Thursday, 29 December 2011

Parents Are Everything!


Mak kate... Jangan nakal2 yek bile dah besar nanti...

Assalamualaikum
dan salam sejahtera buat semua...

Hari ni nak cakap pasal parenting larh. Opsss. Perhatian. Saya belum jadi parent lagi oke! Just nak cakap pasal ibu bapa. Maksud saya, tanggungjawab sebagai seorang anak dalam keluarga.

Tanggungjawab.

Ayat nie macam berat kan? Kalau dalam bahasa inggerisnya Responsibilities. Oke. Ringan sikit kot, atau sama je? Sume tu bergantung pada anda semua larh kot. Tapi yang pasti cakap pasal tanggungjawab, kadang2 kita lupa sebagai seorang anak, kita terlupa nak berjasa pada ibu bapa kita. Lagi2 kalau student nie. Asek2 pikir pasal belajar dan exam jer. Dan bila nak exam, baru larh nak call parent...

'ma, tolong doakan exam hari ni yek.'
'suruh pa doakan skali.. and ma buwat solat hajat tau. doa ibu bapa untuk anak ni senang Allah nak makbulkan ma'

'ibu, ayah, takutnya nak exam. 5 minit lagi nak masuk dewan exam ni. tengah menggeletar habis nak masuk dewan ni. tolong doakan ye ibu'

'umi, banyak lagi tak habis baca ni. exam esok. takut nya!!!!'

Oke. Mungkin ada antara dialog nie terkena kat diri sendiri. Sedangkan masa senang kita, kadang2 lupa nak call parent dalam seminggu. Kalau tengah subjek berat pun sama. Tahu lah subjek tu berat, sampai balek2 rumah je kene pegi masak terus dan masa makan pun limited. Then, terus sambung belajar untuk esok punye kelas. Sampai terlupa nak telefon parents hujung minggu tu. Sampai parent yang call kita tanya okey tak minggu ni...

L.O.V.E your parents.
We are so busy growing up. We often forget they also growing old.

All they want is your LOVE.

They dont want your money. They dont want your house or your car. They want your time for them as they grow old. Just the same time they provided for you when you were born and when you are a child. Remember that time, when you dont know anything about the world and they are the one who taught you about it. They taught you how to live a meaningful life.

All they want is your SUCCESS.

There's no parent in the world want their children to be a failure. Even more, they want their children to be better than them. They want the best for them. If your parent have Diploma in studies, they surely want you to have Degree in it. If they have Master, they want you to have PHD. So, how can we repay their sacrifice for us? Be hardworking and study smart. Do it for them. Let them cried of happiness when they see your success in the future, insyaAllah.

All they want is your HAPPINESS.

When you are sad, they are the one who would be more sad than you know. They just want you to be smiling. They will sacrifice anything for that. Remember at supermarket once upon a time. When children cried for the things that they wanted. Parents will bought it for them without hesitation. And when we got what we want, we kept smiling, but we often forgot to look back at our parent. They 're smiling even more than us, to see that the child that they raised are happy.

So people!
Wake up and love your parents now! Maybe there is no tomorrow for us.
And dont ever disobey them... as mentioned in al-Quran...

"Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan janganlah engkau membentak keduanya, dan ucapkanlah kepada keduanya dengan perkataan yang baik"
Al-Isra': 23

My parents also played snow just like me!
p/s: which one is my abah? biar saya je la yang tahu...
^_^

Okey. Sebenar nyer cakap pasal parenting hari ni sebab hari nie adalah hari yang istimewa buat my abah and my umi! Its their 28th anniversary. Happy anniversary mom and dad! Dan disebabkan saya tinggal berape ribu kilometer entah dari tempat tinggal saya, saya tak mampu nak ucap depan mata mereka sendiri. Hanya adik2 saya yang tinggal dekat rumah dapat wish... Jelesnyer!

Tapi saya buat surprise untuk mereka. Its a bouquet of flower! Red roses. One of my favourite flower. I rilly3 love roses. Tapi tak suke yang kaler kuning dan biru. Suke warna merah, pink dan putih. Its just so lovely. So, memandangkan saya tinggal jauh, florist je hantarkan dekat depan rumah!

S.U.R.P.R.I.S.E

Jadi untuk orang yang tinggal jauh2, nak bagi bunga macam nie boleh tekan sini. Perhatian! Ini bukan advertisement oke. Ini hanya lah review saya lepas guna perkhidmatan nie. Harga dye sangat affordable untuk student macam saya nie. Dan tiada kos penghantaran dikenekan sebab rumah dekat area Kuala Lumpur dan Selangor! Untunglaa... Dan banyak sangat bouquet of flower yang cantik2! Seriously love it.

Kalau2 ade nak hantar pada ibu bapa ke, bestfriend forever ke, cikgu ke, isteri ke secara mengejut pun oke jugak! so romantic. Tibe2 dapat bunga depan rumah. Dan skype tadi, rupenyer my lil sister yang umur 9 tahun pun buatkan my parents cake! So sweet. Kecik2 pun dah pandai budak sekarang nie. Kalau dah besar, makin pandai larh jadinye. Anak2 sape larh nie yek. hehe...

