Friday, 31 December 2010

AdA aPa deNgaN cinTa...?


selamat tahun baru diucapkan kepade semua...
hmmmm.... sume orang buwat p0st tajuk 'happy new year' or 'slamat tahun baru'... nak buwat laen cket larh kali nie....

sebenar nyer sekarang aku tengah tengok cerite 'Ada apa dengan cinta'... penah tengok tak...? sambil tulis blog, sambil tengok muvie... semenjak duduk kat russia nie, banyak kali sangat2 tengok muvie ulang2 dan series pun ulang2 jugak... muvie nie antara muvie yang aku suke... plus dengan muvie 'Eiffel... I'm in luv..'.. berjuta2 kali ulang pun takpe... tak penah nak bosan pun... tengok cerite nie teringat zaman2 skola... zaman2 teenager... rindu sudah...
p/s: sudah 20 tahun hari nie....mature pliz!
=)

ari nie... opsss... silap pulak... semalam a.k.a tahun lepas aku dah dapat dean's signature untuk buwat exam...! alhamdulillah... settle dah sume before amek exam... tinggal preparation nak amek exam jewr... and for the celebration, aku dan groupmate aku pegi makan sushi kat Yakitoria... rest0ran jepun di mane orang russia yang buwat sushi nyer... kat negara ni, orang luar or orang jepun memang susah nak masuk kalau tak de urusan... sebab negara nie kan dulu2 amek dasar tertutup..*revise sejarah kejap yek*

meh saye bacekan yek... Yakitoria... Japanese Kitchen...!
sedap ta0 makan kat cni....

jum makan...! yummy~

on the way nak pegi sane, kitorunk pun sempat amek gambar dalam park yang penuh dengan snow..! ske sangat sangat sangat...! rase nak baring jer dalam snow tuh.. tapi sebab aku pakai baju nipis jer ari nie... tak buleyh larh pulak nak buwat snow angel...
dan bile sampai kat sane jer... lunch set dye dah tukar..! banyak yang tak buleyh nak makan... nasi goreng dye dah ade ayam... tak buleyh dmakan sebab dye gune ayam tak halal... pastu sushi roll dye dah letak champagne... reject trus...! yang buleyh makan, just beberape side dish jer...

tyme on the way to Yakitoria.... i just love the snow...!!!!!
Adila and Karen... my groupmate~

sudah2 cerita pasal tahun lepas.... its the best last TEEN year of my life...! jum cerita pasal new year pulak...
kat malaysia dah celebrate new year.. and sekarang dah pukul 5 pagi dah pun kat malaysia... kat cni pulak baru jer dengar bunga api kat luar... time call rumah tadi, sejam sebelum new year kat sane.... terase rindu dan homesick pulak.. hmmm... as always... tyme nak exam and tyme2 stress nie larh mule homesick... *homesick yang aku maksudkan adalah rase rindu yang teramat pade family, binatang peliharaan, rumah, bilik dan segale2 nyer yang ade di rumah... bukan nanges2 yek*

by the way, snow kat cni makin tebal dari sehari ke sehari.... tak percaye...? percaye larh! kalau tak pecaye, tengok gambar kat bawah tu... sampai paras pinggang...! naseb baek pagi2 ade pak cik yang tolong buwat jalan before pegi kelas... s0, xde larh susah sangat nak jalan.... *happy*

tinggi kan3...! dah bagi ta0 dah... tak percaye jugak...
ngeh3...

i wrote my name there...! still, paras snow nie sangat2 tinggi... cant imagine rite cam ne nak jalan through the snow...

dan mase untuk bukak kalendar dan diari baru...! new year.. new wishes... pkir2 balek... dah masuk 20 tahun dah... maken dewase... maken banyak responsibilities... hopefully this year would be better than last year... and no more being a child! be a ladies pliz.... i got a lot of wishes this year... hopefully everything will c0me true... insyaAllah.... one thing i wish for sure is that to become m0re independent... i know i'm always being to0 dependent... pliz3 be m0re independent...

