Tuesday, 30 November 2010

sCheeeeeJuk nyer!


pernah terase nak duduk dalam freezer tak..?

0r nak pakai 'blusher' free...?

tak pun nak rase tak berpeluh langsung walau pakai baju berape lapis pun...?

berminat...? mari larh same2 datang ke nizhny sekarang jugak...!
seri0usly... ari nie paling paling paling paling sejuk setakat nie... -20 degree celcius.. cube bayangkan.. freezer yang dalam peti sejuk kte pun 0 degree.. nie pulak -20.. memang dah jadik macam manusia punyer freezer tau...!

arie nie kelas hist0 pagi2 bute.. means kene keluar tyme sume 0rang tga bersiap2 lagi.. x mahu!!!! plus kene berperang dengan winter yang sejuk sampai menusuk ke tulang... lagi tak mahu...!!!! nak siap pakai2 baju yang berlapis2 pun dah amek masa yang sangat2 lame.. nak pakai l0ngj0hn lagi... and gl0ve 2 lapis.. plus boots yang tebal supaye kaki terselamat dari 'fr0stbite'... fr0stbite tu aper...??? menurut cik wikipedia... fr0stbite adalah...
'the medical condition where localized damage is caused to skin and other tissues due to extreme cold. Frostbite is most likely to happen in body parts farthest from the heart and those with large exposed areas'...

s0, seelok2 nyer.. tyme winter yang sejuk giler2 nie... pakailah pakaian yang warm sangat2... berape lapis pun xpe... asalkan selamat... and pesanan dari lecturer phil0s0phy tadi.. makan larh vitamin untuk tingkatkan antib0dy yek.. berape banyak kes influenza dah direk0dkan setakat nie.. bl0m masuk yang tak direkodkan lagi.. Izutkin cakap lagi tadi yang suhu nie adalah n0rmal untuk winter di russia... yang x n0rmal adelah bile winter hanye 0 degree...

****

sambung balek... nie baru balek kelas phil0sophy yang dah cancel sebab lecturer saket... teng0k.. kan dah kate.. kene makan vitamin! *sambil telan sebijik multivitamin*..

adila and ameerul.. in da bus, on the way back t0 h0stel...

tengok tak gambar tapak tangan kat atas...? tu larh gambar yang di amek mase dalam bus.. on the way balek dari kelas hist0.. cube bayangkan.. disebabkan cuace sejuk sangat.. ayer yang dikondensasi dekat tingkap DALAM bus pun beku ta0! apetah lagi yang kat luar bus... nak cairkan ice kene letak tangan lame2.. naseb baek dalam bus ade heater! lega sket bile masuk bus..

dan pade mase sekarang... tak de mase pun nak maen sn0w ball bile balek dari kelas.. nak keluarkan tangan dari pocket pun tak termampu..! tak dapat bayang kalau nak amek sn0w and main2.. perkare yang paling penting adalah sampai ke bilik and on heater! and tyme sampai kat bilik tadi... terase nak minum ayer larh pulak... tengok2 ayer yang dalam beg pun dah sejuk... tak payah nak masuk refrigerat0r pun dah aut0matic sejuk.. buku2 and pencil case pun sejuk jugak...

macam nie larh keadaan winter kat cni...
=)

Sunday, 28 November 2010

pRincEsS h0uR...

happy new year!
*dah new year ker...????*

tajuk aku kali nie memang tak de kene mengena sangat pun dengan isi nyer... sebenar aku baru jer abes tengok cerite k0rea yang bertajuk Princess Hour... sangat2 ser0n0k tau3.. mesti korunk sume nak cakap.. *lambat larh aku nie!*... dah ta0 dah... aku baru nak explore crite2 korea yang best tuh sume.. tyme dye ditayangkan, aku tengah kat asrama.. tu yang tak dapat nak expl0re...

and bile aku expl0re... fuh.. memang best larh crite nie.. pasal budak2 sk0la yang nak sangat2 jadi princess.... dan dalam crite nie larh aku tau yang nak jadik se0rang princess nie pun susah.. banyak pr0t0kol dan peraturan kene ikut... s0, her0in dye nie pun tibe2 dapat jadik puteri raja.. memang dream c0me true!