That's all for now.
Thank you for reading.
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Tersalah beli lipton black tea instead of tea biase sebab excited sangat nak beli perisa vanilla. So sad. Black tea is very dark!

Nota hari esok: Jumpe kat ice-skating ring pukul 4 oke Nizhnian. I'll be there insyaAllah.

Nota hari-hari: Ulang lagu ni seribu kali pun takpe sebab best! Sorry kepada orang2 yang dah bosan dengar lagu nie yek... malas nak sebut nama.. hehe...

Wednesday, 28 December 2011

Already End of December...

Perhatian! Ini bukan meteor!
Ini hanyalah salji yang turun dengan lebatnya....

Assalamualaikum...
dan salam sejahtera semua.

Lama kiranya kita tidak bersua dalam alam maya ini. Dan terpaling semula melihat kalendar di desktop. Wah! Memang memang masa bergerak seperti air sungai yang deras dan tidak dapat dihentikan. 28 December 2011. Tiga hari lagi untuk menempuh tahun baru dalam kalendar masihi. Sudah bersediakah kita? Untuk menempuh tahun baru. Untuk menempuh cabaran baru.

Sebelum tu, apa kata kita reflect dulu diri masing2. Kadang2 kita sibuk nak buwat azam tahun baru. Tapi sering kali kita lupa akan azam tahun lepas yang tidak kita kecapi. Adakah azam itu sekadar tinggal azam tahun lepas?

Banyak nyer azam tahun lepas yang tak sempat nak buwat. Kata nak belajar rajin2. Kata nak banyak tolong ibu bapa waktu balek malaysia summer. Kata nak datang semua lecture dan takmo ponteng2 dah. Kata nak berusaha jaga hubungan dengan Allah. Kata nak khatam al-Quran di bulan Ramadhan.

Betapa manusia itu mudah lupa. Yup! Termasuk saya sendiri. I know. I realized. So much mistakes I'd done this year. Tapi Allah tu kan Maha Pengampun. Maha Pengasih. Maha Penyayang. Kita cuma perlu minta jer. InsyaAllah diperkenankan dan dipermudahkan urusan kita.

Doa!
that's the way it is done.
^_^

Tapi jangan lupe kawan2! Usaha tu perlu jugak. Kalau kita doa je tapi usaha takde, macam mane nak dapat result yang ohsem kan? So, kita jangan sesekali lupe untuk usaha. Walaupun jalan yang hendak dituju sangat jauh, usaha sangat perlu! Tapi usaha yang macam mana pulak nie?

Ikhlas!
then you wont feel tired...
^_^

Seriously. Ikhlas sangat indah. Ikhlas kerana Allah. Orang selalu cakap, nak cakap ikhlas dengan mulut senang tapi nak dapat dari hati kita yang bentuk heartshape dan kaler pink tu sangat payah. Macam nie, cuma pikir kalau kita nak bahagia, kita kene bahagiakan orang dulu. Kalau kita dapat buwat orang tu happy, mesti kita happy jugak!

So, mesti kita akan berusaha sungguh2 nak happy kan kawan kita tu kan. Sebab kita sendiri akan happy in the end. InsyaAllah kita akan usaha dengan ikhlas. Sama jugak masa beribadah! Masa solat, puasa, haji.. hey! Ibadah bukan tu saje larh. Belajar sungguh2 dengan niat yang betul, tolong orang, ziarah kawan2, rapatkan ukhuwah, perwatakan kita. Sume tu pun ibadah jugak larh... MasyaAllah. Besarnya skop ibadah tu. Semua bende pun ibadah tau sebenarnye!

Jadi kalau kita buat semua tu lillahi ta'ala, mesti best! dan rase ohsem je dalam diri... dan takde rase penat pun. Tapi kan... mesti ade orang akan judge kita. No worry! Sebab ikhlas seseorang tu hanya dapat dilihat oleh tuan pemilik badan dan Allah sahaja. Orang lain tak tahu pun! Ikhlas tu macam semut hitam di atas batu hitam di malam hari. Cari guna teropong pun belum tentu jumpe tau! So people, dont judge other people kindness randomly. You never know the truth behind one's heart.

And finally...

Tawakal!
put everything to Allah.
^_^

Ingat! Result kita memang dah tertulis. Usaha kita tu yang lagi penting. Bile kita datang exam dan dapat result. Ingatlah. Allah dah tetapkan yang result kita itu yang terbaik untuk kita. Mungkin kita dapat result yang baik kerana Allah nak uji kita sama ada kita akan riak dan takbur tak dengan keputusan itu. Mungkin kita dapat result yang kurang cemerlang kerana Allah ingin menguji pergantungan kita padaNya selepas ujian yang diberikan sama ada kita akan putus asa atau terus berharap pada Allah.