maen secret santa during Christmas ari tu.... chumeyl kan hadiah2 dye...
dan aku dapat beg kaler hitam kat belakang tuh from karen! thanks gurlz~

dan hadiah lagi....
=)

my examination is coming... nak kene study 24 jam jewr lepas nie... when i say 24 hours, i rilly2 meant it... sekarang kan tga study leave... s0, kene kurangkan maen internet pliz...! rase nyer i'm not going to update my blog for a long time after dis... lepas habis exam nanti baru aku update blog yek... bersedialah untuk bersawang yek wahai cik blog.... and pliz sangat2 doakan aku untuk lpas exam Anatomy and Histology with flying colours... rilly2 appreciate it...

s0, dalam kesempatan nie... nak ucapkan 'happy new year' to all of you... moga tahun nie lebiyh baek dari tahun lepas...
especially to my parents and family... not to forget my big br0, whose getting married in this january...
=)

lots of love...
-Schajar Mcflurry-

*lupe nak letak tajuk*

- saya dan b0yfren baru saye -

selamat malam semua...
*kat cni jer dah malam*

tapi kat malaysia dah subuh dah.... sile bangun solat subuh yek! nanti mak marah pulak... tak pun kene siram dengan ayer dari baldi... jadik larh kte bunga2 yang segar lepas kene siram....
-merepek jer malam2 bute nie-

sebenarnyer tak tau nak tulis ape sangat p0wn... just nak bagi tau yang ari nie rase happy sangat2...! Alhamdulillah dah dapat semua zachut... *zachut nie macam signature dari semua lecturer yang ajar untuk semester nie... sebelum dapat zachut biase nyer ade test kecik yang buleyh tahan besar nyer... and kalau dah dapat semua zachut, kene pegi dean's office and amek cop yang menyatakan kte buleyh amek exam untuk semester nie!

s0, ari nie dah settle sume zachut.... es0k nak pegi dean's office and amek cop mohor tue... then, bermula larh new year dengan kehidupan sebagai pelajar yang sebenar... study 24 jam... tinggal study leave and exam before abes sem nie...! plus esok nak pegi makan sushi! yummy~
pelik kan... tinggal kat russia, tapi makan sushi macam kat jepun pulak... kitorunk lagi pelik!

chumeyl tak snowman kat atas tuh...? chumeyl kan3...! itu lah hasil kerjaya..... bukan aku! hehe... tapi senior2 aku... tyme tuh aku baru abes kelas and mengantok... trus tid0 and bangun2 jer dari tido, diorang tga wat snowman... dan bile aku jenguk kat tingkap... dah siap dah...! tinggal nak tangkap gambar jewr.... s0, aku pun turun dan amek gambar kejap... dengan snowman buatan mereka... takpe2... satu hari nanti, aku buwat snowgurl sendiri yek! sabar ek....

okeyh... back to tujuan asal...

saya dapat award larh!


yup... this tyme dari Ika Puk Puk...
makaceh yek kamu...
=)

as a result, kene larh jawab beberape s0klan yang penting...

1) Ucapan anda
time kaseh kepade kamu yang memberi award....
sangat2 menghargai nyer...!

2) berikan 4 ciri lelaki idaman untuk dijadikan suami...
soklan nie susah sikit... skip buleyh tak...? huhu..
nanti kene marah pulak.... hmmm... yang nie larh jawapan nyer..

- Islam...kalau bukan islam, mesti larh tak buleyh kawen kan3..?
- dari negeri or negare mane2 pun buleyh... *saya tak racism*
- ikhlas dalam perhubungan... jujur dan tidak mendustakan...
- schweettt dan caring... loving and r0mantic...

p/s: demanding pulak budak nie.... -.-"

3) berikan 1 tips untuk mengekalkan hubungan dengan pasangan
terime seada nyer~
kalau same2 ade kekurangan, buleyh perbaiki same2...
betol tak...?