okeyh.. ape yang aku makin merepek nie... sebenar nyer.. aku memang nak update bl0g aku jumaat punyer malam... tapi penat sangat2.. balek kelas anat0my pun dah pukul 6.30 petang.. keluar dari rumah pagi2 pukul 7.20.. mane tak penat nyer... pastu aku nak update ari sabtu punyer malam... still penat c0z ari sabtu penuh dengan pr0gram...! tak dapat nak rehat pun.. ahad malam nie baru nak rehat... and berbl0gging..

semalam ape yang best ek..? hmm... pagi2 bute aku pegi sh0pping.. tyme nampak bulan lagi di kaki langit.. tapi jangan salah sangke...! sh0pping barang2 dapur larh.. akhir bulan jer kene ler pegi sh0p.. aku pegi dengan kak zahid, kak nad, dan kak t0iek... ktorunk masak same2.. nak pegi Mega (shopping centre yang ade 'ashan'.. kire macam jual barang yang buleyh tahan murah nyer) pun amek mase sejam... takpe2.. demi nak beli barang murah punye pasal.. sume pun sanggup!

winter datang lagi...
kak toiek and kak nad... tyme on the way t0 mega..

lupe pulak aku nak bagi ta0.. skang kat cni dah winter ta0... sn0w dah turun!!!! musim feveret aku.. aku sangat suke bile bangun pagi2 dan lihat di jendela... melihat jalan2 yang perlu aku lalui dipenuhi butir2 salji... putih dan suci.. rase macam nak baring jer atas salji2 tu.. and bile balek dari ape2 kelas jer.. ape lagi... main sn0w ball ler...! baling kat groupmate.. and end our day with happiness...
=)

sambung balek.. lpas sh0pping jer.. perut sume orang pun berker0ncong.. makan kat ikea larh kali nie... yummy~ bile aku hirup mushr00m soup dye jer.. rase macam kat pizza hut punyer! terase nak makan pizza larh pulak sekarang... sedap nyer.. tadi baru jer lepas k0l rumah.. diorunk makan pizza hut ari nie.. jelez nyer... kat cni.. nak makan pizza buleyh.. tapi pizza mushr0om and vege je larh.. ayam and daging kan tak halal.. s0, jadi vegetarian je larh bile makan kat luar yek...

mushroom soup and garlic bread..!

lepas balek shopping jer.. trus pegi kelas Russian di hari sabtu.. penat weyh... tak terlarat.. and malam pulak pegi majlis deepavali... untuk seluruh malaysian kat nizhny.. malam tuh tak payah nak masak larh.. and balek bilik jer.. trus penat and rase nak tid0.. and memang aku terus tid0 jer lepas baring atas katil.. bawah comforter tyme sejuk2... best2...!

and pagi nie.. aku bangun pagi.. semangat ta0 aku nak buwat triffle yang sedap.. resipi tu aku amek dari newspaper the star yang dah berkurun lame.. first tyme aku buat dulu trus jadi tau.. yummy~ triffle nie.. 1st layer swiss roll.. 2nd layer custard yang manis2 tu.. and layer paling atas, jelly strawberry...! malam nie baru nak makan...

p/s: nak dinner nie.. b0n appetite!
=)

Saturday, 20 November 2010

saLaM pEranTauAn...

Salam aidiladha semua...!
*walaupun agak terlambat yek*
(^_^)

okeyh.. aku tau dah lame dah sambutan raye di malaysia... dan kat mane2 pun... tapi disebabkan kami yang m0stly student kat cni... sume pun takde mase nak sambut raye bt0l2 tyme hari raye... s0... hari nie baru larh ktorunk sambut raye aidiladha besar2...! ser0n0k2... plus hari ni dah start sn0w..! lagi best...
=)

meh aku cerite serba sikit tentang pengalaman raye kat sini... of c0z larh raye kat sini tak seser0n0k raye kat malaysia... raye dengan family dan saudare mare... but still... raye kat cni pun tidak kurang best nyer ta0 (ayat penyedap hati jewr nie...!)... hari 1st raye qurban... aku memang tak sempat nak buwat ape2 memangdangkan raye jatuh pada hari selase.. means aku ade kelas hist0 pada pkul 8.00 PAGI...! means aku kene siap2 pergi tunggu kat bus station pukuul 7.00 pagi... awal gilerz2 kan... perjalanan ke kelas mengambil mase sejam termasuk dengan traffic jam d pagi hari...