In front of dean's office. the snow is all over the world.

Memandangkan sekarang musim peperiksaan. Tak kira larh dekat Malaysia atau Russia. Jadual exam kita dah same larh! Final exam is coming. Tadi baru lepas amek dorpus atau kebenaran untuk amek exam bulan satu nanti. Takut nyer! Nervousnyer! Nak bace balek apa yang kita dah belajar selama setahun. Banyaknyer! Ingat.. Apa yang penting usaha! Gambatte ne!

Dan masa nak amek dorpus tadi, ingatkan suhu +2 degree tu tak sesejuk mane. Jadi dengan berani nyer pakai jacket nipis untuk musim luruh. Fuh! Tertipu dengan weather forecast. Suhu memang lah 2 degree tapi angin tu kuat betol! Jeans pulak pakai yang nipis. Memang pandai betol larh kan. Sejuk nyerrrrr!!! Tunggu bus pulak rase nyer 25 minit kot. Dugaan dan dugaan. Turun dari bus terus jalan cepat2 sampai masuk dean's office. Tak tahan dah sejuk sangat.

Tapi tu baru permulaan sebenar nyer. Sebab keluar dari dean's office, ribut salji pulak menunggu kami. Didn't expect it that much for +2 degree weather. Sarung tangan pun pakai yang tak best punyer. Dah buang dalam tong sampah terus masa balek tadi. Dah rosak. But it is one of my favourite glove though. Dalam keadaan ribut2 salji tu, sempat jugak amek beberape gambar! Just for memories. Pengalaman hadapi ribut salji selepas dapat dorpus. hehe.

Then, here I am. Home Sweet Home.
p/s: rumah saya memang bau wangi tau! letak aromatherapy vanilla!
rase macam nak makan je! nyum3.

Thank you for reading
-Schajar Mcflurry-

Nota hari ini: Kene mula study microbiology nie. Jangan malas2! Usaha dengan ikhlas yuk...

Nota hari esok: Esok anniversary my abah and my umi larh! and i made some surprise for them. shhhhh.... dont tell them about it! ^.~

Nota hari-hari: Lagu nie best! Bagi semangat nak belajar. Dont give up yek kawan2...

Sunday, 4 December 2011

One Realization...



The true LIFE is outside there...!

Get outside. Leave your devices behind and go for a walk, or a run, or a bike ride. Enjoy nature. Watch a sunset, go to the beach or a lake or river or forest. Take your child or spouse or friend. Recharge your batteries, reflect and contemplate.

The Benefits of Disconnection

Why should we even consider disconnecting from the grid of information and communication? Let’s look at just a few reasons:
  • You shut off the interruptions and distractions of email, Twitter, IM, blogs, news, and more.
  • You give yourself space to focus and work.
  • You allow yourself space to create.
  • You can connect with real people without distractions.
  • You can read, you know, books.
  • You can accomplish a lot more.
  • You allow yourself a break from the stress of overload.
  • You can find quiet and peace of mind.
  • You can reflect and contemplate.

There are dozens of other good reasons, but I think those are serviceable for our needs.

taken from focusmanifesto.com
*its very interesting article.. just give your 5 minutes to read it*

But, that's the true though. Reflecting myself now. Its almost the end of the year. And sometimes I felt that I found myself literally missing in some of the event. Busy with the devices, with facebook, blogging, twitter. These are things that pull myself from really enjoying the time and just smile appreaciating the moments.

I'm 20 turning on 21. I dont want my life to be just in the internet.
I want to spend more time with Him.
I want to see the world brightly.
I want to appreacite the moments.
I want my soul to be there everytime I do it.
I want to appreaciate more the friends in FRONT of me.

As for now, i'll stop blogging.
Dont know if i'll continue or not.
And if there any enquiry about anything, you can contact me directly at
ct.hajar91@yahoo.com
^_^

These were the moments i appreaciated the most..
p/s: there's a lot of them, but i'll share with you some of it.

The moment when my brother get engaged!
My family waited for me to be in Malaysia for the E-day.. Thanx =)

Then we went to Kelantan!
Thanx mom and dad for the time you give me... Sacrifice your work...

My dad smiling at Sempadan Thailand...
^_^

Practical moment! I make a lot of friends!!!!
Mira and Atie.. miss you...

Being bullied by my brothersss... as always =.=''''
at the airport. the moment i wanted to spent most of time with family.

but thanx for coming directly from lumut just to send me back to Russia..
i'll appreaciate that.

Raya time!
After our batch open house... soo kenyang!

Enjoying the moment much...

rilly luv this picture. for memories.
me and adila ismail.

then with my beloved seniors!
they are the BEST.

Just smile. Dont cry. and Luv the moment.

At their openhouse...

Again.. with them...
And amir at the back. stil healthy. and going to be healthy back soon!
^_^

Groupmates' birthday! and with them...

And finally, during deepavali...