4) letakkan 10 link pilihan anda dan beritahu mereka yang telah memenangi award nie...
okeyh! nanti tengok kat shoutbox masing2 yek...

p/s: tak sabar nyer nak pegi makan sushi esok!
nanti update dalam p0st untuk tahun baru yek...
=)

*19 going on 20 gurlz*

Sunday, 26 December 2010

i'M stiLL nineTeEn t0daY!

countd0wn...

5 days left bef0re 2011...

means that 5 days left t0 bec0me a TEENager officially!
p/s: officially okeyh! kalau nak lambat lagi, ikut bufday bet0l yek...

and that's means, lepas nie kalau ade borang yang perlu di isi... kene tulis umur 20 tahun! TIDAK....! nak kene padam nombor satu and tukar dengan nombor due kat depan... memang horror! *effect macam tengok horror movie pulak*
ape sebenar nyer yang kte kene buwat kalau dah umur 20 tahun nie...? jadik makin matang ker...? or jadik makin dewasa...? aku sendiri pun tak tahu... biarlah masa yang menentukan segala2 nyer...

okeyh.. since aku maseh lagi berumur 19 tahun pada hari nie dan maseh lagi teenager... *saje jer nak sebut banyak kali c0z lepas nie dah tak buleyh nak sebut dah*.. hehe... j0m aku cerite tentang ape yang paling aku suke tyme2 teenager aku...!
sambil tengok kat luar... aku jenguk kat luar tingkap... salji dah sejengkal dari aras tingkap... ari nie memang hari yang aku suke..! sebab setiap kali salji turun, aku rase sangat2 bahagia...
=)

dan aku pun bangun pagi.... fuh...! salji kat luar lagi larh tebal... coz its snowing non-st0p semalam... dah sampai paras lutut dah tyme pagi2... then, on the evening, dah sampai paras paha and macam mendaki gunung salji... kene pakai boots..! kalau tak, konfem2 kasut basah and jeans mmg for sure basah kuyup lpas balek... but u know wut...

I LUV IT...! because winter is the best season f0r me... i like to watch everything outside my window turn out to be fully white when i wake up in the morning... i like to watch the snow falling down to earth...! i like snowflakes... i like playing snow ball with my friends.. i like playing at the playground in front of my hostel...
i just l0ve everything about it!
and i'm still 19 and i can have this so much fun....

i luv my summer h0liday sooo much! the best tyme ever... i did all the things i luv back then... rilly2 enj0y it.. *although i was barely at h0me that tyme*... went here and there... everywhere around Malaysia and Singapore except home.. thanx s0 much to my parents f0r giving me the opportunity to explore the w0rld and know about it! dun w0rry, i pr0mise next year summer break i'll b sitting at h0me with u guys.. spent m0re tyme there... the most precious moment ever...
and yet... i'm still 19... and yet i have all these opportunities to expl0re the world...

i luv my family M0RE..!
they always supporting me... *except f0r my brother*... just kidding...! of c0z i luv them all... caring.. loving.. and everything in this w0rld! always the best...
=)

i luv my friends and my groupmates!
yup... walaupun memang aku larh yang selalu kene buli... they're actually nice... cume bile dah tak de keje laen nak dibuwat selaen belajar, memang membuli orang jer keje diorang tuh... i luv my girlfriends for understand me well... selalu jer story2 kat u gurls if i had a problem... i luv my usrahmate for guiding me all this while... i luv lawrencekids and maresmawians....!
and i'm still 19... having u guys make me stronger...

okeyh... enough about it... semalam aku and groupmate buwat jamuan makan2 together with our parallel group... just to celebrate christmas with our groupmate Karen and Jona... it was fun...!

the christmas tree... same pic as above... nice decorated rite..?

apple pie...! yummy and delicious as always..~
Amir's Bakery

the best place to sit when playing 'true or dare'..... find a corner and u'll definitely safe....!

hav a lot of fun back then... just to release s0me stress during this upc0ming examination... we eat.. we play.. we laugh... that's all...
didnt take a lot of picture with my camera back then... s0, these photos are fr0m my groupmate...