last minute picture... sempat jugak sume 0rang berkumpul...
SMILE~

ingat nak pakai baju kurung.. tapi tak jadi larh sebab sejuk sgt3.. dah nak masuk winter dah nie.. s0 pakai jer jeans and t-shirt yang tebal sket.. kelas petang yang dekat ngan h0stel baru tukar baju kurung.. at least dapat rase suasane raye tu sket.. tapi sket je larh yek.. abes kelas trus g ziarah rumah kwan2 h0stel laen... then.. abes larh hari pertame raye aku..

korunk nampak tak ape yang aku pakai kat atas tudung tu...?
ari ni kan 3rd snow kat nizhny.. s0, untuk elakkan sejuk.. kene ler pakai bende nie bile keluar nanti.. chumeyl kn3 bende tu...
p/s: tu kak toiek punye yek....

i luv my shoes....! all of them~

dan bile hari minggu jer... ade majlis hari raye larh! tu yang best.. aku ngan mostly senior2 5th year kene masak daging masak merah... sedap sgt2 ta0...! tapi pedas sket untuk orang yang tak tahan... aku dah makan pedas sket2 ta0 sekarang... *bangga kejap*.. hehe.. malam nyer ade persembahan untuk majlis makan2 nie... sr0n0k larh bile dapat berkumpul ramai2 ni.. and tengok multimedia show.. terkenang zaman2 mude...
p/s: aku bel0m tua lagi yek...

me and kak nad....

okeyh... dah lewat nie.. next week my days are full 0f tests...!
nytez people...
=)

wEekenDer....!


wah.....! dah weekend larh... ser0nok x terkate....! weekend kat cni macam heaven.. buleyh rehat2.. buleyh maen2.. buleyh tgk muvie... but still, sebagai student kene larh study kn3.. kalau tak study, abes larh result nanti... study c0me first okeyh!

dan sekarang... aku tengah berkaraoke... 0pssss.. bukan aku ler...! kak nad and kak toiek dengan micr0f0n baru diorang... aku just dengar jer dan jadik back up singer jer... kt0runk baru jer lepas abes masak 'daging masak merah'.. dari semalam ta0 ktorunk d0k masak... akhir nyer... siap jugak masak... untuk majlis hari raye qurban yang di postpone ke hari minggu sebab weekdays sume orang busy jer... ade kelas lagi di hari raye....

dan aku dapat award lagi...! time kasih sgt2 f0r the award u guys... rilly2 appreaciate it... makaceh yek...

award daripade pemilik2 blog yang chumeyl2....

Tengku Izzah Farhana
&
Anishaway

as a result.... aku kene jawab beberape s0klan daripade mereka2... here we g0es...!

1. tengkuizzahfarahana.blogspot.com di mata kalian....
aku suke bl0g nie sebab dye ade kaler pink! as always... aku memang suke kaler pink.. and aku suke sebab ade dolls and teddy bear yang chumeyl di tepi blog ni... sgt2 lawa...

artnishaway.blogspot.com di mata kalian...
blog nie pun kaler pink! and hijau... macam tema kaler blog aku... suke2... and shoutb0x dye sangat2 chumeyl... ade gambar van yang warne-warnie...

thanx again yek u guys... rilly2 appreacite it!

2. name blog anda dan kenape letak name tu...
i am me.. i'm n0t you... kenape yek...? aku rase sebab aku ni adalah aku... bukan macam orang laen..
=)

3. nama url blog anda & dari mana datangnye idea tu...
name url aku... schajar... dari name aku yang dah diubah suai....
lebih singkat dan senang...

4. apakah kaedah dalam penulisan blog anda...
aku tulis semua pasal perjalanan hidup aku... nothing m0re.. nothing less... nie larh liku2 perjalanan hidup aku buwat masa ni...

5. apa perasaan anda bila lihat blog orang chantek & menarik sedangkan blog anda tidak
aku rase ser0n0k... c0z dapat tengok blog2 orang yang kreatif dari pelbagai cara... s0, dengan itu.. aku buleyh cube untuk impr0ve blog aku.. and kalau korunk perasaan.. kalau kita bace blog orang.. kte buleyh perbaiki diri kite untuk jadik lebiyh baek...
bak kate orang2 tue... *yang baek djadikan tauladan*

6. bilakah blog anda diwujudkan...
tyme 1st tyme aku summer holiday kat malaysia... mase 1st year... tyme tu sangat2 free.. dan aku rase macam nak simpan semua memori aku pasal cuti2 aku... dan sambunglah kepade hidup aku kat cni...