Dont feel like blogging anymore.
Will just enjoying my evening finishing my novels and spent time with friends.

p/s: thinking of making my blog private later.
as for now, just gonna leave it unattended for the time being.

that's all for now.
thank you for reading all this while...
-Schajar McFlurry-

Sunday, 27 November 2011

Toward New December...


Its snowing...
its just a rainfall which already been freeze up there in the cloud, in the sky.
just like the rainfall in my heart rite now.

Pejam celik, pejam celik dah nak masuk bulan yang baru. Tak sedar pun seberape pantas masa telah berlalu. Tugas sebagai seorang pelajar telah membuatkan kita harungi setiap hari yang sama. Bangun pagi, siap ke kelas, pakai tebal2 kerana kita tak tahu sekuat mana angin dan setebal mana salji yang perlu diharungi untuk hari tersebut. Pulang dari kelas dan kuliah petang. Dan terus memasak di dapur, bila waktu makan, makan sambil tengok movie kat laptop. Tiba waktu malam, mula larh untuk ulangkaji pelajaran untuk esok.

Basically that's what a student's daily routine called. We never realized the time. Until someone said to you that's its already december! One more month to go before the end of 1st semester. But one thing we never realized is that....

Its already 2nd Muharram today..!

How cruel are we to ourself to never realized that? Its already a new year in Hijrah Calendar. Whereas whenever its 1st January, we surely knew it and celebrate it outside. Have we recite the doa for the end of year before maghrib and the doa for the start of new year after maghrib on 30th Zulhijjah? For those who did it, may Allah bless you always. But to those who forget, may we remember to do it next year and never be drown away by all the things that make me forget about it.

Yup. Saya sendiri pun terlupa mengenai kehadiran bulan baru ini. Kehadiran cycle Internal Medicine memang membuat diri ini terlampau sibuk. Dan pabila tiba hari minggu, adalah satu-satunya masa untuk rehat dan untuk menikmati alam ini sementara masih sempat. Dan kerana keterlekaan ini, saya terlupa....

Okeyh. Just a quick update about what's happening here in Nizhny Novgorod.
Its snowing as always and as it gonna be for the next few months until april. And it is the most beautiful season of all since this is my favourite season of all. Waking up in the morning, looking at the window, all the thing is clean and white. I love to look at the snowflakes melting at the palm of my hand. MashaAllah. The great power of God who create the lovely snowflakes. Its look so beautiful. Its look just the same as drawn by people.

p/s: this is how car look at here. no wonder we stucked in traffic everyday!
^_^

So, that's basically what happened in NiNo now. I was thinking to update with a lot of pictures with snow but the time is limited to take the pictures. Will do it some other day. Promise! As for now, need to do more reading for Internal Medicine. Dr Ksenia Dmitrievna Klimova so gonna be mad if we dont read!

That's all for now.
Be strong because you're STRONGER than you look!
^_^

Wednesday, 16 November 2011

Appreaciate The Moment..


Appreaciate what you have now
or else you'll lose it once and for all...

Appreaciate the moment
it wont come back again to you...

Appreaciate the time you spent
you cannot buy the time that already flown away...

Appreaciate the chance given
as it only comes to you once...

Appreaciate the love of your family
as it will be a strong motivation for you when you're far from them...

Appreaciate your friendship
dont ruined it and make it last forever till death do us apart...

***********

There are 3 stages of LIFE...

TEENS
You have all the time and energy but no money...

WORKERS
You have the money and energy but no time...

OLDIES
You have all the time and money but no more energy...

So, enjoy life and all the thing you have at the moment
because you can't have everything all at once.

Stop for a while and schmile!
Appreaciate what you have now. Enjoy the moment.

p.s. Its winter. So, watch out guys and gurls!
Dont walk below rooftop. Its extremely dangerous...!

p.s.s. Rilly lack of motivation now.
There's a lot to study and Internal Medicine cycle coming up next week.

p.s.s.s. Love this song. Heard it from Irine Nadia Marcello Blogspot.
Heart the dress and veil for her engagement ceremony!
^_^

Sunday, 6 November 2011

Aidil Adha Datang Lagi =)


Salam semua...

Yup. Aidil adha datang lagi!
Dan pada hari yang mulia ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha pada semua muslim di Malaysia atau di mane2 di atas muke bumi ini. Walaupun kita berbeza bangsa atau kaum, tetapi di hari raya ini, kita disatukan di bawah satu agama yang sama iaitu agama Islam.
Alhamdulillah
^_^

Tak lupa juga beribu2 ampun dan maaf dipinta andai terkasar bahasa, tersilap kata, dan terlebih ekspresi emosi dalam belog ini. Semoga kita sama2 dapat memaafkan kesilapan saudara, rakan, dan semua orang yang memohon ampun dengan kita dengan hati yang ikhlas supaya orang laen dapat melakukan perkara yang sama pada diri kita suatu ketika nanti.

