesday, 12 January 2011

eNd 0f hisToloGy~

kalendar aku untuk tahun 2011...! chumeyl tak bear nie...?
Be Strong, Go Ahead, Move Forward...

lame nyer tak update bl0g... dan tak tahu pun nak tulis ape nie...

*berfikir sebentar*

okeyh... dah 12 hari semenjak masuk tahun baru nie.. 2011... macam mane dengan azam2 tahun baru korunk..? dah terlaksane ker..? h0pefully everything will just be alright... aku baru jer habis satu exam semalam... HISTOLOGY... the study of cell yang sekecik2 nyer tu.. semua structure of cell dalam badan nie perlu dihafal... plus dengan dye punyer functions..
*bahagian function nie yang aku tak berape nak suke*

tapi alhamdulillah sgt2 sebab dah abes dah satu exam... result okeyh2 jer.. pelik tak..? exam semalam... tapi dah dapat result..! nie larh sistem exam kat russia... pelik tapi benar.. nak jawab every question kene orally.. means setiap orang kene duduk depan lecturer and terangkan kat dye jawapan untuk sume jawapan... kalau ade yang tak cukup, dye akan tanye extra question... dan selepas tuh... terus bagi result on da spot.. tulis dalam buku 'zachut' a.k.a report card depan student... seram kan3...?

yang aku nampak kelebihan nyer dengan system nie adalah menaikkan confident kite bile nak cakap dengan sape nanti.. well, imagine.. *bayangkan sebentar* tiap2 hari keje jadik d0ctor nie kene jumpe pesakit... so, macam nie larh keadaan nyer nanti.. duduk depan patient dan terangkan satu per satu.. takde larh terketar2 nanti.. plus nanti nak bwat presentation ker nanti.. berani larh nak speak up... btol tak..?
*think positive*

pemarkahan pulak ade 4 kategori jer... sama ade dapat 3, 4, or 5.. dan fail iaitu 2... kalau sape yang terer dan hebat dapat 5... buleyh tahan hebat 4.. dan kurang hebat 3.. kire macam A, B, dan C... lpas tu fail... lain kan dari laen..! pertame kali tau macam terkejut jugak.. sebab everything will b based on 3 nombor tu jer.. kalau kat jepun pun laen jugak... kalau betul sume dapat 0... *iye ker..? tak sure sangat larh...
dan kat cni takde system pointer... tu yang best! lain negare, laen system pemarkahan...

satu lagi kelebihan system kat negare nie... konfem student2 tak buleyh nak tiru...! yup..! duduk sebelah2 pun buleyh tanpe jarak2 meja macam kat malaysia... nak tengok sikit2 kawan nyer ketas soklan pun buleyh... tak pecaye...??? believe it..! sebab kat cni sume orang dapat soklan exam laen2... wah... nak tolong kawan sebelah dengan bagi tiru pun tak buleyh.. sebab jawapan dye laen2~

sile study yek...! bukan ber'facebook' yek~
i need coffee to stay up.....

tu larh sedikit sebanyak tentang system exam kat negare komunis nie... lpas nie aku ade satu jer exam lagi... ANATOMY... bende paling penting dalam karier aku pada masa depan... seriously... study of human body.. kalau tak, cam ner nak check patient.. name tulang, muscle, nerve sume tak tao... s0, pliz blajar untuk ilmu..! bukan untuk peperiksaan okeyh..?!? plus jangan jadik macam exam histology semalam... ramai jer student tak tid0 malam before exam... termasuk aku yang tido beberape jam jer.. tid0 tu penting~!

all the best f0r 2nd year students!
~fighting~

1 comment:

  1. wah..cm bes j system pmrkhan dy..msti wat student lg rjin stdy coz nk perform the best kn?

    good luck..=)

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^