7. siapakah orang pertame yang tahu & menjadi sahabat blog anda...
mesti larh my family... and my friends...
=)

dan aku kene tag kawan2 blogger aku untuk award yang cute nie...

Sinderela Life Kitchen
p/s: kalau korunk nak tau ape yang senior2 and aku masak kat negare nie... kat blog nie larh termaktub segale2 nyer....

Fafa

Because she is NurulBadiah

Geek in the rainbow

Nadia's

malam nie ade majlis hari raye haji nie... nak pakai baju ape yek...???
hmmmmm...

Sunday, 14 November 2010

mAkaCeh rAkaN2 bL0gGeR~

wah... ser0n0k nyer hari nie..
*mood tengah excited*
sambil makan gule2 bentuk l0ve yang besar dan manis nie.. and dengar lagu 'biarkan aku jatuh cinta' by ST12 yang kak nad asek nyanyi jer.. aku trus cari kat internet.. and dengar tak henti2 sampai sekarang...
=)

walaupun hari nie adalah satu2 nyer hari aku cuti untuk minggu nie.. sebab memandang semalam (arie sabtu..) aku kene ganti kelas.. dah ler ade test anat0my semalam.. fuh.. lega dah abes... yang excited nyer.. hari nie aku rase sangat terisi.. dengan bende yang tak berape nak sia2.. nak tau tak aku buwat ape..?

pagi tadi aku pegi jalan2 ngan groupmate aku.. adila dan ameerul.. mule2 punye larh rancang nak pegi tasik dekat Samova... yang jauh dari tempat aku tinggal.. tibe2 pegi walking street jewr..! sebab sume pun siap lambat... and kitorang jalan2 dan makan kat sane.. mcd again and burger and hotdog..! melampau kan3...
last2 bawak balek c0z tak larat nak abeskan...

petang pulak... aku buwat cucur udang resipi kak farah.. sedap macam kat kedai tau! plus dengan kuah pecal kak zahid buwat.. jadik superb! and sempat lagi aku buwat muffin... kaler purple violet atas permintaan kak nad.. jgn2 sediyh2 yek kak nad... and makan mee hun g0reng singap0re kak toiek yang sedap..!
my dinner i super duper delicious! yummy~

hari nie memang terisi...!
dan aku sangat2 ser0n0k jumpe rakan2 blogger baru...
aku dapat dua award dari kawan2 aku...
*happy*

nie award daripade FafaRania...

kawan lame aku kat mrsm dulu... makaceh banyak2 kat fafa...!
and syarat2 dye... kene tulis 7 things about me... tapi p0st lepas baru jer tulis 25 things about me... kire 0keyh larh klu tak tulis kan3... makaceh...
and aku tag 5 0rang untuk award nie... bl0g yang lawa sgt2...
=)

reality dan fantasy
an emo girlbloggerhea
the colours of Tengku Izzah Farhana
xaty
dr feeza

and award nie pulak dari Mimie...

rakan bl0gger aku... makaceh banyak2 yek...rilly2 appreciate it!

Rules dye;
1. Accept the award
2. Post it in your blog and tag the blogger who granted you the award
3. Pass the lovely award to other bloggers that you've met along the way
4. Inform them that they have been chosen to receive the award

s0, i ch00se u guys t0 receive this award... untuk pemilik2 blog yang chumeyl2...

Friday, 12 November 2010

s0Me w0rDs aB0ut mE...


St0p....! i'd been tag by my new bl0gger friend....
means ---> i need t0 write 25 rand0m things about me...
s0, here we g0...


1. i rilly3 l0ve pink.... sangat3 suke kaler merah jambu...! mesti korunk akan kate teng0k blog pun dah tau... bagi aku kaler merah jambu nie macam menunjukkan kelembutan, feminine, gurly and all related t0 gurlz... and bilik aku kat rumah pun kaler pink sejak dari kecik lagi.. fully pink with almari.. and katil..and alm0st everything in my r00m... dan aku paling suke bile kaler shocking pink campur kaler hijau epal... mixture of colour yang lawa sgt2....

2. aku sayang family aku.. s0, family d0es c0me first t0 me... kekuatan aku nak belajar kat negare orang nie pun datang dari family aku yang nun jauh di malaysia...
p/s: aku xdapat tengok abang aku kawen bulan 1 nieh... hua.... tga exam anat0my!