19 going on 20....
*wish the best of me f0r upcoming not-so-teenager w0rld*

p/s: dah maken tembam..... kene start diet nie...
=)

Sunday, 19 December 2010

peTua unTuK mEnJadi peLaJar ceMerLanG!


hmmmm.... memandangkan exam pun dah makin dekat sangat2 nie... ape kate kte share s0mething yang bermanfaat untuk digunakan oleh semua lapisan masyarakat...? best sangat2 article nie... rehatkan minda sekejap and j0m bace j0m!
=)

Anda inginkan petua-petua untuk menjadi pelajar cemerlang walau di mana sahaja anda berada? Apa kata kita renungkan kembali beberapa petua atau tips kejayaan yang telah Allah SWT titipkan di permulaan surah Al-Mu'minun, surah yang ke-23 di dalam lembaran Al-Quran.

01.Keyakinan, kepercayaan and keimanan kepada Allah SWT

"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman." [23:1]

Iman dan kejayaan disebut oleh Allah SWT dalam ayat yang sama. Maka imanlah faktor utama kejayaan. Dan keyakinan yang tinggi inilah yang akan melahirkan sikap positif yang bakal disebutkan dibawah.

02.Fokus, bersungguh-sungguh, sepenuh hati

"iaitu orang-orang yang khusyuk dalam solatnya." [23:2]

Lakukan satu-satu perkara dalam satu-satu masa. Jangan mencapah dan melayang fikiran ke sana ke mari. Lakukan dengan sepenuh hati, bukan sambil lewa.

03.Prioriti. Mengutamakan apa yang utama.

"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." [23:3]

Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan yang penuh tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan, menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan.

Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.

Namun, sebaik-baiknya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.

Kita dikehendaki menghindarkan diri dari perbuatan mengumpat pensyarah/guru kerana perkara-perkara sebegini tidak mendatangkan faedah kepada masa depan anda, tidak menambahkan markah untuk kertas peperiksaan yang bakal/telah diduduki, malah boleh mendatangkan dosa dan kemurkaan Allah SWT.

04.Prihatin sesama kita

"dan orang-orang yang menunaikan zakat." [23:4]

Walaupun sedang berada di saat-saat genting, janganlah kita bersikap terlalu mementingkan diri, dan mengabaikan kawan-kawan yang lebih susah di sekeliling kita. Kongsilah apa yang termampu, samada ilmu, kertas-kertas soalan tahun lepas dan lain-lain. Sharing is caring.

05.Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan

"dan orang-orang yang menjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." [23:5,6,7]

Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tertekan je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda.

Padahal Allah SWT kan sentiasa ada, sentiasa melindungi dan sentiasa menolong jika kita mencari dan meminta pada-Nya.

06.Jujur, amanah

" dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya."[23:8]

Bukankah kita telah berjanji dengan pihak penaja dan ibu bapa kita untuk belajar bersungguh-sungguh? Lebih penting lagi, bukankah kita telah berjanji dengan Allah SWT untuk memanfaatkan peluang kehidupan sebagai seorang pelajar yang telah dipinjamkan-Nya kepada kita sebagai medan untuk kita mengutip ilmu, pengalaman dan pahala buat bekalan di akhirat sana?

Elakkan menipu ketika peperiksaan. Andai penjaga peperiksaan meminta kita berhenti menulis kerana masa sudah tamat, jangan pula kita terus menulis. Sebaliknya sebutlah "Bismillahi tawakkaltu 'ala Allahi wala haula wala quwwata illa billahil 'azim."

07.Tepati waktu

"dan orang-orang yang memelihara solatnya." [23:9]

Konsep yang boleh diambil dalam konteks kehidupan seorang pelajar Muslim ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita.

Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatang arang di pertengahan jalan.

Namun janganlah kita hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. Penekanan utama dalam ayat tersebut supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah SWT kerana kita akan kembali mengadap-Nya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah SWT dan merebut peluang mewarisi syurga-Nya.

" Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Iaitu yang akan mewarisi Syurga Firdaus. Mereka kekal didalamnya." [23:10,11]

" ....Maka di antara manusia ada yang berdoa: 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia.' Dan tiadalah baginya bahagian di akhirat."[2:200]

"Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka." [2:201]

"Mereka itulah orang-orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitungannya." [2:202]

Dipetik daripada www.iluvislam.com
=)

gudluck t0 all 2nd year students! ganbatte ne!
-all da best-

Friday, 17 December 2010

s0nG oF mY liFe...

p0st kali nie sangat2 senang....
just write the song that suite me the m0st in the condition given...


dan kali nie di tag 0leh ---> Tengku Izzah Farhana
thanx dear...
=)

dan disebabkan aku tersangat2 penat hari nie...
i'll just play the song in the library.. and see which s0ng came out okayh...
kire 'fair and square' larh nie kan3...


1. If someone says , " is this okay ? " you says
Pemain Cinta - Ada Band
*tibe2 jer lagu nie....

2. How you describe yourself ?
Gotta be s0mebody - Nickelback
yup.. gotta b s0mebody.... need to work f0r it!

3. What do you like in guy/girl ?
Gemuruh - Faizal Tahir
okeyh... maybe takde kene mengena sangat dengan tajuk lagu nie.. but bile dengar balek lagu nie dan dengar lyrics dye... mayb its true...

4.How do you feel today ?
D0nt Lie - Black Eyed Peas
hmmm..... macam takde kene mengena pun dengan hari nie...

5. What is your life's purpose ?
Noktah Cinta - Hafiz

6. What's is your motto ?
Hot - Avril Lavigne
opppssss.... tibe2 pulak lagu nie terkeluar...
but of coz and definitely this is not my motto!
this song remind me of something in the past....

7. What do you friends think of you ?
Beautiful - Akon
omg...! apesal larh lagu2 yang randomly maen nie macam tak kene jer....
its just a coincidence... nothing m0re...
=)

8. What do you think of your parents ?
Hold My Hand - Maher Zain
thanks f0r always holding my hands all this time...
rilly2 appreaciate it m0m and dad...

9. What do you think about very often ?
Br0ken heart - Britney Spears

10. What is 2 + 2 ?
Jatuh Cinta Lagi - Matta
when a pair of eyes meet another pair...!
schweet.....!

11. What do you think of your best friends
Never Let you Go - Justin Bieber
of c0z i'll never forget and let u guys g0!

12. What do you think about the person you like ?
So Hot - Wonder girls

13. What is your life story ?
Sampai Menutup Mata - Acha Septriasa

14. What do you want to be when you grow up ?
Wake me up When september ends - Green Day
*tak menjawab soalan pun!

15. What do you think of when you see the person you like ?
I'll be there f0r you - Backstreet Boys
=)

16. What will you dance to at your wedding ?
Tak Bisakah - Peterpan

17. What will they play at your funeral ?
22 - Lilly Allen

18. What is your biggest fear ?
If we ever meet again - Katy Perry ft Timberland
s0mehow its true...

19. What is your biggest secret ?
Number 1 - Skye Sweetnam

20. What will you post this as ?
Akan ku Jumpa - Azfar

d0ne!

n0w i tag....

Cahaya Kehidupan

Cherita Emo-Temo

D' Eyes of Princess Dot Com

schiap....!
now its tyme t0 sleeppp......
nytez pe0ple..

Wednesday, 15 December 2010

i'm n0t stRoNg

yup...

i'm not as strong as i imagined...

i'm just a weak and dependable girl...

and all i want rite now is my mom and dad...

and my family...

p/s: s0rry to everyone if i did anything wrong...
i'd no intention to do s0...
=(

Saturday, 11 December 2010

SaLam mAaL HijRaH

Salam Maal Hijrah...

mungkin agak terlambat untuk aku ucapkan pada semua... kekangan masa di hari persekolahan membuat aku sibuk sentiasa... dan bakal menghadapi hari-hari aku peperiksaan akhir semester... hari persekolahan...? alam persekolahan ku telah pun tamat... sile sedar yek! alam remaja sedang aku tempuhi.. dan alam dewasa aku bakal hadapi dan masih belum tahu lagi...

