Saturday, 11 December 2010

SaLam mAaL HijRaH

Salam Maal Hijrah...

mungkin agak terlambat untuk aku ucapkan pada semua... kekangan masa di hari persekolahan membuat aku sibuk sentiasa... dan bakal menghadapi hari-hari aku peperiksaan akhir semester... hari persekolahan...? alam persekolahan ku telah pun tamat... sile sedar yek! alam remaja sedang aku tempuhi.. dan alam dewasa aku bakal hadapi dan masih belum tahu lagi...

Maal hijrah...? kadang kala kite tak pernah sedar bila bermulanya tarikh kalendar islam... tapi kalau kalendar masihi... of c0z larh kte tahu kan.. sebab tiap2 hari pun kite tulis tarikh tu dalam buku nota time nak mule lecture and kelas... but when it c0mes to islamic's calendar.. hmmm... mule larh sume orang terpikir2 ape tarikh ari ni yek...? *termasuk aku sekali*

s0, ape sebenarnyer Maal Hijrah nie..? sebenar nyer.. maal hijrah nie macam New Year untuk kalendar islam... name laen dye awal muharam.. ia memperingati kte tentang penghijrahan Rasulullah s.a.w dari K0ta Mekkah ke Madinah... pengorbanan para sahabat pada masa ini amat dikagumi.. especially Saidina Ali dan Saidina Abu Bakar... tak lupe juge pada pengorbanan wanita pada zaman tersebut... cube teke sape...? anak Saidina Abu Bakar.. Asma' bt Abu Bakar...

Kisah Asma' bt Abu Bakar yang menjadi pembawa makanan ketika Nabi dan Abu Bakar menyorok di Gua Thur dalam perjalanan ke Madinah teramat2 lah hebat... tyme tu Asma' mengandung 8 bulan dan berjalan kaki sejauh 7km dari Mekah dan mendaki bukit untuk sampai ke Gua Thur...! betapa besar nyer pengorbanan wanita pada ketika itu...

dan pada awal muharam larh ramai orang mule membuat azam2 baru agar kehidupan kte selepas nie semakin hari semakin baik! walaupun hanya 0.01%...! termasuk aku... awal muharam kat cni untuk tahun nie penuh dengan sn0w! sangat ser0nok... dan sekarang pun tga sn0wing bile tengok kat luar tingkap... weather f0recast kate hujan... but maybe sebab sejuk sikit c0mpare to pagi tadi... s0, its snowing...

jalan2 and planning my winter break with my roommate.. kak zahid...
p/s: look at the temperature above... -7! *sejuk*

f0rgot to bring my gl0ve that day.. my hands were freezing c0ld...!

azam baru aku tahun ni adalah untuk menjadi...

-lebih baek dari semalam.. dan hari-hari sebelum nyer...
dalam muhasabah perlu majahadah... ingat tu!
-rajin seperti dahulu... tyme kat sekolah.. especially macam kat mrsm..
-bawak banyak bersabar dalam hari-hari mendatang... walau cabaran datang sehebat mane pun.. kene banyak bersabar.. then, everything will b alright!
-dont waste my young time too much.. spend it wisely...
-passed my examination with flying colours! inshaAllah...

p/s: i've planned my winter break! it'll b a secret f0r n0w...
amin... m0ga dipermudahkan segale nyer~
=)


phrase of the week...
KeMenaNgan bersama kEsaBarAn, pelePasan bersama keSusahAn dan sesungguhnya bersama kesUsahaN itu ada keSenAngaN...

8 comments:

  1. NICE MOMENT~
    wahh!!siap main salji lagi... beshhh lahh..
    haha

    ReplyDelete
  2. yup... rilly nice m0ment~
    main salji mesti larh best... ser0nok sangat2.
    =)

    ReplyDelete
  3. singgah sini 4llow uuu jom tukar2 link

    ReplyDelete
  4. perghhh!!sejuk sgt tuu
    tamoo laa main
    cnfirm terketar-ketar kalo dpt main..
    haha

    ReplyDelete
  5. kal0 tak0wt terketar2... pakai ler baju berlapis2..!
    sepuluh lapis pun buleyh.. k0nfem x berpeluh..
    =P

    ReplyDelete
  6. tamo3.....!!
    cnfirm rasa sejukk jugk!!
    haha

    ReplyDelete
  7. kalau macam tu... pegi genting larh!
    buleyh maen sn0w jugak kat sn0w w0rld saner...
    =)

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^