3. aku memang tak gheti nak jage barang2 elektr0nik nie.. especially k0mputer...! sume kene di jage oleh abang aku dan rakan2 aku... dah berape kali rosak dah lappy aku semenjak aku duduk jauh dari rumah nie...

4. quote yang paling aku suke... 'always shoot for the moon.. c0z if u missed, u'll still b among the stars....!'.. sebab quote nie macam bagi semangat untuk aku cube yang terbaek...! and w0rk hard t0 achieve the best result...

5. aku sayang kawan2 lame aku... aku slalu teringat and rindu kat korunk... kawan sk0la rendah.. skola menengah.. mrsm (especially lawrenkids..!) and kat intec dulu..! bile ntah kte sume akan jumpe lagi kn3.. tunggu reunion je larh nanti...

6. 0rang kate aku gedik... tapi aku tak..! seriously.... sebab aku rase nie larh cara aku.. bukan gedik.. tapi mungkin.. mungkin.. mungkin.. immature sket jer...

7. aku selalu di buli...! buleyh di kate oleh sume orang... especially oleh groupmate aku... paling2 kene buli ngan amir! fuh.. geram bt0l kan dila kan...? takpe2.. tengok larh satu hari nanti.. bile aku dah matured.. konfem korang x berani nak buli lagi..!

8. sangat2 malaz nak exercise...! walaupun telah diajak oleh sume 0rang.. termasuk roomate aku, kak zahid.. or groupmate ker... memang mcm2 alasan aku bagi... sebab bagi aku pusing shopping mall berjam2 and berape banyak kali tu kire exercise larh kan3...
=P

9. semenjak duduk kat russia nie... aku makin suke tgk citer2 korea... sebab diorang sangat2 romantik...! dan kiut... dan chumeyl... seriously.. kalau tengok citer korea.. rase macam tengah bercinta..

10. aku bl0gger tegar.. tapi di hari minggu sahaje..! tyme hari2 weekdays aku busy ler.. tapi cume kalau aku tension atau aku rase nak share s0mething yang best... then only aku tulis p0st baru...

11. aku tga berusaha untuk berdiet...! tapi tak berjaye2 jugak.. memandangkan winter yang makin hampir nie... lagi ler cepat lapar and rase nak makan jer every sec0nd..! sebab sejuk sangat2...

12. groupmate aku sume aku dah anggap macam adeq beradek... diorang banyak tolong aku.. especially dalam study...(name pun groupmate..).. tapi kan3... diorang selalu BULI aku...! hua.....

13. aku cube nak jadik sophisticated.. macam anak2 presiden tu... macam Bree Van De Kamp dalam citer desperate housewives... perfectionist! mungkin bile aku dah nak capai umur 20 tahun nanti kowt.. kene ubah wardr0be sume nie.. means.. shopping...!

14. aku selalu study last minute...! itu salah... aku ta0.. akan aku cube perbaiki yek...

15. aku sangat2 kecian tengok katak apabila kene bunuh dalam kelas physi0 tiap2 minggu... yup i know we are learning... but.. aku tetap kecian.. and aku geli.. tengok kulit dye yang lembik2 tu...

16. aku dah reti masak sket2... semalam aku masak paprik... ikut resipi kak sueha.. jadik ta0.. sedap2.. muffin pun aku reti buat.. hmmm.. teringin nak baking muffin larh hujung minggu nie... yummy~

17. aku tak suke sangat2 lelaki eg0is... sebab diorang pikir pasal diri diorang jer.. tak penah nak pikir pasal orang laen.. pliz larh berubah!

18. aku suke bunga r0s...! sebab bau dye wangi.. plus kaler dye banyak yang lawa2... and bunga r0s berduri sebab dye nak pr0tect diri dye...

19. aku nak jadik.....???? aku pun belum tahu lagi.. antara 3 specialists aku tengah pikir2.. gynaecologist.. or cardiologist.. or pediatrics.. tapi tak ramai lagi gynaecologist perempuan.. s0, insyaAllah klu ade rezeki.. aku sambung study... jangan risau.. ade 5 tahun lagi untuk pikir nak jadik aper...