Masuk pada tajuk utama...
Sambutan aidil adha di bumi Nizhny. Yey! seronok!
Memandangkan sambutan dilakukan dengan senior yang tinggal di hostel satu, maka penyeludupan seorang pelajar dari hostel 3 ke hostel 1 terpaksa dilakukan. opsss... sorry pak guard! setahun sekali je!

Malam raye kami pun buwat kuih raye! Nampak tak kuih raye kaler pink kat atas tu. Sebenar nyer ade satu batch kuih raye macam tu jugak yang saya tolong kak Eila buwat tapi dah tak jadi sebab silap beli jem. Jadi jem tu diganti dengan gula aising kaler pink tu. Sedap tau! And kuih sarang semut kak Eila buwat petang tu. Tak sempat nak tolong.

Pagi raya pulak, sambil mendengar lagu raya bermain dari speaker laptop, kene pegi tolong kak Sueha and kak Eila masak. Yummy. Tersangat sedap menu nyer! Lagi pun ni kali terakhir nak makan sedap2 dan sambut aidil adha dengan diorang selain majlis sambutan besar2an nanti. Lepas nie, diorang dah kene sambut hari raya dekat hospital dah. sob3.


So, menu yang diorang masak...
*saya tolong potong2 je*

- Nasi Daging
- Nasi Impit Ekspress
- Rendang Ayam
*sedap giler!
- Acar Timun and Carrot
- Kuih Bakar
- Kuih Raye Aidil Adha
- Air Mixed Fruit + 7 up!

Oke. Kenyang terus tengok menu. Siap makan tambah2 lagi. Dan memandangkan Nizhny ni jaouh dari embassy, memang tak de makne nyer larh nak pegi sane. Jaouh bebenor kalau nak pegi pun. Then, in da evening i got some program to attend. And now, checking my list of things-to-do during weekend, non of it is done!
=.=''

Enough about that..
Selamat Hari Raya Aidil Adha to all
and if any of you who read this know me,
kosong - kosong oke!
Sayonara
=)

Saturday, 5 November 2011

Sort Of...

Sort Of..
By Ingrid Michaelson

Baby, you've got the sort of hands to rip me apart
And baby, you've got the sort of face to start this old heart
But your eyes are warning me this early morning
That my love's too big for you my love

Baby, you've got the sort of laugh that waters me
And makes me grow tall and strong and proud and flattens me
I find you stunning, but you are running me down
My love's too big for you my love
My love's too big for you my love

And if I was stronger then I would tell you no
And if I was stronger then I will leave this show
And if I was stronger then I would up and go
But here I am and here we go again

Baby, you've got the sort of eyes that tell me tales
That your sort of mouth just will not say, the truth impales
That you don't need me, but you won't leave me
My loves too big for you my love
My loves too big for you my love

And if I was stronger then I would tell you no
And if I was stronger then I will leave this show
And if I was stronger then I would up and go
But here I am and here we go again

Tell me what to do, to take away the you

And if I was stronger then I would tell you no.
And if I was stronger then I will leave this show
And if I was stronger then I would up and go
But here I am and here we go again


p/s: teringat kat background music video pertunangan Ashraf Muslim..
Selamat Hari Raya Aidiladha semua
^_^

Monday, 31 October 2011

Permulaan Zulhijjah =)


...Salam semua...

Sedar tak sedar tarikh hari adalah hari terakhir bulan oktober. Esok bakal menjelang 1 november. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru semalam bulan september dan baru sahaja datang ke bumi soviet ini untuk meneruskan perjuangan yang masih berbaki 4 tahun. Tapi dalam kesibukan kita, pernahkah kita terfikir tarikh hari ini dalam kalendar Islam? Bulan apakah sekarang?

Sering kali kita terleka. Sering kali kita lalai.
Dan terima kasih kawan2 kerana sering berada di sampingku untuk mengingatkan ku tatkala terleka sejenak. Hari ini telah masuk 4 zulhijjah 1432 Hijrah. Antara 10 hari terawal bulan zulhijjah merupakan hari2 yang dimuliakan oleh Allah s.w.t.

Dan salah satu cara yang dianjurkan oleh agama kita ialah dengan berpuasa sunat pada 1 hingga 9 zulhijjah. Kelebihan berpuasa pada hari2 tersebut berbeza2 dan sangat menarik jika dilihat dengan teliti! Terlampau banyak kelebihan berpuasa pada 9 hari ini. Dan kemuncak nya adalah pada 9 zulhijjah...

*jom bace untuk 5 minit je dan share dengan rakan2 lain*

Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a., Rasullulah s.a.w. bersabda maksudnya...

1 Zulhijjah

Kesalahan Nabi Adam diampuni Allah, barang siapa berpuasa pada hari itu, diampuni Allah akan dosanya.

2 Zulhijjah

Doa Nabi Yunus diperkenankan oleh Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu seolah-olah ia berpuasa setahun dan tidak pernah berbuat maksiat sedikit pun.