Maal hijrah...? kadang kala kite tak pernah sedar bila bermulanya tarikh kalendar islam... tapi kalau kalendar masihi... of c0z larh kte tahu kan.. sebab tiap2 hari pun kite tulis tarikh tu dalam buku nota time nak mule lecture and kelas... but when it c0mes to islamic's calendar.. hmmm... mule larh sume orang terpikir2 ape tarikh ari ni yek...? *termasuk aku sekali*

s0, ape sebenarnyer Maal Hijrah nie..? sebenar nyer.. maal hijrah nie macam New Year untuk kalendar islam... name laen dye awal muharam.. ia memperingati kte tentang penghijrahan Rasulullah s.a.w dari K0ta Mekkah ke Madinah... pengorbanan para sahabat pada masa ini amat dikagumi.. especially Saidina Ali dan Saidina Abu Bakar... tak lupe juge pada pengorbanan wanita pada zaman tersebut... cube teke sape...? anak Saidina Abu Bakar.. Asma' bt Abu Bakar...

Kisah Asma' bt Abu Bakar yang menjadi pembawa makanan ketika Nabi dan Abu Bakar menyorok di Gua Thur dalam perjalanan ke Madinah teramat2 lah hebat... tyme tu Asma' mengandung 8 bulan dan berjalan kaki sejauh 7km dari Mekah dan mendaki bukit untuk sampai ke Gua Thur...! betapa besar nyer pengorbanan wanita pada ketika itu...

dan pada awal muharam larh ramai orang mule membuat azam2 baru agar kehidupan kte selepas nie semakin hari semakin baik! walaupun hanya 0.01%...! termasuk aku... awal muharam kat cni untuk tahun nie penuh dengan sn0w! sangat ser0nok... dan sekarang pun tga sn0wing bile tengok kat luar tingkap... weather f0recast kate hujan... but maybe sebab sejuk sikit c0mpare to pagi tadi... s0, its snowing...

jalan2 and planning my winter break with my roommate.. kak zahid...
p/s: look at the temperature above... -7! *sejuk*

f0rgot to bring my gl0ve that day.. my hands were freezing c0ld...!

azam baru aku tahun ni adalah untuk menjadi...

-lebih baek dari semalam.. dan hari-hari sebelum nyer...
dalam muhasabah perlu majahadah... ingat tu!
-rajin seperti dahulu... tyme kat sekolah.. especially macam kat mrsm..
-bawak banyak bersabar dalam hari-hari mendatang... walau cabaran datang sehebat mane pun.. kene banyak bersabar.. then, everything will b alright!
-dont waste my young time too much.. spend it wisely...
-passed my examination with flying colours! inshaAllah...

p/s: i've planned my winter break! it'll b a secret f0r n0w...
amin... m0ga dipermudahkan segale nyer~
=)


phrase of the week...
KeMenaNgan bersama kEsaBarAn, pelePasan bersama keSusahAn dan sesungguhnya bersama kesUsahaN itu ada keSenAngaN...

bL0g LaRiaN...!

0ppsss.... dah kene tag dah...


1) mule2 kene letak banner bl0g Larian and link pada www.bloglarian.blogspot.com..

2) Lengkapkan Slogan
'Saya suka berblogwalking kerana... dapat jumpe kawan2 dari serata dunia dan rase ape yang mereka rasai! =)'

3) F0ll0w blog Larian - siap!

4) Tag at least 3 orang rakan - siap!

Tengku Izzah Farhana

Feeza Rashid

Megat Iskandar Zulkarnain

5) Sila beritahu rakan anda melalui c0mment - siap!

6) Tinggalkan link p0st anda di c0mment entry - siap!