20. aku suke buat azam baru... tapi selalu jer tak ik0t...! mule2 jer rajen.. lepas beberape hari jer.. trus malas balek.. macam tukar2 st0kin pulak kan... stokin yang banyak2 kaler tu untuk hari laen2... sebab tu aku suke buat azam baru..! nanti trus jadik semangat..

21. aku sangat2 dependent..! aku tak buleyh hidup tanpe ade orang taking care of me... dari jaouh, family aku memang jage aku... dari dekat... senior2 yang aku sayang.. jage aku.. groupmate2 aku selalu tolong aku... makaceh sume!

22. aku suke jalan2 and melancong... rase nyer macam nak pegi pusing2 around the world macam jackie chan dalam citer dye... rase cm nak pegi sume tempat2 menarik kat dunia nie.. and rase culture dye...

23. makanan favourite aku... adalah makanan berg0reng2.. paling suke.. nasi goreng pattaya.. kalau western pulak.. pasta white sauce (bet0l ker nie name dye..?) yang kak nad masak untuk aku tyme bufday tahun lepas.... minuman pulak.. ayer sirap bandung..! sebab dye kaler pink...
=)

24. aku rindu masa2 lalu...
maafkan bila ku tak sempurna... aku hanyalah manusia biasa...

25. 0ne thing i'm scared 0f is falling in l0ve..
because once i'm in luv... i'll l0ve sume0ne with all my heart...

fuh...! abes pun 25 rand0m things nie...
s0, kat bawah nie 20 rand0m people i choose...
=)

"once you have been tagged , you are supposed to write a note with 25 random , facts , habits , or goal about you? at the end. choose 20 people to be tagged. you have to tagged a person who tagged you.. if i tag you , its because i want to know about you."

Saturday, 6 November 2010

Kazan. Something Different...

Kazan, Russia 2010

Bumi Kazan...
jarang-jarang ku dengar nama bumi ini sebelum aku pergi ke sane... tidak pernah terlintas dalam benak ku untuk menjejakkan kaki di sana.. dan hanya baru-baru ini.. aku menjejakkan kaki ke sana.. sebahagian kecil bumi k0munis yang tidak pernah ku terokai.. baru aku kenali serba sedikit tentang keadaan di bumi kazan ini.. dan terlintas dalam pemikiran kalian.. bagaimanakah bumi kazan ini...?

perjalanan ke sana mengambil masa 6 jam dan kami bert0lak dari bumi nizhniy pada jam 2 pagi... aku dan usrahmate aku... dan roomateku, kak zahid.. termasuk kak farah punyer groupmate and senior2 4th year yang lain pun memulakan perjalanan kami menaiki 'mashrut' atau dalam kata lain 'van'...

sampai2 di kazan.. tempat yang kami pergi mule2 adalah kremblin.. kremblin ni macam bende yang wajib ade dalam sebuah negeri larh.. tempat pentadbiran dan pertahanan zaman dulu.. dan selalu nyer (tapi aku rase kat sume kremblin).. dalam kremblin ade gereja2 kristian katolik.. tapi yang paling aku terkejut adalah ade nyer MASJID yang gah berdiri dalam kremblin di kazan.. subhanallah...

masjid Kul Sharif dalam kremblin... with my usrahmate...

Masjid Kul Sharif yang memang gah terbina dalam kremblin membuat kami terpegun... lawa sangat2 masjid tuh.. seriously... jarang nak jumpe masjid yang lawa2 nie di russia... dalam masjid tu ade sebuah muzium islam yang menjadi medium kepade sume penduduk kazan untuk mengajar anak2 mereka sejarah islam dahulu kala... pada masa penyebarannya masih lagi mantap.. pada masa islam gah di mata dunia.. dan pada masa kini... kat sane ade jugak memaparkan malaysia sebagai negara islam dengan perlembagaannya... alhamdulillah...

di masjid ini jugak, penduduk2 kazan menjalani ibadah pernikahan... akad nikah antara wanita dan lelaki berlangsung di dalam masjid... sangat2 tersentuh melihat mereka... wanita russia memakai tudung yang menutupi seluruh aurat mereka.. dan memakai kain serta baju2 yang s0pan.. melihat wanita islam memakai seluar adalah sesuatu yang janggal di cni.. jarang sungguh untuk aku melihat fenomena ini di nizhny.. sungguh jarang... dan ucapan salam adalah perkara yang biasa didengar di cni... syukran ya Allah...