3 Zulhijjah

Doa Nabi Zakaria diperkenankan Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu, diperkenankan Allah segala doanya.

4 Zulhijjah

Nabi Isa a.s. telah dilahirkan, barangsiapa berpuasa pada hari itu terhindar ia daripada kefakiran serta kemelaratan dan pada hari kiamat kelak ia akan tergolong bersama dengan orang-orang terhormat.

5 Zulhijjah

Nabi Musa a.s. dilahirkan, barangsiapa berpuasa pada hari itu terlepas ia daripada sifat munafik serta seksa kubur.

6 Zulhijjah

Allah membukakan pintu kebajikan kepada Nabi-NabiNya, barang siapa berpuasa pada hari itu ia akan dipandang oleh Allah dengan penuh rahmat dan kasih sayang serta terlepas daripada azab.

7 Zulhijjah

Pintu neraka jahanam akan dikunci dan dibuka semula lewat 10 Zulhijjah. Barangsiapa berpuasa pada hari itu, dikuncikan Allah baginya 30 pintu kesulitan dan dibukakan 30 pintu kesenangan.

8 Zulhijjah

Nabi Ibrahim bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih puteranya Ismail. Seharian ia berfikir apakah perintah itu datangnya dari Allah atau dari syaitan. Hari itu telah dinamakan dengan dari "Tarwiya" (Hari berfikir-fikir). Barangsiapa berpuasa pada hari itu ia akan diberi Allah pahala yang tidak terhitung jumlahnya, hanya Allah yang mengetahui.

9 Zulhijjah

Turun ayat terakhir kepada Rasulullah s.a.w. yang tersebut dalam surah Al-Ma'idah, ayat 3. Menurut sejarah, 81 hari setelah ayat ini diturunkan iaitu pada hari Jumaat tanggal 9 Zulhijjah Tahun 9 H ketika Nabi wukuf di Arafah, baginda pun wafat. Pada hari itu juga Allah memberitahu kepada Nabi Ibrahim bahawa perintah menyembelih anak itu sememangnya adalah perintah dariNya bukan dari syaitan. Justeru hari itu dinamakan hari "Arafah" (Hari tahu). Barangsiapa yang berpuasa pada hari itu akan diampunkan Allah dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang

10 Zulhijjah

Adalah Hari Raya Aidil Adha (korban) dinamakan juga hari "Nahar" (menyembelih). Barangsiapa berkorban pada hari itu dengan seekor korban, maka setiap titisan darah yang mengalir dari leher haiwan itu akan diampuni Allah akan dosanya serta dosa ahli keluarganya. Barangsiapa yang bersedekah dengan memberi makanan kepada fakir miskin atau satu sedekah pada hari itu, maka ia akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kemudian dalam keadaan aman dan sentosa serta timbangan amal baiknya lebih berat daripada Bukit Uhud yang terdapat di Madinah.

Copyright from daawah.com


Jadi, masih belum terlambat untuk kita sama2 mengambil peluang ini!
Bulan Zulhijjah datang sekali dalam setahun..
Let's grab the oppurtunity now!
Selamat beribadah semua
^_^

Sunday, 30 October 2011

Jom Buat MuFfin!


Hai semua!

Disebabkan dapat cuti hari jumaat lepas, bersempena dengan Deepavali. Pelik kan? Deepavali bukan sepatutnya hari rabu ke? Atau deepavali kat Rusia di sambut pada hari jumaat? obviously n0!

Memang deepavali sambut hari rabu. Tapi kami satu group mintak cuti hari jumaat supaya dapat cuti hari jumaat, sabtu dan ahad! 3 Days Straight! Nice right? Iye larh, kalau nak tunggu cuti kat russia nie, berkurun larh jawab nye. Tunggu cuti new year baru dapat cuti seminggu. Dan itu larh cuti yang paling lama selain cuti semester...

Okeyh. Jadi jumaat lepas, telah menjadi officially baking day for me and Kak Sueha! Tapi kak sueha tak baking pun sebab kene pegi lecture Internal Medicine. Biasa larh, diorang dah 6th year dan sangat sibuk. 3rd Year tak sibuk sangat banding dengan diorang. Jadi, mula larh pr0jek Baking Muffin! Sangat2 sedap! Nak cuba buat tak..? Sangat2 senang...


Bahan-bahan...

- Satu setengah (360g) cawan tepung
- 3/4 Gula (180g - gune gula halus lebih baik)
- 1/2 Tin susu pekat
- 3 Biji telur
- 80g Butter/margerin
- Secubit garam
- 1 ts Baking powder
-1 ts vanilla essence (perasa ape2 yang sedap)
*i prefer to use r0se flavor because i love the taste*

Cara-cara...

- Pukul (guna mixer pun boleh) butter dan gula sampai sebati.
- Masukkan telur dan pukul sehingga kembang.
*proses sangat penting untuk pastikan muffin jadi kembang.
- Masukkan semua ramuan di atas dan pukul sehingga sebati.
- Kalau nak ade warna, letak warna yang sesuai.
*i used pink as always*
- Letakkan dalam 'cup' muffin and tray muffin.
- Letakkan dalam oven dalam suhu 175 degree selama 2 minit.
Siap 20 muffin!