=)

Sunday, 5 December 2010

seBerApE deWasAkah kiTe...?

location: view fr0m my room during sunset...

seberape dewasakah kita..?

seberape matangkah kita..?

apakah yang menjadi kayu ukur yang menunjukkan kematangan dan kedewasaan sese0rang itu..?

pernah tak kite terfikir s0alan ini...? sebenar nyer baru2 ini.. aku baru dapat berite yang sangat2 memberi impak yang mendalam dalam hidup aku... yang membuatkan aku tersentap sebentar.. yang membuat aku terpikir sebentar... lantaran, membuat aku terkagum sebentar..

h0w old are you?... selama nie kita selalu menjadikan umur sebagai kayu ukur whether we are young or 0ld.. whether we should act like a child.. a teenager.. or an adult.. but we never knew that s0metime our mind wont work that way.. our mind will work according to wut we really3 wanted and according to our situation and environment...

can you imagine the children wh0se living in a country that having a war at this time.. can they really think about having fun.. yup, maybe at one time.. when, there's nobody attacking them, they will play and smile happily.. but we never know what they really feel.. their fear, behind that joyful smile that only last for a short time...

can u imagine the teenagers having diseases that make them knowing when they're actually dying.. suffering outside and intside... their b0dy suffering fr0m the disease.. on the other hand, their mind keep telling them that the day after tomorrow they'll die.. s0, they must have really2 strong self motivation so that they wont lose hope.. s0 that they will always hoping for miracle and will live!

Are we actually waiting f0r that certain time to make us realize that life is not just about us..? its about all the things around us too.. its about all the people around us too! because we are br0thers and sisters.. we care about others...
=)

life is not a kindergarten's playground, where you can actually think about only one thing.. that is playing around.. life is a farm.. where u're the farmer... u're the 0ne who need to look for others to get ur knowledge about farming.. then, u're the 0ne who need to work hard t0 make the best out of it.. and at last, u're the one wh0's going t0 harvest all your hardship...

age is just a number rite...? that's what 0lder people always say when they seem to be younger than their actual age and when they wanted to be young... but when we think about it... can we change it to other way around...? means that at our age, which are just 19 years old and still a teenager, we can actually think and be like an adult... think not just about ourselves.. but about others too... think that life is not just a playground, its a beautiful farm...


and like i said...
age is just a number!
(^_^)

Wednesday, 1 December 2010

-n0 titLe-

aku sangat2 tidak tahu nak tulis ape...

tapi perasaan nak buwat p0st untuk bl0g aku pada saat ini sangat membuak2.. mungkin sebab aku tensi0n sket k0wt...

firstly... the weather! it was like... i don't know wut to say.. t0day it reaches -23! it was s0000 cold.. rase macam nak termenangis jewr everytime keluar dari building.. and ayer mate tu pun beku sekali... rase macam nak bawak heater ke mane2 sahaje... s0 that i can always feel warm macam baru lepas minum hot chocolate with marshmallow...

then, sedar tak sedar dah masuk bulan disember... means lagi sebulan jer aku ade untuk abeskan study f0r my final exam...! *tibe2 rase tak0wt pulak*... gementar.. menggigil... baru nak sedar ler katekan.. selame asek maen2 je keje.. tid0 awal jewr.. (walaupun aku ta0 tid0 awal nie baek untuk kesihatan..) dan lame dah aku tak stay up! macam mane nie... TIDAK....!!!!!

relax...
tarik nafas dalam2... breath in... breath out...

kalau tak relax, k0nfem tak masuk ape yang kite belajar kan3.. malam nie kene buwat jadual intensive sepanjang sebulan nie.. tak de mase nak maen2 internet nie.. exam ANAT0MY and HIST0LOGY are c0ming...! sile sedar pelajar2 tahun kedua! kamu masih belum terlambat jika kamu sedar sekarang...

i need s0me inspirations... 0r adrenaline rush.. s0 that i can finished studying all these materials that i learned f0r alm0st one and a half year...! haish.. macam spm larh pulak~

lastly... aku nak balek malaysia! imagine my br0ther getting married.. and i was not there.. whereas all of my family member are going t0 b there...! aku larh yang tertinggal s0runk2 kat cni... nie sume sebab aku tercampak ke bumi asing ini... and jugak sebab exam aku yang habis lambat...

*jangan tensi0n2..! nanti kene jumpe chekgu psych0*

that's all f0r n0w...
drink s0me capuccin0 t0day s0 that u didnt sleep as early as yesterday!
=)