bergambar dengan pengantin selepas mereka akad nikah dalam masjid...! lawa kan kalau orang russia pakai tudung...
=)

lepas tu, kami sempat pergi berjalan2 di walking street c0z batch sebelum nie yang pegi kazan bagi ta0 yang kat ctu ade jual makanan halal... ape lagi.. serbu larh! susah bet0l nak cari rest0ran2 halal kt nizhny... sambil2 jalan beli larh beberape souvenier untuk bawak pulang... sr0n0k jugak jalan2 nie yek.. ade d0ner kebab yang memang best... kambing tuh..! susah nak dapat nie weyh... sedap makan tyme panas2 jer.. burger2 pun buleyh makan...! sedap nyer... terase macam kat malaysia...! hua... windu~

lepas tuh pegi masjid ke-2... yang terletak memang tak berape jauh dari walking street... then, jalan sket jer lagi... sampai masjid ke-2... terlupe ler name dye ape... di tepi2 masjid tu ade kedai2 yang menjual pakaian2 muslim, makanan2 halal, alatan2 s0lat dan macam2 lagi... sangat2 beruntung even if keadaan mcm ini ade kat nizhny.. nak shopping banyak pun tak berape termampu.. shopping sket je larh.. maklumlah.. kene saving dwet nie...seriously! kepade yang berada d Malaysia.. bersyukurlarh korunk.. kerana dirimu sangat beruntung!
=)

jalan2 along walking street at kazan... rilly2 luv it...

then.... we went t0 3rd m0sque... this m0sque is very beautiful... inside and outside... and imam kat ctu layan kitorunk semua dalam keadaan yang sangat baek dan ramah.. indah nya keadaan di sana... aku bersyukur... alhamdulillah... selepas tuh... tyme malam pulak.. lampu2 kat kazan sangat2 lawa... terbayang tyme jalan2 kat paris hari tue..

pengalamanku di kazan

aku kagum...
dengan pembinaan masjid kul sharif di dalam kremblin di bumi k0munis...

aku kagum...
dengan keadaan di sana.. dengan pengajaran dan pengajian islam yang masih ada di bumi komunis ini... adanya k0lej pengajian islam d kazan

aku kagum...
dengan penyebaran islam pada zaman dahulu... hingga berjaya masuk ke bumi ini...

itu saja entry untuk kali ni...

hari ni merupakan hari lahir ayah aku...
happy bufday t0 you pa.. may Allah bless u always...
thanx f0r raising me up t0 b a better ME...
=)

Thursday, 4 November 2010

jUst an0ther h0liDay!

just another holiday..
a tiring 0ne!
xsempat2 nak rehat p0wn....

but in other w0rds...
a W0NDERFUL one...!
=)

and n0w...
tersangat sangat sangat mengant0k!

okeyh.. sekitar russia sekarang tga 'praznik'... macam perayaan larh... tapi perayaan untuk hari ape pun aku tak tahu... tp bukan deepavali of c0z! yang penting dapat cuti 4 hari sekali gus! fuh... best gilerz... nak dapat cuti sehari pun susah gilerz kat sini... asal dapat 4 hari.. ape lagi.. sr0n0k tak terkate... kat malaysia pulak... tga cuti deepavali kan3..? family aku pun tgah cuti kat sane.. same2 ler kte berehat yek sementare maseh ade mase nie....

pagi tadi selepas aku bangun tid0 kat rumah Arinie and Atirah kat h0stel 5.. (aku tinggal kat hostel 1... actually xleyh sebenar nyer pegi tid0 bilik2 orang nie... jangan buwat ta0! hehe).. ade sleep0ver kat sane.. ktorunk pun bercadang nak pegi Fantastika pagi tadi... fantastika nie shopping c0mplex yang bleyh tahan best nyer... yang aku pegi minggu lepas... dengan kak sueha... berape banyak kali ler aku nak shopping nie kn3...

tapi...

shopping kali nie aku tak beli ape2...! hebat x..? hebat x..? hebat x..? terer kan...! i mean tak beli ape2 yg macam membazir larh.. kire okeyh ler tu kan... just beli barang2 keperluan kat hypermarket kt ctu... tu tyme last2... sebelum tu.. aku, ihsan, yana and tirah pun menjelajah fantastika tu dari hujung ke hujung... sampai kaki aku dah rase saket... letih kowt.. padahal last week dah pusing shopping c0mplex tu dah.. melampau kn...