Simple kan..?
Resipi ni saya dapat daripada senior saya, Kak Nasuha yang sangat suka baking! Jadi, boleh larh sume orang cube untuk buwat muffin selepas ini..
^_^

Kitty seronok dapat makan manyakkk muffin!

p/s: takde day-light saving dah dekat Russia!
hmmm... baru nak seronok 25 jam dalam sehari.
Tapi jangan risau, pasti ade hikmah nyer
=)

Thursday, 27 October 2011

Because We Simply Care...


Because we simply care...
that's why we are still together :)

Because we simply care...
we had rilly fun last semester break!

Because we simply care...
we went to a lot of open house together

Because we simply care...
we are not selfish and mean toward each other

Because we simply care...
high-school friends are like gonna stick 4ever

Because we simply care...
i love Bukit Indahnianz! You guys rock!

p/s: next year, jangan nak maen laser tag time orang nak pack barang ea!
and nak maen ice-skating jugak!
^_^

these are some pictures of us last summer break i took from facebook...
Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Indah
Sesi 2004

and during high school i met them... my best friends forever!
thank you for always be there.

wish to push a 'pause' button to stop and appreaciate the moment for a while...

lunch at Teratak Intan...
=)

movie at Pavilion!
I smurf u guys and gurls 

gurlfrenz! at najwa's open house...
^_^

maze pose comel giler dalam gambar nie!

let the picture be the memory f0r us.

and finally serbu rumah Rasyiqah...
umah putera and puteri tak sempat nak amek gambar banyak2...

that's all for now
p/s: listening to this song make me remember our choir Tingkatan 3 Arif during teacher's day...
^_^

Tuesday, 25 October 2011

SmiLing HearT =)


...Salam...

Just wanna share a short story that make my heart smile!

thanx to my naqibah in usrah for sharing this story with us too....

^_^

Once upon a time, a well-known painter was finishing his painting. It's an incredibly beautiful painting to be shown at the Airport during the upcoming Hajj Season.

The painter wanted this painting to be a master piece. He worked on it for weeks on the top of a 24 storey building. He was consumed by and excited with his own painting that he unconsciously took a few step backward while admiring the 2 x 8 m painting. He didn't look back when he walked backward. He kept on walking backward until it was a step away from the edge of the 24 storey building. Just one more step backward and he could have fallen to his death.

A man saw what the painter was doing and was about to shout at him to warn him when he realized that his shout might surprise the painter and thus make him take that fatal one step backward and fall down. So the man took a brush and some paint and began to paint on the beautiful painting until it was completely damaged.

Upon realizing what happened to his painting, the painter got very angry and moved forward to hit the man. However, some other people who were also present at the vicinity held him and showed him his last position which almost made him fall.

MORAL: Sometimes we have painted our future with such beauty and dreamed of beautiful days we will spend with our loved one, but then Allah seemed to destroy our beautiful painting when Allah sees what danger lies ahead of us. Sometimes we are angry and annoyed by what Allah has done to us, but one thing we have to keep in our mind is that our Creator Allah is Most Wise an always keeps our best of interest in mind!

So when Allaah Subhaanahu wa Ta'ala , in His Infinite Wisdom, tests us with a situation that we think is difficult or takes away something that in our mind was good for us, we need to remember that perhaps it may not be so. Perhaps if we had continued in our way, it might have been harmful for us and whatever Allah decreed for us is actually better for us, for He is All-Wise and All-Knowing.

Allah says:"…and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know." (Surah Baqarah: 216)

Credit to Productive Muslim

and always remember that everything happens in our life is a guideline for us to be a BETTER PERSON from time to time...

^_^

Tuesday, 18 October 2011

Happy BelaTed BirtHday!


Terase sangat2 malas nak bace surgery malam nie.
So, decided to write something after a very lonnnngggggg time!

Entah larh, mood untuk berblogging nie macam chipsmore pulak, kejap datang kejap hilang. Mungkin kene beli chipmore yang 'more chips!' kot untuk kekalkan mood berblogging nie. Tapi senior saye kate, once tak berblogging for along time, mesti payah nak start balek. So, better start early and continue blogging.

Jadi, sekarang saye nak share sumthing that I did around this month!

A SURPRISE BIRTHDAY PARTY!

Sebenarnya, birthday diorang dah belated berkurun lame dah. Tak terbilang hari, tak terkira jam dan minit. Mase cuti summer break hari tu birthday diorang. Disebabkan tiada masa untuk sambut bufday diorang kat Malaysia hari tu, (mana tak nyeee.. sorang tinggal kat perak, sorang lagi kat johor) jadi, ktorang pun ambil keputusan untuk sambut kat Russia!

