Saturday, 6 November 2010

Kazan. Something Different...

Kazan, Russia 2010

Bumi Kazan...
jarang-jarang ku dengar nama bumi ini sebelum aku pergi ke sane... tidak pernah terlintas dalam benak ku untuk menjejakkan kaki di sana.. dan hanya baru-baru ini.. aku menjejakkan kaki ke sana.. sebahagian kecil bumi k0munis yang tidak pernah ku terokai.. baru aku kenali serba sedikit tentang keadaan di bumi kazan ini.. dan terlintas dalam pemikiran kalian.. bagaimanakah bumi kazan ini...?

perjalanan ke sana mengambil masa 6 jam dan kami bert0lak dari bumi nizhniy pada jam 2 pagi... aku dan usrahmate aku... dan roomateku, kak zahid.. termasuk kak farah punyer groupmate and senior2 4th year yang lain pun memulakan perjalanan kami menaiki 'mashrut' atau dalam kata lain 'van'...

sampai2 di kazan.. tempat yang kami pergi mule2 adalah kremblin.. kremblin ni macam bende yang wajib ade dalam sebuah negeri larh.. tempat pentadbiran dan pertahanan zaman dulu.. dan selalu nyer (tapi aku rase kat sume kremblin).. dalam kremblin ade gereja2 kristian katolik.. tapi yang paling aku terkejut adalah ade nyer MASJID yang gah berdiri dalam kremblin di kazan.. subhanallah...

masjid Kul Sharif dalam kremblin... with my usrahmate...

Masjid Kul Sharif yang memang gah terbina dalam kremblin membuat kami terpegun... lawa sangat2 masjid tuh.. seriously... jarang nak jumpe masjid yang lawa2 nie di russia... dalam masjid tu ade sebuah muzium islam yang menjadi medium kepade sume penduduk kazan untuk mengajar anak2 mereka sejarah islam dahulu kala... pada masa penyebarannya masih lagi mantap.. pada masa islam gah di mata dunia.. dan pada masa kini... kat sane ade jugak memaparkan malaysia sebagai negara islam dengan perlembagaannya... alhamdulillah...

di masjid ini jugak, penduduk2 kazan menjalani ibadah pernikahan... akad nikah antara wanita dan lelaki berlangsung di dalam masjid... sangat2 tersentuh melihat mereka... wanita russia memakai tudung yang menutupi seluruh aurat mereka.. dan memakai kain serta baju2 yang s0pan.. melihat wanita islam memakai seluar adalah sesuatu yang janggal di cni.. jarang sungguh untuk aku melihat fenomena ini di nizhny.. sungguh jarang... dan ucapan salam adalah perkara yang biasa didengar di cni... syukran ya Allah...

bergambar dengan pengantin selepas mereka akad nikah dalam masjid...! lawa kan kalau orang russia pakai tudung...
=)

lepas tu, kami sempat pergi berjalan2 di walking street c0z batch sebelum nie yang pegi kazan bagi ta0 yang kat ctu ade jual makanan halal... ape lagi.. serbu larh! susah bet0l nak cari rest0ran2 halal kt nizhny... sambil2 jalan beli larh beberape souvenier untuk bawak pulang... sr0n0k jugak jalan2 nie yek.. ade d0ner kebab yang memang best... kambing tuh..! susah nak dapat nie weyh... sedap makan tyme panas2 jer.. burger2 pun buleyh makan...! sedap nyer... terase macam kat malaysia...! hua... windu~

lepas tuh pegi masjid ke-2... yang terletak memang tak berape jauh dari walking street... then, jalan sket jer lagi... sampai masjid ke-2... terlupe ler name dye ape... di tepi2 masjid tu ade kedai2 yang menjual pakaian2 muslim, makanan2 halal, alatan2 s0lat dan macam2 lagi... sangat2 beruntung even if keadaan mcm ini ade kat nizhny.. nak shopping banyak pun tak berape termampu.. shopping sket je larh.. maklumlah.. kene saving dwet nie...seriously! kepade yang berada d Malaysia.. bersyukurlarh korunk.. kerana dirimu sangat beruntung!
=)

jalan2 along walking street at kazan... rilly2 luv it...

then.... we went t0 3rd m0sque... this m0sque is very beautiful... inside and outside... and imam kat ctu layan kitorunk semua dalam keadaan yang sangat baek dan ramah.. indah nya keadaan di sana... aku bersyukur... alhamdulillah... selepas tuh... tyme malam pulak.. lampu2 kat kazan sangat2 lawa... terbayang tyme jalan2 kat paris hari tue..

pengalamanku di kazan

aku kagum...
dengan pembinaan masjid kul sharif di dalam kremblin di bumi k0munis...

aku kagum...
dengan keadaan di sana.. dengan pengajaran dan pengajian islam yang masih ada di bumi komunis ini... adanya k0lej pengajian islam d kazan

aku kagum...
dengan penyebaran islam pada zaman dahulu... hingga berjaya masuk ke bumi ini...

itu saja entry untuk kali ni...

hari ni merupakan hari lahir ayah aku...
happy bufday t0 you pa.. may Allah bless u always...
thanx f0r raising me up t0 b a better ME...
=)

13 comments:

  1. sonoknya jalan2.. :)


    hepi befday tuk ayah hajar.. moga pjg umr mrh rzki.. amin..

    ReplyDelete
  2. ser0n0k2...

    amin.. makaceh yek cik fia..! mesti ayah hajar ske nie.. =)

    ReplyDelete
  3. yo !
    eh haiy owner belog..
    jalan-jalan lagi.. (:

    love: einaz (:

    ReplyDelete
  4. wow~ are they truly russian? the bride and bridegroom are both pretty n handsome..so u r the one who come visit my blog,the russian federation girl :P

    ReplyDelete
  5. yup.. rite.. b0th of them r beautiful.. =)

    and if u can see the bride with her dress.. it much m0re prettier.. =)

    ReplyDelete
  6. Gambar Masjid yang popular ketika siaran azan di Malaysia.

    ReplyDelete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^