eating t0gether... luv u guys.. my usrahmate...
plus arinie and kak farah..!


sampai jer f00dcourt.. sebab kan kelaparan.. bukan aku yek! hehe.. kitorunk pun makan... aku, ihsan and yana bli d0nut yang chumeyl2 kat ctu.. aku pun amek kaler pink... lawa tau.. and manis.. and sedap.. tirah pulak makan subway... tibe2 tertengok kedai 'ud0n' kat ctu... kedai jepun.. ade jual mee.. t0gether with sushi.. and bile sebut sushi jer.. aku xleyh nak makan...

tapi takpe.... sebab malam nie ktorunk nak makan homemade-sushi...! s0, konfem x memudaratkan kesihatan.. insyaAllah... pastu.. balek larh dari 'wind0w' shoppingyang buleyh di kire macam exercise...

h0me-made-sushi.... we made it t0gether...!
menyelerakan tak..? i did it too...!

pastu mule larh sesi membuat sushi... yummy... kali nie.. aku telah berjaye menggulung sushi dan membuat sushi dengan bet0l...! yey... ser0nok tau... sebab dapat tengok hasilnyer... aku nyer sushi 1st batch... s0, terus kene makan... pastu keje seterus nyer dilaksanakan kak toiek... dye yang memang kuat bab nak gulung sushi nie... pastu kak nad pulak buat sushi yang chumeyl2, vege sushi and mojit0... kak zahid potong sushi dan sambil tu makan yang extra2 nyer... sume pun cam tuh.. sambil wat sushi sambil makan...
=P

sushi with antenna...! chumeyl kan3...
together with vege sushi kak nad...


ayer mojit0... bt0l2 cm kt rest0ran jepun yang kte asek pegi tuh... b0leyh buwat sendiri dah... lagi jimat...

at last, sume dah kenyang c0z makan sushi tyme tga buwat tadi...
tapi kitorunk tetap makan jugak... sebab sangat2 sedap! sedap hingga menjilat jari ta0...

es0k pulak ade trip t0 kazan...
can't wait f0r that...
tid0 dalam 'mashrut' or van je larh malam nie yek....
=)

Monday, 1 November 2010

hidUp niE maCaM r0da

hidup ini penuh dengan dugaan dan cabaran....
all u need t0 d0 is trust urself and keep on fighting!

...hidup ni macam r0da...
yup...
r0da yang bentuk bulat tuh..
yang kte d0k pandang tiap2 hari tyme kereta lalu lalang... tapi kte tak pernah terbayang pun kan yang hidup kite nie sebenar nyer macam r0da jer... kejap kte kat atas.. tapi bile r0da tu berpusing... mungkin satu hari nanti kite akan terjatuh ke bawah..

aku sedih sangat ari nie... petang tadi baru aku dapat berite yang sangat menyedihkan... elaun mara aku kene p0tong... bukan sikit, tapi banyak pulak tuh.. tergamam sume 0rang.. tak sangke langsung kan... mule2 punye larh ingat elaun naek.. tapi makin turun ade larh.. tu larh.. dah kate dah.. sediakan payung sebelum hujan... prepare f0r the w0rst.. h0pe f0r the best..
:'(

mungkin ini satu pengajaran untuk student2 kt sini... nak ajar kte yang duet tu bukan senang nak dicari..

mungkin ini satu ujian... agar kte belajar untuk menabung dari sekarang...

mungkin ini satu dugaan... untuk kite lebih berdisiplinkan diri mulai dari sekarang...

mungkin juga ini satu petunjuk... untuk kite mula berharap pada-Nya...

"Allah mmbrikn ujian kepada hmbanya yang mampu memikulnya.. so b strong guys.. Allah dh jnjikn yg kt masih boleh survive.. n thanx to Mara n Him that we still can study here.. InsyaAllah.. ^_^"

“Jika tak dapat apa yang kita suka,,belajarlah menyukai apa yg kita dapat…dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..”

"MARA POTONGLAH LAGI DUIT....POTONGLAAAAAAAAAAAAAAAAAA"
"ok people!!we have to start 'berjimat' now!!!if not, just kiss your winter break vacation n summer break hols farewell..=.='.."

ape2 pun teman2 ku... perjuangan kte masih belum berakhir.. bersyukur larh dengan ape yang ade... kerana kite masih di sini... kerana kite masih diberi peluang untuk belajar di sini...
fighting!