Dan memandangkan kelas Pathological Anatomy tiada pada hari isnin, saye pun bersetuju untuk buwat housewarming merangkap surprise birthday celebration untuk groupmate kami Adila dan Ameerul! Tapi bukan saye sorang yang masak, groupmate laen pun masak jugak except birthday girl and boy.

Menu-menu...

- Spaghetti Carbonara
- Homemade Salad
- Triffle Make simple
- Jelly
- Ice Lemon Tea
and the most special..

Red Velvet Cupcakes!

okayh! Cupcakes tu sangat sedap dan bukan saya yang buwat. Amir Hamzah yang buat! Memang sedap giler. Dan yang paling best, diorang tak suspect pun birthday celebration untuk mereka2 yang disambut. Memang surprise abes! nicely done.
^_^



okayh. Done crapping in da middle of the nite.
Esok kelas kat Vodnaya Hospital.
Tersangat2 jaouh dan perlukan tenaga untuk berjalan.
Nytez peeps!

-Schajar McFlurry-

Sunday, 2 October 2011

This is Personal Blog...



People never know the truth behind one's smile...
-Anonymous-

basically, its true...

You never know the truth behind one's smile...
You never know what others' feel...
and you only know what to say and what to criticize...
without really knowing the truth,
whether it will hurt the person deeply or superficially...
thanks for the memory!

p/s: saya sayang senior saya ketat-ketat!
dan saya sayang bestfriends saya sangat-sangat!
macam dalam post Hanis Zalikha...
^_^

Monday, 26 September 2011

Talking About E-Day...


E-day

or in the other word...

Engagement Day
^_^

It is one of the happiest day in women life. Kalau tak percaye, cube tanya semua orang yang tengah bertunang sekarang. Mereka2 tu happy tak time bertunang? Definitely they'll say YES! Tapi tu tak termasuk hari perkahwinan mereka. Hari tersebut akan menjadi hari paling bahagia untuk semua perempuan di alam semester ini.


Engagement Day adalah hari di mana keluarga pihak lelaki akan berkunjung ke rumah keluarga perempuan untuk membincangkan tentang hubungan antara mereka. Pada masa yang sama hantaran akan ditukarkan antara kedua2 pihak sebagai hadiah pertunangan. Selalu nye hadiah untuk hantaran berupa makanan yang manis2, chocolate, cupcakes, tepak sirih, daun sirih, dan macam2 lagi.



Okay. Enough crapping! Sebenar nyer nak cerita pasal my brother's engagement day. Walaupun dah dua bulan, tak kira! Nak tulis jugak sebab dalam dua bulan nie memang lame tak update belog. Bile sampai Russia jer, tangan nie memang rasa gatal jer nak menulis. heeeeee..

It was on 10th July. Two days after i reached Kuala Lumpur International Airport. nope3! Bukan dua hari pun. Sehari setengah. Hari pertama sampai Malaysia, jetlag terus dan bangun bila matahari tegak atas kepala. Mana tak nyer, sebab kalau kat Russia maseh pukul 6 pagi lagi. Kat Malaysia pulak pukul 10 pagi dah. Badan pulak sengal2 sebab travelled for 2 days and carried 30 kg of cabin bag, 10 kg of handluggage, and 10 kg of laptop bag!
Berat kan3!

Then, on the same day...
Baru nak beli semua barangggggg. Baju tak gosok lagi. Kasut nasib baek bawak dari rusia. Dan yang paling lambat buwat ----> Beli contact lenses! Cube bayangkan, esok pagi2 dah nak kene pegi rumah Kak Fiza. Tapi malam2 tu dalam pukul 9 malam baru nak cari. Ape lagi, ronda larh sume kedai cermin mata yang dah nak tutup. Fuhhhh... Akhirnya, dapat jugak beli contact lenses sebelum kedai tu betul2 tutup. Last minute punye kerje larh nie.

Pagi2 esok nya. Maseh jetlag.
=.='

Tapi pergi jugak hantar my brother punye rombongan ke Keramat.
:)






It was verily nice!

...I luv the theme...
Pink and Silver

...I luv the 'pelamin'....
so cute!

...I luv the dress...
nampak macam gown dah Kak Fiza pakai
:)

...I luv the make up...
just perfectly match!

...I luv the 'hantaran'...
so sweet!

...I luv the food...
Schedappp nyer!

I luv Everthing about it!
^_^

especially to Abang Fir and Kak Fiza...

Congratulations on ur engagement!
dah bertunang nie, due2 jangan nakal2 yek...
hopefully everything gonna be great for both of you!
can't wait to attend ur wedding...

p.s: makde sure buwat mase siti dekat Malaysia okeyh!
klu tak, merajuk seribu tahun...

and not to forget...



to Kak Erna Nadia....
Congratulation too on ur engagement!
Sorry couldnt attend it when i was at Msia. Busy vacation with my family...
and not to forget..
please get married during summer!
so that i can attend the weddingggggg......


that's all for now..
thank you for reading
^_^